GS Forum

GS Forum (http://www.gsforum.gr/index.php)
-   Τεχνικά θέματα διάφορα (http://www.gsforum.gr/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Λαδάκια; (http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=22280)

forester 15-09-2012 01:55

Απάντηση: Λαδάκια;

Το χάσαμε τελείως....
Μίλησα για ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ!
Μίλησα για νορμάλ αυτοκίνητα (της κατηγορίας νορμάλ) που πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι......
Αντί 4λίτρα λάδι, έχουν 1,5 και τρέχουν για 2-3' στο maximum!Κερδίζουν σε ευστροφία (=ευκολία να ανεβάζουν στροφές τα μοτεράκια) λόγω μικρότερων αντιστάσεων στο κύκλωμα του λαδιού και μικρότερη συνολική ποσότητα λαδιού που διακινείται από την αντλία και το στρόφαλο.
Τα κέρδη είναι μικρά και ασήμαντα σε απόλυτες τιμές, αλλά παίζουν μεγάλο ρόλο σε παρόμοια αυτοκίνητα που κοντράρονται στο δέκατο δευτερολέπτου.... Όταν 2 ίδιοι κινητήρες λειτουργούν με διαφορετική ποσότητα λιπαντικού ο καθένας, αυτός με το λιγότερο λάδι, είναι πιο ισχυρός στο όριο και πιο εύστροφος.
Ασφαλώς μειώνεται η ικανότητα ψύξης του λιπαντικού, αλλά δεν τους νοιάζει γιατί είναι μικρή η διάρκεια του αγώνα και γιατί τα μοτέρ λύνονται μετά από κάθε ΣΚ αγώνων.
Το ανέφερα για να δείξω ότι 70 ml πάνω ή κάτω ΔΕΝ παίζουν απολύτως κανένα ρόλο και αποκλείεται κάποιος να καταλάβει (με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και στο δυναμόμετρο) αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα. Αφού αυτοί για να δουν κάποια διαφορά, αφαιρούν το 60% του λιπαντικού!!!! Πράγμα που ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμόσει ο οποιοσδήποτε στην καθημερινότητα...
Ελπίζω να καταλάβατε το νόημα της αναφοράς στους αγώνες:)

forester 15-09-2012 01:57

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από jarhead ( 757861)
Kαθηστε καλα ρε σεις δεν σας ειπαμε και καμπουρηδες...προσωπικη εμπειρια κατεθεσα και τιποτα αλλο...εγω την ενιωσα μπουκωμενη μπορει να ηταν και η ιδεα μου...αφου τα εβγαλα επανηρθε στους γνωστους ρυθμους της.

Ευχαριστω.

Αν είναι έτσι, άλλη ήταν η αιτία κι όχι τα 70 ml λάδι:)

JohnGS1100 15-09-2012 02:35

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από forester ( 758522)
Το χάσαμε τελείως....
Μίλησα για ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ!
Μίλησα για νορμάλ αυτοκίνητα (της κατηγορίας νορμάλ) που πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι...............
Ελπίζω να καταλάβατε το νόημα της αναφοράς στους αγώνες:)

Σορρυ αλλά κάπου το μπερδεύεις φίλε μου. Στις αναβάσεις χρησιμοποιούν 30άρι απλό λάδι για μία κ μόνο φορά μετά το πετάνε. Δεν έχουν αναγκη το μεταβλητό ιξώδης κ τα πολύτυπα πρόσθετα για καταλύτη, παγωνιές, επανασυγκόληση μορίων λαδιού κλπ κλπ ούτε τεράστιες ποσότητες για να ψύχουν τα πιστόνια κ μέταλα,έχουν μεγάλες αντλίες & ψυγεία λαδιού διπλά ψυγεία νερού κ τεράστιες ανοχές στα πιστόνια τους.
Ειδικά πριν ξεκινήσουν τα ζεσταίνουν σταματημένοι κάνα μισάωρο με ξερογκαζιές με φουλ στροφές.

Για τον boxer της bmw απ'΄ότι διάβασα προβλέπεται από 3-4 λίτρα λάδι. Κάτω από 3 ή πάνω από 4 υπάρχει πρόβλημα, αν και το παραπάνω το ξερνάει από την τάπα-καπάκι που βρίσκεται πάνω από τον κορμό της μηχανής ακριβώς κάτω από τον ρυθμιστή πίεσης.
http://www.rolexakias.gr/gallery/dat.../IMAGE_041.jpg

το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με το παραπανήσιο λάδι κ αυτό αν είναι λεπτό φουλ συνθετικό είναι να περάσει από τις φλάντζες κ να αρχίσει να ξερνάει. Μιλάμε να ξεκινήσεις ταξίδι κ να πηγαίνεις τάπα με μεγάλες ταχύτητες για κανα δίωρο. Το έχω πάθει κ μου έγινε μάθημα.

