GS Forum

GS Forum (http://www.gsforum.gr/index.php)
-   Διάφορα (http://www.gsforum.gr/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Πως μας κλέβουν στα πρατήρια βενζίνης (http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=37681)

ALX 11-01-2013 19:50

Πως μας κλέβουν στα πρατήρια βενζίνης

Έχω τραγανιστά νέα. Ελέγχθηκε και ο τελευταίος βενζινάς που ήθελα να ελέγξω ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. (τσεκάρω καιρό διάφορους...φθηνούς και ακριβούς)

Έφαγα όλη την βενζίνη μέχρι σημείου να αρχίσει να διαμαρτύρεται η αντλία πιάνοντας που και που αέρα όπως κουνιόταν η μοτοσυκλέτα. Φουλάρησα και μαντέψτε! 23,55 λίτρα :faskelo: (στο 22άρι υπενθυμίζω ρεζερβουάρ και όπως λέει η BMW στο μάνουαλ usable 22liters) Δηλαδή και 22,5 να παίρνει μέσα και 23 να παίρνει... η αντλία 22 μπορεί να καταναλώσει γιατί μετά δεν μπορεί να τραβήξει άλλο.

Γυρίζω στο σπίτι (1 χιλιόμετρο από το πρατήριο) και ξεκινάω την διαδικασία που σκεφτόμουν. Να αδειάσω το ρεζερβουάρ με αντλία σε ογκομετρημένα δοχεία. Τα ογκομέτρησα με διαγραμμισμένο μπουκάλι βάζοντας μέσα στα μπιτόνια λίτρο λίτρο και σημαδεύοντάς τα με μαρκαδόρο. Τράβηξα φωτό... τράβηξα και βίντεο την όλη διαδικασία. Όμως επειδή μου πήρε πολύ ώρα, θα το κάνω ένα μοντάζ να κόψω σημεία που δεν έχουν ενδιαφέρον και μόλις το ετοιμάσω θα το δείτε.Το αποτέλεσμα για να μην σας κρατάω σε αγωνία, είναι ότι είχα δίκιο σε ότι έλεγα ως τώρα για το ρεζερβουάρ μου.

Πάμε λοιπόν....

'Οπως είπα, άφησα το ρεζερβουάρ να πατώσει σχεδόν και πάω να φουλάρω.
Η αντλία σταματάει στα 23,55 λίτρα σε πρατήριο που το είχα για καλό. (έτσι έδειχνε παλιότερα πάντως)
Μετά από χαλαρή κουβέντα με τον υπάλληλο φεύγω και πάω στο σπίτι όπου και ετοιμάζω την επιχείρηση "άδειασμα του ρεζερβουάρ να δω πόσο παίρνει επιτέλους μέσα.

Φουλαρισμένος λοιπόν ως επάνω.

https://dl.dropbox.com/u/16310833/IM...8Medium%29.JPG

Και εδώ τα δοχεία που ογκομέτρησα με ένα ογκομετρημένο δοχείο του λίτρου, ρίχνοντας μέσα στα μπιτόνια λίτρο λίτρο.

Δεν τα ογκομέτρησα όλα, γιατί μέτραγα με το 4λιτρο ογκομετρημένο τις ποσότητες στα άλλα.

Πήρα και την τρόμπα και ξεκίνησα... (θα δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασα από κάτω)

Μόλις αφαίρεσα 18 ακριβώς λίτρα.... άναψε το λαμπάκι της ρεζέρβας.Το κίτρινο δίπλα στο μεγάλο πράσινο της νεκράς (όπως τα έλεγα συνέχεια δηλαδή. Λαμπάκι σημαίνει άλλα 4 λίτρα για κατανάλωση όπως ακριβώς λέει και το μάνουαλ της BMW)

...και νάτα τα δοχεία μου.

Κατά διαβολική σύμπτωση κατάφερα να βγάλω ΑΚΡΙΒΩΣ 22 λίτρα μέσα από το ρεζερβουάρ. 10 στο μεγάλο, 5 στο 5λιτρο, 4 στο 4λιτρο που είναι ακριβώς ίδιο με το ογκομετρημένο 4λιτρο και 3 στο ογκομετρημένο. Σύνολο 22 λίτρα ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

Όσο και να προσπάθησα μετά μετακινώντας το σωληνάκι της τρόμπας παντού μέσα στο ρεζερβουάρ, δεν κατάφερα να βγάλω άλλη. Σίγουρα θα υπήρχε ακόμα μια μικροποσότητα που δεν μπορούσα να πιάσω. Με στεναχώρησε αρχικά αυτό, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αφού έβγαλα 22 λίτρα, η μοτοσυκλέτα λογικά δεν θα μπορεί να πάρει μπροστά (βάσει των 22 λίτρων usable που λέει η BMW)
Άρα πάμε να δοκιμάσουμε! (θα το δείτε live στο video πως η μοτοσυκλέτα ΔΕΝ παίρνει μπροστά. Άρα, ακόμα και να υπήρχε κι άλλη βενζίνη στο ρεζερβουάρ (κάνα μισόλιτρο λέω εγώ) η αντλία δεν μπορεί να το πιάσει να το καταναλώσει. Άρα η BMW ήταν ολόσωστη όταν έλεγε usable 22 liter. Άρα σαφέστατα δεν γινόταν να μου βάλουν 23,55 λίτρα μέσα. (μου έχουν βάλει μέχρι 24,15 λίτρα! :gun_owned:

Και εδώ η φωτό όταν έριξα πίσω την βενζίνη στο ρεζερβουάρ. Γέμισε και πάλι μέχρι επάνω.

