Σαν σήμερα...........6 Ιουλίου
1951: η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη κυρίως στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα.
1953: το Βιετνάμ και το Λάος αποδέχονται την πρόσκληση της Γαλλίας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας τους.
1957: η Αλθια Γκίμπσον γίνεται η πρώτη έγχρωμη τενίστρια που κατακτά το Γουίμπλεντον, όταν κερδίζει στον τελικό την Νταρλεν Χάρντ με 6-3, 6-2.
1957: συναντώνται για πρώτη φορά ο Πολ Μακάρντι και ο Τζον Λένον
1959: όλοι οι Έλληνες πρέπει να εφοδιαστούν με νέα δελτία ταυτότητας.
1960: "η αμερικανική κυβέρνηση σταματά τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%, κατηγορώντας την για ""σκόπιμη πολιτική εχθρότητα κατά των ΗΠΑ""."
1961: οι Σοβιετικοί υπογράφουν δεκαετή συμφωνία βοήθειας με τη Βόρεια Κορέα.
1962: πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Αμερικανός συγγραφέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Ουίλιαμ Φόλκνερ.
1964: η ΕΔΑ θριαμβεύει στις δημοτικές εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα, είτε κερδίζοντας Δήμους στους οποίους κατέβηκε μόνη της είτε σε συνεργασία με την Ένωση Κέντρου.
1964: το Μαλάουϊ αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία
1967: στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας καταλαμβάνουν την Μπιάφρα.
1971: πεθαίνει ο Αμερικανός τρομπετίστας Λουίς Άρμστρονγκ, από τις σημαντικότερες μορφές της τζαζ.
1973: η Μπίλι Τζιν Κινγκ νικά την Κρις Εβερτ Λόιντ στον πρώτο τελικό μεταξύ Aμερικανίδων στο Γουίμπλεντον.
1973: πεθαίνει ο Γερμανός διευθυντής ορχήστρας Ότο Κλέμπερερ.
1973: στη Ροδεσία, αντάρτες απαγάγουν 278 μέλη ρωμαιοκαθολικής αποστολής.
1975: τα νησιά Κομόρος αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία
1978: τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα ισοπεδώνουν τη μουσουλμανική δυτική Βηρυτό.
1985: η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο Γουίμπλεντον όταν κερδίζει στον τελικό την Κρις Εβερτ Λόιντ.
1986: ο Μπόρις Μπέκερ κατακτά το 100ό τουρνουά Γουίμπλεντον νικώντας 3-0 τον Ιβάν Λεντλ.
1988: διεξάγονται αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στο Μεξικό
1990: ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Μλαντένοφ, υποβάλλει την παραίτησή του, υποκύπτοντας στις πιέσεις φοιτητών και αντιπολίτευσης, μετά την αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει την επέμβαση των τανκς για τη διάλυση διαδήλωσης.
1991: εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του μεγέθους του Τσερνομπίλ.
1992: δολοφονική απόπειρα εναντίον της Ντανιέλ Μιτεράν και του Γάλλου υπουργού Μπερνάρ Κουσνέρ σημειώνεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.
1992: στη Νιγηρία, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν στις βουλευτικές εκλογές.
1992: σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα παιδιά που βλέπουν πολύ τηλεόραση είναι πιθανότερο να μη τρέφονται σωστά, να μην ασκούνται και συνεπώς να έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη.
1993: έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων και αυτονομιστών της Αμπχαζίας.
1994: ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είναι ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής.
1994: στην Ιταλία, ο εισαγγελέας του Παλέρμο κατηγορεί επισήμως τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι ότι είναι μέλος της Μαφίας.
1995: στην Τουρκία, πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο διεθνούς φήμης σατυρικός συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.
1996: την αναστολή όλων των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, για την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών, συμφωνούν Ελλάδα και Τουρκία.
1997: σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης τίθεται, με απόφαση της Νομαρχίας, η Θεσσαλονίκη, καθώς παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει περιοχές του Πανοράματος και του Ασβεστοχωρίου.
1999: ο Νίκος Μαχλάς μεταγράφεται από την Βίτεσε στον Άγιαξ έναντι του ποσού των 5.5 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.
1999: πεθαίνει ο συνθέτης Χοακίν Ροδρίγο
2000: με ψήφους 13-12, η Γερμανία αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έναντι της Νότιας Αφρικής. Το αποτέλεσμα καθόρισε η στάση του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ωκεανίας Τσαρλς Ντεμπσεϊ, ο οποίος απείχε της ψηφοφορίας.
2003: ο Ρότζερ Φεντερερ είναι ο πρώτος Ελβετός, που κατακτά τουρνουά Grand Slam με τη νίκη του επί του Ελληνοαυστραλού Μαρκ Φιλιππούσης 3-0 στον τελικό του Γουίμπλεντον.
Last edited by skippybi; 06-07-2009 at 20:28.
|