forester 15-09-2012 02:51

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από JohnGS1100 ( 758556)
Σορρυ αλλά κάπου το μπερδεύεις φίλε μου. Στις αναβάσεις χρησιμοποιούν 30άρι απλό λάδι για μία κ μόνο φορά μετά το πετάνε. Δεν έχουν αναγκη το μεταβλητό ιξώδης κ τα πολύτυπα πρόσθετα για καταλύτη, παγωνιές, επανασυγκόληση μορίων λαδιού κλπ κλπ ούτε τεράστιες ποσότητες που για να ψύχουν τα πιστόνια γιατί έχουν μεγάλες αντλίες λαδιού και ψυγεία λαδιού διπλά ψυγεία νερού κ τεράστιες ανοχές στα πιστόνια τους.
Ειδικά πριν ξεκινήσουν τα ζεσταίνουν σταματημένοι κάνα μισάωρο με φουλ στροφές.

Για τον boxer της bmw απ'΄ότι διάβασα προβλέπεται από 3-4 λίτρα λάδι. Κάτω από 3 ή πάνω από 4 υπάρχει πρόβλημα, αν και το παραπάνω το ξερνάει από την τάπα-καπάκι που βρίσκεται πάνω από τον κορμό της μηχανής ακριβώς κάτω από τον ρυθμιστή πίεσης.

:):):):):)
Εγώ δεν μπερδεύω τίποτα!
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς έγραψα! Μόνο για ποσότητα έγραψα και τίποτα για ιξώδες και πώς το ζεσταίνουν (αν θες ανοίγουμε άλλο νήμα γι αυτό και σου περιγράφω διαδικασίες και προϊόντα με λεπτομέρεια)....
Ας το αφήσουμε με τους αγώνες, ο μόνος λόγος που το έγραψα ήταν για να ΄δωσω ένα σαφές παράδειγμα του πότε αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές στον κινητήρα, λόγω ποσότητας λαδιού. Αλλά μάλλον κακώς το ανέφερα:D

JohnGS1100 15-09-2012 03:00

Οκ κατάλαβα το συλλογισμό σου. :ye02:

Όντως δε τρέχει τίποτα για μικροδιαφορές.

forester 15-09-2012 03:06

:)

TEOSS 15-09-2012 04:44

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από JohnGS1100 ( 758556)
........

.........

Έχω την εντύπωση πως αυτό που δείχνεις είναι η εξαέρωση του κιβωτίου ταχυτήτων !!!;)

JohnGS1100 15-09-2012 05:01

Σωστά δίκιο έχεις. Από κάπου νομιζω ότι ξερνάει κ τα λάδια, αν το βρω θα ποστάρω.

marioman 14-10-2012 11:14

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από jmar ( 756557)
.....
Σιγα μην πληρωνω τα λαδια τους χρυσα, 10 ευρω το ορυκτελαιο και 14 το ημισυνθετικο το λιτρο :eek:

Torco T4R 10W40 €9.5/lt απο Trade-wind.gr

astegos 14-10-2012 11:54

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από xampos ( 757655)
ειναι δυνατον ρε παιδια να βλεπει και να ακουει διαφορα του κινητηρα καποιος με 50-70 ml παραπανω η λιγοτερο λαδι? :confused::confused::eek: θελετε να με τρελανεται??
εγω οταν πεσει η σταθμη του λαδιου πιο κατω απ την μεση του τζαμιου συμπληρωνω μεχρι τερμα επανω και πολλες φορες λογω λαθος υπολογισμου εχω βαλει και 50-70 μλ παραπανω...αλλα διαφορα δεν ειναι, το αφησα ετσι εννοειται, ετσι κι αλλιως αργα η γρηγορα το καιει και επανερχεται :D

εγώ όταν τα αλλάζω και έχει στραγγίσει, πατάω την μίζα για λίγο, και αμέσως τρέχουν λάδια. σιγά μην χαλάσουν τα μέταλα επειδή έκανε μια περιστροφή ο κινητήρας χωρίς λάδι (στην ουσία υπάρχει λάδι επικάληψης πάνω στα μέταλα). δεν λέω ότι είναι σωστό αλλά δεν θα το προσκυνάω κιόλας, μηχάνημα είναι χρυσοπληρψμένο και θα το κάνω να υποφέρει και λίγο!:D

JohnGS1100 14-10-2012 13:23

Δεν υπάρχει λόγος να πατάς μίζα γιατί να το ρισκάρεις ?
Αδειάζεις βάζεις φρέσκο λάδι και είσαι οκ.

gsmaniac 14-10-2012 13:26

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από astegos ( 777526)
εγώ όταν τα αλλάζω και έχει στραγγίσει, πατάω την μίζα για λίγο, και αμέσως τρέχουν λάδια. σιγά μην χαλάσουν τα μέταλα επειδή έκανε μια περιστροφή ο κινητήρας χωρίς λάδι (στην ουσία υπάρχει λάδι επικάληψης πάνω στα μέταλα). δεν λέω ότι είναι σωστό αλλά δεν θα το προσκυνάω κιόλας, μηχάνημα είναι χρυσοπληρψμένο και θα το κάνω να υποφέρει και λίγο!:D

