View Single Post
  #7  
Παλιό 21-02-2011, 14:33
Ταξιδευτης Ο/Η Ταξιδευτης βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2011
Περιοχή: Αττική
Μoto: Honda VFR750 RC36 II
Μηνύματα: 697
Προεπιλογή Απάντηση: Long Way Round Europe 2010: Κυνηγώντας όνειρα σε 13 χώρες...

Πως ομως προεκυψε αυτο το απιστευτο πραγμα; Με ποιο σκεπτικο; Ποιοι ηταν ολοι αυτοι;
Τις απαντησεις τις εδωσε το ενημερωτικο φυλλαδιο που μου εδωσε η ευγενεστατη κυρια στην εισοδο -και μαλιστα στα Ελληνικα παρακαλω!!


Το 1278 ο βασιλιας Otakar B' της Βοημιας εστειλε τον Henry, ηγουμενο του Sedlec σε διπλωματικη αποστολη στους Αγιους Τοπους. Φευγοντας απο τα Ιεροσολυμα ο ηγουμενος πηρε μαζι του μια χουφτα χωμα απο το Γολγοθα την οποια και σκορπισε στο κοιμητηριο του μοναστηριου του Sedlec. Το κοιμητηριο τοτε εγινε διασημο τοσο στη Βοημια οσο και σε ολοκληρη την Κεντρικη Ευρωπη και πολλοι πλουσιου επιθυμουσαν να ταφουν εκει.

Ο χωρος ταφης διευρυνθηκε κατα τη διαρκεια της επιδημιας πανουκλας το 14ο αιωνα (το 1318 θαφτηκαν εδω περιπου 30,000 ανθρωποι) και επισης κατα τη διαρκεια των Χουσσιτικων πολεμων το πρωτο τεταρτο του 15ου αιωνα. Η περιοχη του κοιμητηριου ηταν περιπου 3,500 m2 αλλα αργοτερα συρρικνωθηκε. Τα οστα απο τους ταφους στοιβαχτηκαν αρχικα εξω απο την εκκλησια αλλα αργοτερα μεταφερθηκαν στο εσωτερικο απο εναν μισοτυφλο Σιστερσιανο μοναχο το 1511.





Το οστεοφυλακιο, γοτθικο κτηριο του 14ου αιωνα, αποτελειται απο δυο κτηρια. Το 1421 καταστραφηκε υστερα απο εμπρησμο των Χουσσιτων. Ξαναχτιστηκε μεταξυ 1703-1710 σε τσεχικο Μπαροκ στυλ απο το διασημο Τσεχο αρχιτεκτονα Ιταλικης καταγωγης Jan Blazej Santini-Aichl. Το κτισμα χρειαζοταν επισκευες λογω της κακης στατικοτητας. Ο Santini το ανακαινισε και χρησιμοποιησε τα οστα για τη διακοσμηση.





Η σημερινη διαταξη των οστων χρονολογειται απο το 1870 και ειναι εργο του Τσεχου ξυλογλυπτη Frantisek Rint (μπορειτε να δειτε το ονομα του στο δεξιο τοιχο κοντα στην εισοδο).





Ενω αρχικα υπηρχαν εξι πυραμιδες αυτος διατηρησε μονο τεσσερις. Ολα τα οστα απολυμανθηκαν και λευκανθηκαν. Ο Rint χρησιμοποιησε επισης στη διακοσμηση και την πανοπλια του Schwarzenberg. Οσα οστα δεν χρησιμοποιηθηκαν ξαναθαφτηκαν.

Στην εισοδο υπαρχει η επιγραφη JHS (Jesus Hominum Salvator - Ιησους Σωτηρας της Ανθρωποτητας), στα λατινικα και τα ελληνικα.
Τα ανθρωπινα οστα συμβολιζουν το πληθος που κανεις δεν μπορει να μετρησει αντικρυζοντας το θρονο του Θεου. Ο θανατος δεν εχει σημασια. Η λυτρωση θα ολοκληρωθει με την ανασταση ολων των νεκρων και ολοι οι εναρετοι θα κερδισουν το βασιλειο του Παραδεισου που συμβολιζουν οι ξυλινες κορωνες.





Στο κεντρο της εκκλησιας βρισκεται ενας πολυελαιος που αποτελειται απο ολα τα ειδη οστων που υπαρχουν στο ανθρωπινο σωμα.
Κατω απο τον πολυελαιο υπαρχει η εισοδος της κρυπτης που περιεχει τα λειψανα 15 πλουσιων πολιτων. Γυρω απο την κρυπτη υπαρχουν μπαροκ καντηλερια.





Στο αριστερο μερος υπαρχει μια πανοπλια που ανηκε στην οικογενεια Schwarzenberg.
Το κορακι που τσιμπαει το ματι ενος Τουρκου στρατιωτη συμβολιζει τη νικη των Schwarzenberg επι των Τουρκων στη μαχη του Ρααμπ το 1591...





...Ενω σε προθηκες υπαρχουν τα κρανια νεκρων πολεμιστων απο τους Χουσσιτικους πολεμους.
Υπολογιζεται οτι στο οστεοφυλακιο υπαρχουν τα οστα 40,000 ανθρωπων...

Reply With Quote