Πετρέλαιο στο Αιγαίο
#
Πετρέλαιο στο Αιγαίο: Μια προφητική ομιλία στη Βουλή, με συγκλονιστικά στοιχεία και προβλέψεις.
#
Πέρασαν 24 χρόνια από τότε!
Στα πρακτικά της Βουλής αποδεικνύεται η γνώση της ύπαρξης πετρελαίου#στην Ελλάδα.
Πολλοί συνδέουν τώρα την έλευση του ΔΝΤ ,με την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο.Συνωμοσιολογία ή όχι καλό είναι θυμηθούμε τι είχε ειπωθεί 24 χρόνια πριν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Ήταν αν μη τι άλλο προφητικό!
Στα πρακτικά της βουλής, που ακολουθούν και που#αφορούν τη συνεδρίαση που έλαβε μέρος στις 6 Απριλίου 1987, είναι#δυνατόν να διαβάσει κανείς το πόσο καλά γνώριζαν οι Ελληνικές#κυβερνήσεις την ύπαρξη του πετρελαίου, αλλά και τι#φοβήθηκαν και δεν προχώρησαν στην άντλησή του.
Μπορεί η συνεδρίαση να έγινε...#το 1987, αλλά είναι σαν να έγινε -κυριολεκτικά- χθες.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ,#ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ' . . 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ#1987, Σελίδα, 5159
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ:#
#"Έχει γραφτεί στον ξένο Τύπο, αλλά και στον ελληνικό, ότι#γύρω στα τέλη#της δεκαετίας του '60, δηλαδή 2-3-5 χρόνια πριν από το 70, οι#Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες που έκαναν στην περιοχή μας για τα#κοιτάσματα πετρελαίου και επεσήμαναν με τους δορυφόρους τους#κοιτάσματα στο Βόρειο Αιγαίο.#Ακολούθησε, η χαρτογράφηση αυτών των#κοιτασμάτων με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι και στην#συνέχεια είχαμε από την πλευρά των Αμερικανών πάντοτε, την επεξεργασία#των σχετικών στοιχείων.
Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έβγαλαν τα εξής περίπου συμπεράσματα: Ότι#υπάρχουν κατ' αρχήν κοιτάσματα πετρελαίου, πιθανώς πλούσια, και#σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης του 1958, που αναφέρεται στα θέματα#της υφαλοκρηπίδας, αλλά και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης που#ρυθμίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτά τα κοιτάσματα, είναι ελληνικά.
Οι εκτιμήσεις που έγιναν θα πρέπει να ήσαν οι εξής: Με την άντληση των#πετρελαίων αυτών από τους ίδιους τους Έλληνες θα προέκυπτε μία#ισχυροποίηση της Ελλάδος, ισχυροποίηση οικονομική, πολιτική και#στρατιωτική.
Δεύτερο στοιχείο#είναι, ότι αυτή#η πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να#οδηγήσει αργότερα σε μείωση ή και εξάλειψη της επιρροής των Αμερικανών#στη Χώρα μας και επομένως θα προέκυπτε μακροπρόθεσμα μία ζημία στα#πολιτικοστρατιωτικά, αλλά και οικονομικά συμφέροντα των Η.Π.Α.
Ακολούθησε η χάραξη της πολιτικής, από την πλευρά των Αμερικανών, στο#συγκεκριμένο κρίσιμο χώρο του Αιγαίου με βάση αυτά τα δεδομένα.
Έχει δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο, έχει γραφτεί και έχει συζητηθεί και#εδώ στην Ελλάδα, ότι κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα θα#έλεγα,#οι Αμερικανοί έδωσαν αυτούς τους χάρτες στους Τούρκους, οι#οποίοι στη συνέχεια τους δημοσίευσαν ως δικούς τους χάρτες. Είναι#φυσικό να ξέρουμε όλοι, ότι οι Τούρκοι δεν είχαν δυνατότητες να βρουν#τα πετρέλαια, ούτε φυσικά να φτιάξουν χάρτες, τους οποίους αργότερα#δημοσίευσαν. Αυτή είναι εργασία των Αμερικανών. Υπέδειξαν στη συνέχεια#στους Τούρκους να θέσουν τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις τους. Από#τότε υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση τις διεκδικήσεις αυτές των#Τούρκων. Αυτά είναι γνωστά.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω, ότι καθοδηγούν τους Τούρκους στην#κλιμάκωση των πιέσεων και στις διάφορες σχετικές μεθοδεύσεις.
