Απάντηση: Πίττα τσι Κρήτης με ρακή!!
Χανιώτικη Κρεατότουρτα
Η κρεατότουρτα είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης και είναι πασχαλιάτικο φαγητό.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
Για το προζύμι
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- λίγο αλεύρι
- λίγο χλιαρό νερό
Για το ζυμάρι
- 150 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 2 αυγά
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- προζύμι
- 2 κουτάλες σούπας ζωμό από το κρέας
- 1 – 1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επικάλυψη της τούρτας
Για την γέμιση
- 1½ κιλό κατσίκι κατά προτίμηση σπάλα(μπροστινό)
- 1 κιλό στάκα, μαγειρεμένη, χωρίς το βούτυρο της
- 1 – 1½ κιλό μυζήθρα γλυκιά
- ½ - ¾ κιλού τυρομάλαμα ("######" το παραδοσιακό όνομα της) ή γραβιέρα
- δυόσμο
- αλάτι
- πιπέρι
- κανέλα
- 2 κουτάλες σούπας ζωμό από το κρέας
Πως το κάνουμε:
- Από την προηγούμενη μέρα ξεκινάμε την προετοιμασία.
- Βράζουμε το κρέας και αφού κρυώσει, αφαιρούμε κόκαλα και λίπος και κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα, όσο θέλουμε, και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Κρατάμε σε ένα μπολ, σουρωμένο ζωμό από το κρέας, για το ζυμάρι και τη γέμιση.
- Ετοιμάζουμε τη στάκα, από την οποία αφαιρούμε το βούτυρο.
- Ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μικρό μπολ διαλύουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά, και προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το αφήνουμε όλο το βράδυ να "ανέβει". Το ζυμάρι μπορεί να γίνει και χωρίς προζύμι, όμως το προζύμι του δίνει μια ξεχωριστή γεύση.
- Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας.
- Διαλύουμε σε λίγο ζεστό νερό το προζύμι μας. Προσθέτουμε το βούτυρο ζεστό, το γιαούρτι, το ζωμό από το κρέας, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, χωρίς να κάνουν αφρό, και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε μαγιά και αλεύρι, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
- Χωρίζουμε στα δύο μέρη το ζυμάρι, το ένα λίγο περισσότερο από το άλλο. Παίρνουμε το περισσότερο, το ανοίγουμε σε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί μας ώστε να καλύπτει τις πλευρές του.
- Βάζουμε τη γέμιση. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από μυζήθρα, στάκα και τυρομάλαμα, προσθέτουμε δυόσμο ψιλοκομμένο, πιπέρι και κανέλα, στρώνουμε το κρέας και με την ίδια σειρά, τα υπόλοιπα τυριά. Βάζουμε πάλι δυόσμο, κανέλα και πιπέρι. Ρίχνουμε 2 – 3 κουτάλες της σούπας ζωμό κρέατος στη γέμιση, για να μην γίνει πολύ στεγνή.
- Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι, σκεπάζουμε τη γέμιση και κολλάμε το πάνω με το κάτω ζυμάρι, τυλίγοντας τα σαν πλεξούδα.
- Προσοχή το ζυμάρι να μην τεντώσει και να μην έχει σπασίματα.
- Σκεπάζουμε το ταψί και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για ½ της ώρας τουλάχιστον για να ¨ανέβει¨.
- Πριν τη ψήσουμε αλείφουμε με πινέλο το αυγό και βάζουμε μπόλικο σησάμι.
- Ψήνουμε στους 200°C για ½ της ώρας στο κάτω πάτωμα του φούρνου και για άλλη μία ώρα στην σχάρα, θέση 2 (από κάτω).
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή, ανάλογα τον φούρνο, όταν αποκτήσει η τούρτα μας ένα χρυσαφί χρώμα, βάζουμε αλουμινόχαρτο για να μην μας αρπάξει.
Τα υλικά που αναφέρω στη συνταγή είναι για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί του φούρνου (διαμέτρου 36 cm).