...κι εδώ το βίντεο μονταρισμένο γιατί η όλη διαδικασία μου πήρε σχεδόν 1½ ώρα!!! Για όποιον πιστεύει ότι υπάρχει δόλος, μπορώ να του δώσω όλο το αμοντάριστο βίντεο των 6Gb σε 720p ανάλυση. :shades:

Απολαύστε

costas68gr 11-01-2013 20:00

Απάντηση: Πως μας κλέβουν στα πρατήρια βενζίνης

Που ειναι το κρατος πιος κανει ελεγχο ΚΑΝΕΝΑΣ:mad: μονο φορους ζητανε να πληρωνουμε :mad::mad::mad:

MOYTPO 11-01-2013 20:03

Ολες οι αντλιες "κλεβουνε" το νομιμο ποσοστο που τους δινει το υπουργειο.
Το ποσο ειναι αυτο οσο και να εψαξα δεν μπορεσα να το βρω.
Πραγματικα θα ηταν ευχαριστη εκπληξη για μενα εαν πηγαινες στο πρατηριο και εβαζες 22 λιτρα ακριβως.
Εδω το κορσα με 40αρι τεποζιτο παντα γεμιζει με 42 λιτρα.

spyrakos35 11-01-2013 20:28

να ξεκαθαρίσω οτι δεν εχω δει το βίντεό σου ακόμα παρά μόνο έχω διαβάσει το παρόν...
επιπλέον, δεν γνωρίζω τι λέει το μανιουαλ της μπεμβέ παρά μονο το "usable 22 lt" που λες....

προκειμένου λοιπόν να καταλάβω, λύσε μου την απορία....

αν το "usable" είναι 22 λίτρα, πόση είναι η "total capacity"? (δικός μου όρος)

PACO 11-01-2013 20:37

συγχαρητηρια για το κουραγιο σου.
απλα πλεον ειναι δεδομενο οτι κλεβουν- οχι ολοι-
μηπως ο καθενας μας να λεει το βενζιναδικο,την εμπειρια του η λετε να βρουμε μπελα?
....εχω 2 τσεκαρισμενα:cool:

Kituma 11-01-2013 20:41

Τι έκατσες και έκανες ρε άνθρωπε;;;;;;;;;;;;;;;;;;:re25::re25::re25::re25::re25:

siraxanz 11-01-2013 20:50

Μπράβο βρε Αλέξανδρε για τον κόπο που έκανες :ye02:

Αλλά κ για την ενημέρωση!!!!

Σημαντική η γνώση, αλλά σημαντικότερο πως θα την χρησιμοποιήσουμε....;):)

Με έβαλες σε ιδέες να πηγαίνω με το μπιτόνι το 10λιτρο να αγοράζω βενζίνη:D

:th11: for share:re25:

corei7 11-01-2013 20:55

Θα ήταν καλό να ακούγαμε την άποψη του βενζινά:hmmm:

ALX 11-01-2013 21:08

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από MOYTPO ( 821574)
Ολες οι αντλιες "κλεβουνε" το νομιμο ποσοστο που τους δινει το υπουργειο.
Το ποσο ειναι αυτο οσο και να εψαξα δεν μπορεσα να το βρω.

Το ποσοστό ΝΟΜΙΜΗΣ απόκλισης είναι 0,5% (επίσημα από το κλιμάκιο μετρολογίας του υπουργείου ανάπτυξης που μίλησα)
Τραβιέμαι πολύ καιρό με τα πρατήρια κι έχω άσχημη εμπειρία απ όλους.
Έχω δει μέχρι 24,14 λίτρα να μου βάζουν!!!!

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από spyrakos35 ( 821589)
να ξεκαθαρίσω οτι δεν εχω δει το βίντεό σου ακόμα παρά μόνο έχω διαβάσει το παρόν...
επιπλέον, δεν γνωρίζω τι λέει το μανιουαλ της μπεμβέ παρά μονο το "usable 22 lt" που λες....

προκειμένου λοιπόν να καταλάβω, λύσε μου την απορία....

αν το "usable" είναι 22 λίτρα, πόση είναι η "total capacity"? (δικός μου όρος)

Έχει κάποια σημασία αυτό? Από τη στιγμή που η αντλία του ρεζερβουάρ μπορεί να κατανάλωσει (από φουλ φουλάρισμα) 22 λίτρα, τι σημασία έχει αν παίρνει μισό ή 1 λίτρο ακόμα μέσα (που δεν μπορεί να το ρουφήξει η αντλία?) Από τη στιγμή που 22 μπορώ να καταναλώσω... δεν μπορούν να μου βάλουν πάνω από 22!
Κι επίσης... δες το βίντεο. Όταν αφαίρεσα 22 λίτρα, η μοτοσυκλέτα ΔΕΝ έπαιρνε μπροστά. Τι περισσότερο πρέπει να δείξω?

