View Single Post
  #11  
Παλιό 24-10-2010, 19:14
Bedouin Ο/Η Bedouin βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2009
Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Μηνύματα: 171
Προεπιλογή Απάντηση: Robert Fulton-Douglas moto...Οι Πρωτοπόροι

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από tsompanis Εμφάνιση μηνυμάτων
Αφορμή για να ψάξω να βρω αυτό το βιβλίο,ήταν ένα θέμα που είχα διαβάσει σε γειτονικό φόρουμ πριν αρκετούς μήνες,απο έναν φίλο συνάδελφο μηχανόβιο τον θανάση,που μάλιστα το είχε κάνει και θέμα στο Γεώ.

μια φίλη τελικά μου παράγγειλε το βιβλίο απο το amazon και πριν μερικές μέρες ήρθε στα χέρια μου.
είναι βέβαια στα Αγγλικά,αλλά και για αυτούς που δεν τα πάνε καλά,λίγο το κακό...μπορείς να καταλάβεις τα πάντα


ONE MANE CARAVAN..

Amazon.com: Customer Reviews: One Man Caravan (Incredible Journeys Books)






Ο πρώτος γύρος του κόσμου με μοτοσυκλέτα..
διαβάστε λίγο παρακαλώ απο τον συνάδελφο dan...


Μερικοί πιστεύουν ότι μια πλούσια ζωή μετριέται από το πόσα χρήματα και υλικά αγαθά αποκτά ένας άνθρωπος. Πότε ένας άνθρωπος έχει ζήσει μια πλούσια ζωή ;
Ο Robert Fulton γεννήθηκε στην Αμερική το 1909 γόνος εύπορης οικογένειας .
Τελειώνοντας το Harvard θα πάει για μεταπτυχιακές σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη . Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του και πριν επιστρέψει στην Αμερική πετάγεται μέχρι το Λονδίνο για να δει κάποιους φίλους. Σε ένα πάρτι μια ελκυστική κοπέλα τον ρωτά αν θα επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του. Ο Ρόμπερτ ,προφανώς για να την εντυπωσιάσει ,απαντά ότι σκέφτεται να κάνει το γύρο του κόσμου με μοτοσικλέτα ! Δεν γνώριζε όμως ο νεαρός Fulton ότι ανάμεσα στους καλεσμένους είναι και ο ιδιοκτήτης της Douglas Motor Works Company , εταιρίας που κατασκευάζει μοτοσικλέτες , ο οποίος βρίσκει καταπληκτική την ιδέα του Fulton και του προσφέρει μια μοτοσικλέτα Douglas, με τις κατάλληλες μετατροπές , για το ταξίδι του. Ο νεαρός Fulton δεν μπορεί να κάνει πίσω.





Μετά από μερικές ημέρες προετοιμασίας ξεκινάει .Είναι 22 ετών, το έτος 1932. Η μοτοσικλέτα του , μια Douglas με κινητήρα διαμήκη δικύλινδρο μπόξερ στην οποία το εργοστάσιο έχει τοποθετήσει διπλό ρεζερβουάρ βενζίνης και αποθηκευτικούς χώρους για να μεταφέρει μια κάμερα και πολλά μέτρα φιλμ επειδή ο Fulton αποφάσισε να κινηματογραφήσει τα αρχιτεκτονικά θαύματα που θα συναντήσει στο ταξίδι του. Στις αποσκευές του μεταφέρει κοστούμι σμόκιν και παπούτσια χορού ! Επίσης μεταφέρει κρυμμένο και ένα περίστροφο για κάθε ενδεχόμενο.
Διασχίζει κάθετα την Ευρώπη , περνάει από την Ελλάδα και συνεχίζει προς την μέση Ανατολή ταξιδεύοντας σε περιοχές πρωτόγονες και σχεδόν ανεξερεύνητες .
Στην Τουρκία , μετά από μια βλάβη , αναγκάζεται να βάλει στον κινητήρα σιναπέλαιο ασφυκτιώντας έπειτα από τις ανυπόφορες αναθυμιάσεις της εξάτμισης , περνάει από χωριά στη Συρία και στο Ιράκ όπου οι κάτοικοι του συμπεριφέρονται φιλικά και τον προειδοποιούν για ληστές στο επόμενο χωριό απορώντας παράλληλα πώς και δεν τον λήστεψαν στο προηγούμενο χωριό !








