GS Forum

GS Forum (http://www.gsforum.gr/index.php)
-   Διάφορα (http://www.gsforum.gr/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης. (http://www.gsforum.gr/showthread.php?t=7580)

kostas_366 29-11-2009 17:06

Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Π.Ο.Π. "ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ"

Tο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης "ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ". [έγκριση καν. 1107/96 της Ε.Κ.]
Στην περιοχή η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια παράδοση χιλιετιών, άρρηκτα δεμένη με το ΙΕΡΟ του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ.
Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση είναι 79.000 στρέμματα, με 1.050.000 ελαιόδεντρα και ετήσια παραγωγή 3.000 τόνους περίπου.
Οι εδαφολογικές-κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές. Το έδαφος είναι αμμοαργιλοπυλώδες με μεγάλη ποσότητα ολικού ασβεστίου.
Η καταπολέμηση των ασθενειών του καρπού της ελιάς γίνεται με βιολογικές μεθόδους.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. "ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ" παράγεται από την φημισμένη ποικιλία μανάκι σε "πρώτη εν ψυχρώ πίεση", σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, σύμφωνα με τον καν. 2081/92 της Ε.Κ. και αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Όλα αυτά εξασφαλίζουν ένα προϊόν σταθερής ποιότητας, με εξαιρετική γεύση και άρωμα και όλα τα πλούσια συστατικά του καρπού της ελιάς.
http://img264.imageshack.us/img264/2838/54054321.jpg

kostas_366 29-11-2009 17:09

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Και λίγα λόγια γενικότερα.

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων. Η ελιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοφυόταν στις χώρες της Μεσογείου από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων στην περιοχή. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρούν τα απομεινάρια όλων σχεδόν των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Το δένδρο της ελιάς, που δένει αρμονικά με το ελληνικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του, σμιλεμένο από τον μεσογειακό ήλιο και τους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή. Ένα σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας, φρόνησης και φήμης.


Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι τόπος προέλευσης της είναι περιοχές της Συρίας και της Μικράς Ασίας, ενώ μία άλλη επιμένει πως είναι η Αίγυπτος. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε από την Αφρική με πρωτοβουλία του Κέκροπα. Κατά τον Παυσανία, η δεύτερη ήμερη ελιά φυτεύτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, όπως μνημονεύεται στις Νεφέλες του Αριστοφάνη.
Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν γνωστή για τα οφέλη της και τις χρησιμότητές της από πολύ παλιά όπως προκύπτει από αγγειογραφίες και τοιχογραφίες τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας εξήντα χιλιάδων ετών που βρέθηκαν πρόσφατα στη Σαντορίνη και είναι από τη Νίσυρο μαρτυρούν ότι το δέντρο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής χλωρίδας.
Στην ελληνική μυθολογία η ελιά απαντάται ως δέντρο εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τον καρπό του όσο και για το ξύλο του. Είναι γνωστός δε ο μύθος ότι η θεά Αθηνά δώρισε στους πολίτες των Αθηνών ένα δέντρο ελιάς - ως πηγή πλούτου - για να κερδίσει τον Ποσειδώνα και να εκλεγεί προστάτιδα της πόλης που γι' αυτό το λόγο πήρε το όνομά της.
http://img205.imageshack.us/img205/8455/elia1.jpg
Λέγεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο ρίζες ελιές που φυτεύτηκαν στους Αγίους Αναργύρους η μία από τον Πεισίστρατο και η άλλη στο Βοτανικό (Ιερά Οδό) από τον Πλάτωνα.
Ο Σόλων (μεγάλος νομοθέτης της Αρχαίας Ελλάδας) κατοχύρωσε νομικά την ελιά, η οποία θεωρήθηκε ιερό δέντρο, αλλά και σύμβολο Ζωής, Σοφίας και Ευημερίας. Έτσι ο νόμος όχι μόνο απαγόρευε την κοπή του ελαιόδεντρου, αλλά και παρότρυνε τους πολίτες για το φύτεμα νέων. Το όλο σκεπτικό της νομοθεσίας αυτής, πιθανότατα είχε να κάνει με την πρώιμη αντίληψη περί της αξίας του ελαιόδεντρου. Αλλά και ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του «Αθηναίων Πολιτεία», περιγράφει την καλλιέργεια της ελιάς την Αττική, στην οποία μέχρι και σήμερα αφθονούν τα ελαιόδεντρα. Ο Πλίνιος συγγραφέας και γιατρός αναφέρει ότι το πρώτο ελαιοτριβείο επινοήθηκε από τον Αρίσταιο υιό του Απόλλωνα. Ο ίδιος ο Πλίνιος συνιστούσε την τοποθέτηση αρωματικών βοτάνων για να αυξήσει το άρωμα του ελαιόλαδου. Αλλά και ο Όμηρος παλαιότερα αναφέρεται στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του σώματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό άλειφαν το σώμα των δρομέων για να περιορίσουν την αφυδάτωση και τους τραυματισμούς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στεφάνωναν τους νικητές με κλαδί άγριας ελιάς (κότινος), εκδήλωση υψίστης τιμής, για κάθε διακεκριμένο πολίτη.
Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής.

Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο "χρυσό υγρό" και ο Ιπποκράτης "μεγάλο θεραπευτή".

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελιά καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα τόσο για τη βρώση της όσο και για το λάδι της που χρησιμοποιούταν και ως καλλυντικό, υπάρχουν στην Κνωσό, στη Θήρα, στις Μυκήνες και σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις στις οποίες άκμασε σπουδαίος πολιτισμός κατά της αρχαιότητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, από το πρώτο πρεσάρισμα του καρπού έπαιρναν το λάδι για το φαγητό τους. Από το δεύτερο πρεσάρισμα έφτιαχναν αλοιφές. Το δε τρίτο πρεσάρισμα το χρησιμοποιούσαν για τις λάμπες τους.

Κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η καλλιέργεια της ελιάς εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κτλ.), ενώ οι πρώτοι άποικοι του νέου κόσμου μετέφεραν την ελιά εκεί, για να φθάσει στις μέρες μας να καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Σήμερα, η ελιά συνεχίζει να αποτελεί ένα από πιο χρήσιμα δέντρα λόγω των πολλών ωφελειών της.
Σχετικά με τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου από τις ιερές ελιές της Αττικής, ο Αριστοτέλης μας αναφέρει δυο διαδικασίες. Σύμφωνα με την παλιά, που η έρευνα απέδειξε ότι ίσχυε μέχρι το 390 π.Χ. περίπου, η πόλη εκχωρούσε το δικαίωμα συλλογής του καρπού από τις μορίες σε ιδιώτες, οι οποίοι αναλάμβαναν να καλλιεργήσουν τα ιερά δέντρα, να συλλέξουν τον καρπό, να προχωρήσουν στην έκθλιψη και την παραγωγή του ελαιολάδου αποδίδοντας στο δημόσιο την ποσότητα που είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί.

Μετά τον 4ο αιώνα, η πόλη αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου για λόγους που μόνο να υποπτευθούμε μπορούμε. Η νέα διαδικασία καινοτομούσε σε δυο κυρίως σημεία. Το πρώτο ήταν ότι η πόλη δεν ανέθετε πλέον τη συλλογή σε ιδιώτες αλλά σε έναν πολύ σημαντικό δημόσιο άρχοντα που ονομαζόταν «επώνυμος», γιατί αυτός έδινε το όνομά του στο έτος κατά το οποίο βρισκόταν στην εξουσία. Η δεύτερη και σημαντικότερη αλλαγή συνέκειτο στο γεγονός ότι το λάδι δε μαζευόταν πια μόνο από τα ιερά δέντρα, αλλά οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των κτημάτων, μέσα στα οποία βρίσκονταν μορίες, είχαν την υποχρέωση να δίνουν στον άρχοντα μια συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού ανεξαρτήτως προελεύσεως. Η συλλογή του ελαιοκάρπου ήταν πλέον μια κατά κάποιον τρόπο φορολογία εκείνων που είχαν στα κτήματά τους ιερές ελιές. Το λάδι αυτό χρησίμευε για τα έπαθλα που δίνονταν στους παναθηναϊκούς αγώνες. Αν ο «επώνυμος» άρχοντας μετά το τέλος της θητείας του δεν παρέδιδε στους ταμίες της πόλης την προβλεπόμενη ποσότητα δεν του επιτρεπόταν να γίνει αρεοπαγίτης, αφού δεν είχε εκτελέσει όπως έπρεπε το καθήκον του.

Η αυστηρή αυτή πολιτική της Αθηναϊκής πολιτείας, η οποία αντικατοπτρίζει το σεβασμό και την τιμή που απέδιδαν στο ιερό δέντρο της ελιάς οι αρχαίοι Αθηναίοι, αλλά και την άμεση παρέμβαση του κράτους στη γεωργική οικονομία, συντέλεσε στην ανάδειξη του Αθηναϊκού κράτους σε ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα κέντρα ελαιοπαραγωγής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ελαιόλαδο
Είναι το λάδι το οποίο παραλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τον καρπό της ελιάς.(Olea europa, Sativa, Hoffg, Link). Δεν περιλαμβάνονται τα λάδια τα οποία εξάγονται με διαλύτη, ούτε τα εστεροποιημένα και τα μείγματα άλλων λαδιών. Ο χαρακτηρισμός ελαιόλαδο, όταν χρησιμοποιείται μόνος του, δεν αναφέρεται σε καμιά περίπτωση στο πυρηνέλαιο.

Παρθένο ελαιόλαδο
Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από τον καρπό της ελιάς με μηχανικά ή φυσικά μέσα και κατά την παραλαβή του εφαρμόζονται συνθήκες οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής δεν έχει υποβληθεί σε καμιά επεξεργασία, εκτός από πιθανή μετάγγιση, φυγοκέντριση και διήθηση.

Παρθένο ελαιόλαδο κατάλληλο για κατανάλωση
Το ελαιόλαδο αυτό, το οποίο μπορεί να φέρει και τον χαρακτηρισμό φυσικό, περιλαμβάνει τους εξής τύπους:

Παρθένο ελαιόλαδο-Εξαιρετικό ή έξτρα (virgin olive oil - extra). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1g/100g λαδιού.

Παρθένο ελαιόλαδο-Εκλεκτό ή φίνο (virgin olive oil - fine). Είναι παρθένο ελαιόλαδο με άμεμπτη γεύση και οσμή και με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, 1,5g/100g λαδιού.

Παρθένο ελαιόλαδο-Κουράντε ή ημίφινο ή κανονικό (virgin olive oil semi-fine). Είναι το παρθένο ελαιόλαδο με καλή γεύση και οσμή και με οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ 3g/100g λαδιού. Στην οξύτητα του παραπάνω ελαιόλαδου δίνεται μια ανοχή 10% δηλαδή, μέχρι 3,3g/100g λαδιού.

Παρθένο ελαιόλαδο ακατάλληλο για κατανάλωση όπως έχει (virgin olive oil lampante)
Το ελαιόλαδο αυτό φέρει το χαρακτηρισμό λαμπάντε. Είναι ελαιόλαδο με κακή γεύση και οσμή ή με μέγιστη οξύτητα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, μεγαλύτερη από 3,3g/100g λαδιού. Το ελαιόλαδο της κατηγορίας αυτής προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση.

Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο (Refined olive oil)
Είναι το ελαιόλαδο το οποίο παραλαμβάνεται από παρθένο ελαιόλαδο με ραφινάρισμα, το οποίο όμως δεν προκαλεί αλλαγές στην αρχική δομή των γλυκεριδίων.

