Απάντηση: 2 αφορισμοί που εξέδωσε ο Γρηγόριος Ε'. Ναι, ο "εθνομάρτυρας"
Ετερο λάθος: ερευνάτε τας γραφάς (Στ΄Οικουμενική Σύνοδος Αλεξανδρείας- επίσημο δόγμα).
Τις γενικεύσεις-και μάλιστα τις ανέξοδες-δεν τις αποδέχομαι.Του τύπου δηλαδή όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες, οι παπάδες άχρηστοι, το ποδόσφαιρο βρωμάει κλπ,κλπ.Υπό το πρίσμα αυτής της "λογικής" δεν μας μένει άλλο τι από ομαδικό σεπούκου.Δεν είναι έτσι.Κοιτάξτε τα δάκτυλά σας.Είναι όλα τα ίδια;Οχι βέβαια.Ετσι, σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχουν οι σωστοί, υπάρχουν και τα σαπρόφυτα.Σε ό,τι αφορά στον κλήρο, χωρίς να καθαγιάζεται, η κοινωνική και εθνική του προσφορά είναι τεράστια.
Αν θέλετε την άποψή μου, είμαι υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας (etat cosmique).Ο διαχωρισμός,να είστε βέβαιοι, θα ωφελήσει την εκκλησία. Είμαι επίσης υπέρ της φορολογήσεως της εκκλησίας ως Νομικού Προσώπου και ιδίως των δικαιωμάτων της από την παραχώρηση χρήσης γής (ενοικίαση κτημάτων για καλλιέργεια).
Να σας θυμίσω και κάτι: η περιουσία της εκκλησίας δεν απεκτήθη αυτοβούλως αλλά από προσφορές των πιστών.Ναι, πρέπει να ελεγχθεί. Οχι όμως να συκοφαντείται συλλήβδην.
|