Το τελευταίο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν#τους Τούρκους με ρυθμούς τους οποίους δεν μπορεί να παρακολουθήσει η#Χώρα μας. Οι Αμερικανοί δηλαδή, με απλά λόγια, προτίμησαν αυτή τη#συνταγή της ανάμιξης των Τούρκων στις ελληνικές υποθέσεις, επειδή αυτή#είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος από τους Άγγλους στην Κύπρο και μάλιστα#με πολλή επιτυχία. Η άποψη μου είναι, ότι εδώ έχει εφαρμοστεί η#κλασική μέθοδος του διαίρει και βασίλευε.
Οι Τούρκοι, όταν θα πήραν αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικό να#ανησύχησαν, γιατί γνωρίζουν ότι μια Ελλάδα ισχυρή όχι μόνο δεν μπορεί#να είναι αντικείμενο εκβιασμών, προκλήσεων και ληστείας, αλλά σύμφωνα#και με τους δικούς τους πάγιους φόβους μπορεί αυτό να σημάνει το τέλος#των ονείρων τους#για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία#και για άλλα#τέτοια κωμικά πράγματα.
Έχουμε επομένως εδώ να παρατηρήσουμε, ότι αμερικανικά και τουρκικά#συμφέροντα συμπίπτουν και γι' αυτο ακριβώς υπάρχει ένα είδος κοινής#πολιτικής και στενής συνεργασίας Αμερικανών και Τούρκων, αλλά φυσικά#για διαφορετικούς λόγους. Όλες οι ενέργειες των Τούρκων από τότε έχουν#ως αίτιο τους πιο πάνω λόγους και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που#αναφέραμε.
Επομένως, από δω και πέρα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσει η#ίδια κατάσταση και δεν πρέπει κανείς Έλληνας να αυταπατάται, ότι#μπορεί να υπάρξουν καλές προθέσεις, διάλογος με αποτελέσματα και όλα#τα σχετικά.
Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση#απ' όλους, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διπλωματική επίθεση, διεθνή#ερείσματα, ισχυρή οικονομία, ομοψυχία, δραστηριοποίηση όλων των#εθνικών δυνάμεων, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όλα τα#ενδεχόμενα και λεπτοί χειρισμοί.
Αυτά αναφέρονται στο παλαιό ιστορικό του θέματος και νομίζω ότι ήταν#χρήσιμο να αναφερθούν, για να μπορούμε να έχουμε τη γενική πορεία από#παλαιότερα μέχρι σήμερα, γιατί έτσι ερμηνεύονται τα γεγονότα και#είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σωστές εκτιμήσεις και να πάρουμε σωστές#αποφάσεις.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που πρέπει να αναφέρω, είναι το πρακτικό της#Βέρνης. Θυμάστε ότι τον Αύγουστο του 1976 υπήρξε μια συμφωνία των#Υπουργών Εξωτερικών Μπίτσιου και Τσαγλαγεντήλ που οδήγησε στην Έναρξη#ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αργότερα στις 2. 11. 76 υπήρξε μια#συνάντηση Τζούνη και Μπριγκέλ και απ' αυτή προέκυψε το πρακτικό της#Βέρνης, που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο ήταν δέσμευση#και από τις δύο πλευρές για αποφυγή προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου#κατά τη διάρκεια του διαλόγου.
Έχω εδώ το κείμενο και θα το διαβάσω για τα πρακτικά. Αναφέρομαι στα#άρθρα 6 και 7 του πρακτικού της Βέρνης:
«Αρθρο 6: Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση όπως απόσχουν πάσης#πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η#οποία θα ηδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση.
Αρθρο 7 : Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως, καθ' όσον#αφορά στις διμερείς των σχέσεις, απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή#πράξεως, η οποία θα έτεινε να μειώσει το κύρος του ετέρου».
Αν προσέξατε θα δείτε, ότι αυτά τα δύο άρθρα είναι διατυπωμένα τόσο#ελεύθερα, ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ερμηνεία από την πλευρά#της Τουρκίας. Και ξέρετε πόσο κακόπιστοι είναι οι Τούρκοι και πόσο#εφαρμόζουν ή όχι τις διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχουν δεσμευθεί.
Είμαστε τώρα βέβαιοι, ότι ο διάλογος αυτός με βάση τις γνωστές#τουρκικές διεκδικήσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία.
Απλα οι Τούρκοι επεδίωκαν και πέτυχαν, τον ατέρμονα διάλογο, με σκοπό#την παρεμπόδιση ή διακοπή της εκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαίων#από τους Έλληνες. Και αυτό οι Τούρκοι το επέτυχαν, έως ότου#ετοιμαστούν, δηλαδή έως ότου αποκτήσουν την αναγκαία στρατιωτική#υπεροχή, για να μας επιτεθούν και να μας αρπάξουν τουλάχιστον το μισό#Αιγαίο, όπως αυτό υπάρχει στα σχέδια τους και επανειλημμένα έχει#διακηρυχθεί από την πλευρά τους.
Τα λάθη της Κυβέρνησης Καραμανλή στην περίπτωση αυτή της υπογραφής του#πρωτοκόλλου είναι, πρώτο, ότι έκανε διάλογο με τους Τούρκους, καθ' ην#στιγμή οι Τούρκοι κατείχαν το 40% της Κύπρου. Το δεύτερο ότι άρχισαν#ένα διάλογο, ο οποίος λόγω των διαφανών προθέσεων των Τούρκων δεν#μπορούσε να καταλήξει σε αποτέλεσμα και τρίτο δεν συμφωνήθηκε αρχή και#τέλος αυτού του διαλόγου. Ήταν δηλαδή αυτό ακριβώς που επεδίωκαν οι#Τούρκοι. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι το έκανε ηθελημένα η#τότε Κυβέρνηση. Οπωσδήποτε, όμως, επιτεύχθη με πίεση των Τούρκων, με#φανερό σκοπό να σταματήσουν επ' αόριστον οι έρευνες για ανεύρεση και#εκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο.
Ποιά είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, πώς#κατάφεραν να πείσουν την Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοια εξέλιξη, αυτό δεν#φαίνεται ότι το γνωρίζουμε ακριβώς.
Αφήνουμε το θέμα αυτό στους ιστορικούς.
Η διακοπή του διαλόγου από την σημερινή Κυβέρνηση κατέστησε το#πρακτικό της Βέρνης ανενεργό. Εμείς δεν έχουμε, κύριοι συνάδελφοι, να#φοβηθούμε τίποτα για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις των Τούρκων.
Σήμερα εμείς μπορούμε, εάν κρίνουμε κατάλληλο τον χρόνο, να#προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των πετρελαίων χωρίς καμιά#δέσμευση.
Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση αποκτά τον έλεγχο των αποφάσεων του#κονσόρτσιουμ και ρυθμίζει τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα του#ελληνικού Λαού και διασφαλίζοντας τα γενικότερα συμφέροντα της.
Πριν κλείσω αυτό το θέμα θα ήθελα να θυμίσω και να σημειώσω, ότι τον#Μάρτιο του 1978 συναντήθηκαν στο Μοντραί οι Πρωθυπουργοί#Ελλάδος--Τουρκίας κύριοι Καραμανλής και Ετσεβίτ, προκειμένου, όπως#άκακοινώθηκε τότε -διαβάζω επακριβώς- «να αποκατασταθεί ένας διάλογος#ο οποίος δυνατόν να άρει τα εμπόδια προς εξεύρεση αμοιβαίως#ικανοποιητικών λύσεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα». Τότε θυμάστε#έγινε και η διακοπή των ερευνών.
Τώρα εκείνο που εγώ έχω να σημειώσω είναι,#πώς είναι δυνατόν να#υπάρξουν αμοιβαίως ικανοποιητικές λύσεις με κατεχόμενη από τους#Τούρκους την Κύπρο, με συνεχείς απειλές και παραβιάσεις του εναέριου#χώρου μας, με προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και τόσα άλλα#αμέτρητα, εμείς τελικά δεν το κατανοούμε.
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω για να γραφτεί στα πρακτικά, ότι η#συζήτηση εκείνη Καραμανλή και Ετσεβίτ έγινε χωρίς ημερήσια διάταξη.
Κράτησε πάρα πολλές ώρες και εξ όσων τουλάχιστον έχουμε διαβάσει στον#Τύπο δεν κρατήθηκαν πρακτικά.
Ακολούθησε μία συνάντηση ακόμα στις 10 Μαίου του 1978 στην Ουάσιγκτον,#η οποία κατέληγε σε διατύπωση ευχών, αλλά δε φαίνεται ότι και από αυτή#τη συνάντηση μάθαμε πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συζητήθηκε.
Η ουσία είναι, ότι το πρακτικό της Βέρνης ίσχυσε εκείνα τα χρόνια με#απαίτηση των Τούρκων και βέβαια επί ζημία των δικών μας συμφερόντων.
Ότι το πρακτικό αυτό υπήρξε επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα,#αποδεικνύεται, και εκ του ότι οι Τούρκοι το επικαλούνται συνεχώς ακόμη#και τώρα που δεν υπάρχει διάλογος και που επομένως δεν έχει καμιά#ισχύ.