Ελαιόλαδο ή γνήσιο ελαιόλαδο ή αγνό ή κουπέ (pure olive oil)
Είναι μείγμα παρθένου ελαιόλαδου, κατάλληλου για κατανάλωση και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου. Συνήθως χρησιμοποιούνται προσμίξεις σε διάφορες αναλογίες παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, οι οποίες δίνουν διάφορους τύπους (γνήσιου ελαιόλαδου), τα χαρακτηριστικά των οποίων καθορίζονται με αμοι βαίες συμφωνίες μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Τα μείγματα αυτά πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας τα οποία έχουν καθιερωθεί για το γνήσιο ελαιόλαδο.

kostas_366 29-11-2009 17:13

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ «----- – ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ»

http://img268.imageshack.us/img268/3026/p6250021212.jpg
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η επίσκεψη του Υπουργού Εμπορίου της Κίνας Mr Jiang Zengwei μαζί την 50-μελή επιχειρηματική αποστολή στο Λυγουριό και ειδικότερα στην «----- – Ελαιουργία Ασκληπιείου».
Η «----- – Ελαιουργία Ασκληπιείου» και οι οικοδεσπότες της είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν στο χώρο τους, τους επίσημους καλεσμένους τους και να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση που αποσκοπούσε σε μελλοντική επιχειρηματική συνεργασία.
Στους σύγχρονους χώρους της επιχείρησης έγινε παρουσίαση σε Video Wall της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιόλαδου και ακούστηκαν ομιλίες από τους, Mr Jiang Zengwei Υπουργού Εμπορίου της Κίνας, Κο Τσούλο Αντινομάρχη Αργολίδας, Κο Τσακαλιάρη Δήμαρχο Ασκληπιείου καθώς και από την Κα Μελά Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της «----- – Ελαιουργία Ασκληπιείου».
Ο πρόεδρος της «Μελάς – Ελαιουργία Ασκληπιείου» τίμησε τον Υπουργό δωρίζοντας του ένα χάλκινο στεφάνι ελιάς. Τα δώρα που δέχτηκαν οι καλεσμένοι από τον Δήμο Ασκληπιείου καθώς και από το προσωπικό της επιχείρησης θα είναι σίγουρα ένα ενθύμιο από την επίσκεψή τους στον τόπο μας και ειδικότερα στην «----- – Ελαιουργία Ασκληπιείου».
Η ξενάγηση που ακολούθησε σε όλα τα τμήματα της μονάδας εντυπωσίασε τον Κινέζο Υπουργό και τους ακόλουθούς του.
Για να δούμε,θα το αγοράσει η Κίνα.

υστ. (-----): είναι όνομα ελειουργείου.


georgekostas 29-11-2009 17:15

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Ενα απο τα λιγα προιοντα που εξαγουμε και ειναι περιζητητα
στο εξωτερικο.Προχθες ειχα αυτη τη κουβεντα μ'ενα φιλο
που πουλαει ελαιολαδο στο Καζακσταν προς 10 ευρω το λιτρο
και μαλιστα η ζητηση ειναι τοσο μεγαλη που μερικες φορες
δεν μπορει να ανταποκριθει στις ποσοτητες που του ζητανε!!!

kostas_366 29-11-2009 17:21

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georgekostas ( 99046)
Ενα απο τα λιγα προιοντα που εξαγουμε και ειναι περιζητητα
στο εξωτερικο.Προχθες ειχα αυτη τη κουβεντα μ'ενα φιλο
που πουλαει ελαιολαδο στο Καζακσταν προς 10 ευρω το λιτρο
και μαλιστα η ζητηση ειναι τοσο μεγαλη που μερικες φορες
δεν μπορει να ανταποκριθει στις ποσοτητες που του ζητανε!!!

