Θα μου επιτρέψετε, με μια σειρά από "παραθέσεις", να επισημάνω κι εγώ το αλαλούμ και την πάγια "πρόθεση" και προσπάθεια για κάθε είδους "κονόμα".
Είναι δε, ένα μικρό μόνο, παράδειγμα!!!!!!!!!!!!!
###################################################
Attica Group: Δίνει την αύξηση του 2% και στην ακτοπλοϊα
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Στα πληρώματα όλων των πλοίων της είτε αυτά είναι δρομολογημένα στην Αδριατική είτε στην ακτοπλοΐα θα δώσει την αύξηση του 2% που συμφώ νησαν ΠΝΟ και ΣΕΕΝ για το 2010, η Attica Group. Μάλιστα ο Όμιλος το γνωστοποίησε στην ΠΝΟ.
Η εξέλιξη αυτή βάζει στο τραπέζι νέα δεδομένα αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΝΟ Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας η οποία εκ του νόμου υπογράφει τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν σε πλοία της ακτοπλοΐας που κάνουν εσωτερικούς πλόες.
###################################################
Παραιτήθηκε από τη θέση του γγ του ΣΕΕΝ ο Ι.Δεπάστας εκπρόσωπος της Aegean Speed Lines
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Φωτό Marinews.gr: Ο Ι.Δεπάστας.
Eπιστολή παραίτησης από τη θέση του Γ.Γ του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Ν. έστειλε πριν από λίγο ο Γιάννης Δεπάστας Εκπρόσωπος Aegean Speed Lines στον πρόεδρο του Συνδέσμου Μάρκο Φόρο. Ο Ι.Δεπάστας διαφώνησε με την απόφαση για αύξηση 2% που δόθηκε για το 2010 στους βασικούς μισθούς «αλλά και με τον τρόπο που επιτεύχθηκε». Ο Ι.Δεπάστας παραμένει εκπρόσωπος της εταιρείας στον ΣΕΕΝ.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Μετά την απόφαση της Διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να προχωρήσει στη σύναψη νέα Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία η οποία προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς 2%, αναγκάζομαι να υποβάλλω την παραίτηση μου καθώς διαφωνώ κάθετα με την απόφαση αυτή αλλά και με τον τρόπο που επιτεύχθηκε.
Σε όλους σας είναι γνωστό ότι οι εποχές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις εταιρίες του κλάδου μας και περισσότερο για την ακτοπλοία, καθώς η επιβατική κίνηση διαμορφώνεται συνεχώς μειούμενη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.
Αν συνυπολογίσει κανείς και μια σειρά από σημαντικά εγγενή προβλήματα του κλάδου της ακτοπλοίας εύκολα αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις όχι μόνο αντιστρατεύονται κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των δυσμενών υφισταμένων συνθηκών, αλλά επιταγχύνουν – κατά τη γνώμη μου – τις όποιες αρνητικές εξελίξεις που εκ των πραγμάτων θα σημειωθούν.
Εκτός όμως από τα παραπάνω για εμένα τίθεται και ένα ζήτημα ηθικής τάξης καθώς μια μόλις μέρα πριν στο Διοικητικό Συμβούλιο είχε συζητηθεί το θέμα της ΣΣΕ και είχαν ληφθεί αποφάσεις για το χειρισμό του, οι οποίες τελικά δεν τηρήθηκαν.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στους στόχους του Συμβουλίου σας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Γιάννης Δεπάστας»
##################################################
HSW: Αποχώρησε από τον ΣΕΕΝ μετά την «καραμπόλα» στην υπόθεση της ΣΣΕ
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Φωτό: Ο Αντ.Β.Αγαπητός
Επιστολή στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μάρκο Φόρο, έστειλε ο Αντώνης Αγαπητός με την οποία ανακοινώνει την αποχώρηση τόσο του ίδιου όσο και της Hellenic Seaways την οποία εκπροσωπεί από τον ΣΕΕΝ.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, πληροφορήθηκε έκπληκτος και χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως, την απόφαση για αύξηση 2% της ΣΣΕ και προσθέτει: «Πέραν των ανωτέρω θέλω να γνωρίζετε ότι η απόφασή σας αυτή υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει το κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και ναρκοθετεί τις προσπάθειες των ακτοπλοΐκών πλοίων και επιχειρήσεων να επιβιώσουν».
«Με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την απόφασή σας να προχωρήσετε σε σύναψη συλλογικής σύμβασης με την ΠΝΟ με γενική αύξηση 2%.
Θα ανέμενα βεβαίως από τη πλευρά σας , αφού εκ των πραγμάτων η άποψή μου δεν σας είναι χρήσιμη, τουλάχιστον να είχα μία τηλεφωνική ενημέρωση γι’αυτό το τόσο σοβαρό θέμα πριν συναντηθείτε με την ΠΝΟ.
Πέραν των ανωτέρω θέλω να γνωρίζετε ότι η απόφασή σας αυτή υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει το κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και ναρκοθετεί τις προσπάθειες των ακτοπλοΐκών πλοίων και επιχειρήσεων να επιβιώσουν.
