GS Forum

GS Forum (http://www.gsforum.gr/index.php)
-   Ελλάδα (http://www.gsforum.gr/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Δότες οργάνων με το ζόρι ! (http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=18998)

Arkas 31-03-2011 14:34

Δότες οργάνων με το ζόρι !

Δότες οργάνων με το ζόρι

Μόνο όσοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, όσο είναι ζωντανοί, δεν θα μπορούν να γίνονται δότες οργάνων για μεταμόσχευση, μετά θάνατον όπως προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που παρουσιάστηκε στο υπουργικό.

http://s.enet.gr/resources/2011-01/2...umb-medium.jpg

Για να μην είναι κάποιος, εν δυνάμει δότης, θα πρέπει όσο ζει να κάνει δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που θα εκφράζει την αντίθεση του. Όπως αναφέρει το προσχέδιο νόμου "η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση)".Η δήλωση θα γίνεται από ενήλικες και θα συνοδεύεται από γνήσιο της υπογραφής. Στο προσχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση που ανοίγει παράθυρο για κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία.
Όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις από ζωντανούς δότες, θα επιτρέπονται μόνο σε συζύγους, σε όσους έχουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση. Για την τελευταία περίπτωση θα απαιτείται ειδική δικαστική απόφαση.
Οι ποινές που προβλέπονται για όσους δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση περιλαμβάνουν κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εnet.gr

.

NLS 31-03-2011 14:50

Απάντηση: Δότες οργάνων με το ζόρι !

Εγώ πάντως συμφωνώ. Just like that. (και δεν θα πάρω μέρος και σε όποια συζήτηση εδώ)

giclas 31-03-2011 15:40

παρομιος νομος υπαρχη στη Κυπρο εδο κε δεκαετιες !
ισος πανο απο 20χρονια
τωρα για ζωντανους δοτες πολλα τα συμβαντα που ειναι για γελια κε για κλαματα
χαρακτιρηστικη ιστορια με ενα αραβα που εδοσε το νεφρο του για 3000 ευρο κε μετα που εμαθαι ποσα μπορουσε να ζητιση εκη αρχησαν τα οργανα !!!!μεχρη καταγκελιες στην αστηνομια μπηκα στο πεχνιδη κε ο γ.εισαγκελεας !!!!

moby_gr 31-03-2011 16:22

Ναι, έτσι με το ζόρι, αφού δεν έχουμε την ευαισθησία να το κάνουμε από μόνοι μας!

Κρίμα δεν είναι τόσες εκατοντάδες-χιλιάδες συνάνθρωποί μας να περιμένουν σε ατελείωτες λίστες για ένα όργανο και τελικά να πεθαίνουν γιατί εμείς δεν το σκεφτήκαμε καν, να γίνουμε δωρητές κάποιου οργάνου μας, που εκεί που θα πάμε δε θα μας χρειάζεται...???
Έτσι θα μειωθούν και τα περιστατικά που περιγράφει ο φίλος πιο πάνω και θα εκλείψει η μαύρη αγορά οργάνων και η εκμετάλλευση των ασθενών!

Και ορθά, όποιος έχει λόγους (θρησκευτικούς-πολιτισμικούς-ψυχολογικούς κτλ) έχει και το δικαίωμα να δηλώσει την άρνηση του σε κάτι τέτοιο.

Αν κι αυτό οι πιο πολλοί από μας, επίσης θα βαρεθούμε-ξεχάσουμε να δηλώσουμε...

kostasx 31-03-2011 17:35

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από moby_gr ( 349121)
Ναι, έτσι με το ζόρι, αφού δεν έχουμε την ευαισθησία να το κάνουμε από μόνοι μας!

Κρίμα δεν είναι τόσες εκατοντάδες-χιλιάδες συνάνθρωποί μας να περιμένουν σε ατελείωτες λίστες για ένα όργανο και τελικά να πεθαίνουν γιατί εμείς δεν το σκεφτήκαμε καν, να γίνουμε δωρητές κάποιου οργάνου μας, που εκεί που θα πάμε δε θα μας χρειάζεται...???

Συμφωνώ..

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 31-03-2011 17:40

και μολις δηλωσεις δωτης ξαφνικα εχεις ενα τροχαιο ατυχημα........

moby_gr 31-03-2011 18:00

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ( 349175)
και μολις δηλωσεις δωτης ξαφνικα εχεις ενα τροχαιο ατυχημα........

Υπερβολές! Τα έχω ακούσει κι εγώ αυτά...

Και τι να τα κάνουν τα όργανα σου, οι "επιτήδειοι", άμα χυθούν στην άσφαλτο ή τα μέλη σου κρέμονται απ' τα δέντρα?
Δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από τέτοιου είδους θάνατο! Μόνο αν επέλθει εγκεφαλικός θάνατος και προφανώς εντός νοσοκομείου, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο!

