Απάντηση: Δημιουργούνται ακόμα νέα επώνυμα και πώς;
Τα επώνυμα σε -όπουλος προέρχονται από την Πελοπόννησο και η ετοιμολογία του προέρχεται από το όνομα του εκάστοτε προγόνου και το πουλάρι(εννοούσαν το παιδί),...π.χ., Γεωργόπουλος, το παιδί του Γιώργου,...Κουτσόπουλος, το παιδί του κουτσού,...Παπαδόπουλος, το παιδί του παπά.
Στην Κρήτη, τα περισσότερα επώνυμα είναι σε -άκης,...δημιουργήθηκαν επί τουρκοκρατίας, είναι τα υποκοριστικά τον κανονικών ονομάτων τους και ο λόγος που έγιναν ήταν για να μειώνουν τους έχοντες αυτών των επωνύμων,...π.χ., Μανούσος, Μανουσάκης,...Σπυρίδων(Σπύρος), Σπυριδάκης,...Κουτσός, Κουτσάκης.
Τα περισσότερα επώνυμα που συναντάμε σε στερεά και Πελοπόννησο και είναι δισύλλαβα, προέρχονται από τις Αρβανίτικες φυλές,...π.χ., Ρούκης, Γκέλης, Πίτσας,Ντάσκας.
Η κάθοδος των Αρβανίτικων φύλων στον ελλαδικό χώρο ξεκινά στα τέλη του 13ου αιώνα και σταματάει περίπου το 1600, έχοντας ως αρχική κοιτίδα την περιοχή Άρβανον στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, στην κεντρική σημερινή Αλβανία και ως τόπο αρχικής εγκατάστασης την Θεσσαλία γύρω στο 1325.
Αυτά τα λίγα ξέρω για το επώνυμο το δικό μου και των γύρων μου,...κάποιοι που ξέρουν, να μας πουν για τα επώνυμα της Βορείου Ελλάδος και τον νησιών.
|