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από corei7 ( 821609)
Θα ήταν καλό να ακούγαμε την άποψη του βενζινά:hmmm:

Τι να ακούσουμε? Θα σου πει έχει ανοχές και ποτέ δεν παίρνουν μέσα όσο λένε οι κατασκευαστές αλλά λίγο παραπάνω.
Πόσο παραπάνω ρε μλκα βενζινά? 2 λίτρα παραπάνω??? Είχε πρόβλημα η BMW να πει ότι το ρεζερβουάρ παίρνει 24 κι όχι 22? Ή μήπως ότανβ έφτιαξαν το ρεζερβουάρ στο εργοστάσιο και το γέμισαν δεν είδαν ότι παίρνει μέσα Χ λίτρα και μπορεί να καταναλώσει Ψ (όσα μπορεί να ρουφήξει η αντλία)
Σε παραπέμπουν στις σφραγίδες των ελέγχων που έχουν κολλημένα πάνω στις αντλίες από τα κλιμάκια του υπουργείου και λένε ΝΑ είμαι εντάξει!
Δε μας λένε όμως πως οι αντλίες τους έχουν ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που αλλοιώνουν την ένδειξη και λειτουργεί εξ αποστάσεως με τηλεκοντρόλ. Και στην χειρότερη περίπτωση ότι οι σφραγίδες "αγοράζονται" (σε εισαγωγικά το αγοράζονται)
Λες και δεν τα ξέρουμε!

klagenfurt 11-01-2013 21:11

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από siraxanz ( 821606)
Μπράβο βρε Αλέξανδρε για τον κόπο που έκανες :ye02:

Αλλά κ για την ενημέρωση!!!!

Σημαντική η γνώση, αλλά σημαντικότερο πως θα την χρησιμοποιήσουμε....;):)

Με έβαλες σε ιδέες να πηγαίνω με το μπιτόνι το 10λιτρο να αγοράζω βενζίνη:D

:th11: for share:re25:

πηγα να το κανω και μου ειπαν, οτι βασει νομου , απαγορευεται να σου βαζουν βενζινη σε πετονια...

spyrakos35 11-01-2013 21:24

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από ALX ( 821618)
Έχει κάποια σημασία αυτό? Από τη στιγμή που η αντλία του ρεζερβουάρ μπορεί να κατανάλωσει (από φουλ φουλάρισμα) 22 λίτρα, τι σημασία έχει αν παίρνει μισό ή 1 λίτρο ακόμα μέσα (που δεν μπορεί να το ρουφήξει η αντλία?) Από τη στιγμή που 22 μπορώ να καταναλώσω... δεν μπορούν να μου βάλουν πάνω από 22!
Κι επίσης... δες το βίντεο. Όταν αφαίρεσα 22 λίτρα, η μοτοσυκλέτα ΔΕΝ έπαιρνε μπροστά. Τι περισσότερο πρέπει να δείξω?

φαντάζομαι οτι καταλαβαίνεις οτι το καύσιμο έχει άλλη "θέση" μέσα στο τεπόζιτο εφόσον η μοτό είναι στατική στο σταντ και άλλη εφόσον κινείται

επομένως, ναι, εχει σημασία η συνολική χωρητικότητα

spyrakos35 11-01-2013 21:29

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από klagenfurt ( 821621)
πηγα να το κανω και μου ειπαν, οτι βασει νομου , απαγορευεται να σου βαζουν βενζινη σε πετονια...

έτσι είναι

siraxanz 11-01-2013 21:32

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από spyrakos35 ( 821631)
φαντάζομαι οτι καταλαβαίνεις οτι το καύσιμο έχει άλλη "θέση" μέσα στο τεπόζιτο εφόσον είναι στατική στο σταντ και άλλη εφόσον κινείται

είπες οτι μάλλον μετά το άδειασμα των 22 λίτρων, αντε να είχε άλλο μισό μεσα που δεν μπορούσες να βγάλεις

επομένως, στα 23,5 (που μέτρησε η αντλία του βενζινά) τα 22,5 είναι πραγματικά

επομένως έχουμε μία απόκλιση της τάξης του ενός λίτρου ανά 22,5 λιτρα
με την διάιρεση 1/22,5 προκύπτει απόκλιση 0,0444 ήτοι 4,44%.
ακόμα και αν το κάνεις 1/22 το αποτέλεσμα είναι 0,045 ήτοι 4,45%

επομένως ο βενζινάς είναι οκ.....

Σπύρο, πως είναι οκ?

Αν έχω 4,45% διαφορά κάθε φορά που φουλάρω.....

μιλάς για 7 ευρω στα 100 λιτρα βενζίνης :(:(:(

Βρε κανα βενζινά δεν έχουμε εδώ μάς να μας πει πως να την γλυτώνουμε...

