![]() |
«Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή».
Ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση. «Στα 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να... λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες. Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.
»Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος. Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν' ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς». Και γράφει ο Κέστνερ. «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί». Απαντά η γυναίκα. «Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να 'ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου». Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή». Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπωρημένη και απ' όλους αδικημένη. |
Απάντηση: «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή»
Αν και το θέμα, ταίριαζε καλύτερα στην κοινωνική ευαισθησία,
ας μείνει στην ενότητα "Ελλάδα", μήπως και μας ανεβάσει λίγο το ηθικό ... :cool: Σ' ευχαριστούμε Νώντα ... http://i247.photobucket.com/albums/g...LES-2/good.gif . |
μη φατε...,εχουμε γλαροσουπα!:rolleyes::sm7:
μεγαλη κουβεντα για το αν θα πρεπει να αισθανομαστε περηφανοι που ειμαστε ελληνες...:rolleyes: εγω παντως δεν ειμαι,και δε βρισκω και λογο για να ειμαι!:o |
Απόσπασμα:
... απόψεις ... όλες σεβαστές ... |
:sm8:
|
Απόσπασμα:
πιστεύω ότι αναφέρεσαι στην υπηκοότητα και όχι στην ιθαγένεια. Είναι θαύμα να είσαι Έλληνας και δράμα να είσαι έλληνας υπήκοος. |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
καποτε που ηταν πιο δυσκολο να ταξιδεψει ο κοσμος στο εξωτερικο,ολοι πιπιλαγαν την καραμελα της ...φιλοξενιας και αλλες μπαρουφες!τωρα ολοι ξερουν οτι ο ελληνας βλεπει τους αλλους σαν ευρω και σκεφτεται πως θα κλεψει τον τουριστα...,πραγμα που δε συναντας σε καμια χωρα σε τετοιο βαθμο...:rolleyes: |
Πολύ καλό Νώντα !
Σε ευχαριστούμε ... |
Απόσπασμα:
|
αθανατη Ελληνιδα Μανα!!
|
Απόσπασμα:
απόψεις υπαρχουν πολλες... ξερετε τι λενε για τις αποψεις...ολοι εχουν απο μια...!!! αμα ντρεπεσαι μπορεις και να μην λες οτι εισαι Ελληνας...;) |
Σε ευχαριστούμε Νόντα . :):) Εμένα μου άρεσε ο τρόπος σκέψης αυτής της ΜΑΝΑΣ !! :sm8: |
Δε θα ήθελα να είναι τίποτε άλλο....
όσο κι αν με πληγώνει η Ελλάδα και πολλοί "έλληνες". |
Μπράβο ρε μάνααααααααααααα λεβέντισαααααααααααααααααα :sm8:
|
Πολυ καλο Νωντα,ευχαριστουμε.:)
|
Απόσπασμα:
|
:sm8::sm8::hmmm:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Εγώ πάντως συγκινήθηκα με τη μάνα Κρητικιά! Μπόρεί να πληγώνομαι για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά είμαι Έλληνας, το χαίρομαι και είμαι πολύ περήφανος που είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ! Το μίσο πλανήτη άμα ρωτήσεις Έλληνες θα ήθελαν να είναι! :)
|
Η ελληνική ιστορία αρχαία και πιό σύγχρονη είναι γεμάτη παραδείγματα πως είμαστε ικανοί για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο..
1. Θερμοπύλες - Εφιάλτης 2. Θεμιστοκλής - Εξοστρακίστηκε 3. Σωκράτης - Κώνιο 4. Κολοκοτρώνης - Φυλακίστηκε 5. Καποδίστριας - Δολοφονήθηκε 6. Βενιζέλος - Μικρασιατική καταστροφή 6. Κατοχή - Δοσίλογοι 7. Εμφύλιος Είχαμε από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη και το καταντήσαμε καρακιτσαριό, αυτό είναι δικό μας κατόρθωμα των Νεοελλήνων... |
Πολυ ωραιο το ποστ μπράβο !! Αλλα σας παρακαλώ.... θερμά σας παρακαλώ μη βάζετε τη λέξη Έλληνας. Στην ίδια πρόταση με τη λέξη Νεοελληνας...............αν ήσασταν στην πρώτη κατηγορία, χωρίς να εχει δημιουργηθεί η δεύτερη τους τελευταίους μαύρους καιρούς , δεν θα ντρεποσασταν καθόλου να το λέτε ότι είστε Ελληνες και να το καμαρωνετε.....
|
Απόσπασμα:
τεσπα,μην εισαι σιγουρος!και οσοι το πουν θα το στηριζουν σε προ ...χριστου λογους!;) |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
ασε που η μνημη συμπερλαμβανει και τα αρνητικα...;) |
Αν απλά γκρινιάζεις και απλά ντρέπεσαι χωρίς να έχεις την παραμικρή διάθεση για να αγωνιστείς, να παλέψεις και ίσως να ματώσεις... τότε κρίμα!
Εάν όμως ντρέπεσαι όπως λες, αν νομίζεις πως όλα αυτά δεν σου αξίζουν γιατί είναι λίγα μπροστά στην λέξη "Έλληνας", τότε μαζί σου και να μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο και "Ελληνικό" αύριο... |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
ειχαμε τις προδιαγραφες και την κληρονομια να διαθετουμε την πιο "ποθητη" χωρα,αλλα την καταντησαμε ενα τεραστιο χαλι!και το χειροτερο ειναι οτι ουτε τωρα κανουμε κατι... |
Απόσπασμα:
και πιστεψε με,δε φανταζεσαι ποσο ψαχνω...:) δυστυχως οδηγουμαστε στην πληρη ανυποληψια...:mad: |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
Τι σχέση έχουμε οι σημερινοί Έλληνες ρε παιδιά με αυτούς;;; |
Απόσπασμα:
|
Απόσπασμα:
κι αν θες να ειμαστε περηφανοι που καποιοι ελληνες διαπρεπουν εξω,θα συμφωνησεις στο οτι θα πρεπει να ντρεπομαστε που δεν ειναι ικανη η χωρα να τους κρατησει εδω και να τους εκμεταλευτει!:o Υ.Γ.ολοι οι αεκτζηδες τα ιδια λετε...:rolleyes: |
Ρε παιδιά, μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Οι παπούδες μας το '40 τι μας δίδαξαν πηγαίνοντας στο μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του άξονα;
Δεν είναι δα αρχαία ιστορία, είναι η ιστορία των παππούδων μας! Τώρα, αν οι επόμενες γενεές νιώθετε (νιώθουμε) ότι είστε πολύ "λίγοι" και ότι η ιστορία μας προσπερνάει, φροντίστε τουλάχιστον να μεταλαμπαδεύσετε την φλόγα σας, την συνειδητοποίηση του λήθαργου της γενιάς μας... στα παιδιά σας. Ας μην κλαψουρίζουμε λοιπόν, δεν μας αντιπροσωπεύει! Νιώστε περήφανοι για το παρελθόν και ρουφώντας έμπνευση απ' αυτό προσπεράστε τα τελματομένο σήμερα και δώστε πνοή και σπίθα στο μέλλον! Αφού παραδεχόμαστε ότι δεν είμαστε ικανοί για περισσότερα... ας κάνουμε κάτι, αυτό που μας αναλογεί! Εγώ πάντως νιώθω ότι έχουμε πάρα πολλά και καλά να δώσουμε... |
Απόσπασμα:
|
| Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 06:18. |
vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!