Εγκεφαλικός Θάνατος

Εγώ πάντως που έχω δηλώσει εδώ και 5-6 χρόνια, μόνο λάδια (χτύπα ξύλο) μου έκαψε το Adve ;)

Translatoras 31-03-2011 18:01

Ας πω και εγώ τη γνώμη μου...

Η (υγιής) δωρεά οργάνων είναι μια πράξη ανιδιοτέλειας που πρέπει να γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.

Με το σύστημα αυτό όλα γυρίζουν τούμπα.

Η δωρεά οργάνων ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ σε ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ (του στυλ είδα φως και μπήκα)!

Πλέον θα "ΦΑΚΕΛΩΝΕΣΑΙ" αν δεν θέλεις να γίνεις δωρητής οργάνων.

Κάπου θυμάμαι έναν νόμο περί σεβασμού της σωρού του νεκρού και άλλα ρομαντικά.
Φαντάζομαι ότι και εκεί θα πρέπει να ανοίξουν κάποια παράθυρα.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ κατά της δωρεάς οργάνων, ίσα ίσα είμαι και δηλωμένος δότης (οργάνων-μυελού και σύντομα ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΑΔΕΝΩΝ!)

Σκέφτομαι όμως ότι ΑΥΡΙΟ μπορεί να υπάρξει νόμος που θα λέει ότι

όποιος δεν έχει κάνει διαθήκη ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ θα ορίζει το κράτος ως διαχειριστή της περιουσίας του

Τραβηγμένο;;

Δεν νομίζω Τάκη!!!

Συνήθως η αρχή γίνεται με κάτι θεάρεστο έως ότου το χωνέψει ο πληθυσμός

και ακολουθεί η εφαρμογή και σε άλλα πεδία.
Μην ξεχνάμε ότι το Νόμιμο είναι και Ηθικό!!

REK 31-03-2011 18:39

Απόσπασμα:

Έτσι θα μειωθούν και τα περιστατικά που περιγράφει ο φίλος πιο πάνω και θα εκλείψει η μαύρη αγορά οργάνων και η εκμετάλλευση των ασθενών!

Και ορθά, όποιος έχει λόγους (θρησκευτικούς-πολιτισμικούς-ψυχολογικούς κτλ) έχει και το δικαίωμα να δηλώσει την άρνηση του σε κάτι τέτοιο.

:sm8::sm8:

Albatros 31-03-2011 18:55

Είχα συγγενή νεφροπαθή και γνωρίζω τα βάσανα της ανάγκης μεταμόσχευσης,ετσι κιαλλιώς ημουνα δότης χρόνια τώρα δεν με εφαγε κανεις(φτου φτου)
:hmmm:

MARK 31-03-2011 19:25

Μακάρι να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα που θα βοηθήσουν και θα σώσουν ανθρώπους

ntinopoulos 31-03-2011 19:55

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Albatros ( 349235)
Είχα συγγενή νεφροπαθή και γνωρίζω τα βάσανα της ανάγκης μεταμόσχευσης,ετσι κιαλλιώς ημουνα δότης χρόνια τώρα δεν με εφαγε κανεις(φτου φτου)

φοβου τον... καγκελαριο!:sm7:

ntinopoulos 31-03-2011 19:57

Απόσπασμα:

σωστοτατος!;)

yannis 31-03-2011 20:22

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Albatros ( 349235)

Καλά... Δεν σ' εύρισκαν, γι αυτό την γλύτωνες. Ενώ τώρα με την "κάρτα του πολίτη", ξαναμέτρα τα ψωμιά σου!!!!!:sm7::sm7:

HERC 31-03-2011 20:32

OΛΑ ΚΑΛΑ,ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥ "ΜΙΚΡΑ" ΓΡΑΜΜΑΤΑ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ (ΟΧΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ):hmmm:

jarhead 31-03-2011 20:39

Τα φαινομενα απατουν!!!

taksidiotis 31-03-2011 21:01

Όπως γεννήθηκα έτσι θα καταλήξω κιόλας

Sent from my iPhone using Tapatalk

SenseiG 31-03-2011 21:16

Απόσπασμα:

:sm8:

Xanthi 31-03-2011 21:25

Απόσπασμα:

Να μην ξαναγράφω τα ίδια με κάλυψε πλήρως με τα λεγόμενά του ο φίλος Αντώνης !!!http://content.sweetim.com/sim/cpie/...s/00020408.gif