Θέλω να πω λίγα λόγια για την αιγιαλίτιδα ζώνη και ελπίζω στο τέλος να#σας δώσω την εικόνα ενός σεναρίου, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες#εβδομάδες.
Το θέμα της αιγιαλίτιδος ζώνης είναι γνωστό, αλλά θέλω να επισημάνω#ορισμένα πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι έχουμε δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης,#απόλυτο δικαίωμα, στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό θα#μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας στο Αιγαίο γενικά, και#ειδικότερα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, χωρίς μεγάλες διεθνοπολιτικές#τριβές. Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και επικαλείται την αρχή, της#ευθυδικίας και την αρχή της επιείκειας, οι οποίες δεν μπορούν βέβαια#να προσφέρουν στους Τούρκους καμιά σοβαρή νομική θεμελίωση. Γι' αυτό#ακριβώς η Τουρκία μάς απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση δηλαδή που εμείς#θα προχωρήσουμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Χώρα μας.
Εγώ μπορώ να αναφέρω κάτι εδώ στη Βουλή υπεύθυνα.#«Ότι δηλαδή γνωρίζω#με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν#την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον χώρο του Αιγαίου από 6 σε 12#ναυτικά μίλια. Και δεν το επιθυμούν, διότι όταν γίνει αυτή η επέκταση#όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα μας στό χώρο του Αιγαίου και#γίνονται αναμφισβήτητα, αλλά καταρρέει και ολη η πλαστή#επιχειρηματολογία, περί του ότι η Τουρκία είναι χώρος με μεγαλύτερη#στρατηγική σημασία από αυτή της Ελλάδος. Αυτό τι κάνει; Ανατρέπει τα#δεδομένα και τους συσχετισμούς της περιοχής όπως είναι σήμερα. Και#αυτό επίσης θα είχε σαν αποτέλεσμα, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν#θα μπορούν να ελέγχουν το χώρο όπως έχουν συνηθίσει.
Μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι αυτή η δυνατότητα που έχουμε, για επέκταση#της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, είναι, ένα πανίσχυρο όπλο#στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να γίνεται έντονη#εκμετάλλευση στις όποιες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας θέματα.
Έχω και μια άλλη πρόταση κατά τη γνώμη μου σημαντική. Έως ότου δηλαδή#αντιμετωπίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, συνολικά, δικαιούμεθα και#μπορούμε να προβούμε σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης,#χωρίς μάλιστα να δημιουργηθούν και εμπλοκές.
Προτείνω συγκεκριμένα την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης της νήσου#Θάσου από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια. Επαναλαμβάνω, ότι#προτείνω την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο της νήσου Θάσου. Θα#μπορέσουμε έτσι απερίσπαστοι να προχωρήσουμε σε έρευνες και#εκμετάλλευση των εκεί κοιτασμάτων, χωρίς προβλήματα. Η Τουρκία, αφ'#ενός μεν δεν ενοχλείται από αυτή τη συγκεκριμένη επέκταση, αφ' ετέρου#δε, δεν δικαιούται να αντιδράσει, διότι η ίδια η Τουρκία είχε#επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και στον Εύξεινο Πόντο και νότια προς#την πλευρά της Κύπρου...
Εγώ το προτείνω αυτό κύριε συνάδελφε. Εγώ, ο#Βουλευτής Κουτσογιάννης. Εγώ, παρακαλώ την Κυβέρνηση, αφού το#αναφέρετε, να μελετήσει με προσοχή αυτή την πρόταση για τμηματική#επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και πιστεύω ότι έτσι λύνονται πολλά#προβλήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις επίσης δεν εμποδίζονται στην περίπτωση#αυτή στη ναυσιπλοΐα τους ή στην κίνηση πολεμικών σκαφών τους στην#περιοχή.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ#:#Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ#: Είναι δική μου, δεν έχω καμία συνεννόηση ούτε#με τον κ. Υπουργό, ούτε με την Κυβέρνηση γενικότερα. Και η Νέα#Δημοκρατία και η ΔΗΑΝΑ, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, επιμένουν να#κτυπήσουμε ανατολικά της Θάσου στα# 11 μίλια ....