Καταφέρνει να διασχίσει την Συριακή έρημο , σχεδόν 800 χιλ. απόλυτης μοναξιάς , όπου τρέμει μην μείνει από μηχανική βλάβη που θα σήμαινε και το τέλος του.
Η Douglas βγαίνει αλώβητη αν και η ανορθόδοξη τοποθέτηση του κινητήρα δεν επέτρεπε την καλή ψύξη του πίσω κυλίνδρου. Μετά το Αφγανιστάν φτάνει στην Ινδία όπου συναντά τα πιο εντυπωσιακά κτίρια σε όλο το ταξίδι του. Μετά από πολλές περιπέτειες με συλλήψεις , και χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος και χειρονομίες για επικοινωνία , περνάει από Βιετνάμ , Κίνα , Μαλαισία και καταλήγει στην Ιαπωνία.

Το απίστευτο ταξίδι του θα συνεχιστεί με πλοίο πλέον , περνάει τον ειρηνικό ωκεανό και φτάνει στην πατρίδα του . Έχει διανύσει περίπου 40000 χιλ. σε 18 μήνες περνώντας από 22 χώρες σε μια εποχή αναταράξεων και πολέμων , με πρωτόγονους έως ανύπαρκτους δρόμους χωρίς καμιά υποστήριξη και τεχνολογική ευκολία .







Αναμφισβήτητα ο Fulton απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν κανείς έχει θέληση , κοιτά μπροστά και βλέπει την ζωή σαν μια συναρπαστική περιπέτεια. Αργότερα θα πει :‘’ Σκόπευα να φωτογραφίσω κτίρια αλλά τελικά ήταν οι άνθρωποι που συναντούσα και τα πρόσωπα τους που με γοήτευσαν. Το ταξίδι αυτό μου άλλαξε την ζωή . Μου δίδαξε να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και να επιτυγχάνω σε αυτά ’’.
Ο Robert Fulton θα συνεχίσει την ζωή του πάντα ανήσυχος και δημιουργικός.
Θα κάνει διάφορες εφευρέσεις μεταξύ τον οποίων και ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο !
Θα γίνει πιλότος , ποιητής , γλύπτης , συγγραφέας.
Θα πεθάνει σε ηλικία 95 ετών το Μάιο του 2004 στο σπίτι του στο Connecticut. Στο γκαράζ του ήταν πάντα παρκαρισμένη μια μαύρη μοτοσικλέτα Douglas…








Αχαχαχα, πολλα χρονια περιμενα να τoν αναφερη καποιος.
To One Man Caravan το ειχα πρωτοδιαβασει σε σκληρο αντιτυπο το '78 και μετα απο 20 χρονια το πηρα (το 97-98) σε paperback (δεν υπηρχε μεχρι περιπου το 1995).
Ηρωας μου απο teenager ... αυτος και ακομα ποιο πολυ ο Ted Simon που εκανε σαν αρχαριος στης μοτο τον γυρο του κοσμου το' 73 στα 43 του (εαν θυμαμαι καλα)... και ξανα το 2001 στα 71 του (Jupiter's Travels + Riding High ... τα εχω και αυτα εαν σε ενδιαφερουν. Το '73 το εκανε με Triumph Tiger και το 2001 με R80GS αλλα με μοτερ 1000αρι).

Ακομα θαυμαζω την τολμη του Fulton ... ολα αυτα το 1932!!!
Χωρις ΑΒS και Rallye 16 στολη!

Last edited by Bedouin; 24-10-2010 at 19:35.
Reply With Quote