Αρχική Δημοσίευση από Fuji
Η περίπτωση ορίζει πολύ σκέψη.
Απ' τη μία, οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, έχουν κάθε δίκιο να αντιδρούν, αν θέλει κάποια εταιρεία (Ελληνική ή ξένη) να επέμβει στα κεκτημένα τους. Κι αν θέλουμε συγκρίνουμε με τους αμμοβολιστές, που είναι κατ' επιλογήν επάγγελμα, ναι, οι άνθρωποι έχουν επιλογή στο περιβάλλον τους. Οι όποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται εν Ελλάδι, τι προδιαγραφές ασφαλείας, πολεοδομίας, οικολογίας πληρούν; Ξεζουμίστε ότι μπορείτε, με οποιοδήποτε κόστος; Και ποιοί θα έχουν ώφελος από μια τέτοια επέμβαση στον τόπο, για την εξόρυξη; Ένας αριθμός ατόμων, μετρημένος στα δάχτυλα του ενός χεριού; Μήπως θα εξάγουν το χρυσό εις τας αλλοδαπάς με ίδιον ώφελος, και εμείς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το δαχτυλίδι της γκόμενας εισαγόμενο;
Παρένθεση:
Όταν στη 10ετία του 70, η κοινότητα του χωριού μου παραχώρησε μια έκταση αρκετών στρεμμάτων, για να χτιστεί το εκκοκιστήριο βάμβακος της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Φαρσάλων, υπήρχε δέσμευση της ένωσης να απασχολούνται σε πρώτη προτίμηση οι κάτοικοι του χωριού μου. Πέραν το φίλημα κατουρημένων ποδιών που τελικά ώφειλαν να κάνουν οι χωριανοί μου, δύο κατάφεραν τελικά να εργαστούν μόνιμα στο εργοστάσιο. Και την περίοδο που φέρνουν βαμβάκι, και το εργοστάσιο το επεξεργάζεται, δεν είναι να ανοίξεις παράθυρο απ' την κάπνα. Με τις σακούλες τη μαζέυουμε απ' τις αυλές...
Κλείνει η παρένθεση.
Αν υπήρχε η πολιτεία, και πίεζε σοβαρά τις όποιες εταιρείες, να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, οικολογίας, κλπ, και οι κάτοικοι (και σ' επέκταση ο Ελληνικός λαός) είχαν άμεσο ώφελος από μια τέτοια επέμβαση, δεν ξέρω, ίσως είχε νόημα να το συζητάμε. Αλλά, τι να περιμένεις, άμα αρχίσουν να πέφτουν οι μίζες και τα στραβά μάτια των κυβερνώντων;
Και όλος αυτός ο τεράστιος ορυκτός πλούτος που κρύβουν τα βουνά μας και οι θάλασσές μας, αν δεν εξορύσεται από εμάς, και να γυρνάει σε μας άμεσα το κέρδος, ποιό το ώφελος, αν έρθουν οι ξένες εταιρείες, πάρουν την εκμετάλευση με δικούς τους όρους, δίνοντας ψίχουλα στο Ελληνικό κράτος, που κι αυτά ποτέ δε θα φτάσουν στους πολίτες, αλλά θα χαθούν στα ταμεία των κομμάτων και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτικών;
'Ολοι θέλουμε πιστεύω την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, αλλά ποιό τελικά καλείται να είναι το κόστος, και ποιανών το ώφελος;
|