Κάπου θα πονά το σύστημα τους:D

spyrakos35 11-01-2013 21:37

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από siraxanz ( 821638)
Σπύρο, πως είναι οκ?

Αν έχω 4,45% διαφορά κάθε φορά που φουλάρω.....

μιλάς για 7 ευρω στα 100 λιτρα βενζίνης :(:(:(

Βρε κανα βενζινά δεν έχουμε εδώ μάς να μας πει πως να την γλυτώνουμε...

Κάπου θα πονά το σύστημα τους:D

ναι έκανα λάθος στους υπολογισμους γιατί έχω και την κόρη μου εδώ που θέλει αγκαλιά και άννα (ριανα) στο συσωλήν ταυτόχρονα με την προσπάθεια μου να γράψω (19 μηνών)

γι αυτό και το διέγραψα όταν το πήρα χαμπάρι.....:wo20:

Dimitrissv 11-01-2013 21:44

Βασικα απαγορευεται να σου βαλουν βενζινη σε μή καταλληλο δοχειο!!τα κοκκινα που πουλανε σε διαφορα πρατηρια που πληρουν τις προδιαγραφες για μεταφορα καυσιμων ειναι υποχρεωμενοι να το γεμισουν!!οποιαδηποτε αρνηση "βρωμαει"....

Albatros 11-01-2013 21:45

Απόσπασμα:

Θα φθάσουμε στο σημείο να τους λέμε να το βάζουν στο μπιτόνι να ογκομετρείται και μετά στο ντεπόζιτο της μοτό.
Αυτό δεν απαγορεύεται...
:cool:

spyrakos35 11-01-2013 21:47

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Dimitrissv ( 821648)
Βασικα απαγορευεται να σου βαλουν βενζινη σε μή καταλληλο δοχειο!!τα κοκκινα που πουλανε σε διαφορα πρατηρια που πληρουν τις προδιαγραφες για μεταφορα καυσιμων ειναι υποχρεωμενοι να το γεμισουν!!οποιαδηποτε αρνηση "βρωμαει"....

αν είναι έτσι, τότε το πιο εύκολο είναι να πάει ο φίλτατος με το ειδικό ογκομετρημένο δοχείο να δει κατευθειαν τι παίζει ο μπενζινάς

για να μην αδικήσουμε και κανέναν......

Dimitrissv 11-01-2013 21:51

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από spyrakos35 ( 821651)
αν είναι έτσι, τότε το πιο εύκολο είναι να πάει ο φίλτατος με το ειδικό ογκομετρημένο δοχείο να δει κατευθειαν τι παίζει ο μπενζινάς

για να μην αδικήσουμε και κανέναν......

Προσωπικα εχω αγορασει απο εταιρικο πρατηριο το κοκκινο δοχειο και επιτοπου το γεμισα με καυσιμο!!δεν υπηρχε καμμια αρνηση,κατι που θα μπορουσε να συμβει πολυ ευκολα ειδικα σε εταιρικο πρατηριο που τηρουν σχεδον απολυτα τους κανονισμους!

ALX 11-01-2013 22:27

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από spyrakos35 ( 821631)
φαντάζομαι οτι καταλαβαίνεις οτι το καύσιμο έχει άλλη "θέση" μέσα στο τεπόζιτο εφόσον η μοτό είναι στατική στο σταντ και άλλη εφόσον κινείται

Ρε φίλε μου, τι προσπαθείς να μου πεις;
Το μισό λίτρο που είπα εγώ και μου προσθέτεις στα 22, δεν μπορεί να το πάρει η αντλία. Είναι ανεκμετάλευτο. Οπότε ΔΕΝ γίνεται να μου βάλει πάνω από 22. Έχε υπόψιν σου ότι δεν πήγα στο πρατήριο σπρώχντας... άρα έιχα βενζίνη από τα 22 λίτρα ακόμα.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τον συγκεκριμένον, αλλά και με άλλους. Απλά με αυτόν έτυχε νατρήσω μετά το ρεζερβουάρ.

Επίσης πρέπει να πω πως αυτός πριν λίγο καιρό και για μεγάλο διάστημα δεν έκλεβε. Ήταν ο μόνος που μου έβαζε την βενζίνη που περίμενα να μου βάλει. (Και γι' αυτό έβαζα σχεδόν πάντα σεαυτόν σε μοτό και ΙΧ. Στα τελευταία δύο φουλαρίσματα, είδα ασυνήθιστα μεγάλη απόκλιση σε σχέση με πριν.

Είπαμε, μου έχουν βάλει μέχρι 24 λίτρα. (Τράβηξα φωτό την αντλία) Με έχεις για τόσο άσχετο;(για ναμην πω τίποτα άλλο!)

Για δες! Επιμένεις ακόμα για την θέση της βενζίνης; είναι δυνατόν να λες τέτοια πράγματα;;;;;; 10 χρόνια το έχω το 1150, λες να μη ξέρω πόση βενζίνη παίρνει; ή πόσα χιλ μπορώ να κάνω;

https://dl-web.dropbox.com/get/Publi...jpg?w=00950fda

commander 11-01-2013 22:31

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από ALX ( 821673)
Ρε φίλε μου, τι προσπαθείς να μου πεις;............
https://dl-web.dropbox.com/get/Publi...jpg?w=00950fda

εχεις απόλυτο δικιο ......... και σε ευχαριστουμε......

spyrakos35 11-01-2013 22:32

κοιτα,

εγώ προσπαθώ να κάνω κουβέντα...