Περιζήτητα, αλλά με το μεγαλύτερο καρτέλ.
Πράγμα που ο παραγωγός το δίνει τσάμπα, και ο καταναλωτής το αγοράζει διπλή τιμή και όχι έξτρα παρθένο, αλλά ραφιναρισμένο (παραπάνω υπάρχουν οι κατηγορίες). Τώρα δε κατάφεραν να μην γράφουν ραφιναρισμένο, αλλά προιόν ελιάς, λες και θα ήταν βελανιδιάς...

georgekostas 29-11-2009 17:24

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 ( 99047)
Περιζήτητα, αλλά με το μεγαλύτερο καρτέλ.
Πράγμα που ο παραγωγός το δίνει τσάμπα, και ο καταναλωτής το αγοράζει διπλή τιμή και όχι έξτρα παρθένο, αλλά ραφιναρισμένο (παραπάνω υπάρχουν οι κατηγορίες). Τώρα δε κατάφεραν να μην γράφουν ραφιναρισμένο, αλλά προιόν ελιάς, λες και θα ήταν βελανιδιάς...

Οπως στα καυσιμα,το γαλα,τα φρουτα κ.ο.κ.
Δεν τελειωνει αυτη η ιστορια Κωστα....:(



wet & dirty 29-11-2009 17:27

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
και στην ελια σε παω κόντρα:p:p:p


αυτα ειναι φιλε!!!γεια σου ρε Κωστα με τα ωραια σου!!!!!


ψωμι ελια και κωτσο εντουρα!!!:sm7::p:sm7::p:sm7:

kostas_366 29-11-2009 17:55

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από wet & dirty ( 99049)
και στην ελια σε παω κόντρα:p:p:p


αυτα ειναι φιλε!!!γεια σου ρε Κωστα με τα ωραια σου!!!!!


ψωμι ελια και κωτσο εντουρα!!!:sm7::p:sm7::p:sm7:

ΈΕΕΕΕλα ρε τακούλα :sm7::sm7:
Τι κόντρα βρε Μανιάτη, αφού και το 70% της παραγωγής της Μάνης, ποικιλία μανάκι είναι (από ότι έχω διαβάσει και δει ο ίδιος).
Απλά, θέλω ρε ``βρόμικε``, να αγοράζει ο κόσμος το καλύτερο, στην μισή τιμή και όχι ``κουπαρισμένο`` στην διπλάσια..
Και τώρα που το σκέφτομαι
http://img524.imageshack.us/img524/7673/0106f.jpg
(για πες καλά τα δέντρα? :):))
Δεν θα ξανα-οργώσω, θα σε βάλω μέσα με το κατέμι και θα κάνεις εσύ την δουλειά αυτή!!!!!!!!!!!!!!!:p

kostasx 29-11-2009 17:57

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georgekostas ( 99046)
Ενα απο τα λιγα προιοντα που εξαγουμε και ειναι περιζητητα
στο εξωτερικο.Προχθες ειχα αυτη τη κουβεντα μ'ενα φιλο
που πουλαει ελαιολαδο στο Καζακσταν προς 10 ευρω το λιτρο
και μαλιστα η ζητηση ειναι τοσο μεγαλη που μερικες φορες
δεν μπορει να ανταποκριθει στις ποσοτητες που του ζητανε!!!

..και προχθές ακούστικε για κάτι αδέρφια που εκ παραδρομής καλλιέργησαν 25 στρ. με ελίες και έφτασαν να πωλούν λάδι πρώτης ποιότητας για 200$/λίτρο στην Αμερική! :hmmm::hmmm:

georgekostas 29-11-2009 17:59

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostasx ( 99056)
..και προχθές ακούστικε για κάτι αδέρφια που εκ παραδρομής καλλιέργησαν 25 στρ. με ελίες και έφτασαν να πωλούν λάδι πρώτης ποιότητας για 200$/λίτρο στην Αμερική! :hmmm::hmmm:

Ετσι ειναι η ελευθερη αγορα...οποιος δε θελει δεν το παιρνει....;)

kostas_366 29-11-2009 18:03

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostasx ( 99056)
..και προχθές ακούστικε για κάτι αδέρφια που εκ παραδρομής καλλιέργησαν 25 στρ. με ελίες και έφτασαν να πωλούν λάδι πρώτης ποιότητας για 200$/λίτρο στην Αμερική! :hmmm::hmmm:

