View Single Post
Παλιό 26-01-2010, 13:59
Carduelis Ο/Η Carduelis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Aug 2009
Περιοχή: Mπραχάμι - Αθήνα
Μoto: Τη "Χιονάτη"
Προεπιλογή Απάντηση: Το βγάζουμε ή όχι ?

[QUOTE=Γιώργος Σαββίδης;114954]
Και τώρα ο μπελάς των ερωτήσεων
Φίλε Γιώργο δεν είχα δεί το ποστάρισμά σου γι αυτό και απαντάω καθυστερημένα!
Σε ένα ατύχημα μου το 1980 μου κόπηκε η αναπνοή.. Μου έβγαλαν το κράνος ……στην συνέχεια ο ένας κρατώντας με τα γόνατα του το κεφάλι μου ακίνητο πίεσε τους ώμους μου προς τα κάτω και ο δεύτερος σήκωσε τα πόδια μου προς τα επάνω και στην συνέχεια τα λύγισε προς τα κάτω και συνέχισε με μερικές επαναλήψεις …..αμέσως ένιωσα μια ανακούφιση και ανάπνεα ……..
Η ερώτηση φίλε Νότη είναι
Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει η αναπνοή με τον τρόπο αυτό…… πριν προβούμε στο φιλί της ζωης και αν ο μεγάλος πόνος μπορεί να δώσει την εντύπωση στον τραυματία ότι έχει κοπεί η αναπνοή του ?
Ο πολύ έντονος πόνος (ειδικά αν υπάρχει κάκωση στο θώρακα) μπορεί να προκαλέσει παροδική διακοπή της αναπνοής. Ο χειρισμός που περιέγραψες στην ουσία βοήθησε το διάφραγμα σου να κινηθεί. Δεν ξέρω αν βοήθησε μόνο αυτό ή απλά κατάφερες εκείνη τη στιγμή να ανασάνεις ξεπερνώντας τον πόνο. Ειδικά αν υπάρχει σπάσιμο σε πλευρές ο πόνος είναι μεγάλος οπότε η αναπνοή είναι ρηχή και "επιπόλαιη" γι αυτό και σε αρρώστους με κατάγματα πλευρών δίνουμε αναλγητικά που βελτιώνουν και την αναπνοή.
Μια δεύτερη εμπηρεία που βεβαιώνει όσα έγραψες ! ήταν ένα ατύχημα που είχε ο φίλος Ντον σε αγώνα στην Βουλγαρία που του γύρισε η γλώσσα …. Δυστυχώς για εκείνον μπήκε σε μεγάλη περιπέτεια γιατί οι δικοί μας συνοδοί από την Ε.Λ.Π.Α δεν γνώριζαν …..και δεν αφήσαν τους Βούλγαρους συναθλητές να ενεργήσουν άμεσα ….και από άγνοια και έλλειψη εμπιστοσύνης στους γιατρούς και τα νοσοκομεία της Βουλγαρίας η μητέρα του δεν έδωσε την συγκατάθεση της και τον έφεραν στην Ελλάδα < οδικός > με μεγάλο ρίσκο και περιπέτειες που ακολούθησαν …….ΑΧ ….. μεγάλος ο πόνος της ενημέρωσης στην χώρα μας
Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν πλέον διχογνωμίες! Το κράνος πρέπει να βγαίνει άν ο αναβάτης δεν έχει συνείδηση ή αναπνοή και να του προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες επί τόπου. Ασφαλώς και μας νοιάζει η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης αλλά αν δεν αναπνέει, είτε γιατί γύρισε η γλώσσα του, είτε γιατί εισρόφησε εμετούς και αίματα και σπασμένα δόντια τότε πρέπει να του δώσουμε οξυγόνο ή το φιλί της ζωής και να τα αφαιρέσουμε όλα αυτά.
Το κράνος μπορούμε να το αφήσουμε στον αναβάτη μόνο αν έχει τη συνείδησή του, αναπνέει φυσιολογικά και διαμαρτύρεται για πόνο στο σβέρκο του. Εκεί αφού αναπνέι και υπάρχει η υπόνοια κατάγματος στον αυχένα λόγω του πόνου, καλό είναι να μείνει το κράνος και να το βγάλουν οι διασώστες.
Reply With Quote