αν είναι να φορτώνεις, αυτό που έχω να σου πω είναι, κάντου καταγγελια και τελειώνει η ιστορία....

αυτά και τέλος από μένα :ye33:

napgeo 12-01-2013 01:18

Τραγικό λάθος σου αδερφέ.
Έθεσες σε κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα και ένα περιουσιακό σου στοιχείο. Με τα πλαστικά δοχεία και με στατικό ηλεκτρισμό θα μπορούσες να ήσουν μακαρίτης.
Τα έχουμε ξαναγράψει ότι κλέβουν 5% νόμιμα με ζεστό καύσιμο και παράνομα όσο θέλουν.
Παράκληση να μην το επιχειρήσει άλλος φίλος αυτό το πείραμα. Άσε που κινδύνεψες να κάψεις και την αντλία καυσίμου.
Στα 20L να το χωνέψουμε όλοι μας ότι μας κλέβουν τα 2L………………….

element 12-01-2013 01:29

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από napgeo ( 821755)
Έθεσες σε κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα και ένα περιουσιακό σου στοιχείο. Με τα πλαστικά δοχεία και με στατικό ηλεκτρισμό θα μπορούσες να ήσουν μακαρίτης.
Τα έχουμε ξαναγράψει ότι κλέβουν 5% νόμιμα με ζεστό καύσιμο και παράνομα όσο θέλουν.
Παράκληση να μην το επιχειρήσει άλλος φίλος αυτό το πείραμα. Άσε που κινδύνεψες να κάψεις και την αντλία καυσίμου.

Σωστός

VDR 12-01-2013 01:40

Απόσπασμα:

Μήπως σου ανέφερε το νόμο ή τον γνωρίζεις?..

pale 12-01-2013 01:47

Μπράβο Αλέξανδρε για την φασαρία σου.Είσαι μέγιστος:re25::re25::re25:

yiannis68 12-01-2013 01:49

:re27::re27::re27:

VDR 12-01-2013 01:50

ALX:ye02::re25:

ALX 12-01-2013 08:57

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από napgeo ( 821755)

Φίλε μου, η ηλεκτρολογία είναι μέρος της δουλειάς μου και ξέρω πολύ καλά σε πληροφορώ τι κάνω και με ποιες προφυλάξεις το κάνω. Πιο επικίνδυνο είναι να κάνεις μπαμ την ώρα που ανοίγεις την τάπα του ρεζερβουάρ και σου ακουμπάνε το ακροσωλήνιο της αντλίας, παρά στην δική μου περίπτωση.

Το τι έχετε γράψει επίσης, (όποιος τα έχει γράψει) είναι μόνο εικασίες. (τέτοιες που έκανα κι εγώ πριν... όσο σίγουρος κι αν ήμουν... κι ας επαληθεύτηκα εντέλει κάνοντας αυτό που έκανα)
Στην πραγματικότητα δεν έχετε ιδέα πόσο σας/μας κλέβουν.

Το 5% που λες, (μιλώντας για ζεστό καύσιμο) δείχνει ότι δεν γνωρίζεις κι ότι απλά...υποθέτεις! Είναι αστείο και μόνο που το αναφέρεις καθώς
ΔΕΝ παίζει με την καμία τέτοιο νούμερο!

Το ποσοστό απόκλισης από την διαφορά θερμοκρασίας του καυσίμου (λόγω της μεταβολής του όγκου του) σε αυτές τις ...αστείες ποσότητες (των ±20 λίτρων) είναι πραγματικά αστείο.
Πρέπει να ξέρεις πως για τον υπολογισμό του ισοζυγίου εισροής κι εκροής καυσίμων στο εμπόριο και αναλόγως της κλιματικής ζώνης που βρίσκεται η κάθε χώρα, θεσπίζεται μια θερμοκρασία για την αναγωγή του όγκου. Στην Ελλάδα αυτή η θερμοκρασία είναι οι 15°.
Η μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς σημαίνει μεταβολή όγκου κατά 1% Δηλαδή στα 100 λίτρα, μετρούνται 101 (αν οι 10° ήταν προς τα πάνω) 1 λίτρο στα 100 δηλαδή... άρα 100ml στα 10 λίτρα. Άρα το καλοκαίρι με 35° θα είναι 200ml στα 10 λίτρα ή 400ml στα 20 λίτρα μιας και μιλάμε για ρεζερβουάρ GS. Στους +5°C υποτίθεται ότι κλέβουμε εμείς τους βενζινάδες :lo19: (ναι καλά!)

