GS Forum

GS Forum (http://www.gsforum.gr/index.php)
-   Τεχνικά θέματα διάφορα (http://www.gsforum.gr/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Λάδια κάθε 5.000 ή 10.000 χλμ.; (http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=18584)

paolo.b 25-03-2011 12:48

Απάντηση: Λάδια κάθε 5.000 ή 10.000 χλμ.;

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από gemara ( 343792)
Είμαι ξεκάθαρος. Ότι αναφέρει ο κατασκευαστής. Εμένα γράφει στις 10.000 και τα αλλάζω στις 10.000.

Συμφωνώ απόλυτα! Γιατί πάντα εδώ στην Ελλάδα νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πράγματα καλύτερα από όλους?Ακόμα και από τον κατασκευαστή...Νεύρα
και μην ακούω το γνωστό "άλλες συνθήκες στην Γερμανία, άλλες εδώ"... ε τότε στην Αίγυπτο πρέπει να τα αλλάζουν κάθε 2000 χλμ... αν έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο οι κλιματικές συνθήκες στην αντοχή των λιπαντικών ώστε να μειώνουν την ζωή τους στα μισά, ο ίδιος ο κατασκευαστής θα το έλεγε!
Γερμανία:10.000
Ελλάδα:5.000
Αίγυπτος: πολύ ζέστη για τις μηχανές μας...

taksidiotis 01-04-2011 07:32

το μαξιμουμ που αφηνω για αλλαγη λαδιων ειναι 5000χλμ.ποτε παραπανω.κανονας.
ολες οι μηχανες τσιμπανε λιγο λαδακι,κακα τα ψεμματα.

dimalx 01-04-2011 09:18

Με την αλλαγή λαδιών καλό κάνεις όχι κακό.τώρα αν δεν το σηκώνει η τσέπη σου, άλλαξε πριν φτασεις τα 10000. Αλλά τα παραμύθια κάθε 10000 η χρόνος για μένα είναι όλα μπαρούφες! Τι σημαίνει 10000Κμ? Εγώ τα έκανα όλα στην πόλη και ο φίλος μου ο κώστας σε εθνική. Είναι το ίδιο?! Αυτός τα έκανε στο 1/3 της ώρας που χρειάστηκα εγώ και πιο ξεκούραστα. Με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να τα είχα αλλάξει 3 φορές σε διάστημα 10000 κμ. Κανονικά θα έπρεπε οι μηχανές μας να γράφουν ώρες και όχι χιλιόμετρα.
Δεν λέμε να αλλάζεις κάθε 3000κμ αλλα μετά τα 5000 κμ με 7500 καλό είναι να αλλάξεις, γιατί όλοι μας γράφουμε μεικτό κύκλο, οπότε υπάρχει καταπόνηση και πόσο μάλιστα στην αθήνα που όταν κυκλοφορείς στο κέντρο όλα τα αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο και δεν σε αφήνουν να περάσεις (και μην ακούσω από κανέναν εγω χωράω παντού!).
Και όσον αφορά αυτό που λέτε αφού το λέει ο κατασκευαστής κάτι ξέρει παραπάνω δεν είναι οτι δεν συμφωνώ αλλά ο κατασκευαστής δεν γνωρίζει τις διαθέσεις μου ως οδηγού και ούτε γνωρίζει πόσα χρόνια θέλω να κρατήσω την μηχανή μου. Γνώμη μου, για να κλείσω,θέλεις η μηχανή σου να την κρατήσεις για χρόνια,θέλεις να δουλεύει απροβλημάτιστα για χρόνια, άλλαζε τα πιο συχνά από αυτό που λέει ο κατασκευαστής (πριν τα 10000) και προς θεού οχι στα 3000-4000κμ.

windman1200 01-04-2011 11:30

Αν π.χ. έχεις κάνει με τα λάδια 6000χμ και ετοιμάζεσαι να φύγεις για το γύρο των Άλπεων σε ένα ταξίδι 4000χμ. θέλεις να πεις ότι θα αλλάξεις τα λάδια όταν θα γυρίσεις; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Η αλλαγή λαδιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα. Όπως και η χώρα στην οποία βρίσκεσαι. Γι αυτό άλλωστε the f@cking manual μας προτείνει διαφορετικούς τύπους λαδιού ανάλογα τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
Και κάτι άλλο, να ρωτήσω. Ξέρει κανείς τι λάδι έχουν μέχρι τα πρώτα 1000χμ;

gemara 01-04-2011 11:59

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από windman1200 ( 349895)
Αν π.χ. έχεις κάνει με τα λάδια 6000χμ και ετοιμάζεσαι να φύγεις για το γύρο των Άλπεων σε ένα ταξίδι 4000χμ. θέλεις να πεις ότι θα αλλάξεις τα λάδια όταν θα γυρίσεις; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Η αλλαγή λαδιών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα. Όπως και η χώρα στην οποία βρίσκεσαι. Γι αυτό άλλωστε the f@cking manual μας προτείνει διαφορετικούς τύπους λαδιού ανάλογα τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
Και κάτι άλλο, να ρωτήσω. Ξέρει κανείς τι λάδι έχουν μέχρι τα πρώτα 1000χμ;

Εκτός από τους διαφορετικούς τύπους λαδιού (κεφ. 10, σελ. 151) που αλλού στο "f@cking manual" όπως λες, είδες γραμμένα τα άλλα περί χωρών, συνθηκών λειτουργίας του κινητήρα, χιλιόμετρα μπορεί και συνηθειών του αναβάτη; :)

Το maintenance schedule πάντως είναι σαφέστατο και δεν αφήνει καμμία παρερμηνεία. Είτε στη Λιβύη είσαι είτε στη Σουηδία. Αλλιώς σε όλον τον υπόλοιπο τον κόσμο που αλλάζουν λάδια κάθε 10.000χλμ στις GS θα είχαν πάρει τους κινητήρες στα χέρια...;)

Η απάντηση στο ερώτημά σου βρίσκεται στη σελίδα 150 κάτω κάτω.

http://i982.photobucket.com/albums/a...a2/10000km.jpg

windman1200 01-04-2011 13:13

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από gemara ( 349924)
Εκτός από τους διαφορετικούς τύπους λαδιού (κεφ. 10, σελ. 151) που αλλού

Τι θα πεί "Εκτός από τους διαφορετικούς τύπους λαδιού". Εγώ σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι, γιατί μου το βγάζεις απ' έξω;;;!!!

Μια και αναφέρεσαι στο maintenance schedule, μπορείς να μου δείξεις στο παρακάτω, που στην ευχή γράφει, ..κάθε 10000χμ;;;

http://img842.imageshack.us/img842/1350/noteu.jpg

Η αλλαγή λαδιών σε ένα αερόψυκτο κινητήρα, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι.
Σημασία έχει πως θέλει να τη δει ο καθένας μας...

gemara 01-04-2011 14:26

Φίλε Αντώνη, μαζί μιλάμε, αλλά προφανώς χώρια καταλαβαινόμαστε!
Είμαι εμφανίσιμη σε σένα η σελίδα 144 του maintenance manual που ανέβασα; Βλέπεις ότι μιλάει για "σέρβις ανά 10.000χλμ";

Είναι κατανοητό ότι η αλλαγή λαδιών γίνεται όταν συμπληρωθούν τα χιλιόμετρα ή ο χρόνος που ορίζει ο κατασκευαστής; "Όποιο έρθει πρώτο";

Στο παρόν ποστ όλοι μιλάνε για διανυθέντα χιλιόμετρα. Το ετήσιο σέρβις που παραπέμπει η σελίδα 155 που ανέβασες εσύ, τι σχέση έχει με τα διανυθέντα χιλιόμετρα και γιατί ψάχνεις εκεί να βρεις χιλιόμετρα; Είναι κατανοητός ο όρος "Annual Inspection";;;:confused:

Πόσο πιο ξεκάθαρο θα μπορούσε ο Γερμανός κατασκευαστής να στο κάνει; "Αλλαγή κάθε 10.000χλμ ή κάθε έτος". Ούτε για αερόψυκτους σου μιλάει, ούτε για αεροελαιόψυκτους (που είναι η GS) ούτε για υδρόψυκτους, ούτε καν σου συσχετίζει τον τρόπο ψύξης του κινητήρα με την συχνότητα αλλαγής λαδιών. Ούτε καν σου μιλάει για το σε ποια θερμοκρασία τη λειτουργείς. :confused:

Από που προκύπτει το "Σημασία έχει πως θέλει να τη δει ο καθένας μας";;;

I give up.:)

GeorgeP 01-04-2011 19:48

Αντε να πω κι εγω την αποψη μου μπας και το ξεδιαλυνουμε το θεμα ‘’λαδια στα 5000 ¨η 10000κμ’’.

Γιατι καθε χρονο?
Διοτι το λαδι οταν ζεσταινεται, οπως και καθε υγρο, παραγει υδρατμους οι οποιοι κυκλοφορουν μεσα στο καρτερ. Οταν ο κινητρας σβησει και αρχιζει να κρυωνει τοτε οι υδρατμοι γινονται νερο και πεφτουν μεσα στο λαδι. Το φαινομενο ειναι εντονοτερο οταν κανουμε μικρες κα συχνες αποστασεις διοτι ετσι οι υδρατμοι δεν προλαβαινουν να ''φυγουν απο τις διοδους ''αναπνοης'' του καρτερ!! Τα καρτερ ευτυχως δεν ειναι αεροστεγως κλεισμενα!!!!!
Αυτο το φαινομενο οξειδωνει το λαδι κι εχει αμεση επιδραση στις λιπαντικες του ικανοτητες!!!!
Αν ανατρεξετε στα τεχνικα χαρακτηριστικα του καθε λαδιου θα δειτε ενα χαρακτηριστικο ονοματι NOACK VOLATILITY (D-5800) @250 Celcius.= Διεθνες στανταρτ που καθορίζει την απώλεια εξάτμισης των λιπαντικών κατα την λειτουργια του κινητηρα.Όσο πιο μικρό είναι αυτό το νούμερο τόσο λιγότερο θα είναι το ποσοστό εξάτμισης του λιπαντικού στις υψηλές θερμοκρασίες.
Για να εχετε ενα μετρο, νουμερα απο 4,5% μεχρι και 16% συνιστουν αριστα λαδια.

Γιατι καθε 10000-20000-30000κμ αλλαγη λαδιου

Η χιλιομετρικη αλλαγη του λαδιου που συστηνει ο καθε κατασκευαστης εχει να κανει με τις ανοχες των εφαπτομενων μερων που χρειαζονται λιπανση (κουζινετα, κοκορακια, εκκεντροφοροι κ.λ.π.) αλλα κυριως με την διαδρομη του εμβολου και ποσα μετρα αυτο διανυει σε ενα δευτερολεπτο πανω-κατω μεσα στον κυλινδρο στο μαχιμουμ των στροφων!! Διοτι εκει ‘’σπαει’’ το ορυκτελαιο, στο πανω κατω μεσα στους κυλινδρους, εκει τραβαει τα πανδεινα!!!!

Η περσινη Γιαμαχα του Ροσσι, το καθε εμβολο της ‘’εγραφε’’ 27m/sec στις 22000στρ.
Οι μοτοσυκλετες και τα αυτοκινητα παραγωγης με μαξιμουμ στροφες απο 7000 εως 10,000 και αναλογως των mmτου κυλινδρου, δηλαδη της διαδρομης του εμβολου απο Κατω Νεκρο Σημειο μεχρι Ανω Νεκρο Σημειo δεν υπεβαινουν τα 5-16m/sec. Toτελευταιο για supersport κατασκευες.
Η γιαμαχα του Ροσσι (27m/sec) χρειαζεται νεο λαδι και μαλιστα 100% συνθετικο καθε αγωνα, δηλαδη καθε 100-120 κμ!!!!
Οι υπολοιποι γραφουμε κμ επι κμων χωρις απαιτησεις συχνων αλλαγων και χωρις αναγκη συνθετικου λαδιου.
Γιαυτο και η Peugeotλεει 30000κμ διοτι τα λαδια εχουν εξελιχθει τοσο πολυ και ο κινητηρας αυτων των αυτοκινητων ειναι της ταξεως των 5m/sec στο μαξιμουμ παντα των στροφων. Πραγμα που ΑΝ γινει (μαξιμου στροφων) θα γινει για πολυ περιορισμενο χρονο και σπανιως απο εναν νορμαλ οδηγο!!!

BMW GS
Μια GS 1200 εχει διαδρομη 73mmκαι αποδιδει την ιπποδυναμη της στις 7500 περιπου στροφες. Αν κανουμε τους υπολογισμους μας τοτε η συγκεκριμενη μοτοσυκλετα δεν υπερβαινει τα.....8-9m/secσε ταχυτητα εμβολου!!!!
Αρα οι απαιτησεις της για συχνες αλλαγες απλα δεν υφιστανται ανεξαρτητως που και πως την χρησιμοποιει ο ιδιοκτητης της!!!!
Και λεω αναξαρτητως χρησης διοτι ο κατασκευαστης της εχει λαβει υποψιν του το παραδειγμα με το Peugeotπου αναφερω πιο πανω.
Δεν εχει σημασια αν κανει το Αθηνα-Θεσσαλονικη καθε μερα ¨η το Ομονοια-Πατησια-Λυκαβητο-Νεα Σμυρνη καθε 3 ωρες.
Δεν εχει σημασια αν το λαδι βραζει μεσα στο καρτερ....ειναι κατασκευασμενα για να αντεχουν.
Οι κατασκευαστες τα ξερουν αυτα και τα υπολογιζουν στα διαστηματα αλλαγων που συνιστουν!!