Άκουσα μάλλον το διάβασσα και εγώ..
Νομίζω είναι 1 στις 1000 αυτή η περίπτωση.. αλλά ζούσαν και εκεί και ίσως κατάφεραν να το προωθήσουν..

riko46 29-11-2009 18:12

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Καλέ Κώστα και λαδέμπορας μου έγινες..............:sm7:

kostas_366 29-11-2009 18:16

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
:sm7:Έμπορας όχι...
Παραγωγός ναι, αλλά δεν έγινα, είμαι εδώ και χρόνια.:sm7:

riko46 29-11-2009 18:20

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Πόσα κρυφά ταλέντα μου είσαι...................:sm7:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ 29-11-2009 19:30

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Ευχαριστούμε Κώστα για τις πληροφορίες

και καλό κουράγιο στο μάζεμα αυτής της εποχής ....;)

kostas_366 29-11-2009 22:41

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ ( 99104)
Ευχαριστούμε Κώστα για τις πληροφορίες

και καλό κουράγιο στο μάζεμα αυτής της εποχής ....;)

Μερσί Νίκο.
6-7 μέρες ακόμα και το φάγαμε το βόδι:sm7:

Arkas 10-12-2009 01:10

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Καλή δύναμη Κώστα!

Αλήθεια, πόσο πουλάνε οι παραγωγοί στους καταναλωτές φέτος το λάδι;

kostas_366 11-12-2009 00:10

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Arkas ( 103606)
Καλή δύναμη Κώστα!

Αλήθεια, πόσο πουλάνε οι παραγωγοί στους καταναλωτές φέτος το λάδι;

Δημήτρη, θα πω για εμένα ή μάλλον κάποια μερίδα ανθρώπων... Εμείς αποφασίσαμε (εννοώ σαν περιοχή και σαν μια μερίδα παραγωγών) να δώσουμε καλή τιμή, έτσι ώστε ο καταναλωτής να αγοράσει το καλύτερο, στην καλύτερη τιμή μήπως και παρακάμψει ο κόσμος εμπόρους και τραστ. Γιατί αυτοί, θα στο δώσουν διπλή τιμή και ραφιναρισμένο λάδι, δηλ. επεξεργασίας (7ε θα το δείτε στα ράφια).
Εμείς λοιπόν (ή εγώ αν θες και σε φίλους) έξτρα παρθένο, με οξύτητα 0,3%-0,4% (μονάδα μέτρησης 1%οξέο) δηλ. ότι καλύτερο, μανάκι Βίο, 3,5ε το κιλό περίπου. Λέω περίπου βάση και της ποσ΄'οτητας. Εννοείτε βέβαια ΠΟΠ (ονομασία προέλευσης).
Με άλλα λόγια φάρμακο. Αν σκεφτούμε ότι 1 λίτρο νερό έχει 1-1,5ε και ένας καφές 3ε-5ε, μάλλον η τιμή (πάντα κατά την γνώμη μου) είναι καλή.

Arkas 11-12-2009 00:14

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Πολύ ωραία!

Στείλε μου μισό λίτρο!:sm7::sm7::sm7:

Arkas 11-12-2009 00:14

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Ομαδική παίζει;:sm7:

Arkas 11-12-2009 00:16

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Πέρα από την πλάκα,
μπορείς να φέρεις ένα μπουκαλάκι να το δοκιμάσουμε;
Έχω την εντύπωση πως το Αργολικό είναι λίγο πιο βαρύ από το Κορινθιακό που καταναλώνουμε.

kostas_366 11-12-2009 00:40

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
H δοκιμή επιβάλεται :sm7::sm7:
Και ομαδική :sm7:
Βαρύ... αυτό είναι και λίγο σχετικό.. Με το αγουρέλαιο π.χ. άλλοι ξετρελένονται και άλλοι δεν το θέλουν...
Μια δοκιμή παιδιά είναι τα πάντα... όλα :)