Στα 20 λίτρα δηλαδή κι αν υποθέσουμε ότι η αντλία του πρατηρίου είναι μεγίστης ακρίβειας, δεν μπορείς να χάσεις πάνω από 0,5% όταν μιλάμε για θερμοκρασίες κοντά στους 15° το οποίο αυξάνεται μέχρι 2% όταν έχουμε 35°C. Μιλάμε δηλαδή για αποκλίσεις εις βάρος μας της τάξεως των 0,8€ στα 33€ βάζοντας δηλαδή 20 λίτρα με τιμή λίτρου 1,67€ κατακαλόκαιρο με 35°C. Σιγά τα ωά δηλαδή και για σένα και γι' αυτούς.
Η μέση θερμοκρασία όμως της Ελλάδας, είναι πολύ μικρότερη κι έτσι το χάσιμο στα 33€ (στα 20 λίτρα δηλαδή με τις σημερινές τιμές) είναι της τάξεως των 40 λεπτών. Μακάρι δηλαδή να μας έκλεβαν τόσο.
Αν επιπλέον παραδεχτούμε ότι οι υπόγειες δεξαμενές των πρατηρίων ΔΕΝ γίνεται να πιάσουν την θερμοκρασία της επιφάνειας της γης (αποκλείεται δηλαδή να φτάσουν 35° όταν τόσο επικρατεί στην επιφάνεια, η χασούρα μας είναι ακόμα μικρότερη από τα 40 λεπτά στα 33€.

Η νόμιμη απόκλιση στους 15°C που έχει θεσπιστεί για την Ελλάδα είναι το 0,5% (άλλο αν τα κλιμάκια ελέγχων περνάνε σαν νόμιμο πολύ παραπάνω όπως το 8% διαφοράς στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε επί Σημίτη!
Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί τα παίρνουν από τους βενζινάδες κι είναι όλοι ευχαριστημένοι μεταξύ τους)
Αυτή όμως η απόκλιση, δεν συμβαίνει λόγω διαφοράς θερμοκρασίας... αλλά λόγω φακελακίου προς τους ελεγκτές you know. :rolleyes:

Για τις αποκλίσεις λόγω θερμοκρασίας, τα είπαμε παραπάνω.

Το 0,5% της νόμιμης απόκλισης, δεν βγήκε τυχαία ως νούμερο και σίγουρα δεν το υπολόγισαν τίποτα αερητζήδες, αλλά το υπολόγισαν μηχανικοί επιπέδου ΕΜΠ. (διάβασε λίγο να τα μάθεις αυτά και μη λες ό,τι να 'ναι)

Η κλοπή στα πρατήρια λοιπόν γίνεται με δύο εσκεμμένους τρόπους (κι έναν λόγω λάθος του συστήματος που επωφελείται όμως ο πωλητής και θα τον αναφέρω παρακάτω)
Ο ένας εκ των δύο εσκεμμένων τρόπων είναι η αλλοίωση της πραγματικής ποσότητας που μέτρησε η αντλία (με ειδικούς ηλεκτρονικούς παλμογραφικούς μηχανισμούς που τοποθετούνται έξτρα στην κάθε αντλία και χειρίζονται ασύρματα και οι οποίοι ρυθμίζονται σε τι ποσοστό θα αλλάζουν την ποσότητα παίζοντας με την συχνότητα των παλμών)
(όταν το κράτος αφήνει ασφράγιστες τις αντλίες στο έλεος των επιτήδειων, αυτά συμβαίνουν βέβαια)

Ο άλλος τρόπος είναι κλασσικά η νοθεία όπου και αναμειγνύουν την βενζίνη με άλλα ειδικά υγρά πολύ φθηνότερα της βενζίνης (πχ χημικές ενώσεις Τολουόλιο, ξυλόλιο κ.λ.π. ή ακόμα και πετρέλαιο μέσα στη βενζίνη όταν αυτό ήταν πολύ πιο φθηνό)

O μη εσκεμμένος τρόπος είναι με το καύσιμο που παραμένει στη σωλήνα της αντλίας όταν ο βενζινάς σταματήσει να βάζει. Αυτό συμβαίνει διότι ο μετρητής δεν είναι στο ακροσωλήνιο, αλλά μέσα στην αντλία. Πράγμα που σημαίνει ότι η ποσότητα που παραμένει σε όλο αυτό το μακρινάρι ...την σωλήνα... δεν είναι καθόλου αμελητέο!
Αυτό βέβαια συμφέρει κατά πολύ τους βενζινάδες.
Στο εξωτερικό και σε πολλές προηγμένες χώρες που σέβονται τους πολίτες, οι αντλίες των βενζινάδικων έχουν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του όγκου του καυσίμου στο στόμιο του ακροσωληνίου κι όχι μέσα στην αντλία. Έτσι, ξέρεις πως όσο γράψει η αντλία, τόσο έβαλες. Δεν έχασες δηλαδή 1 λίτρο που έμεινε μέσα στη σωλήνα!

Επιστρέφοντας στα περί εσκεμμένης κλοπής, πρέπει να πούμε πως αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, να μπουν άνθρωποι τέτοιοι στη φυλακή κι όταν βγουν να τους απαγορεύεται να ασκήσουν ξανά το ίδιο επάγγελμα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Κι από μεριά μας ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και θέλουμε να αλλάξει κάποια στιγμή το σάπιο σύστημα σε αυτή τη χώρα, πρέπει να μιλάμε... να κάνουμε φασαρία και να καταγγέλουμε όποιους πιστεύουμε ότι μας κλέβουν κατάφατσα. Στην προκειμένη περίπτωση οι βενζινάδες. Κάντε συνεχείς καταγγελίες και θα δείτε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτό.

