Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση, ξεφεύγοντας λίγο από τα των φαρμακείων κι επαναφέροντας μία παρατήρηση που είχα κάνει πιό πάνω.
Ακούγεται ότι το ΙΚΑ θα σταματήσει να παράσχει ιατρικές υπηρεσίες με τη σημερινή μορφή. Αμέσως πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι΄άρχισαν να ανησυχούν ότι θα χάσουν το γιατρό τους.
Η άποψή μου είναι ότι οι ιατρικές υπηρεσίες θα βελτιωθούν αν ο ασφαλισμένος έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού. Καλύτερη,πιό γρήγορη εξυπηρέτηση. Το ΙΚΑ θα κερδίσει αν το κάνει. Κι οι ασθενείς. Κι εγώ. Αρκεί να αναπροσαρμοστεί το τιμολόγιο ιατρικών αμοιβών. Καλό θα ήταν να γίνει σε όλα τα ταμεία.
Πριν περίπου ένα χρόνο συνομίλησα με συναδέρφους ορθοδοντικούς του ΙΚΑ.
Είχε γίνει πριν λίγα χρόνια μιά μελέτη που έδειξε ότι κατά μέσο όρο, ένας ορθοδοντικός ασθενής κοστίζει στο ΙΚΑ περίπου 4.000 ευρώ. Να μου επιτρέψετε να πω ότι δε μου πέρασε ποτέ η σκέψη ότι μπορώ να ζητήσω τόσα χρήματα για μιά θεραπεία. ΥΠάρχουν κάποιοι, πολύ λίγοι συνάδερφοι που ζητάν και παραπάνω, αλλά είναι πραγματικά ελάχιστοι.
Πιστεύω πραγματικά ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, το όφελος θα είναι πολλαπλό.
Εξοικονόμηση χρημάτων για τα ταμεία, καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, περισσότερη δουλειά για τους γιατρούς κι επίσης όλα αυτά τα χρήματα από τα ταμεία προς τους γιατρούς θα υπόκεινται σε φορολόγηση. Φυσικά πρέπει να παραμείνει το σύστημα των ελεγκτών ιατρών διότι καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Εχω ζήσει την ανευ ορίων εκμετάλλευση του συστήματος στη Γερμανία, με αποτέλεσμα το 2000 να εκδοθεί οδηγία ενδείξεων θεραπείας. Η κατάσταση έγινε τραγελαφική για μερικά χρόνια. Τι ισχύει σήμερα δυστυχώς δεν το γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι, με δεδομένη τη μεθοδικότητά τους βελτιώνουν συνεχώς το σύστημα παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Αν βέβαια το τιμολόγιο παραμείνι στην τελευταία αναθεώρησή του που έγινε αν δεν κάνω λάθος το 1993, όλα τα παραπάνω δε γίνεται να ισχύσουν.
Τότε ναι, οι ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς ιατρική κάλυψη.
Για παράδειγμα, ένα σφράγγισμα βάσει του τιμολογίου του δημοσίου κοστίζει 7 ( επτά ) ευρώ.

φυσικά αν ακολουθήσουν την ίδια τακτική με την πληρωμή των φαρμακοποιών.....τη βάψαμε όλοι!