Arkas 11-12-2009 00:42

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Φέρε μαζί σου και κανά μπουκαλάκι ακόμα μήπως ενδιαφέρεται και κανείς άλλος από την παρέα!;)

georgekostas 11-12-2009 00:44

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Arkas ( 104011)
Φέρε μαζί σου και κανά μπουκαλάκι ακόμα μήπως ενδιαφέρεται και κανείς άλλος από την παρέα!;)

Αν ειναι ευκολο θελω κι εγω ενα...:)

kostas_366 11-12-2009 00:45

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από Arkas ( 104011)
Φέρε μαζί σου και κανά μπουκαλάκι ακόμα μήπως ενδιαφέρεται και κανείς άλλος από την παρέα!;)

Αυτό είναι εύκολο... και θα γίνει..

kostas_366 11-12-2009 00:46

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georgekostas ( 104014)
Αν ειναι ευκολο θελω κι εγω ενα...:)

Στην Καστοριά που στέλνω, δεν το αλλάζουν με τίποτα :sm7:. λες να πάθουν το ίδιο και οι Γιαννιώτες??????? :sm7:

georgekostas 11-12-2009 00:48

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 ( 104017)
Στην Καστοριά που στέλνω, δεν το αλλάζουν με τίποτα :sm7:. λες να πάθουν το ίδιο και οι Γιαννιώτες??????? :sm7:

Λες να με κανεις αντιπροσωπο εδω στην Ηπειρο;:D

kostas_366 11-12-2009 00:50

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georgekostas ( 104019)
Λες να με κανεις αντιπροσωπο εδω στην Ηπειρο;:D

Να θυμάσαι όμως, ότι δεν κάνει για το RT..

georgekostas 11-12-2009 00:52

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 ( 104021)
Να θυμάσαι όμως, ότι δεν κάνει για το RT..

Λες να τα μπερδεψω;...να ριξω το δικο σου στο ΡΤ και να μαγειρεψω με CASTROL;;;:sm7:

kostas_366 11-12-2009 00:55

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από georgekostas ( 104022)
Λες να τα μπερδεψω;...να ριξω το δικο σου στο ΡΤ και να μαγειρεψω με CASTROL;;;:sm7:

ΕΕΕΕ ρε μπέρδεμα :sm7::sm7:
Πάντως, και να θες να το μπερδέψεις, δεν θα τα καταφέρεις :)

tsompanis 11-12-2009 21:07

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
φιλαράκι,το ανταλάσεις με ένα αρνάκι πακέτο,λίγα χιλιόμετρα,αγρατζούνιστο φυλαγμένο σε γκαράζ,όλα κομπλέ??έχω και φωτό..:sm7:


πέρα απο την πλάκα,εμένα κώστα,αφου μάλλον είσαι μερακλής,μόλις τελειώσεις το μάζωμα και το γίνομα, θα μου κρατήσεις έναν ντενεκέ μεγάλο?
και στείλε π.μ για το πότε και πως.;)

και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

kostas_366 11-12-2009 21:23

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από tsompanis ( 104250)
φιλαράκι,το ανταλάσεις με ένα αρνάκι πακέτο,λίγα χιλιόμετρα,αγρατζούνιστο φυλαγμένο σε γκαράζ,όλα κομπλέ??έχω και φωτό..:sm7:

Ρε τι γέλιο έριξα... :sm7::sm7::sm7::sm7:

kostas_366 22-01-2010 03:15

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Το κακό λάδι
Τα ελαττώματα
Καθώς προχωρούσε η διαδικασία της γευσιγνωσίας, έμαθα και τα ελαττώματα του ελαιόλαδου, που γίνονται συνήθως αντιληπτά με την όσφρηση και τη γεύση:

Ατροχάδο Θυμίζει χαλασμένο τυρί και προκύπτει όταν οι ελιές είναι αποθηκευμένες σε σωρούς για πολλές ημέρες.
Μούχλα Έχει προκύψει από ελιές στις οποίες έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μυκήτων μετά από την παραμονή τους σε υγρές συνθήκες για αρκετές ημέρες.
Μούργα Το ελαιόλαδο έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα που καθιζάνει στις δεξαμενές φύλαξης.
Οινώδες Θυμίζει κρασί ή ξίδι. Και αυτή η γεύση οφείλεται σε μια διαδικασία ζύμωσης στους καρπούς της ελιάς, που έχουν βραχεί ή έχουν φυλαχτεί σε νάιλον σακιά (λανθασμένη πρακτική).