και εγω το κανω, γιατι η ποσοτητα που κραταει ειναι αρκετη........:rolleyes:

BOXER 14-10-2012 15:56

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από gsmaniac ( 777567)
και εγω το κανω, γιατι η ποσοτητα που κραταει ειναι αρκετη........:rolleyes:

Πόσο είναι περίπου Κώστα, έχεις μετρησει στο περίπου; Ξεπερνά τα 100ml;

gsmaniac 14-10-2012 16:02

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από BOXER ( 777603)
Πόσο είναι περίπου Κώστα, έχεις μετρησει στο περίπου; Ξεπερνά τα 100ml;

Σίγουρα......
Δεν τα εχω μετρήσει, αλλα φαίνονται παραπάνω απο 100ml

BOXER 14-10-2012 16:32

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από gsmaniac ( 777605)
Σίγουρα......
Δεν τα εχω μετρήσει, αλλα φαίνονται παραπάνω απο 100ml

Το επικίνδυνο σε αυτήν την περίπτωση, είναι το εξής πολυ σημαντικό:

Στην σχολή, ένα απο αυτα που μας μαθαίνουν, είναι ότι η μέγιστη φθορά σε έναν κινητήρα γίνεται κατα τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκκίνησης του, καθώς και στις πολυ απότομες αυξήσεις των στροφών του κινητήρα (όχι κατα την εκκίνηση, γενικά κατα την λειτουργία μιλω).

Πατώντας λοιπόν την μίζα, το παραπάνω λάδι που βγαίνει, οφείλεται κυρίως στην ποσότητα που έχει η αντλία λαδιού στο εσωτερικό της, συν ότι λάδι παρασύρει η κίνηση των κινουμένων μερών του κινητήρα!

Όταν λοιπόν συμπληρωσεις το καινούργιο λάδι (περισσότερη ποσότητα εννοείται λόγο μιζιάς), κατα την εκκίνηση του κινητήρα, εκείνα τα ζωτικής σημασίας πρώτα δευτερόλεπτα, γίνονται περισσότερα.

Γνώμη μου λοιπόν, δεν θεωρώ καλη αυτήν την ενέργεια. Μακροπρόθεσμα αυξάνονται οι φθορές του κινητήρα! Συν ότι αυτη η ποσότητα του λαδιού που αφαιρεις με την χρήση της μίζας, είναι μια ποσότητα που ουδε ποτε θα επηρεάσει σε κάτι τον κινητήρα, αν δεν βγει!

gsmaniac 14-10-2012 16:37

Οκ....δεν θα το ξανακανω:o
Ακούγεται λογικό, αυτο που γράφεις....ασε που σίγουρα κάτι παραπάνω ξερεις;)

forester 14-10-2012 16:50

Παιδια αυτο ειναι επικινδυνο. Μην το κανετε. Παλια πρακτικη για να αδειαζει τελειως το παλιο λαδι. Εχει καταργηθει και ο λογις ειναι απλος. Περα οσων λεει ο Boxer , που ειναι σωστα, υπαρχει ο κινδυνος να αδειασει η αντλια λαδιου. Και αν παρει αερα, μετα κλαφτα.....
Το να μεινουν 200ml παλιο λαδι μεσα δε λεει ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!

Αποτοαιφονιμεταπατοκναομμμμ
;)

BOXER 14-10-2012 17:20

Εγω αυτο που κάνω σε κάθε αλλαγη λαδιού, για να μπορέσω να βγάλω λίγο περισσότερο λάδι, "ακίνδυνα" όμως, είναι το εξής:
Αφού έχει τρέξει όσο λάδι έχει βγει απο μόνο του, γερνω λίγο την μηχανη, για λίγα δευτερόλεπτα απο την μια πλευρα, και για αλλα τόσα απο την άλλη! Όχι και πολυ, μην μας πιάσει η μέση έτσι :p;
Μετα απο λίγο τρέχει πάλι μια μικρή ποσότητα λαδιού, η οποία είναι περίπου ίση με την ποσότητα του λαδιού που κρατούν τα ψευτοκάπακα των κυλινδρων. Όσοι έχουν ρυθμισει βαλβίδες μονοί τους καταλαβαίνουν για πόση ποσότητα περίπου μιλώ.
Και πάλι "ανουσιο" είναι αυτο που κάνω, γιατί όπως είπα δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο κινητήρας στο ελάχιστο και αν δεν βγει αυτη η ποσότητα, το κάνω μόνο και μόνο γιατί είναι ακινδυνο, και γιατί... μπορω :)!!!

white angel 14-10-2012 18:08

εγώ εχτές έκανα αλλαγή λαδιών και φίλτρου και αυτό που κάνω σε κάθε μηχανάκι που έχει περάσει από τα χερια μου περνώ 1ltr ορυκτέλαιο και το αδειάζω μέζα στο κάρτερ και όταν στραγγίσει βάζο το λαδάκι μου....

