View Single Post
  #73  
Παλιό 11-11-2011, 11:36
Hekima Ο/Η Hekima βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2010
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μoto: R1200GS Συνοδηγός
Μηνύματα: 9,103
Προεπιλογή Απάντηση: Η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης

Κι ενώ η Αλσατία φημίζεται για το λευκό κρασί η Φλάνδρα φημίζεται για τις μπύρες


και ιδίως για την αγαπημένη σε πολλούς


Η λαμπρή πορεία της βελγικής μπύρας Augustijn ξεκινά, το 1295, από ένα ιστορικό μοναστήρι της Φλάνδρας. (Η στενή σχέση μοναστηριών και ζυθοποιίας πρέπει να οφείλεται στο γεγονός πως η μπίρα βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν τις μακροχρόνιες νηστείες. Με την πάροδο των χρόνων, η μπίρα σταδιακά έπαψε να παράγεται οικιακά και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος, αποτελώντας παράλληλα και σημαντική πηγή εσόδων για τους άρχοντες).
Εκεί, οι Αυγουστίνοι μοναχοί της Γάνδης δημιούργησαν την πρώτη τους ale μπύρα - και, μαζί, τον μύθο μιας θαυμαστής συνταγής που παρέμεινε αξεπέραστη στα πάνω από 700 χρόνια που μεσολάβησαν, μέχρι σήμερα!

Το 1982 οι μοναχοί παραχώρησαν στην βελγική οικογενειακή μικροζυθoποιία Van Steenberge (που βρίσκεται στο Ertvelde της Ανατολικής Φλάνδρας) την άδεια να παράγει μπύρα με βάση τη μοναδική αυτή συνταγή. Και από τότε, η διάσημη αυτή μοναστηριακή Abbey μπύρα ξεκίνησε το ταξίδι της για να κατακτήσει τον κόσμο.

Μοναστηριακή μπύρα υψηλών γευστικών χαρακτηριστικών που παράγεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (Blonde, Brune, Grand Cru και Rossa), με βάση μία απαράμιλλης ποιότητας μοναστηριακή συνταγή του 1295.
Στην παραγωγή των Αugustijn χρησιμοποιούνται μπαχαρικά και αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών curacao που προσφέρουν τις πικάντικες και φρουτώδεις νότες που χαρακτηρίζουν την γεύση τους ενώ σημαντικό ρόλο στον εξαίσιο χαρακτήρα των Augustijn παίζει και το νερό της ζυθοποιίας Van Steenberge το οποίο προέρχεται από δική της πηγή.

Οι Augustijn είναι μπύρες επαναζύμωσης. Κατά την εμφιάλωσή τους προστίθενται σε αυτές σάκχαρα και μαγιά -στην φιάλη ή το βαρέλι- που ενεργοποιούν μία δεύτερη ζύμωση αλλά και την περαιτέρω ωρίμανσή τους. Με τη μέθοδο αυτή, η μπύρα αποκτά πιο πλούσιο σώμα, περισσότερα αρώματα και μία γεύση που συνεχώς εξελίσσεται – και αυτός είναι ο λόγος που οι εμφιαλωμένες Augustijn δέχονται και παλαίωση δύο χρόνων ή και παραπάνω. Όσο για την βαρελίσια Augustijn Rossa, αυτή διατίθεται σε συσκευασία 20 lt. που της δίνει το πλεονέκτημα να καταναλώνεται γρήγορα και να παραμένει φρέσκια.
Τα γευστικά χαρακτηριστικά των Augustijn ταιριάζουν τέλεια με τα πλούσια ελληνικά τυριά μας ενώ συνοδεύουν «ντελικάτα» πιάτα με ψάρι ή κρέας. Και φυσικά… απογειώνουν τη γεύση ενός πικάντικου φαγητού!

Μια άλλη μπύρα που την συνταγή την έφτιαξε γυναίκα συνεπώς θα είναι τέλεια
Η saisonnière κατασκευάζεται σύμφωνα με τη Φλαμανδική παράδοση και θεωρείται μια από τις πιο δροσιστικές μπύρες στην κατηγορία των special pale ales. Το παράδοξο είναι πως αν την δοκιμάσετε από το μπουκάλι είναι αφιλτράριστη, ενώ από το βαρέλι φιλτραρισμένη.
Νικήτρια στο World Beer Award 2010 ως Europe's Best Seasonal Pale Ale υπόσχεται να σας χαρίσει στιγμές δροσιάς και ποιότητας. Παράγεται από το Νοέμβρη του 2009 και είναι μια μπύρα υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Αν την δοκιμάσετε από μπουκάλι θυμηθείτε να σερβίρετε όπως γίνεται με τις γερμανικές weizen: μεταφέρετε τη μισή μπύρα στο ποτήρι, αναδεύστε το μπουκάλι τρεις φορές για να ξυπνήσετε τη μαγιά και το σιτάρι που βρίσκονται στη βάση και αδειάστε το υπόλοιπο περιεχόμενο στο ποτήρι σας.

Το 20% σιτάρι της ετικέτας δημιουργεί έναν πάνλευκο συνεκτικό αφρό μέσης διάρκειας στο ποτήρι, που καθώς πέφτει δημιουργεί λευκά αραβουργήματα στα τοιχώματα. Η μύτη είναι μεθυστική, λευκό πιπέρι, βασιλικός, λουίζα (λεμονόχορτο), μπανάνα, κορίανδρος και… ιδέα μελιού. Το στόμα σκαμπρόζικο, μπανάνα, λουίζα, μάνγκο, άγουρο αχλάδι, σανός, ένα πυροτέχνημα γευστικών αισθήσεων, αυτό που κάνει αυτή τη μπύρα special ale. Η επίγευση ξηρή, στυφή, μεγάλης διαρκείας σε ταξιδεύει, μαύρη ζάχαρη, μήλο, αχλάδι, λευκό πιπέρι. Το σώμα είναι ελαφρύ και μαλακό, το αλκοόλ δεν της φαίνεται, είναι τόσο ευκολόπιοτη και καλά ισορροπημένη παρά τον spicy χαρακτήρα της. Δοκιμάστε την όπου την βρείτε θα τη θυμάστε για πάντα!
Σερβίρεται στους 7-10˚ C και συνδυάζεται με ταϋλανδέζικη κουζίνα, πουλερικά, ψάρι και οστρακοειδή, pizza λαχανικών και γήινα τυριά parmesan, gorgonzola, κλπ.

Μια χώρα που έχει να παρουσιάσει παραπάνω από 1000 διαφορετικές μπύρες.
Για να μπορέσουν δε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διαφόρων εξαιρετικών συνταγών μπύρας τού Βελγίου, οι Βέλγοι παραγωγοί βύνης ανέπτυξαν με το πέρασμα τών αιώνων μια μεγάλη ποικιλία από διάφορους τύπους βύνης με εξειδικευμένη λειτουργία σε αυτό το εργοστάσιο


Έτσι, το Βέλγιο έγινε η Μέκκα τής βύνης, με τη Βελγική βύνη να εξάγεται σήμερα σε περισσότερες από 120 χώρες. Οι μοναδικές ιδιότητες τών διάφορων ποικιλιών τής Βελγικής βύνης, πέρα από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι Βέλγοι ζυθοποιοί παρασκευάζουν τις μπύρες τους, είναι το μυστικό πού κρύβεται πίσω από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες Βελγικές μπύρες.

Οι Βελγικές βύνες εμφανίζουν ιδιότητες και συμπεριφορά στην παραγωγική διαδικασία που τις ξεχωρίζουν χαρακτηριστικά, από αυτές οποιασδήποτε άλλης χώρας. Έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά μιας συνηθισμένης βύνης όσον αφορά το άρωμα, την καθαρότητα τού ενδιάμεσου αζύμωτου προιόντος, την απόδοση και άλλους παράγοντες. Αυτά τα χαρακτηριστικά άσκησαν καθοριστική επιρροή σε όλα σχεδόν τα κύρια είδη Βελγικής μπύρας.



Στις 4-5 Φεβρουαρίου 2012 θα γίνει στη Bruge το καθιερωμένο Φεστιβάλ Μπύρας.

Τι να πει κανείς για τις γνωστές βέλγικες σοκολάτες και τις βιτρίνες των μικρών σοκολατερί είναι σαν κοσμηματοπωλεία, πανέμορφες και λαχταριστές




ή το χαρακτηριστικό βελγικό φαγητό μύδια με τηγανητές πατάτες, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοση, βελγική ανακάλυψη.
Κυρίως τρώνε θαλασσινά, μύδια, αστακός και γαρίδες της Βόρειας Θάλασσας, ψάρια αλλά και κρέας (μοσχαρι και πάπια). Φυσικά ό,τι πάρετε συνοδεύεται με frites (παραδοσιακές τηγανιτές πατάτες). Γενικά η κουζίνα είναι κάτι ανάμεσα σε γαλλική, γερμανική, βελγική(άλλωστε ο Βέλγοι ακόμη αναζητούν την ταυτότητά τους).


Κλείνοντας να μην ξεχάσω και τον αγαπητό βέλγο Ζωρζ Ρεμί (Ερζέ), δημιουργό των κόμικς με ήρωα τον Τεντέν


και τα λιλιπούτεια μπλε στρουμφάκια που δημιουργήθηκαν από το βέλγο καρτουνίστα Πιερ Κουλιφόρ,γνωστό περισσότερο ως Πεγιό
Reply With Quote