έλειψα για λίγο και δεν σας προλαβαίνω!

αν και είμαστε of topic καλό είναι να πούμε δυό πράγματα για να γνωρίζουμε.
εξάλλου όλοι έχετε παιδιά και σας ενδιαφέρει
να πάρουμε τα πραγματα απο την αρχή.
μιλάμε για το αγελαδινό που πίνουμε νωπό,γιατί για το πρόβιο και το γίδινο αλλάζει το πράμα λόγω λιπαρών.
ΦΡΕΣΚΟ λέγεται το γάλα που συσκευάζεται εντός 24 ωρών και έχει ημερομηνία λήξεως στις 3 μέρες. τις 24 ώρες τις εκαναν 48 και τις 3 μέρες 4 και ορισμένες εταιρίες 5 και έχω την εντύπωση αυθαίρετα.
απο εκεί και πέρα λέγεται μακράς διάρκειας (κάτι που δεν αναγράφεται πλέον σε αυτές τις συσκευασίες)
Το γάλα είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να οξυγονώνεται για να μην μαζεύει πολλά βακτήρια.
Για να κρατήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του (ο λόγος που το πίνουμε)θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί όσο γίνεται λιγότερο με παστερίωση. για αυτό και το φρέσκο γάλα (3 ημερών)ομογενοποιείται και περνάει χαμηλή παστερίωση.έτσι κρατάει και τα θρεπτικά συστατικά και την γεύση.
αν κάνεις υψηλή παστερίωση (μακράς διάρκειας)χάνεις πάρα πολλά και μαζί με αυτά και την γευση.η οποία αλλάζει προς το νερομπλουμ.
Πως ειναι δυνατόν όμως το μακρας διάρκειας να είναι πιο νόστιμο απο το φρέσκο?

Ρωτήστε τις πολυεθνικές! εννοείτε πως τα θρεπτικά συστατικά σχεδόν έχουν πάει περίπατο...
με όλες αυτές τις καταιγιστικές διαφημίσεις για τα γάλατα 10ημερών κ.λ.π
ο κόσμος άρχισε να αγοράζει αυτά τα μακράς διάρκειας και έτσι δώσαμε απο μόνοι μας αβάντα στις εταιρίες να έχουν όλον τον χρόνο για να φέρουν το γάλα τους απο την άλλη άκρη της Ευρώπης και όχι μόνο
κάτι άλλο που αναφερθηκε για επιστροφές και ξανα-μανα παστερίωση,δεν γνωρίζω και δεν το έχω ξανακούσει.μου φαίνεται περιεργο πάντως
Επίσης υπάρχουν εταιρίες με γάλα προέλευσης 100% ελληνικό που δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ γάλα-ταξιδευτή

και μικρές εταιρίες που το έχουν συσκευάσει και διαθέσει στο φτερό στην τοπική αγορά,που δεν χρειάζονται υψηλές παστεριώσεις και αυτό ίσως είναι το καλύτερο γάλα.
εδώ στην Ήπειρο,στην Θεσσαλία, ακόμη και στην Κρήτη υπάρχουν τέτοιες εταιρίες.
Σίγουρα δεν θα τις δείτε να έχουν πάρει βραβεία στην ελλάδα.κάτι που δεν ισχυεί για το εξωτερικό
Η Δωδώνη (με την μεγαλύτερη πίτα)ο Συνεταιρισμός Μετσόβου (με το μετσοβόνε) η Βιοπάν στα Γρεβενά ο Καράλης είναι σταθερά οι πρώτες σε πωλήσεις στην περιοχή της Ηπείρου και αυτό δεν είναι τυχαίο αφου πάρα πολλές οικογένειες παράγουν γάλα.εννοείτε 100% ελληνικό
Γιατί το ελληνικό γάλα είναι καλύτερο απο το ευρωπαικό?
σίγουρα όχι γιατί είμαστε μάγκες! το ξηρό κλίμα και τα ζεστά καλοκαίρια ιδιως στα νησιά ή τον θεσαλικό κάμπο με τα 40άρια που δεν υπάρχει πολύ φρέσκια πρασινάδα
το ζώο τρώει πιο ξερή τροφή,με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν κατα πολύ το ασβέστιο και τα λιπαρά.στην ήπειρο και την μακεδονία προσθέστε και την βιοποικιλότητα και έδεσε το γλυκό.
Τέλος για την ιστορία,να αναφέρω πως ο Έλληνας παραγωγός παίρνει για κάθε κιλό γάλακτος,μόλις 0,38 λεπτά...και κιλό όχι λίτρο
ελπίζω να βοήθησα