JohnGS1100 14-10-2012 18:10

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από white angel ( 777672)
εγώ εχτές έκανα αλλαγή λαδιών και φίλτρου και αυτό που κάνω σε κάθε μηχανάκι που έχει περάσει από τα χερια μου περνώ 1ltr ορυκτέλαιο και το αδειάζω μέζα στο κάρτερ και όταν στραγγίσει βάζο το λαδάκι μου....

Ουδέτερο .. :)
Το πρόβλημα είναι στα ελατήρια των εμβόλων που μένουν χωρίς λάδι στην μετέπειτα εκκίνηση. Όσο λάδι κ να βάλεις δε πάει στους κυλίνδρους αν δε πάρει μπρος η μηχανή. Επίσης η αντλία κ να δουλέψει για λίγα second χωρίς λάδι δε χάλασε ο κόσμος, δεν είναι χάρτινη.
Ένα άλλο πρόβλημα στους παλιούς κυρίως κινητήρες είναι στα έδρανα των μερών της κεφαλής, κοκοράκια βαλβίδων, εκκεντροφόρων, βαλβίδων κλπ. Αν είναι στεγνά "¨τρίβεται" περισσότερο μέχρι να έρθει η λίπανση. Στους νέους κινητήρες πιστεύω δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Το σωστό είναι να αφήνουμε το παλιό λάδι που έμεινε σαν "επίστρωση" για τα πρώτα χιλ. που θα κάνουμε με το νέο λάδι. Κ φυσικά να βάζουμε αμέσως τα νέα λάδια- μερικοί τα αφήνουν όλη νύχτα να στραγγίσει "καλά".
Είναι αυτονόητο νομίζω δε χρειάζεται εξηγήσεις .

TEOSS 14-10-2012 20:09

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από astegos ( 777526)

Φιλέ, μην το κάνεις πότε αυτό !!! Ο κατασκευαστής έχει λόγο που το έφτιαξε να κράτα λίγο λάδι μέσα.

Εάν ακούσεις το ρυθμικό <<τουκ-τουκ>> στο ρελαντί, πίστεψε με δεν θα σου αρέσει καθόλου…;)

siraxanz 14-10-2012 22:38

Ετσι για την ιστορία: Υπήρξε όχημα επιβατικο ΙΧ το οποίο απο δεν πηγε ποτέ για σερβις.

Συνειδητά ο ιδιοκτήτης αποφάσισε ότι τα έξοδα για σερβις δεν αντισταθμιζουν την αξία του οχήματος που χανετε στο χρόνο...

Απλά συμπλήρωνε λάδι όταν κατέβαινε η σταθμη και άλλαζε τα μπουζί μονος του όταν ενοιωθε ότι δεν τράβαγε, πρωτη αλλαγη μπουζί στα 70.000...
φίλτρο αέρα δεν υπήρχε?

Το αυτοκίνητο πήγε μεχρι 220000 χλμ και καηκε το μοτερ... του εβαλε αλλο μοτερ και συνεχισε το ιδιο βιολί...

την συνεχεια δεν την γνωριζω... τον γνωρισα στο συνεργειο που αλλαξε το μοτερ...

Μιτσουμπισι λανσερ δεκαετιας 90....

Μην τρελαινοσαστε με το λαδι,

εκτός αν αλλάζετε ταχύτητες στο κοκκινο.....παντα όμως....:D

NLS 14-10-2012 22:49

Υπάρχουν δυο συν ένα είδη ανθρώπων.

Αυτοί που θα σου πουν ότι τα νούμερα σέρβις και αλλαγών είναι για να καλύπτουν οι εταιρίες τα νώτα τους (για να μην έχουν ζημιές πολλές) ΚΑΙ να βγάζουν και έσοδα after sale και γενικά να τρέφουν το κύκλωμα τους (εξουσιοδοτημένους κλπ.).
Αυτοί (ειδικά οι φανατικοί του tuning κλπ.) που σου λένε ότι το τάδε αλλάζει υφή στα τάδε χλμ. κλπ. (βασισμένοι σε test labs ή σε αγωνιστικές καταστάσεις - λες και αυτό είναι ένα καθημερινό όχημα) και μπορεί πχ. λάδια να αλλάζουν στα μισά χλμ. ή κάθονται και βλέπουν αν τα στατιστικά επιβάλλουν να έχουν τα τάδε ανταλλακτικά στην άκρη έτοιμα.

Υπάρχουν και οι πολλοί που τηρούν στο περίπου το τι λέει ο κατασκευαστής και ζουν τη ζωή τους με το όχημα τους νορμάλ.

forester 14-10-2012 23:14

Επειδή αυτά τα μοτεράκια της Μιτσου τα ξέρω καλά, με σωστή συντήρηση θα έβγαζε 350-400.000χλμ.
Τώρα δεν ξέρω τι συμφέρει περισσότερο....
Αν άλλαζε λαδάκια κάθε 5000χλμ με κόστος , περίπου 20€/4 λίτρα , θα είχε πληρώσει 1600€. Είμαι και πολύ large στην τιμή του λαδιού (μιλάμε για ορυκτέλαιο 20-50) για να μη βάλω μπουζί και φίλτρα μέσα. Όλη η συντήρηση στο λάδι, ας πούμε.
Πάνω κάτω μια ή άλλη βγαίνει, αλλά στην περίπτωση του φίλου με το Μίτσου , έσκασε το χιλιάρικο ++, μαζεμένο κι έβαλε σίγουρα μεταχείρω μοτεράκι. Για καινούριο δε το συζητάω σε μοντέλο 20ετίας. Οπότε μετά , καμιά κατοστή χιλιάδες ακόμα. Την αρχικά σχεδιασμένη ζωή του μοτέρ του, δε θα την φτάσει ποτέ!!!!
Ο καθένας κρίνει και ανάλογα πράττει.
Πιστεύω ότι μια μέση λύση, αυτή που προτείνουν οι κατασκευαστές, είναι μια καλή επιλογή. Οι υπερβολές βλάπτουν γενικώς;)

georged 12-04-2013 13:56

συνεχίζω το θέμα των λαδιών.

εχθές πήγα στο Gothenburg της Σουηδίας (μιας κι εδώ μένω) για αλλαγή λαδιών και φίλτρο.
Δυστυχώς δεν είναι όπως Ελλάδα και δεν βρίσκεις εύκολα μαγαζιά που εμπορεύονται μόνο λάδια. Τουλάχιστον εγώ δεν βρίσκω εδώ.

Να μην τα πολυλογώ, εγώ τη μηχανή την ανέβασα οδικώς το καλοκαίρι που πέρασε. Μέχρι τότε ότι αλλαγή λαδιών είχα κάνει ήταν στον Παναγιωτόπουλο με το κλασικό ορυκτέλαιο Castrol 20W50.
Παράπονο δεν είχα και λάδι δεν έκαιγε, η μηχανή μου δεν μου ζήτησε ποτέ συμπλήρωμα.

Εχθές όμως ο εξουσιοδοτημένος έβαλε MOTUL 7100 20W50 full synthetic.
Μου είπε ότι αυτά προτείνει μετά από ψάξιμο και ότι οι πελάτες του σε αυτά καταλήγουν, είναι λέει πολυ ευχαριστημένοι όλοι.
Βασικά είχε και τα Castrol αλλά δεν τα πρότεινε, μου είπε ότι οι μόνοι πελάτες που τα βάζουν είναι αυτοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα.

Νιώθω πολύ μ@λ@κ@ς γιατί τα 4 λίτρα Motul κόστισαν 695 SEK που αντιστοιχεί σε 80 ευρώ...
Είμαι και βλάκας γιατί δεν τον ρώτησα εκείνη τη στιγμή πόσο κοστίζουν, που να φανταστώ ότι θα τα χρυσοπλήρωνα.

Έχει κανείς άποψη για τα ΜΟTUL 7100, 20W50 full synthetic?
Τουλάχιστον να ανακουφιστώ με καμιά θετική απάντηση.

Εν τω μεταξύ ρώτησα 2-3 άτομα εδώ και γέλαγαν όταν είπα ότι Ελλάδα βάζουν απλό.
Μου είπαν ότι Σουηδία εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια δεν βρίσκεις απλό, μόνο full synthetic. Είναι ότι καλύτερο και αν λέει βρεις συνεργείο που να σου δίνει το απλό τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το συνεργείο...

spitiko 12-04-2013 14:06

MOTUL 5100 20W50 semi synthetic 2x2 lt 50 ευρω, με περαστικα. Χανια Κρητη, το φιλτρο το πηγα εγω.

vpentza 12-04-2013 14:09

20w-50 full synthetic ?
Υπάρχει τέτοιο λάδι ;

Ο Σουηδός που γέλαγε να σκεφτεί ως μηχανικός και να συνεκτιμήσει ότι όταν εκεί παγώνει ο κ.λος του και θέλει full synthetic να ξεκωλήσει από τον καναπέ του εμείς λιώνουμε στις παραλίες με 40 βαθμούς και είναι κρίμα να θέλουμε ένα λίτρο full synthetic το μήνα......

georged 12-04-2013 14:34

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από vpentza ( 879739)
20w-50 full synthetic ?
Υπάρχει τέτοιο λάδι ;

Ο Σουηδός που γέλαγε να σκεφτεί ως μηχανικός και να συνεκτιμήσει ότι όταν εκεί παγώνει ο κ.λος του και θέλει full synthetic να ξεκωλήσει από τον καναπέ του εμείς λιώνουμε στις παραλίες με 40 βαθμούς και είναι κρίμα να θέλουμε ένα λίτρο full synthetic το μήνα......

υπάρχει φίλε μου, αυτό είναι (το σημείωσε και στις σημειώσεις του book service αλλά αναφέρεται και στο τιμολόγιο):

Willkommen bei MOTUL (είναι στα σουηδικά)

και ένα στα αγγλικά:
Motul 7100 4T 20W-50 High performance lubricant for bikes 100% Synthetic – Ester

Γενικά μην φανταστείς ότι βγαίνουμε με μείον βαθμούς έξω, εχθές που βγήκα πρώτη φορά για τη σεζόν είχε +2. Μετά το καλοκαίρι θα έχει max 32 βαθμούς.
Το θέμα μου είναι: είμαι ΟΚ με αυτά τα λάδια? τα έχει βάλει κανείς άλλος?
Δεν θα περιοριστώ σε ψυχρά κλίματα, θα κατέβω σίγουρα Ιταλία τέλος Ιουλίου, μπορεί και Ελλάδα, θα είμαι ΟΚ με αυτά τα λάδια ή θα δω θερμοκρασία να εκσφεντονίζεται?

vpentza 12-04-2013 14:59

ψάχνω ένα κατατοπιστικότατο κείμενο του GeorgeP και δεν το βρίσκω....
το 20W-50 δεν νοείται ως full synthetic όπως σου είπε η μαστοράτζα εκ Σουηδίας...
το site το αναφέρει ως 100% synthetic based on ester
εάν αναζητήσεις τα χαρακτηριστικά σε ένα δικό τους full synthetic 10W-40 θα καταλάβεις ότι απέχουν έτη φωτός....
το ιξώδες 20w-50 επιτυγχάνεται σε ορυκτέλαιο "φρέσκο" ή ανακυκλωμένο.....
δεν θυμάμαι περισσότερα από το κείμενο του Γιώργου αυτή τη στιγμή....δυστυχώς....

forester 12-04-2013 15:06

Όπως και να έχει (μάλλον το δίκιο είναι κατά vpentza μεριά....) πρόβλημα δεν θα υπάρξει!
Απλώς τα πλήρωσε "χρυσά" ο φίλος....
Την ίδια δουλειά θα έκανε με απλό ορυκτέλαιο 20-50 και θα το άλλαζε πιο γρήγορα. Θα μου πείτε τώρα, θα αφήσει αυτό το λάδι 10000χλμ?
Αν δεν καταναλωθεί, γιατί όχι?

georged 12-04-2013 15:31

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από vpentza ( 879760)
ψάχνω ένα κατατοπιστικότατο κείμενο του GeorgeP και δεν το βρίσκω....
το 20W-50 δεν νοείται ως full synthetic όπως σου είπε η μαστοράτζα εκ Σουηδίας...
το site το αναφέρει ως 100% synthetic based on ester
εάν αναζητήσεις τα χαρακτηριστικά σε ένα δικό τους full synthetic 10W-40 θα καταλάβεις ότι απέχουν έτη φωτός....
το ιξώδες 20w-50 επιτυγχάνεται σε ορυκτέλαιο "φρέσκο" ή ανακυκλωμένο.....
δεν θυμάμαι περισσότερα από το κείμενο του Γιώργου αυτή τη στιγμή....δυστυχώς....

εδω είμαστε:
http://www.gsforum.gr/397260-post19.html

τελικά τι μου προτείνεις? μιας και σε βρίσκω γνώστη σε τόσα posts σχετικά με λάδια που έχω διαβάσει εχθές και σήμερα: στην επόμενη αλλαγή 20W-50 απλό ορυκτέλαιο?

Δηλαδή απ'όσα διαβάζω με το 100% synthetic που έχω τώρα θα αρχίσει μάλλον να μου καίει και θα θέλω συμπλήρωμα. ΟΚ, δεκτό.
Μπορώ να συμπληρώσω με 10W-40 castrol που έχω ένα δοχείο μαζί μου? Ή γενικότερα όταν σταματήσω στο βενζινάδικο τι αγοράζω για συμπλήρωμα?

ευχαριστώ προκαταβολικά!

forester 12-04-2013 16:53

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georged ( 879777)
εδω είμαστε:

τελικά τι μου προτείνεις? μιας και σε βρίσκω γνώστη σε τόσα posts σχετικά με λάδια που έχω διαβάσει εχθές και σήμερα: στην επόμενη αλλαγή 20W-50 απλό ορυκτέλαιο?

Δηλαδή απ'όσα διαβάζω με το 100% synthetic που έχω τώρα θα αρχίσει μάλλον να μου καίει και θα θέλω συμπλήρωμα. ΟΚ, δεκτό.
Μπορώ να συμπληρώσω με 10W-40 castrol που έχω ένα δοχείο μαζί μου? Ή γενικότερα όταν σταματήσω στο βενζινάδικο τι αγοράζω για συμπλήρωμα?

ευχαριστώ προκαταβολικά!

Ποτέ δεν ανακατεύουμε λάδια με διαφορετικό ιξώδες!!!!!!

vpentza 12-04-2013 18:54

Απόσπασμα:

εδω είμαστε:

ευχαριστώ προκαταβολικά!

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από forester ( 879828)
Ποτέ δεν ανακατεύουμε λάδια με διαφορετικό ιξώδες!!!!!!

Δεν δηλώνω "γνώστης", αλλοίμονο, δεν είμαι καν μηχανικός...:)
Η εμπειρία μου περιλαμβάνει συγκατοίκηση με κλασσικά, με funduro, με f800, με 1150/2001, με 1200/2008 και τώρα με 1200/2010(νέος κινητήρας).
Όπου προβλέπεται χρήση ΚΑΙ ορυκτελαίου 20w-50, εγώ το χρησιμοποιώ απροβλημάτιστα, η τωρινή μου μοτό έχει 40k χλμ. Καταναλώνεται δύσκολα, κοστίζει λιγότερο και το αλλάζω αυστηρά κάθε 5k χλμ.
Ποτέ δεν ανακατεύουμε τα λάδια όπως σωστά επισημαίνει ο συνάδελφος. Αν θέλεις να περάσεις από το ένα στο άλλο, το κάνεις οπωσδήποτε με αλλαγή και φίλτρου και καλό στράγγισμα του προηγούμενου....
Για να συμπληρώσω τη θεωρία, όταν προσθέτουμε λάδι δεν "ανανεώνουμε" τα παλιά λάδια. Τα καινούρια "μολύνονται" σχεδόν αμέσως και αποκτούν τα χαρακτηριστικά των παλιών, απλά έχουμε τη σωστή ποσότητα....
Επειδή κάποιος είναι "Ευρωπαίος", μη Βαλκάνιος, δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να σου πουλήσει το "χειρότερο" για καλύτερο γεμίζοντας το μυαλό σου με υπερβολικές κουβέντες....ειδικά εάν αντιληφθεί ότι δεν πολυγνωρίζεις....

georged 12-04-2013 19:36

σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
άλλαξα και φίλτρο εχθές πέρα από λάδια.

θα προσπαθήσω να βρω 20-50 ορυκτέλαιο και να του το παω εγώ όταν με το καλό έρθει η ώρα για το σερβις. Αυτό είχα και παράπονο κανένα. Τουλάχιστον δεν θα τα πληρώσω "χρυσά" 80 ευρώ.

το πρόβλημα δεν είναι ότι αντιλήφτηκε ο τύπος ότι δεν είμαι γνώστης (δεν είμαι και ούτε έχω διάθεση να γίνω, γι'αυτό πάω συνεργείο και πληρώνω, αλλιώς θα άλλαζα και μόνος μου) το πρόβλημα είναι ότι οι Σουδοί πάνε με κλειστά τα μάτια και εμπιστεύονται ότι τους λένε (όχι στις μηχανές γενικά, σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής).

ο λόγος που ψάχτηκα με τα λάδια που έβαλε είναι καθαρά επειδή κόστισαν ακριβά.

δεν συνεχίζω να τρώγομαι άλλο :) , να'στε καλά και πάντα όρθιοι!!!

GeorgeP 12-04-2013 23:30

τα ορυκτελαια -δλδ τα λαδια απο αργο πετρελαιο - ειναι ειδος προς εξαφανιση αφου αντικαθιστανται απο 100% synthetic, semi synthetic, synthetic base, full synthetic κ.λ.π.
Λογω σχετικης νομοθεσιας και στις δυο ακρες του ατλαντικου τα ορυκτελαια θα εξαφανισθουν. Στην αμερικη δεν υπαρχουν πια.

Τα μεταχειρισμενα λαδια που πεταμε ανακυκλωνονται οπως παλια μεν αλλα δεν εμπλουτιζονται πια με παραγωγα απο φρεσκο αργο πετρελαιο (οπως παλια) αλλα με νεας τεχνολογιας χημικα προσθετα και βαπτιζονται ως semi synthetic, synthetic base δλδ ημισυνθετικα.
Τα 100% synthetic και full synthetic ειναι παραγωγη σε χημικο εργαστηριο χωρις ιχνος μεταχειρισμενου κι ανακυκλωμενου λαδιου.