Ρυθμιστής της ποσότητας του ζυμαριού είναι η ποσότητα ζωμού από το κρέας που προσθέτουμε, οπότε και μεταβάλλεται η απαιτούμενη ποσότητα αλευριού.
Τα υλικά για τη γέμιση είναι ενδεικτικά, μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα των τυριών κατά προτίμηση. Καλό είναι όμως να τηρούμε την αναλογία.
Η κρεατότουρτα είναι δύσκολο στην προετοιμασία φαγητό, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει το κόπο! Καλή επιτυχία!!
Διαβάστε περισότερο: Χανιώτικη Κρεατότουρτα http://www.sintagespareas.gr/sintages/xaniotiki-kreatotourta.html#ixzz1mkd0Z9YX
Στάκα
Περιγραφή
Παραδοσιακή Χανιώτικη συνταγή για το μαγείρεμα του βούτυρου του πρόβειου γάλακτος. Εξαιρετική είτε σκέτη είτε σαν συνοδευτικό ή συστατικό σε πολλές συνταγές.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό στάκα
- 5 έως 8 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 1 κουτάλι γλυκού αλάτι
- λίγο κρύο νερό
Πως το κάνουμε:
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη στάκα, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Μόλις λιώσει αρχίζουμε και την ανακατεύουμε συνεχώς, πολύ αργά, με σύρμα ή κουτάλα και πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε το αλάτι και στη συνέχεια, κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι.
- Καθώς αρχίζει να βράζει, κι ενώ ανακατεύουμε, σιγά - σιγά θα ξεχωρίσει το βούτυρο από τη στάκα.
- Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη και σβήνουμε το μάτι, χωρίς να απομακρύνουμε τη κατσαρόλα από αυτό. Προσοχή μη μας κολλήσει.
- Όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία σουρώνουμε το βούτυρο σε γυάλινο βάζο και απολαμβάνουμε την στάκα μας!
Λίγα μυστικά ακόμα
Στάκα, εκτός Κρήτης όπου βρίσκεται πολύ εύκολα, μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πολούν κρητικά προϊόντα. Η στάκα έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά στο μαγείρεμα, ανάλογα την ποιότητα της. Έτσι, μπορεί να μην ξεχωρίσει το βούτυρο, έστω και μετά από αρκετό ψήσιμο. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να αυξήσουμε τη ποσότητα του αλευριού (γι'αυτό και στα υλικά γράφω 5 έως 8 κουταλιές) ή να ρίξουμε στη βραστή κρέμα λίγο κρύο νερό. Αν παρόλαυτά πάλι δεν ξεχωρίσει (πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό!) μην ανυσυχήσετε, σβήστε το μάτι, αφήστε τη να κρυώσει τελείως και ξαναβράστε το μίγμα από την αρχή! Η συνταγή είναι από τη μαμά Βιργινία.
Διαβάστε περισότερο: Στάκα http://www.sintagespareas.gr/sintages/staka.html#ixzz1mke69H6t
Το μπουρέκι της Βιργινίας
Πολύ αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό των Χανίων, συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά!
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image004.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
- 4 – 5 κιλά κολοκύθια μεγάλα
- 1200 γρ κρητική μυζήθρα(φρέσκια, γλυκιά)
- 200 γρ στάκα
- 300 – 400 γρ γραβιέρα Κρήτης
- ½ ματσάκι δυόσμο
- Περίπου 500 γρ αλεύρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κανέλα
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Πως το κάνουμε:
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg[/IMG]
1. Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε τις φέτες σε ταψί και αλατίζουμε κάθε στρώση που κάνουμε.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.jpg[/IMG]
2. Όταν ολοκληρώσουμε, μαζεύουμε όλα τα κολοκύθια στην άκρη του ταψιού και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.jpg[/IMG]
3. Πλένουμε το δυόσμο, κόβουμε τα φύλλα του και τα ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε την γραβιέρα.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image012.jpg[/IMG]
4. Ετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας βάζοντας όλα τα υλικά μας γύρω από το ταψί.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image014.jpg[/IMG]
5. