Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από giotis
Να στριμώξω εδώ το θέμα;
Πως δε θα κρυώνετε το βράδυ από τη ξυλόσομπα.
Απάντηση: τη μετατρέπετε σε υγραερίου (καίει και ξύλα και αέριο) σχετικά εύκολο - ελάχιστο κόστος - θέλει ένα δύο κολπάκια. Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα συνεχίσω.
|
Λοιπόν το θέμα έχει ως εξής :
Κάθε ξυλόσομπα έχει μια πόρτα τροφοδοσίας του ξύλου και μια πόρτα που μαζεύεις τη στάχτη.
Στη πόρτα της στάχτης αφού έχεις καθαρίσει τη στάχτη τοποθετείς ένα καυστήρα υγραερίου δηλαδή μια εστία από μαγείρεμα ή φλόγιστρο μαγειρέματος (κοιτάξτε εδώ ydrogaz.gr ανοίξτε - επαγγελματικές συσκευές – καυστήρες εστιών) ότι χωράει ανάλογα το χώρο που σας δίνει η ξυλόσομπα.
Η άκρη του καυστήρα έχει το σωλήνα που συνδέεται με τη μπουκάλα. Προτιμήστε τον ελαστικό με μεταλλική επένδυση. Ο ρυθμιστής πίεσης απλός 30 bar .
Η πόρτα πλέον δεν κλείνει τελείως λόγω καυστήρα), εξέχει η άκρη του και ο σωλήνας (δεν υπάρχει πρόβλημα καυσαερίων πάνε ψηλά για έξοδο).
Για να ανάψετε τη σόμπα δεν πρέπει να έχει μέσα ξύλα η κάρβουνα (Θα βουλώσει ο καυστήρας).
Ανάβοντας τη σόμπα η θερμότητα μεταφέρεται προς τα πάνω στο θάλαμο καύσης και για να ζεσταθεί πρέπει να εμποδίσουμε τη διαφυγή της θερμότητας από το μπουρί, αυτό το πετυχαίνουμε με το να μικρύνουμε τη διάμετρο εξόδου ενός μπουριού (μόνο στο πρώτο)Περίπου στο μισό 8-10 cm διάμετρο.
Εδώ θα κάνετε πατέντα ή θα βάλλεται κανένα κονσερβοκούτι στο μπουρί ή θα το μικρύνετε στραβώνοντας το χείλος του μπουριού. Η έξοδος δεν ανάγκη να είναι στρογγυλή φτάνει να υπάρχει διαφυγή του καυσαερίου.
Περιμένετε να ζεσταθεί και αυξομειώνεται την ένταση του καυστήρα όπως νομίζεται. Έξω δεν υπάρχει καπνός μόνο οσμή από τη καύση του αερίου, Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει έξοδο του καυσαερίου.
Μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση τοποθετώντας το θάλαμο καύσης (τον άνω) μερικά πυρότουβλα που εγκλωβίζουν και συγκρατούν θερμότητα.
Επειδή είναι πατέντα παρακολουθήστε τις πρώτες ώρες της χρήσης της μέχρι να την εμπιστευτείτε και κάντε μικροδιορθώσεις. Σημαντικό να μην έχουμε οσμή καυσαερίων στο χώρο και να γνωρίζουμε τις ανοχές του μετάλλου που ζεσταίνεται.
Μπορεί να γίνει και σε μασίνες μαγειρέματος.