Πριν την σχετικη νομοθεσια ''απαγορευσης'' των ορυκτελαιων ηταν πολυ δυσκολο να βρει κανεις 100% synthetic 20/50, σημερα ομως οι εταιρειες καλυπτουν και αυτο το ιξωδες σε 100% συνθετικο λιπαντικο διοτι υπαρχουν κινητηρες σαν τον μποξερ που το χρειαζεται. Το αν θα καψει λαδι ο μποξερ..... θα καψει λογω κατασξευης του αλλα το ποσο θα καψει (εφοφον ειναι σε αριστη κατασταση) εξαρταται και απο την χημικη συνθεση του 100% συνθετικου ελαιου. Το βαραντερο π.χ με το Amsoil AMO 10/40 (100% synthetic) δεν καιει γραμμαριο στα 6000κμ ενω με Motul V300 10/40 (100% synthetic) καιει 1 λιτρο καθε 800κμ και με το Motul 7100 10/40 (100% synthetic) καιει 500-700ml στα 6000km.

Για τα αεροψυκτα μποξερ της ΜπεΜβε δεν χρειαζεται να αγοραζετε μοτοσυκλετιστικα λαδια, ενα επωνυμο αυτοκινηταδικο ειναι αριστη επιλογη αφου δεν εχει να λιπανει ΚΑΙ σαζμαν.

TEOSS 14-04-2013 00:09

Ακριβώς έτσι, όπως τα λέει ο Γιώργος !

Είναι λάθος να λέγεται ότι <<συνθετικά = τα καίει>> γι΄ αυτό βαλε … ορυκτέλαιο !!!:cool:

Εάν δεν έχεις οικονομικό πρόβλημα για την διάφορα των 35-40 ευρώ παραπάνω που κοστίζουν τα συνθετικά, μην τα αλλάζεις.;)

Αν και στα βόρεια που είσαι θα προτιμούσα τα…

Castrol Power 1 Racing 4T : Castrol Moto
CASTROL POWER 1 RACING 4T 10W-50 fully synthetic engine oil

ή τα ...
Mobil Racing 4T - 15w-50 Fully Synthetic Motorcycle Oil - 4 Litre

:cool2::cool2::cool2:

TEOSS 14-04-2013 00:24

Απόσπασμα:

εδω είμαστε:

Δηλαδή απ'όσα διαβάζω με το 100% synthetic που έχω τώρα θα αρχίσει μάλλον να μου καίει και θα θέλω συμπλήρωμα.
Όχι απαραίτητα … ;)
ΟΚ, δεκτό.
Μπορώ να συμπληρώσω με 10W-40 castrol που έχω ένα δοχείο μαζί μου?OXIiiiii!!!!:eek:
Ή γενικότερα όταν σταματήσω στο βενζινάδικο τι αγοράζω για συμπλήρωμα?
Ακριβώς το ίδιο που έχει μέσα !!!
Εάν δεν βρίσκεις και υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωμα βάζεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ίδιο ιξώδες !!!

Καλό είναι και τύπο (δηλαδή ορυκτέλαιο-ημισυνθετικό-συνθετικό).;)

ευχαριστώ προκαταβολικά!

;););)

georged 14-04-2013 11:41

σας ευχαριστώ όλους για τις αναλυτικές απαντήσεις!!

Thodoras 24-07-2013 10:50

Επαναφέρω λίγο το θέμα γιατί έκανα χθες αλλαγή λαδιών σε γνωστό εξουσιοδοτημένο των Αθηνών και μου έκανε εντύπωση πως το λάδι που μου βάλανε ήταν το Castrol Power1 10w-40...
Σε σχετική μου ερώτηση "γιατί το μάνιουαλ γράφει για 20w-50", μου απαντήσανε ότι η εταιρία άλλαξε πρακτική στα λάδια που χρησιμοποιεί...το δε r1200gs lc του 2013 μου είπανε ότι χρησιμοποιεί το ακόμα πιο ψιλό 5w-40...

vpentza 24-07-2013 12:40

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Thodoras ( 926848)
Επαναφέρω λίγο το θέμα γιατί έκανα χθες αλλαγή λαδιών σε γνωστό εξουσιοδοτημένο των Αθηνών και μου έκανε εντύπωση πως το λάδι που μου βάλανε ήταν το Castrol Power1 10w-40...
Σε σχετική μου ερώτηση "γιατί το μάνιουαλ γράφει για 20w-50", μου απαντήσανε ότι η εταιρία άλλαξε πρακτική στα λάδια που χρησιμοποιεί...το δε r1200gs lc του 2013 μου είπανε ότι χρησιμοποιεί το ακόμα πιο ψιλό 5w-40...

δεν σου κάνει εντύπωση πως τα εξουσιοδοτημένα πουλάνε μόνο Castrol ???
υπάρχει κάποια συμφωνία προώθησης της συγκεκριμένης μάρκας προφανώς !!!
από την άλλη, ως γνωστόν, ο boxer καίει όλα τα λάδια :eek: άρα το συνεργείο προτιμά να αγοράσει έναν τύπο λαδιού για όλα, του έρχεται πιό φτηνά και ίσως να τα αγοράζει και σε βαρέλι για ακόμα μεγαλύτρη οικονομία ανά λίτρο (όχι ότι θα σου το πουλήσει φθηνότερα βέβαια :cool:)....

Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 03:50.

vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!