Τι πληρώνει τελικά σε φόρους ένας ελεύθερος επαγγελματίας.....αν κόβει ή ζητά αποδείξεις...;
Έχοντας λοιπόν λόγω κρίσης συνέχεια στο μυαλό μου τι να κάνει κανείς για να συμπληρώσει το εισόδημα που έχει μειωθεί έλεγα να ασχοληθώ και με παροχή υπηρεσιών. προσέξτε λοιπόν το παρακάτω παράδειγμα και πείτε μου αν κάνω κάπου λάθος.
Έστω λοιπόν ότι είσαι ηλεκτρολόγος μία δουλειά, δεν υπολογίζω ούτε υλικά ούτε τίποτα - όλα αγορασμένα από αυτόν που δίνει την εργασία..
Κοστολογείς λοιπόν και λες θέλω 100 ευρώ για την δουλειά αυτή + ΦΠΑ 23% = 123, το κράτος ήδη χάρη στην δική σου δουλειά έχει πάρει 23 ευρώ, η παροχή υπηρεσίας φορολογείτε με 35% άρα από τα 100 πάνε και τα 35 (σύνολο 58).
Σου μένουν λοιπόν 65 για να καταναλώσεις (φαγητό, βενζίνη, ρούχα), υπολόγισε σε ότι πάρεις ότι το 23% πάλι πάει στο κράτος άλλα 12,15 ευρώ δηλαδή.
Μην μου πει κανένας ότι δεν έναι όλα στο 23% (ακόμα) γιατί θα πω ότι από το 1,5 ευρώ βενζίνη το 1 είναι φόροι.

Συμπέρασμα 23+35+12 = 70 ευρώ.
Άρα από μία εργασία που παράγεις ο ίδιος και παίρνεις 123 ευρώ τα 70 (ποσοστό 57%) περίπου πάνε στο κράτος, τώρα μετρήστε τις παροχές που παίρνετε υγεία, παιδεία , συγκοινωνίες κ.λ.π και αποφασίστε αν συμφέρει να είσαι πολίτης αυτής της χώρας...
Και δεν έχω υπολογίσει παράβολα, χαρτόσημα, διόδια και άλλα όμαρφα που έχει εφεύρει το κράτος για να μας τα παίρνει.