Σε μία περίοδο όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων βιώνει μειώσεις των εισοδημάτων τους , σε μία περίοδο όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι ναυτικοί που υπηρετούν στα πλοία μας , στηρίζουν την προσπάθεια της πολιτείας να εξέλθει η χώρα από τη κρίση , εσείς με την απόφασή σας αυτή αν μη τι άλλο, προκαλείτε και επιβραβεύετε τους εκβιασμούς κάποιων συνδικαλιστών με αυτή τη πρωτοφανή αύξηση, η οποία έμμεσα υπονομεύει και τον κρατικό προΰπολογισμό καθότι αυξάνει αναλογικά και τις συντάξεις .
Γνωρίζετε ότι βάσει του ασφαλιστικού νόμου κάθε αύξηση που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία είναι απαράδεκτη ως αντιστρατευόμενη την οικονομική πολιτική του κράτους, που θα κληθεί να επιβαρυνθεί με τις οποιεσδήποτε αυξήσεις του ήδη επιδοτούμενου οικονομικού τομέα του ΝΑΤ από τον κρατικό προΰπολογισμό.
Κατόπιν των ανωτέρω με λύπη μου παρακαλώ να αποδεχθείτε τη διαγραφή μου από μέλος του συνδέσμου σας καθώς και των πλοίων της HELLENIC SEAWAYS , τα οποία εκπροσωπώ».
####################################
Απάντηση του Ομίλου Attica στην επιστολή Αντ.Αγαπητού
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010
Ο Όμιλος Attica εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αφορά το περιεχόμενο της ειστολής Αντώνη Αγαπητού με την οποία παραιτήθηκε από τον ΣΕΕΝ και τους λόγους που επικαλείται σε αυτή.
"Σχετικά με την επιστολή του κ. Αγαπητού προς τον Πρόεδρο του ΣΕΕΝ και τις σχετικές προκλητικές δηλώσεις του μέσω του τύπου όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων στις προθέσεις της BLUE STAR FERRIES να επεκτείνει τις αυξήσεις του 2% στην ακτοπλοΐα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε τα ακόλουθα:
Εξ όσων γνωρίζουμε το Μνημόνιο / 6.5.10, κατ’ ουδένα τρόπο δεν περιορίζει ή απαγορεύει τη δυνατότητα αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αναμφίβολα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα.(η υπογράμμιση δικιά μου)
Κατά τα άλλα μας εκπλήσσει που ο κ. Αγαπητός αναφέρεται στους εκπροσώπους των ναυτικών χαρακτηρίζοντας τους «εκβιαστές» εφόσον η συμφωνία της αύξησης του 2% μεταξύ ΠΝΟ και ΣΕΕΝ επιτεύχθηκε μέσα από παγιωμένες νόμιμες διαπραγματεύσεις και διαδικασίες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ναυτικοί όπως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν βληθεί από την αύξηση της φορολογίας σε επίπεδο που από την αρχή της χρονιάς η απώλεια εισοδήματός τους είναι σχεδόν εφάμιλλη με τη συμφωνηθείσα αύξηση. Αυτό και μόνο το γεγονός κάνει απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς του κ. Αγαπητού περί «πρωτοφανούς αυξήσεως» και «υπονομεύσεως του κρατικού προϋπολογισμού»!
Η «προσπάθεια της πολιτείας να εξέλθει η χώρα από την κρίση» στην οποία αναφέρεται ο κ. Αγαπητός, μέσω θυσιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των ναυτικών είναι πλέον μία «καραμέλα» που χρησιμοποιείται κατά βούληση και καλό θα ήταν επειδή πράγματι οι εργαζόμενοι αγωνιούν και ταλαιπωρούνται να αφήσουμε την έξοδο από την κρίση στα χέρια των ειδικών και να πράξει ο καθένας μας κατά το δοκούν.(η υπογράμμιση δικιά μου)
Τέλος θυμίζουμε στον κ. Αγαπητό σε σχέση με τις αναφορές του στους συνταξιούχους του ΝΑΤ ότι δεν υπάρχει επαγγελματίας του εφοπλισμού που να μην αναγνωρίζει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας οφείλεται στους σημερινούς απόμαχους ναυτικούς και ως εκ τούτου πάντα θα τους αποδίδουμε τα δέοντα.
Σε αυτά τα πλαίσια ο Όμιλός μας επικροτεί τη συμφωνηθείσα αύξηση του 2% και θα προβεί σε ανάλογη εφαρμογή της στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ακτοπλοΐα".
#####################################
Ανακοίνωση συνταξιούχων πλοιάρχων Ε.Ν.
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Π.Ε.Σ.Π.Ε.Ν. Δημήτριος Καραπιπέρης με αφορμή την επιστολή του Αντ.Αγαπητού προς τον ΣΕΕΝ και ειδικότερα την αναφορά του σε θέματα συνταξιοδοτικά απέστειλε ανακοίνωση μεταξύ των οποίων αναφέρει τα εξής:
«….Τολμούν να φορολογούν τους φτωχούς ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία αγνοώντας αργίες και Σαββατοκύριακα αγνοώντας γυναίκα και παιδιά.
Κύριε Αντώνη, Έλεος μην κτυπάτε τους Ναυτικούς εάν θέλετε να βοηθήσετε την Κυβέρνηση.
Αποκαλύψτε αυτούς που έχουν βίλες-κότερα-πισίνες να τους φορολογήσουν.
ΟΧΙ ΕΜΑΣ».
##################################################
Όταν φθάνουν στο σημείο, ακόμη και εφοπλιστές (για δικά τους συμφέροντα φυσικά) να κάνουν τέτοιες ανακοινώσεις...