View Single Post
  #266  
Παλιό 21-02-2011, 23:13
Ταξιδευτης Ο/Η Ταξιδευτης βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2011
Περιοχή: Αττική
Μoto: Honda VFR750 RC36 II
Μηνύματα: 697
Προεπιλογή Απάντηση: Long Way Round Europe 2010: Κυνηγώντας όνειρα σε 13 χώρες...

Πρωτος σταθμος μας ηταν το Vasamuseet: το σπιτι του θηριωδους πολεμικου πλοιου του 17ου αιωνα Vasa, που εμεινε στην ιστορια εξαιτιας μερικων καπως ...μπακαλιστικων υπολογισμων στο σχεδιασμο του πλοιου με κωμικοτραγικες συνεπειες!






Με μηκος 69 ολοκληρα μετα και υψος 49, το στολιδι του Σουηδικου στεμματος μπαρκαρε για το παρθενικο του ταξιδι στις 10 Αυγουστου του 1628. Λογω ομως κακου σχεδιασμου το πλοιο ειχε ολο το βαρος του στο υψος του καταστρωματος, με αποτελεσμα μεσα σε μερικα λεπτα απο την καθελκυση να τουμπαρει και βυθιστει στο πατο του λιμανιου! Αυτο το πλοιο που ειχε φτιαχτει για να ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα και πιο εντυπωσιακα σκαφη του κοσμου ειχε ενα μικρο προβληματακι: δεν επεπλεε!

Το μουσειο απεδιδε με πολυ χιουμορ την ιστορια του Vasa απο τη βυθιση του μεχρι την ανασυρση του στην επιφανεια το 1961, και την ανασυρναμολογηση του σαν ενα τεραστιο παζλ 14,000 κομματιων! Σημερα ολο το αυθεντικο πλοιο βρισκοταν μεσα στο κτηριο οπως ηταν οταν κατασκευαστηκε.




Δυστυχως την ωρα που φτασαμε εκει το μουσειο ειχε μολις κλεισει οποτε δεν ειχαμε την ευκαιρια να το δουμε απο κοντα, αλλα μπορουσαμε να χαζεψουμε τα τεραστια καταρτια του που ξεπροβαλλαν απο την κορυφη του κτηριου!




Οι φωτογραφιες απο το εσωτερικο του μουσειου μας επεισαν οτι πρεπει να κανουμε αλλη μια επισκεψη καποια στιγμη εδω...




Reply With Quote