Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από gemara
Σταύρο το "αιώνιο" πρόβλημα της καλής φωτογραφίας για μένα, είναι το βάρος! Και τι εννοώ:
Ξεκίνησα από παλιά (82) με Pentax K1000 και Canon A-1, καταπληκτικές μηχανές, φωτογραφίες που έχω μεγεθύνει (όχι μεγε νθύνει!) μέχρι σε πόστερ, αλλά είναι αγγαρεία να κουβαλάς όλον αυτόν τον εξοπλισμό μαζί σου.
Αφήνω την Canon λοιπόν και έχω μαζί μου πάντα τις μικρούλες τις μ mju που έβγαζαν ωραίες φωτογραφίες και ήταν πραγματικά pocket.
Μια - δυο- τρεις όμως, ξαναγυρνάω στις SLR γιατί κακά τα ψέματα, η ποιότητα των φωτογραφιών τους ήταν πολύ ανώτερη.
Μέχρι που βγήκαν οι ψηφιακές. Στα 3.1 MP οι πρώτες, παθαίνω την πλάκα μου, 10 χρόνια μετά, το φίλμ μέσα στην Canon το έχω παρατήσει στη μέση από τότε, καθότι ποτέ δεν ξανάπιασα φίλμ στα χέρια μου. Νοσταλγικός δεν ήμουν ποτέ με αυτά τα πράγματα, ήταν σαν να λέω ότι μια BMW του 60, πάει καλύτερα από μια του 2005...
Αφού "έπαιξα" με κάμποσες pocket ψηφιακές, είδα και αποείδα που λένε με τις μούφες φωτογραφίες που έβγαζαν και πάλι κυκλοφορώ με ένα βαρίδι D-SLR πλέον γιατί οι φωτογραφίες που τραβάει με ένα καλό (και ασήκωτο) τηλεφακό επάνω, "δεν παίζονται".
Εάν έχεις υπόψη σου κάποιο συνδυασμό σχετικά ελαφριάς ψηφιακής που μπορείς να την έχεις στο τσαντάκι ή στη "μπανάνα" πάντα μαζί σου, και οι ποιότητα να μην είναι πολύ μακριά από αυτής μιας D-SLR, πρότεινέ μου κάτι γιατί τώρα τελευταία απέχω τεχνολογικά από το σπορ και είμαι ανενημέρωτος! 
|
Επειδή όλα μοιάζουν μεταξύ τους το να συγκρίνεις μία DSLR με μία compact είναι σαν να συγκρίνουμε ένα GS με ένα παπί ή άντε ένα εντουράκι, καμία σχέση δηλαδή.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις 2 κατηγορίες έρχεται από το μέγεθος του αισθητήρα, δείτε την παρακάτω εικόνα
Οι περισσότερες compact φορούν ένα αισθητήρα 1/2.5" της ίντσας ενώ οι μέσες DSLR τον APS-C (δείτε και πάλι την εικόνα για να καταλάβετε την διαφορά)
Επειδλη το πρόβλημα σου το έχουν πιάσει οι εταιρείες έχουν ήδη βγει μηχανές στην αγορά όπως οι PEN της OLYMPUS, οι σειρά "G" της Panasonic και τελευταία η ΝΕΧ της SONY, ακούγετε ότι θα μπει και η ΝΙΚΟΝ και η CANON στον χορό.
Μιλάμε για μηχανές με αισθητήρα DSLR από τις οποίες όμως για λόγους μεγέθους έχουν αφαιρέσει τον καθρέπτη, το πεντάπρισμα και άλλα, η ποιότητα τους είναι πράγματι εφάμιλη των DLSR και δίνουν και καταπληκτικό βίντεο (λόγω του μεγάλου αισθητήρα) αλλά εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με το μέγεθος του φακού (το οποίο είναι ανάλογο πάντα του αισθητήρα) οπότε έχεις ένα πολύ μικρό σώμα αλλά άν θέλεις να έχεις ένα φακό τύπου 18-200 θα έχεις πάλι πρόβλημα με το μέγεθος και μάλιστα μεγάλο φακό με μικρό σώμα με ότι σημαίνει αυτό.
Παρόλα όμως όσα γράφω παραπάνω, πιστεύω ότι για τους περισσότερους καλύτερη λύση είναι οι compact (όχι οι πολύ φθηνές) ειδικά η κατηγορία compact zoom ( φακοί από 25mm με 12Χ αρα 25-300mm) σε μικρά σώματα με τιμή από 180 ευρώ είναι η καλύτερη μέση λύση για αυτούς που δεν ξέρουν και δεν θέλουν να μάθουν τι είναι διάφραγμα, βάθος πεδίου, ψηφιακός θόρυβος, ISO και λοιπά.
Μια και δεν βλέπω πολλές ερωτήσεις θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα οδηγό επιλογής που θα απαντά στις περισσότερες απορίες.
Φεύγω για δουλεία, άργησα