Thanos 31-03-2011 21:57

Επιτέλους γίνεται και στην χώρα μας το αυτονόητο, κάτι που έχει γίνει δηλαδή στις κοινωνικά προηγμένες χώρες (π.χ. Σουηδία) εδώ και δεκαετίες. Η ως τώρα εφαρμογή του σε αυτές τις χώρες έχει ανατρέψει το αρνητικό ισοζύγιο ανάγκης-προσφοράς οργάνων.
Εξάλλου( για να πω και κάτι χαρμόσυνο), όλοι χώμα θα ξαναγίνουμε;)

BMW 1150 RT 31-03-2011 22:03

Νομίζω ότι είναι δικαίωμα κάθε ατόμου πως να διαχειριστή τον ευατό του - τώρα τελευταία παρατηρούμε ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ άλλοι να αποφασίζουν για τον εαυτό μας
κώστας goldwing

Albatros 31-03-2011 23:32

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από taksidiotis ( 349309)

Δηλαδή 40 εκατοστά και 3 κιλά????????
:Απορία::Απορία::Απορία:

Syvaris 31-03-2011 23:40

ειμαι υπερ
είμαι ήδη δοτης αιματος, αιμοπεταλιων και μυελου
αλλωστε δεν εχουμε κανει συμβολαιο με την αρτημελια

μάλιστα αν κάποιος συμφορμιτης χρειαστεί ποτέ για κάτι τέτοιο, το τηλεφωνο μου ειναι στα στοιχεια μου

Syvaris 31-03-2011 23:41

ισως να οργανωναμε και καποια αιμοδοσια για τραπεζα αιματος του φορουμ

pirate 01-04-2011 00:11

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από taksidiotis ( 349309)

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Albatros ( 349471)

να δω πως θα το καταφέρει Νίκο να χάσει κιλά και πόντους απο το ύψος .... :sm7::sm7::sm7::sm7::sm7:

Hekima 01-04-2011 00:17

Νομίζω πως το φόρουμ έχει τράπεζα αίματος δεν χρειάζεται να οργανωθεί αιμοδοσία.
Μπορείς να δώσεις αίμα σε όποιο νοσοκομείο θέλεις και να δηλώσεις ότι είναι για το gsforum

ortho 01-04-2011 00:44

Διαφωνώ. Αυτό που είναι εθελοντική προσφορά θα καταντήσει εμπόριο.
Μη δούμε κανένα παιδί να πηγαίνει στο νοσοκομείο αρτιμελές και να βγαίνει με κανά νεφρό λιγότερο. Και ποιος μου λέει ότι δε θα βρεθούν κάποιοι να "εκμεταλλευτούν" δεδομένα κατάστασης υγείας από ασφαλιστική εταιρεία, να βρεθούν γιατροί που δε θα διστάσουν να πάρουν όργανα και να γίνει του οργάνου. Οποιος έγραψε κάποιος φίλος πιό πάνω, με αυτά τα κοινωνικής "ευαισθησίας" μέτρα συνηθίζουν τον κόσμο ώστε να δεχτεί κι άλλα εξόχως βάρβαρα υπό τη μορφή νόμου.
Προσωπικά κι αν γίνει, θα δηλώσω ότι δε θέλω να γίνω δωρητής οργάνων και στη διαθήκη μου βλέπω τι θα βάλω.

Δεν είναι δυνατόν να κανονίζουν με τέτοιο τρόπο ζωή και συμπεριφορά των ανθρώπων!:mad::mad::mad:

taksidiotis 01-04-2011 06:39

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Albatros ( 349471)

:sm7::sm7::sm7:το φανταζεσαι???ο νεος Μπεντζαμιν Μπαττον.

ortho 20-05-2011 00:56

Αθήνα

Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων». Παρότι προηγήθηκε διαβούλευση και εκφράστηκαν αντιδράσεις από φορείς, κυρίως για τη λεγόμενη εικαζόμενη συναίνεση, εν τούτοις το σχέδιο κατατέθηκε χωρίς αλλαγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης αναδείχθηκε ως μείζον κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. «Η Εκκλησία, ορισμένοι επιστημονικοί φορείς, καθώς και ορισμένοι πολίτες, εκφράζουν συγκρουσιακές διαφωνίες, αντιρρήσεις, ή επιφυλάξεις», είπε, σημειώνοντας: «Το ζήτημα αυτό το αντιμετωπίζω με περίσκεψη, συμπεριέλαβα τη σχετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου. Ωστόσο, από την πορεία του κοινοβουλευτικού διαλόγου θα εξαρτηθεί, αν ως υπουργείο θα επιμείνουμε στη συγκεκριμένη διάταξη».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι έλληνες πολίτες είναι - μετά το θάνατό τους - εν δυνάμει δότες οργάνων προς μεταμόσχευση, εκτός εάν όσο ζούσαν είχαν εκφράσει εγγράφως την αντίθεσή τους γι αυτή την ενέργεια. Επίσης, διευρύνεται η ομάδα των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να λάβουν μόσχευμα από ζωντανό δότη. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η δωρεά οργάνων στο σύζυγο του δότη, σε ασθενή με τον οποίο συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή (γονείς, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, θείοι), σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας (γονείς και αδέλφια συζύγου), καθώς και «σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά».