Αυτο που εχει ΜΕΓΑΛΗ σημασια ειναι να χρησιμοποιουμε το σωστο ιξωδες αναλογα την εξωτερικη θερμοκρασια και παντα να ακολουθουμε σε αυτο το θεμα τις οδηγιες του κατασκευαστη. Και καθε κατασκευαστης ξεχωριστα και για ΚΑΘΕ μοντελο του ξεχωριστα εχει τις δικες του ιδεες στο θεμα αυτο. Μπορει να συμπιπτουν αλαλ συνηθως διαφερουν απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη και απο μοντελο σε μοντελο ακομα κι αν ειναι του ιδιου κατασκευαστη.

Το σημαντικοτερο ομως ειναι η....ψυχολογια του αναβατη!!!
Αν καποιος αισθανεται καλυτερα με αλλαγες καθε 5000κμ καλα κανει και τα αλλαζει εκει, κακο δεν κανει αλλα ουτε και κατι καλυτερο απο τον άλλο που παει με το γραμμα του κατασκευαστη!!! Ζημια δεν θα παθει κανεις!!

Αυτο το ''σεντονι'' ειχα να πω, ελπιζω να βοηθησε!!!

tavegs 01-04-2011 20:21

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP ( 350361)
Αντε να πω κι εγω την αποψη μου μπας και το ξεδιαλυνουμε το θεμα ‘’λαδια στα 5000 ¨η 10000κμ’’.

Γιατι καθε χρονο?
Διοτι το λαδι οταν ζεσταινεται, οπως και καθε υγρο, παραγει υδρατμους οι οποιοι κυκλοφορουν μεσα στο καρτερ. Οταν ο κινητρας σβησει και αρχιζει να κρυωνει τοτε οι υδρατμοι γινονται νερο και πεφτουν μεσα στο λαδι. Το φαινομενο ειναι εντονοτερο οταν κανουμε μικρες κα συχνες αποστασεις διοτι ετσι οι υδρατμοι δεν προλαβαινουν να ''φυγουν απο τις διοδους ''αναπνοης'' του καρτερ!! Τα καρτερ ευτυχως δεν ειναι αεροστεγως κλεισμενα!!!!!
Αυτο το φαινομενο οξειδωνει το λαδι κι εχει αμεση επιδραση στις λιπαντικες του ικανοτητες!!!!
Αν ανατρεξετε στα τεχνικα χαρακτηριστικα του καθε λαδιου θα δειτε ενα χαρακτηριστικο ονοματι NOACK VOLATILITY (D-5800) @250 Celcius.= Διεθνες στανταρτ που καθορίζει την απώλεια εξάτμισης των λιπαντικών κατα την λειτουργια του κινητηρα.Όσο πιο μικρό είναι αυτό το νούμερο τόσο λιγότερο θα είναι το ποσοστό εξάτμισης του λιπαντικού στις υψηλές θερμοκρασίες.
Για να εχετε ενα μετρο, νουμερα απο 4,5% μεχρι και 16% συνιστουν αριστα λαδια.

Γιατι καθε 10000-20000-30000κμ αλλαγη λαδιου

Η χιλιομετρικη αλλαγη του λαδιου που συστηνει ο καθε κατασκευαστης εχει να κανει με τις ανοχες των εφαπτομενων μερων που χρειαζονται λιπανση (κουζινετα, κοκορακια, εκκεντροφοροι κ.λ.π.) αλλα κυριως με την διαδρομη του εμβολου και ποσα μετρα αυτο διανυει σε ενα δευτερολεπτο πανω-κατω μεσα στον κυλινδρο στο μαχιμουμ των στροφων!! Διοτι εκει ‘’σπαει’’ το ορυκτελαιο, στο πανω κατω μεσα στους κυλινδρους, εκει τραβαει τα πανδεινα!!!!