Το "πάρτε το χαμπάρι ότι στα 20 θα μας κλέβουν τα 2" είναι παθητική στάση και εγώ δεν την δέχομαι. Γι' αυτό έχω ανοίξει "πόλεμο" εδώ και μήνες με τους απατεώνες βενζινάδες. Τους καταγγέλω ασυστόλως όλους αυτούς που μου βάζουν πάνω από την προβλεπόμενη ποσότητα καυσίμου.

Όσοι θέλουν ( και πρέπει να θέλουν) να κάνουν καταγγελίες, μπορούν να τις κάνουν στην γενική γραμματεία καταναλωτή στο τετραψήφιο 1520
Αυτά... και σόρυ για το σεντόνι, αλλά αφού μου δόθηκε η αφορμή, τα είπα να τα μάθουν κι όσοι δεν τα ξέρουν καθώς έχω ψαχτεί... πάααααααρα πολύ με το θέμα.
Δεν έφτασα τυχαία να κάνω ογκομέτρηση του ρεζερβουάρ μου παρόλο που η BMW δίνει ρητά 22 λίτρα. (με 4 λίτρα εναπομείναντα ΑΚΡΙΒΩΣ όταν ανάψει το λαμπάκι της ρεζέρβας) (18+4 δηλαδή)

alx_k 12-01-2013 09:23

Ωραία εμπεριστατωμένη έρευνα!

:re22:....

staga1200 12-01-2013 09:30

Ευχαριστούμε Αλέξανδρε !!! :)

klagenfurt 12-01-2013 09:41

Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από VDR ( 821759)
Μήπως σου ανέφερε το νόμο ή τον γνωρίζεις?..

οχι , δεν μου ανεφερε τον νομο,ουτε τον γνωριζω, ρωτοντας εμαθα οτι πραγματι υπαρχει,
αλλα ειχα παει με πετονι προδιαγραφων καυσιμου,
που ειχα αγορασει παλαιοτερα απο αλλο βενζιναδικο...
βεβαια σε ενα βενζιναδικο συνεβη αυτο, αλλου μου εχουν βαλει...

gsmaniac 12-01-2013 09:45

δεν υπάρχει σωτηρία.....
εγώ προσπαθώ να γεμίζω τα οχήματα μου, από το ίδιο βενζιναδικο, ελπίζοντας σε λιγότερη χασούρα...

ευχαριστούμε ALEX.......:)

Στάλθηκε από Λελοφον

ALX 12-01-2013 09:49

Κάντε εσείς καταγγελίες όταν υποψιάζεστε για ελλειποβαρή καύσιμα και η σωτηρία θα βρεθεί. Όσο το δεχόμαστε και δεν κάνουμε κάτι, τόσο περισσότερο θα μας κλέβουν.
Δεν είναι δύσκολο. Ένα τηλεφωνάκι στο 1520 και δίνουμε τα στοιχεία του πρατηρίου.

gentleman 12-01-2013 10:29

Καλημερα απο Χαλκιδα,

Ενα μεγαλο μπραβο Αλεξη για την υπομονη σου και την επιμονη σου :re25:!!
Αλλωστε για αυτο ειμαστε μια παρεα στο Forum για να μποιραζομαστε τις εμπειριες μας! Πρεπει ομως να παραδεχτω ομως οτι η "εργσασια" σου ειναι ανεκτιμητη!! Ευχαριστουμε για ολες τις πληροφοριες σου και την πρωτοβουλια σου!!:ye02:

platon 12-01-2013 10:43

Alex, τα 22 usable έχουν διαφορά από το "total capacity" που αναφέρει κάποιος άλλος φίλος πιο πάνω.

Ναι μεν η τρόμπα μπορεί να χρησιμοποιήσει 22 λίτρα, αλλά εσύ γέμισες το τεπόζιτο μέχρι πάνω. Άρα όχι "δεν μπορούν να βάλουν πάνω από 22 λίτρα". Μπορούν. Άλλου το γέμισμα το εννοούν μέχρι εκεί που μπαίνει το στόμιο της αντλίας. Άλλοι τραβάνε το στόμιο έξω έξω και σου ξεχειλίζουν το τεπόζιτο.
Δες π.χ. τα δοχεία σου, λένε 5 λίτρα, αλλά δεν είναι γεμισμένα μέχρι πάνω. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στο τεπόζιτο. 22 λίτρα usable, μέχρι που ? Μέχρι το χείλος ή πιο κάτω ?