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δείχνουν ότι ο αριθμός της δωρεάς οργάνων από το 2001 έως το 2010 φθίνει σταθερά. Η μεταμοσχευτική δραστηριότητα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων - πολιτική

Eftixis 20-05-2011 01:38

Βρέθηκα στην άτυχη θέση να δωρίσω τα όργανα του αδελφού μου και του πατέρα μου, 'έζησα όλες εκείνες τις διαδικασίες που προβλεπόταν από τον νόμο για να γίνει αυτό.
Δύσκολα αφαιρούνται όργανα χωρίς την συγκατάθεση αρκετών γιατρών και αρκετών διαδικασιών, ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, η δωρεά των οργάνων των δικών μου ανθρώπων, μου αλάφρωσε τον πόνο εκείνες τις δύσκολες ώρες . Τα συναισθήματα μου ήταν και είναι σαν να μην έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι ποτέ από την ζωή.
Έγινα και εγώ δωρητής οργάνων , γνώρισα μέσα από τον Παγκρήτιο Σύλλογο δωρητών οργάνων πολλούς συνανθρώπους μας που δώρισαν όργανα δικών τους ανθρώπων , τα συναισθήματα ίδια με τα δικά μου, Για αυτό φιλαράκια ποτέ να μην χρειασθεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέσει για να χρειαστούμε όργανα για την σωτηρία μας η την σωτηρία δικών μας ανθρώπων Ας δηλώσουμε δωρητές που είναι καλύτερα από το να καταλήξουμε μεζές σε σκουλήκια της γης …

γιαγια αρκουδα 20-05-2011 15:21

ρε παιδια...
αμα πεθανω ας παρουν οτι θελουν για να ζησει καποιος αλλος.
γιατι οχι αλοστε? μηπως εκει που θα παω θα μου λιψουν?

ortho 21-05-2011 00:05

Με τέτοιους νόμους που ψηφίζουν και μάλιστα με
αντίθετη γνώμη στη δημόσια διαβούλευση,
αν τους πω, πάρτε τα "φρύδια" μου, θεωρείται δωρεά;

ntinopoulos 21-05-2011 12:20

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από ortho ( 384697)
Με τέτοιους νόμους που ψηφίζουν και μάλιστα με
αντίθετη γνώμη στη δημόσια διαβούλευση,
αν τους πω, πάρτε τα "φρύδια" μου, θεωρείται δωρεά;

εξαρταται φιλαρακι...:rolleyes:,απο την κατασταση που τα διατηρεις!:sm7:

taksidiotis 04-06-2011 04:05

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Eftixis ( 384031)
Βρέθηκα στην άτυχη θέση να δωρίσω τα όργανα του αδελφού μου και του πατέρα μου, 'έζησα όλες εκείνες τις διαδικασίες που προβλεπόταν από τον νόμο για να γίνει αυτό.
Δύσκολα αφαιρούνται όργανα χωρίς την συγκατάθεση αρκετών γιατρών και αρκετών διαδικασιών, ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά, η δωρεά των οργάνων των δικών μου ανθρώπων, μου αλάφρωσε τον πόνο εκείνες τις δύσκολες ώρες . Τα συναισθήματα μου ήταν και είναι σαν να μην έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι ποτέ από την ζωή.
Έγινα και εγώ δωρητής οργάνων , γνώρισα μέσα από τον Παγκρήτιο Σύλλογο δωρητών οργάνων πολλούς συνανθρώπους μας που δώρισαν όργανα δικών τους ανθρώπων , τα συναισθήματα ίδια με τα δικά μου, Για αυτό φιλαράκια ποτέ να μην χρειασθεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέσει για να χρειαστούμε όργανα για την σωτηρία μας η την σωτηρία δικών μας ανθρώπων Ας δηλώσουμε δωρητές που είναι καλύτερα από το να καταλήξουμε μεζές σε σκουλήκια της γης …

Πραγματικά να ζεις και να τους θυμάσαι φίλε μου,κάτι είχα ακούσει νομιζω παλιότερα...δυστυχώς η καθημερινότητα πλέον και η ζωή μας έχει πολλές ανατροπές.δεν ξέρουμε το αύριο.
Είμαι κατα στο να τα παίρνουν με το ζόρι,απο την άλλη σωνοντε κάποιες ζωές αν δεν κρυβοντε κι Εκεί συμφέροντα

Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 20:04.

vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!