![]() |
Κράνος & ασφαλεια.Πώς θα το φοραμε ΟΛΟΙ...κι οτΑν λεμε ολοι εννοο
http://images2.wikia.nocookie.net/__...%BF%CF%821.jpg
Κράνος & ασφαλεια.Πώς θα το φοραμε ΟΛΟΙ...κι οτΑν λεμε ολοι εννοουμε...ΟΛΟΙ!:rolleyes: Συζηταμε δηλαδη ευρυτερα και διαχρονικα,οτι σαφως και το κρανος ειναι ΑΣΦΑΛΕΙΑ!Ομως δυστυχως δεν εινια η ασφαλεια θεμα λιγων...ιδανικα θα πρεπει ΟΛΟΙ να φορανε κρανος!Να μην βλεπεις πουθενα μοτοσυκλετα,παπι,scooter να κυκλοφορει με ασκεπη αναβατη!Πώς ομως θα εξασφαλισθει κατι τετοιο στην Ελλαδα; Εδω ειναι το θεμα προς συζητηση:Ποια κατα τη γνωμη σου η καλυτερη εκδοχη επιβολης/πειθους με πρακτικα αμεσα ομως αποτελεσματα στον Ελληνα αναβατη ωστε ολοι να φοραν κρανος.Κι οταν λεμε ολοι,κατα τη γνωστη διαφημιση,εννοουμε Ο-Λ-Ο-Ι!!!:ye02: |
Απάντηση: Κράνος & ασφαλεια.Πώς θα το φοραμε ΟΛΟΙ...κι οτΑν λεμε
Στο θεμα ''κρανος'',υπαρχουν ανθρωποι που καταλαβαινουν την χρησιμοτητα του και αλλοι οι οποιοι το θεωρουν ακομα και υπερβολη [ναι,το εχω ακουσει και αυτο!].
Το κρανος κατα την αποψη μου,θα επρεπε να διδεται μαζι με την αγορα της μοτοσυκλετας και να συμπεριλαμβανεται μεσα στην τιμη,οχι βεβαια υπο μορφη δωρου [φθηνα πλαστικα κρανη],αλλα οπως στα αυτοκινητα που οι ζωνες ασφαλειας,air bags κτλ δεν πληρωνονται ξεχωριστα,ετσι και το κρανος να διδεται με την μοτοσυκλετα και ανεξαρτητως τυπου και κυβικων.Ετσι τουλαχιστον κανεις δεν θα μπορει να πει οτι δεν ειχε την χρηματικη δυνατοτητα για την αγορα του. Οι ανθρωποι τωρα που εκ πεποιθησεως δεν φορανε κρανος,γιατι χαλαει το μαλλι η γιατι θελουν να παιρνουν αερα,αυτοι πιστευω οτι δεν θα το βαλουν στο κεφαλι τους με τιποτα..... Παντως σε γενικες γραμμες,τα τελευταια χρονια βλεπεις στο φαναρι σταματημενα 10 δικυκλα και οι 8 αναβατες φορανε κρανος.Πριν απο καμμια 10ετια,τα νουμερα ηταν αντιστροφα.Κατι ειναι κι αυτο.....;) |
Εδω μεσα υπαρχουν ανθρωποι που δεν βαζουν κρανος στα παιδια τους οταν τα ανεβαζουν πανω στην un-stoppable (και μαλλον un-crashable) μηχαναρα τους, στην κεφαλα τους θα βαλουνε? Η τελευταια επιλογη για μενα λοιπον....... |
Παντως για μενα,τεραστιο ποσοστο ευθυνης(και εδω)εχει η παντελης ελλειψη οργανωμενου Κρατους.Διοτι σε εκεινη την περιπτωση οπου ενα Κρατος λειτουργει σωστα και η σχεση Πολιτη-Κρατους το ιδιο σωστα,θα αλλαζε αρδην η εικονα του ξεκρανωτου.Απο τη μια με αρωγο το Κρατος σε θεματα ενημερωσης,στηριξης,εκπαιδευσης απο την αλλη ελεγχο και επιβολη,αρα θα ειχαμε μια πολυ πολυ καλυτερη εικονα στο θεμα Κρανος...:rolleyes:
|
Εγω νομιζω οτι αυτος που δεινει 1.000 εως 10.000 € για παπακι εως μοτοσυκλετα, οτι εχει και 100-300 € για ενα καλο κρανος (αναλογα με το τι μηχανη θα παρει) <<και σχεδον ολοι>> το αγοραζουν. Απο κει και περα για μενα ειναι