Η περσινη Γιαμαχα του Ροσσι, το καθε εμβολο της ‘’εγραφε’’ 27m/sec στις 22000στρ.
Οι μοτοσυκλετες και τα αυτοκινητα παραγωγης με μαξιμουμ στροφες απο 7000 εως 10,000 και αναλογως των mmτου κυλινδρου, δηλαδη της διαδρομης του εμβολου απο Κατω Νεκρο Σημειο μεχρι Ανω Νεκρο Σημειo δεν υπεβαινουν τα 5-16m/sec. Toτελευταιο για supersport κατασκευες.
Η γιαμαχα του Ροσσι (27m/sec) χρειαζεται νεο λαδι και μαλιστα 100% συνθετικο καθε αγωνα, δηλαδη καθε 100-120 κμ!!!!
Οι υπολοιποι γραφουμε κμ επι κμων χωρις απαιτησεις συχνων αλλαγων και χωρις αναγκη συνθετικου λαδιου.
Γιαυτο και η Peugeotλεει 30000κμ διοτι τα λαδια εχουν εξελιχθει τοσο πολυ και ο κινητηρας αυτων των αυτοκινητων ειναι της ταξεως των 5m/sec στο μαξιμουμ παντα των στροφων. Πραγμα που ΑΝ γινει (μαξιμου στροφων) θα γινει για πολυ περιορισμενο χρονο και σπανιως απο εναν νορμαλ οδηγο!!!

BMW GS
Μια GS 1200 εχει διαδρομη 73mmκαι αποδιδει την ιπποδυναμη της στις 7500 περιπου στροφες. Αν κανουμε τους υπολογισμους μας τοτε η συγκεκριμενη μοτοσυκλετα δεν υπερβαινει τα.....8-9m/secσε ταχυτητα εμβολου!!!!
Αρα οι απαιτησεις της για συχνες αλλαγες απλα δεν υφιστανται ανεξαρτητως που και πως την χρησιμοποιει ο ιδιοκτητης της!!!!
Και λεω αναξαρτητως χρησης διοτι ο κατασκευαστης της εχει λαβει υποψιν του το παραδειγμα με το Peugeotπου αναφερω πιο πανω.
Δεν εχει σημασια αν κανει το Αθηνα-Θεσσαλονικη καθε μερα ¨η το Ομονοια-Πατησια-Λυκαβητο-Νεα Σμυρνη καθε 3 ωρες.
Δεν εχει σημασια αν το λαδι βραζει μεσα στο καρτερ....ειναι κατασκευασμενα για να αντεχουν.
Οι κατασκευαστες τα ξερουν αυτα και τα υπολογιζουν στα διαστηματα αλλαγων που συνιστουν!!

Αυτο που εχει ΜΕΓΑΛΗ σημασια ειναι να χρησιμοποιουμε το σωστο ιξωδες αναλογα την εξωτερικη θερμοκρασια και παντα να ακολουθουμε σε αυτο το θεμα τις οδηγιες του κατασκευαστη. Και καθε κατασκευαστης ξεχωριστα και για ΚΑΘΕ μοντελο του ξεχωριστα εχει τις δικες του ιδεες στο θεμα αυτο. Μπορει να συμπιπτουν αλαλ συνηθως διαφερουν απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη και απο μοντελο σε μοντελο ακομα κι αν ειναι του ιδιου κατασκευαστη.

Το σημαντικοτερο ομως ειναι η....ψυχολογια του αναβατη!!!
Αν καποιος αισθανεται καλυτερα με αλλαγες καθε 5000κμ καλα κανει και τα αλλαζει εκει, κακο δεν κανει αλλα ουτε και κατι καλυτερο απο τον άλλο που παει με το γραμμα του κατασκευαστη!!! Ζημια δεν θα παθει κανεις!!

Αυτο το ''σεντονι'' ειχα να πω, ελπιζω να βοηθησε!!!

Κατατοπιστικότατος;););)

windman1200 01-04-2011 20:44

Φίλε Γιώργο, η αλήθεια είναι πως δεν καταλαβαινόμαστε, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Καλό είναι να το συζητήσουμε λίγο γιατί πίστεψε με εγώ δεν το έχω ξεκάθαρο ακόμα. Πως μπορώ να αλλάζω λάδια κάθε 10000χμ όταν δεν τα έχω κάνει μέσα σε ένα χρόνο (σύμφωνα με τον κατασκευαστή). Μήπως πρέπει να προσαρμόσω τις αλλαγές λαδιών ανάλογα με τη χρήση που κάνω στη μηχανή μου;
Αυτό προσπαθώ να καταλάβεις. Η σελίδα που ανέβασα σου λέει να αλλάξεις λάδια στο χρόνο, όταν δεν έχεις κάνει 10000χμ και όχι να περιμένεις να τα κάνεις. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά.

Οι πολύτιμες πληροφορίες του GeorgeP είναι πολύ σημαντικές στο να βγει άκρη, ευχαριστούμε..

Σημασία έχει πως θέλει να τη δει ο καθένας μας..., την αλλαγή λαδιών εννοώ, πόσο σημαντική τη θεωρεί ο καθένας μας. Τι δεν κατάλαβες;

Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 04:49.

vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!