View Single Post
  #3  
Παλιό 08-10-2010, 17:11
zarcous Ο/Η zarcous βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Junior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jan 2010
Περιοχή: Gyzi
Μoto: R1200GS ADVENTURE
Μηνύματα: 24
Προεπιλογή Απάντηση: Ρύθμιση πίσω ανάρτησης

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP Εμφάνιση μηνυμάτων
Aγαπητε συνάδελφε,

θα προσπαθησω να σε κανω να καταλαβεις ολα αυτα που ρωτας με οσο το δυνατον πιο απλο τροπο μπορω.
Θα πρέπει ομως να διαβασεις ολο το ποσταρισμα μου αν και θα ειναι (κι αυτο) μακρυ σαν σεντονι!!!!! Δεν γινεται ομως διαφορετικα!!!!

Το πρωτο και κυριο που μας ενδιαφερει να ρυθμισουμε ειναι το υψος του πισω μερους ουτως ωστε η μοτοσυκλετα να μην ''καθεται'' πισω οταν ανεβαινει ο αναβατης και να μην ''παρακαθεται'' οταν φορτωνεται με συνεπιβατη και βαλιτσες!!! Οταν λεω ''καθεται'' εννοω το εμπρος μερος να μην ειναι ψηλοτερα του πισω αποφορτιζοντας τον εμπρος τροχο, δημιουργωντας ασταθειες κατα την οδηγηση γλυστρηματα κ.λ.π.!

Οι αναρτησεις των Μοτοσικλετων εχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε τα ελατήρια να βρισκονται πάντα υπό συμπίεση, ακόμα και όταν εκτείνονται πλήρως. Η προφορτιση του ελατηριου (pre load adjustment) χρησιμοποιειται για να προσαρμοσουμε την αναρτηση στην αρχικη της θεση οταν ο αναβατης/ες αλλα και το βαρος της ιδιας της μοτοσυκλετας επενεργουν πανω σε αυτες!

Η διαφορα του μηκους μεταξυ μιας αναρτησης σε πληρη εκταση (οχι συμπιεσμενη) και της ιδιας σε συμπιεση (απο αναβατη και μοτοσυκλετα) ονομαζεται ''static sag'' η σε ελευθερη μεταφραση ''στατικό κρεμασμα''!!!! την λεξη ''SAG'' κρατα της θα μας χρειαστεί!!!!
Δηλαδη αν η αναρτηση εχει διαδρομη 100mm -απο τελειως ασυμπιεστη μεχρι τελειως συμπιεσμενη - οταν ο αναβατης καθισει επανω στην μοτοσυκλετα συν το βαρος αυτης ''τρωγονται'' π.χ. 30mm, τα υπολοιπα 70mm ειναι το εναπομειναν ποσο προς συμπιεση και τα 30mm το ''total sag''!!!!

Το ''static sag'' εχει οριστει για την βελτιστοποιηση της αρχικης θεσης της αναρτησης ετσι ωστε να αποφευγεται το ''τερματισμα''αυτης αλλα και η αποτομη επαναφορα της στης αρχικη της θεση!!!

Πως θα το βρεις αυτο και τι μας χρειαζεται? εδω θα χρειαστεις δυο ατομα να σε βοηθησουν.
  1. Βαλε την μοτοσυκλετα στο κεντρικο σταντ ¨η στηριξε την με τετοιον τροπο ωστε η πισω ροδα να μην παταει εδαφος και η αναρτηση να ειναι σε πληρη εκταση!! και μετρησε την αποσταση απο τον αξονα της ροδας μεχρι ενα σταθερο σημειο π.χ. τον σκελετο οπως φαινεται στην εικονα sag 1. Αυτη ειναι η μετρηση Νο 1.
  2. Κατεβασε την μοτοσυκλετα απο το σταντ και ανεβα επανω της μαζι με τον συνηθη εξοπλισμο σου π.χ. μπουφαν, μποτες, και ανεβασε τα ποδια σου στους μαρσπιεδες ουτως ωστε η αναρτηση να εχει ολο το βαρος της μοτο και το δικο σου!!! θα σε βοηθησει ο ενας εκ των δυο φιλων σου σε αυτο . Αν εχει βαλιτσα η μοτο ¨η αλλο εξοπλισμο φορτωσης για ταξιδια......βγάλε την/τα!!!!
  3. Οπως εισαι ανεβασμενος στην μοτο, ο εταιρος φιλος σου ξαναμετραει στα ιδια σημεια οπως στο νουμερο 1. αυτη ειναι η μετρηση Νο 2
  4. Εν συνεχεια ο φιλος που σε σταθεροποιει σε οδηγικη κατασταση δηλ. με τα χερια στο τιμονι και τα ποδια στους μαρσπιεδες, πιεζει την μοτοσυκλετα κατω και την αφηνει να επανελθει ΜΟΝΗ ΤΗΣ (ισα ισα που την ακουμπαει μονον και μονον για να μην πεσεις!! Ο εταιρος φιλος σου τοτε και αφου η μοτο εχει επανελθει στην οποια θεση ξαναμετραει στα ιδια σημεια οπως στο νουμερο 1!! αυτη ειναι η μετρηση Νο 3.
Το στατικο sag ειναι η διαφορα της μετρησης Νο 1 απο την Νο2+Νο 3!!!!! δηλαδη sag= No1-(No2+No3).

Ενα sag περιπου 30cm ειναι ΟΚ για χρηση νορμαλ στην πολη/χωμα και 20-25cm για γρηγορη οδηγηση στην ασφαλτο.

Οταν βαζεις δευτερο ατομο ¨η και βαλιτσες αυτα τα 30cm πρέπει να παραμενου 30!!! και αν θελεις να οδηγησεις πιο γρηγορα ακομα και με δευτερο ατομ ¨η και βαλιτσες θα πας στα λιγοτερα απο 25cm.

Ελπιζω να σε βοηθησα, αν θες κι αλλες πληροφοριες απλα....... πεστο!!!!

Σημ. αν θελεις και εξηγησει για το πως χρησιμοποιεις την αποσβεση επαναφορας (αν εχει τετοια η μοτοσυκλετα σου) .......παλι εδω ειμαι!



George σ'ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Πραγματικά η απαντηση σου αποτελεί ένα βασικό αξονα για τη ρύθμιση και το περιέγραψες άψογα!!!

Η αλήθεια είναι οτι κανείς μηχανικός δεν έχει μπει στη διαδικασία να μου τα εξηγήσει...
Παρα μόνο ένας αλλά και αυτός έλεγε λίγα και πολύ σύνθετα με αποτέλεσμα να μην καταλάβω τίποτα άρα να μην έχω και ερωτήσεις.

Αυτό που έκανε (σε ένα ΚΤΜ που είχα πριν) ήταν οτι συμπίεζε τη μοτό με το χέρι του στο πίσω μέρος της σέλας (χωρίς αναβατη) και μετά τράβαγε το φτερό προς τα πάνω για να δει τη βύθιση. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί... Για να μην χορο###### μου έλεγε...

Κατά τ'αλλα όλοι μου έλεγαν οτι η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και πρέπει να παίξεις με τις ρυθμίσεις και να επιλέξεις που σε βολεύει... Αν είναι λάθος εξαρχής όμως τι να επιλέξω???

Πριν κλείσω να σε ρωτήσω κάτι ακόμα. Οσον αφορά τη μέτρηση 3 γιατί να είναι διαφορετική από τη μέτρηση 2?? επειδή μου γράφεις:
τοτε και αφου η μοτο εχει επανελθει στην οποια θεση ξαναμετραει.

Νασαι καλά πάντως!!
Reply With Quote