1) Θεμα παιδιας, γιατι πολλοι απο μας που οδηγουμε απο μικρη ηλικια,,,δε μας υποχρεωσε ποτε ο πατερας μας ή καποιος φιλος ή ακομη και απ το σχολειο να βαλουμε κρανος...οποτε ετσι μαθαμε και ετσι μαθαινουμε και στα παιδια μας!!! 2) Νομιζω οτι ειναι και θεμα Αστυνομιας (γιατι ο καθε ελληνας θελει και τον αστυνομικο του) Που αφου δε γραφουν...Γιατι να βαλω κρανος;;;Τι τον νοιαζει αυτον αμα πεσω και χτυπησω;;;Οτι γουσταρω θα κανω!!!! 3) (και το μεγαλυτερο λαθος ολων)...ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΣΕΧΩ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΤΡΑΚΑΡΩ ΠΟΤΕ...ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ;;;ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΦΕ;;;(ΧΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΛΛΙ!!!) ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕΕΕΕ...ΚΑΙ ΓΩ ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑ:u60: |
ο ελληνας δεν εχει παιδεια και θελει τον ...γερμανο του να του επιβαλει το κρανος!!
|
Είναι θέμα παιδείας!!
Αλλά επειδή παιδεία δεν έχουμε ίσως αποκτήσουμε με υπέρογκα/δυσβάσταχτα πρόστιμα! Να ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να το φορέσει ο καθένας με φόβο μην πληρώσει! Ακομα κι αν δεν θέλει, μέχρι να του γίνει βίωμα. προσωπικά μου έχει σώσει 2 φορές τη ζωή |
προτείνω ο αναβάτης που δε φορά κράνος,
να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται από το νόμο σε περίπτωση τροχαίου, δωρητής οργάνων:cool: δε θα κυκλοφορεί ούτε μισός χωρίς αυτό... |
Εχω και μαι απορια οσον αφορα το γκαλοπ με την απαντηση (Πολυ πολυ πολυ φθηνα κρανη,μηδενικος ΦΠΑ....) Για το χαμηλο ΦΠΑ συμφωνω. Τα πολυ πολυ φθηνα κρανη ομως,ειτε τα φορας ειτε οχι, ενα και το αυτο...Εκτος και αν εννοειτε να ριξουν τα arai στα 100 ευρω :)
|
Η λύση είναι η ενημέρωση/παιδεία ... από την βάση ...
Απ' τα μαθητικά χρόνια, να γίνει "κτήμα" του παιδιού ... ΠΑΝΤΑ φοράμε ζώνη ασφαλείας κ αργότερα αν γίνει μοτοσυκλετιστής, ΠΑΝΤΑ κράνος ... Επίσης, συνεχής "βομβαρδισμός" με κλιπάκια από την TV κ το ραδιόφωνο, όπως γίνεται τις ημέρες μεγάλης εξόδου ... Και η τιμή - με μείωση έμμεσων κ άμεσων φόρων - θα ήταν ένα καλό κίνητρο ... Ακόμη ακόμη ... συμβουλές μεταξύ μας ... ο ένας με τον άλλον ... Υ.Γ. Μου έχουν αναφέρει μέλη μας ότι, με το φόρουμ "έμαθαν" να φοράνε ΠΑΝΤΑ κράνος ... Κάτι με τις συνεχείς νουθεσίες απ' τα μέλη, κάτι με τις φωτό ξεκράνωτων, κάτι με τις ειρωνείες, τους έγινε συνήθεια να το φοράνε πάντα, ενώ παλιά το φόραγαν κατά 80, 90 % ... Κάτι είναι κι αυτό ... :) . |
Με τη σκέψη ότι τη γνωση φέρνει το παράδειγμα και ο φόβος για τη ζωούλα μας, ψήφισα την αναγκαστική
εργασία σε χώρους με ανθρώπους που ενεπλακησαν σε ατυχημα και δεν φορούσαν το κρανάκι τους.... Αν και λίγο τραβηγμένο το 5 χρόνια, πιστεύω ότι ένα τρίμηνο θαναι αρκετό... Στην δουλειά μια φορά το εξάμηνο έρχεται η Τροχαία και μας κάνει μια σχετική διάλεξη με πλούσιο υλικό σε φωτό με ατυχήματα...το μεσημέρι ΟΛΟΙ φοράνε κράνη και ζωνες..... Όσο για το κράνος δεν θέλει και πολύ μυαλό...ότι άλλο και σπάσεις (σχεδόν) θα φτιάξει λίγο η πολύ. Το χτυπημα στο κεφάλι αν δεν σε σκοτώσει, θα σου αφησει τέτοιο κουσούρι που δεν φαντάζεσαι.... αυτά από κοντινό μου πρόσωπο... Τέλος παραθέτω ότι ασπάζομαι και τη πεποίθηση ότι "ο Έλλην θέλει και το Γερμανό του......! " |