Αναφέρομαι σ' αυτά που είπατε περί Ηπειρωτικής#υφαλοκρηπίδος. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σύμφωνα με όσα διάβασα#στις εφημερίδες οι Τούρκοι δέχονται αυτό το σημείο, δηλαδή να#κτυπήσουμε εμείς# 11 μίλια #ανατολικά της Θάσου. Το ερώτημα είναι γιατί#το δέχονται. Είναι προφανές, ότι αμέσως μετά οι Τούρκοι θα προχωρήσουν#σε γεώτρηση, η οποία θα είναι εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων και#έτσι θα προκληθεί σύγκρουση ή οπωσδήποτε εμπλοκή δεν ξέρω ποιας#έκτασης και ποίας μορφής, κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σενάριο. Και#στις δυο περιπτώσεις θα είχαμε πτώση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και#πιθανώς και διχοτόμηση στο Αιγαίο. Αυτό είναι, μέσα στα σενάρια. Εγώ#από τα στοιχεία που έχω δεν βλέπω ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για μεγάλη#σύγκρουση και μπορώ να πω, γιατί δεν θα είχαμε τέτοια σύγκρουση, αλλά#δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την#σύγκρουση παρατηρήθηκε μία μεγάλη και έντονη κινητικότητα.
Ουάϊμπεκερ, Περλ, γνωστοί τουρκόφιλοι και ανθέλληνες να βρίσκονται 1,#2 βδομάδες στην Αγκυρα, ο Οζάλ να πηγαίνει στην Αμερική, να κάθεται#εκεί αρκετές μέρες και στη συνέχεια να πηγαίνει στο Λονδίνο. Αυτή όλη#η κινητικότης, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου συμπτωματική και#κατά τη δική μου άποψη ταυτίζεται με τα γεγονότα και τις εξελίξεις#εκείνων των ημερών. Ίσως αυτό έγινε, διότι η Κυβέρνηση έχοντας πιθανώς#κάποιες πληροφορίες -δεν το γνωρίζω αυτό επίσημα- πρόλαβε και#προχώρησε στη διατύπωση αυτού του σχεδίου νόμου. Όταν οι κύριοι αυτοί#είδαν ότι το σενάριο δεν μπορούσε να προχωρήσει, να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς κ.λπ., τότε προχώρησαν στο δεύτερο σενάριο. Αυτή είναι#η άποψη μου και θα παρακαλέσω να την έχετε υπόψη σας στις αναλύσεις#που γίνονται. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκρουση#Ελλάδος--Τουρκίας; Αυτό συμφέρει την Ελλάδα; Συμφέρει την Τουρκία;
Συμφέρει το ΝΑΤΟ; Συμφέρει τους Αμερικανούς; Να το δούμε.
Η επίσημη θέση των Αμερικανών, που εξεφράσθη από τον κ. Κίσιγκερ το#1976 είναι, ότι αποκλείεται κάθε στρατιωτική λύση στο Αιγαίο, έχω#ολόκληρο το κείμενο εδώ από την εφημερίδα «ΒΗΜΑ», αλλά δεν χρειάζεται#να το διαβάσω επειδή δεν έχουμε χρόνο. Το γιατί δεν συμφέρει πράγματι#είναι γνωστό. Μία τέτοια σύγκρουση δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι#Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, πού θα οδηγήσει και γι' αυτό δεν συμφέρει.#Εάν#όμως γίνει κάποια εμπλοκή με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ελεγχόμενη#από τους Αμερικάνους, ολιγοήμερη και ελεγχόμενη, ασφαλώς θα γίνει.#
Πότε θα γίνει αυτό; Όταν η Χώρα η δική μας θα βρεθεί σε κάποιο είδος#διάλυσης, σε ακυβερνησία, σε οικονομική ή άλλη κρίση, σε παράλυση θα#έλεγα, όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση του Αττίλα, τότε θα γίνει αυτη#η επίθεση...
#Τότε μόνο. Όταν η#δική μας Χώρα βρεθεί σε κατάσταση παράλυσης θα μπορέσουν αυτοί να#επέμβουν, σε λιγες μέρες να πετύχουν αυτά που έχουν σχεδιάσει με τα#γνωστά διχοτομικά σενάρια του Αιγαίου. Και τότε βέβαια θα το έχουν#επιτύχει αυτό χωρίς πόλεμο. Και για να το πετύχουν αυτό., θα πρέπει να#έχουν προωθήσει εδώ στη Κυβέρνηση, σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις#δικούς τους ανθρώπους και να φθάσουν βέβαια τη Χώρα στην κατάσταση που#ανάφερα..#Απ' αυτό προκύπτει ποιό είναι το δικό μας καθήκον: Ομοψυχία, ενότητα,#ισχυρές ένοπλες δυνάμεις κ.λπ
#
#
#
|