Τι είναι η οξύτητα;
Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου διαμορφώνουν την οξύτητά του: Όσο πιο υψηλή η οξύτητα τόσο πιο πολλά τα λιπαρά οξέα. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή οξύτητα, δηλαδή κάτω από 0,8%.

Το χρώμα παίζει ρόλο;
Όχι, μας απάντησαν οι ειδικοί, έχει απλώς να κάνει με τη χλωροφύλλη και δεν σχετίζεται με την ποιότητα ή τη βιολογική αξία του λαδιού.


«Πικρή γεύση... Αυτό δεν είναι ελάττωμα;»

Αυτό αναρωτιόνταν οι υπόλοιποι, που γνώριζαν ότι το λάδι της Καλαμάτας θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα χαρακτηριζόταν ως προτέρημα η πικρή γεύση σε ένα τρόφιμο. Οι ειδικοί μάς εξήγησαν: Το αν είναι ευχάριστη ή όχι η πικρή γεύση εξαρτάται από το πόσο έντονη είναι. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα, αλλά προτέ-ρημα, επειδή υποδηλώνει την παρουσία πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ωστόσο, προσέξτε: Το ελαιόλαδο επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες: τις βροχερές χρονιές περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά.Και περισσότερο δάκο.

wet & dirty 22-01-2010 10:28

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
ολες οι κακιες γνωριζετε απο καλο λαδι!!:p:p:p

χοντρη ακομα μαζευεις η τελειωσες??

kostas_366 22-01-2010 15:34

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από wet & dirty ( 118112)
ολες οι κακιες γνωριζετε απο καλο λαδι!!:p:p:p

χοντρη ακομα μαζευεις η τελειωσες??

:sm7::sm7:
Όλες ξέρουμε...
Τελείωσα γιατρέ, από τον Δεκέμβρη.

wet & dirty 22-01-2010 15:35

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από kostas_366 ( 118212)
:sm7::sm7:
Όλες ξέρουμε...
Τελείωσα γιατρέ, από τον Δεκέμβρη.


εγω ρε φιλε εχω ακομα κατι λιγες ειναι αμαρτια να τις αφισω να πεσουν!!:hmmm:

kostas_366 22-01-2010 15:54

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Σωστά τα λες.
Άντε κανόνησε ένα ομαδικό, να έρθουμε να βάλουμε ένα χέρι.

tsompanis 22-01-2010 19:26

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
κώστα 366 κατόπιν συζήτησης με την σύζηγο και διαβάζοντας το θέμα,εντόπισα ΄τι έφταιγε στο άλλο λάδι.είχε πολύ μούργα φίλε.

skippybi 22-01-2010 19:53

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Κωστή ευχαριστούμε φίλε για τις χρήσιμες πληροφορίες!!!:):)

kostas_366 23-01-2010 01:08

Απάντηση: Ελιά και ελαιόλαδο. Ονομασία προέλευσης.
 
Απόσπασμα:

Αρχική Δημοσίευση από tsompanis ( 118272)
κώστα 366 κατόπιν συζήτησης με την σύζηγο και διαβάζοντας το θέμα,εντόπισα ΄τι έφταιγε στο άλλο λάδι.είχε πολύ μούργα φίλε.

Λες σε αυτό που είχες? Ή αυτό που πήρες.
Και γιατί είχε πολύ (αν είναι το πρώτο που είχες)? Λογικά θα έχει κάποια αν είναι φρέσκο αλλά όχι πολύ. Μήπως συμπλήρωνες-ωσες συνέχεια χωρίς να καθαρίσεις το δοχείο που το αποθηκεύεις?
θέλει καθάρισμα όταν ρίχνεις το καινούργιο.


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 19:18.

vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!