Και εγώ νομίζω ότι είναι θέμα παιδείας και ευθύνης. Πριν δέκα χρόνια όταν οδηγούσα το παπάκι κανένας δεν μου είχε μιλήσει για κράνος! Σήμερα μια φορά που με είδε ο πατέρας μου με κράνος και χωρίς μπουφάν μου την είπε γιατί παρόλο που δεν είχε ιδέα από δίτροχα συνήθισε και αυτός στην εικόνα ότι μηχανάκι = το ελάχιστο - κράνος – μπουφάν – γάντια.
Από εκεί και πέρα στην πόλη που κινούμε, καθημερινά βλέπω τρικάβαλα (μαμά, μπαμπάς, παιδάκια) χωρίς κράνος, τύπους με κράνος και τις γυναίκες τους πίσω να φλερτάρουν με το χάρο (ίσως έχουν πιο σκληρό κεφάλι από τους οδηγούς) και ένα κλασικό, παιδάκια όρθια ανάμεσα στα καθίσματα των αυτοκινήτων. :u57: Το συμπέρασμα μου λοιπόν, είναι ότι δεν υπάρχει καμία παιδία για την οδική ασφάλεια μέσα στην πόλη και άρα ίσως όλες οι επιλογές πρέπει να παίξουν. Την πρώτη πάντως εγώ την είδα να λειτουργεί στην Ελλάδα… |
Και να υπενθυμισω και ενα απο τα καλυτερα μεχρι σημερα σχετικα ρεπορταζ :hmmm:
MEGA TV: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - Νεανικά Τροχαία - web tv , online εκπομπές |
Έχω δύο ατάκες πάντα καρφωμένες στο μυαλό μου και δε παίζει να μη βάλω κράνος
όπως και να έχει, να θεωρείται από τη πολιτεία είδος πολυτέλειας και να επιβαρύνεται ανάλογα, είναι αλητεία… |
2 ενοτιτα ψυφηζο
|
Το πρώτο για μένα είναι μονόδρομος:ye02:
|
Απόσπασμα:
|
Θα συμφωνήσω με kokovatanen.
Ο χαμηλότερος δυνατός ΦΠΑ για να γίνει ακόμα και το "ακριβό" κράνος προσιτό και να προτείνω κάτι ακόμα. ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ αλλά αδιάκοποι έλεγχοι και κατά συνέπεια κλήσεις. Βάζοντας υπέρογκο πρόστιμο φέρνεις το όργανο σε ένα δυσβάσταχτο δίλημμα. "Να του στερήσω το μηνιάτικο ή να του κάνω μια αυστηρή σύσταση και να τον στείλω σπίτι του;;;" Ενώ με το 10ευρώ θα είναι "Πάρε κόσμε να'χεις!!!" Επίσης, το μικρό πρόστιμο είναι ασύμφωρο να το "σβήσεις". Αν πρόκειται να γλιτώσεις την 350ρού θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά διότι είναι ένα χαρτί και καθάρισες. Αν όμως έχεις 35 κλήσεις των 10 ευρώ (που θα τις έχεις φάει μέσα σε 2 μήνες χάρη στους εντατικούς ελέγχους που αναφέραμε παραπάνω) σιγά μην μπει κανείς "μπάρμπας" στον κόπο να αντιμετωπίσει όλη αυτή τη χαρτούρα. Θα του πει .."35 κλήσεις σημαίνει ότι το έχεις κάνει σύστημα!" Άσε που τα 10ευρα ίσως και να πληρωθούν ενώ οι 300ριές κάαααθονται. Ανακεφαλαιώνω, ΦΘΗΝΑ ΚΡΑΝΗ και ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΒΕΡΤΑ |
Η ειρωνεία είναι ότι για ένα κράνος μπορεί κάποιος να πάρει ένα υποδεέστερο για 100 ευρώ λιγότερα και ας προστατεύει το κεφάλι του….
