
22-11-2010, 14:46
|
Senior Member
|
|
Ημερομηνία εγγραφής: Nov 2010
Περιοχή: Ηράκλειο
Μoto: BMW F800GS,
Yamaha WR250R
|
|
Αστερούσια όρη, Κρήτη, σε 3 μονοήμερες εκδρομές
Ξεκίνημα πρωινό 08:30 και πάμε νότια μέσω Πεζών, Χουδετσίου και νέου δρόμου προς Νότο. Ο καιρός δείχνει καλός με αρκετά σύννεφα να μας προστατεύουμε από τον ήλιο. Στη φωτογραφία φαίνονται από αριστερά Ροτάσι, Πύργος, Χάρακας και ο κάμπος της Μεσαράς.

Η διάσχιση του κάμπου γίνεται από μια εντυπωσιακή ευθεία η μισή από την οποία είναι νέα εθνική και η άλλη μισή παραμένει με τους πελώριους ευκαλύπτους δίπλα στο δρόμο.

Χάρακας


Αρχίζουμε την ανάβαση στα Αστερούσια από χωματόδρομο που ξεκινάει από Στέρνες (ακολουθούμε πινακίδα για Μονή Κουδουμά)





Αριστερά πάει για Μονή Κουδουμά και δεξιά υπάρχει μια μικρή πράσινη όαση δίπλα στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Άγιος Νικόλαος.

Πετυχαίνουμε στο δρόμο ένα αγροτικό με ένα ζευγάρι γεροβοσκών που μας διαφωτίζουνε σχετικά με την ιστορία του οικισμού. Ο οικισμός είχε αρκετούς μόνιμους κατοίκους , κυρίως μοναχούς που φροντίζανε τα κτήματα της Μονής Κουδουμά στη περιοχή.

Σταδιακά οι μοναχοί λιγοστεύανε και οι κάτοικοι κατεβαίνανε στον κάμπο. Η τελευταία οικογένεια που έφυγε ήταν αυτή του βοσκού που συναντήσαμε και αποχώρησε μετά τη γερμανική κατοχή.

Η είσοδος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το μόνο οίκημα του χωριού που συντηρείται και μένει ακόμα όρθιο. Δείχνει παμπάλαια (η πύλη).

Οι πόρτες όπου υπάρχουν ακόμα είναι κλειδωμένες

Αλλά ο χρόνος άνοιξε άλλη πόρτα. Με το νοικοκυριό ακόμα εκεί να περιμένει το νοικοκύρη και το ψυγείο πάγου μάλλον να θέλει σέρβις.

Ο φούρνος του χωριού γκρεμισμένος και αυτός.





Συνεχίζουμε την ανάβαση και φτάνουμε σε σταυροδρόμι. Στην πινακίδα προς μονή Κουδουμά, εμείς πάμε αριστερά. (ευθεία πάει για τη μονή).
Όρος Κόφινας. Ένα μήνα νωρίτερα τα σπαρτά ήταν πράσινα και τώρα έτοιμα για θέρος.

Ο καιρός αρχίζει να χειροτερεύει. Φυσάει πια αρκετός αέρας και μαζεύει αρκετά σύννεφα, ικανά ίσως για μερικές ψιχάλες αλλά κυρίως να μας δροσίσουν.



Πηγές σε αρκετά σημεία παραπλεύρως του δρόμου αν και πλέον (Ιούνιος γαρ) έχουν λιγοστέψει.

Παράνυμφοι

Στο δρόμο προς Τρεις Εκκλησιές (ευθεία) έχει πινακίδα προς Αμπά. (αδιέξοδο)



Η θέα προς Τρεις Εκκλησιές.


Ο καταρράκτης του Αμπά δυστυχώς είναι ξερός λόγω εποχής!

Έτσι θα φαινότανε ύστερα από μια βροχερή χειμωνιάτικη μέρα.

|