Επιπλέον, κάπου έχει γραφτεί, ή εδώ ή σε άλλο φόρουμ δεν θυμάμαι, πως το τεπόζιτο "κρύβει" κάποια ποσότητα βενζίνης.
Το έχω τσεκάρει πάρα πολλές φορές γιατί έχω μείνει πάρα πολλές φορές. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις αν μείνεις και κουνήσεις την μηχανή ώστε να ακούσεις το υπόλοιπο και φυσικά αν ξαπλώσεις την μηχανή αριστερά για κάποια δευτερόλεπτα. Θα πάρει αμέσως μπροστά μετά.
Το έχω επιβεβαιώσει πάρα πολλές φορές στο 1200. Δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και στο δικό σου.

Στο επόμενο πείραμα που θα κάνεις, βάλε 22 λίτρα βενζίνης και τσεκάρισε οπτικά το επίπεδο του ρεζερβουάρ.
Κάνε την άντληση και τσεκάρισε και ηχητικά το αν βρίσκεται υπόλοιπο μέσα, αλλά και γέρνοντας το μηχανάκι αριστερά.

Ένας άλλος τρόπος είναι σε άδειο ρεζερβουάρ να βάλεις 22 λίτρα μετρημένα και μετά με ένα μπιτόνι να ξεχειλίσεις το ρεζερβουάρ.

ALX 12-01-2013 11:25

Το φουλάρισμα από το πρατήριο έγινε ως επάνω. Μέχρι εκεί που ξεκινά ο λαιμός της τάπας (φαίνεται στις φωτό ως που) Και για να φτάσει εκεί τράβηξε το πιστόλι πιο έξω.
Επαναλαμβάνω... η κρυμμένη βενζίνη υπάρχει αλλά δεν την ρουφάει η αντλία. Οπότε γιατί να ασχοληθώ μαζί της? Δε πα να'ναι και 5 λίτρα. Από την στιγμή που δεν μπορεί να την τραβήξει η αντλία, δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει αυτό που τραβάει η αντλία....κι αυτό είναι 22 λίτρα.
Δεν άφησα την μοτοσυκλέτα πουθενά πλαγιασμένη για να μετακινηθεί η βενζίνη σε σημείο που να μην μπορεί να την πιάσει η αντλία. Ήμουν πολύ προσεκτικός λόγω ότι θα έκανα την μέτρηση. Η μοτοσυκλέτα πλην των όποιων κλίσεων πήρε με την οδήγηση στην πόλη, δεν πλάγιασε πουθενά αλλού. Ούτε καν στο πλαϊνό σταντ.
Και ξαναματαεπαναλαμβάνω.... αφού έβγαλα 22 λίτρα... γιατί δεν έπαιρνε μπροστά η μοτοσυκλέτα?
Κι όταν έβγαζα βενζίνη, την έβγαζα βουτώντας το σωληνάκι της τρόμπας και στο δεξί μέρος και στο αριστερό του ρεζερβουάρ. Δεν τραβούσα μόνο από το ένα μέρος γιατί θα έβγαζα λιγότερη βενζίνη από 22 λίτρα που έβγαλα.

varaderiadis 12-01-2013 11:50

ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ απο εμένα φίλε για τον κόπο σου να αποδίξεις
πλέον το <<αυτονόητο>> το ότι δηλαδή μας κατακλέβουν

point zero 12-01-2013 11:57

Alx εχεις τα χιλια δικια ... εσυ και ολοι εμεις πρεπει να προχωρουμε σε καταγγελια καθε φορα που πεφτει στην αντιληψη μας κλοπη , μονο και μονο ετσι θα βρεθει λυση !
Οσο φευγουμε απο το πρατηριο απλα και μονο βριζοντας τοσο τους αφηνουμε να δρουν ανενοχλητοι !

mck 12-01-2013 12:02

Εμένα η έρευνα του φίλου Αλέξανδρου μου φαίνεται αρκετά τεκμηριωμενη (και ιδιαίτερα χρήσιμη) και θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για αυτήν και για τις διευκρινήσεις.

Κυρίως όμως θα πρέπει να λάβουμε όλοι πολυ σοβαρά υπόψη μας την παρότρυνσή του για καταγγελία κάθε φορά που θεωρούμε ότι μας κλέβουν μπας και αλλάξει κάτι επιτέλους! Διαφορετικά σίγουρα δεν θα αλλάξε ποτέ τίποτα ...

Δεν είναι "ρουφανια", όπως κάποιοι επιμελώς καλλιέργησαν την έννοια τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως κατα την μεταπολίτευση, αλλα αναληψη κοινωνικής ευθύνης έναντι του επόμενου συμπολίτη μας και πελάτη του εν λόγω καταστήματος - πρατηριου κλπ

asotosios 12-01-2013 14:17

Alex ο τρόπος που μετρήσες την ποσότητα ήταν ακριβεστατος...δεν χωράει αμφισβήτηση...
Αντλησες ακριβώς την ποσότητα που θα αντλούσε και η τρόμπα βενζίνης και απέδειξες ότι όλοι υποψιαζομαστε δλδ ότι μας κλέβουν...

Καλο είναι λοιπόν όλοι μας να σκεφτούμε την καταγγελία των εξυπνακιδων που μας κλέβουν με το έτσι θέλω...λες και τα βρίσκουμε στον δρόμο τα λεφτα...:mad:

Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 09:28.

vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!