Για ένα καλό κινητό iPhone που σου ψήνει το κεφάλι είναι κουβαρντάς όμως…..τα σκάει αδρά και το ρίχνει και με στιλ στο τραπέζι…. To testing… Ελληνάρας 100%. Τώρα για αυτούς που το έχουν για να μην γδάρουν τον αγγόνα άμα πέσουν δεν το σχολιάζω. Άσε για μερικούς που ο οδηγός φοράει αλλά της κοπελιάς πίσω είναι του δεν βαριέσαι…. ας το σπάσει το κεφάλι… |
Να πω και εγώ την απόψή μου.
Στο νησί οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Φοράω κράνος όταν πάω στα χωριά αλλά σην πόλη (που είναι 2 λεπτά απο το σπίτι μου) δεν το πολυ φορούσα. Αναθεώρησα σκεπτώμενος οτι τα πιο τραγικά περιστατικά έχουν γίνει με πολύ μικρές ταχύτητες ακόμη και σε σταματημένες μοτό (και όμως έχουμε 2 νεκρούς στο νησί απο στατική πτώση και χτύπημα στο πεζοδρόμιο ΠΡΙΝ κινηθεί η μοτό!!!!!) που θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει με την χρήση κράνους. Πλέον φοράω κατά 90% το κρανάκι μου και θα προσπαθήσω να το κάνω 100% για το καλό μου. Δεν γίνεται όπως είπε και απο πάνω ένας φίλος να έχεις μηχανή 10-15.000€, κινητό 700€, ύφος 1000 καρδιναλίων και κράνος lidl...... Βέβαια υπάρχουν και οι άλλοι με κράνη 800€ που έχει φαγωθεί το εσωτερικό απο την τριβή με τον αγκώνα τους.... Ψήφισα 5ετή (εντάξει είναι τραβηγμένο:p) εργασία σε κέντρο αποκατάστασης απο τροχαία γιατί όλα τα άλλα είναι εφήμερα ενώ αυτό θα μπεί καλά στο μυαλό μας σαν εικόνα.... |
Συμφωνώ απόλυτα με τον translatoras :ye31:
Όπως ξέρουμε όλοι το πρόστιμο που υπάρχει είναι για το αν φοράμε το κράνος ή όχι. Πιστεύω πως όλοι έχουμε δει κάποιους να το φορούν ως περικεφαλαία ή να το φορούν αλλά να μην το έχουν ασφαλίσει. Σ´ αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρχει πολύ συχνός έλεγχος, μικρά πρόστιμα με διαβάθμιση του ύψους τους και έτσι οι φίλοι μας οι τροχονόμοι δεν θα είχαν το ηθικό δίλημμα να μας γράψουν ή όχι. Φυσικά συμφωνώ με την αφαίρεση του φ.π.α από την τιμή. :th11: |
Δε θυμαμαι ποιο καλοκαιρι ηταν (4-5 χρονια νωριτερα??) που ολοι (οταν λεμε ολοι εννοουμε ο-λ-ο-ι) φοραγανε κρανη. Μου ειχε κανει τρομερη εντυπωση. Φυσικα ηταν αποτελεσμα ελεγχων τροχαιας ....
Οποτε ψηφιζω το πρωτο. Συμφωνω με το Translatora ως προς το κοστος, απλα να προσθεσω οτι για οποιον το εχε κανει συστημα τοτε να υπαρχει αυξηση προστιμου η ακομα και στερηση διπλωματος με τη χρηση point system. |
Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 19:55. |
vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!