Απάντηση: Σούριγιαν-Ουρντούν ...υπό λοξή οπτική γωνία
Η αρχική μου πρόθεση ήταν να καταλήξω στο τέλος της μέρας, σε πόλη κοντά στα σύνορα, ώστε την επομένη το πρωί να φύγω καρφωτός για Constantinople.
Μη έχοντας να κάνω τίποτε άλλο στη Παλμύρα, οι λύσεις ήταν δύο. Ή να ξαναπάω στο Χαλέπι και να μείνω ένα βράδυ στο ξενοδοχείο Baron και συγκεκριμένα στο δωμάτιο που είχε διανυκτερεύσει κάποτε ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, το οποίο ήταν ελεύθερο και το μπαρ στη τεράστια βεράντα του ξενοδοχείου σέρβιρε παγωμένα ποτήρια μπύρας ή να επισκεφθώ την παραθαλάσσια πόλη της Λαττάκιας την οποία δεν γνώριζα ούτε καν από φωτογραφίες.
Αποφάσισα να κατευθυνθώ ΒΔ και να τ’ αποφασίσω στην τελευταία διασταύρωση, που αναγκαστικά θα μ΄ έβαζε σε συγκεκριμένη πορεία.
Ταξίδευα στο φουλ μέσα στη καυτή έρημο, «έπιασα» το δρόμο που ενώνει τη Δαμασκό με το Χαλέπι και ασυναίσθητα έστριψα στην πρώτη ταμπέλα προς Λαττάκια.
Έχω κάνει πολύ …μαύρο χιούμορ σχετικά με την αναγκαιότητα του GPS σε παρόμοια ταξίδια, με αποτέλεσμα σ΄αυτό το ταξίδι να μην το πάρω μαζί μου, ούτε στη μπαγκαζιέρα!
Λόγω της ελλιπούς σήμανσης και των χαλαρών ρεφλέξ στην απεραντοσύνη των έρημων εκτάσεων, άρχισα να προβληματίζομαι για τον προσανατολισμό μου. Ρωτώντας ανά 5-10 χλμ κάθε αυτοκίνητο που εύρισκα, αν πηγαίνω καλά προς τη Λαττάκια, την πάτησα σαν κουφόνοος όρνιθα!
Η ώρα περνούσε, τα χιλιόμετρα περνούσαν στον έρημο αχανή δρόμο, αλλά η Λαττάκια πουθενά. Σχεδόν χωρίς σήμανση λόγω ασφαλτικών έργων, και χωρίς GPS, άρχισα να αισθάνομαι αμηχανία σαν να έπαιζα πόκα με όρους πασιέντζας.
Όταν είδα τη μπάρα των συριακών συνόρων με την Τουρκία αντελήφθην πλέον αργά, ότι ακούγοντας την λέξη Λαττάκια οι Σύριοι νόμιζαν ότι πηγαίνω στην Αντάκια (Αντιόχεια). Προφανώς το όνομα που χρησιμοποιούν για τη Λαττάκια μεταξύ τους θα είναι σε αραβική ονομασία, όπως έχει συμβεί και με διάφορες άλλες πασίγνωστες ονομασίες κάστρων κλπ
Είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Να πήγαινα προς τα πίσω 200 χλμ για την Λαττάκια μου φαινόταν χλιαρό.
Έπειτα, δεν είχα κανένα γκαϊλέ να επισκεφτώ σώνει και καλά τη Λαττάκια! Άμα πήγαινα δηλαδή στην Αντάκια, τι θ΄άλλαζε?
Φωτό. Στη παλιά πόλη της Δαμασκού.
|