View Single Post
Παλιό 31-01-2011, 09:28
peterv Ο/Η peterv βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: Athens
Μoto: BMW R 1200 GS
Προεπιλογή Απάντηση: αντίστροφης όσμωσης

Λοιπόν επειδή ασχολούμαι με το άθλημα των ενυδρείων (έχω δύο στο σαλόνι) εδώ και δύο χρόνια έβαλα αντίστοιχο μηχάνημα σαν αυτό που ζητάει ο gandreas .

Το θέμα γενικά θέλει πολύ ψάξιμο και οι επιλογές άπειρες. Στα φόρουμ των ενυδρειάδων αυτό που ζητάνε είναι κάτι φθηνό κατ αρχάς που θα δίνει καθαρό νερό για τα ενυδρεία και πόσιμο για εμάς.

Η πιο πρακτική λύση που έχει βρεθεί από τους ενυδρειάδες είναι η αντίστροφη όσμωση πέντε ή επτά σταδίων (ανάλογα το χρήμα που θέλει να ρίξει κανείς).

Το νερό βγαίνει με 0 tds για το ενυδρείο (τρία στάδια χωρίς καθόλου ιχνοστοιχεία) μετά εμπλουτίζεται με συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να γίνει πόσιμο αν θέλει κάποιος (επόμενα στάδια). Αλλη λύση είναι να αναμείξεις το καθαρό νερό, με νερό βρύσης ώστε να έχεις όλα τα στοιχεία στον οργανισμό (και τα βλαβερά) αλλά να μειωθούν αυτά ανάλογα με την αναλογία πόσιμου - καθαρού που θέλεις εσύ να φτιάχνεις.

Μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι για 1 λίτρο νερό πετάς 2 . Μπορείς να αλλάξεις την αναλογία αυτή σε 1 προς 1 λίτρο νερού αν πάρεις μεγαλύτερο φίλτρο στην αντίστροφη όσμωση αλλά με επιπλέον λεφτά. Πάντως αν χρησιμοποιείς την όσμωση μόνο για πόσιμο το νερό ενώ όλα τα άλλα τα κάνεις με νερό βρύσης δεν ξοδεύεις πολύ νερό.
Αλλες λύσεις για σύστημα με πόσιμο νερό κρίνονται συνοπτικά από τους ενυδρειάδες ως πολύ ακριβές και όχι τόσο καλές ως προς την καθαρότητα του νερού.

Υπάρχει όργανο που μετράει την καθαρότητα του νερού Tds-3 που είναι και σχετικά φθηνό από 30 - 50 ευρώ). Ενδεικτικά δίνω τιμές στοιχείων που περιέχει το νερό που πίνουμε.
νερό βρύσης Περιστέρι = περίπου 150 TDS
νερό εμφιαλωμένο = περίπου 180 TDS
νερό σε πηγή στην Μάνη = περίπου 80 TDS
νερό πόσιμο από όσμωση = περίπου 50 TDS

H περιεκτικότητα σε TDS περιλαμβάνει όλα τα ιχνοστοιχεία βλαβερά και χρήσιμα οπότε δεν σημαίνει ότι της όσμωσης το νερό είναι καλύτερο αλλά ότι έχει τα λιγότερα ιχνοστοιχεία χρήσιμα και βλαβερά μαζί.

Υπάρχουν και άλλα τέστ με τα οποία μετράμε συγκεκριμένα στοιχεία όπως αμμωνία, φώσφορο, ΝΟ2, ΝΟ3, ph κ.α.

Για πιο συγκεκριμένα πράγματα ρωτήστε και θα σας πώ .......
Χαρά μου να μοιραστώ την νέα μου αγάπη (τα ενυδρεία) με την πρώτη μου αγάπη (τις μηχανές) στο ίδιο φορουμ !!!!!!

Last edited by peterv; 31-01-2011 at 09:47.
Reply With Quote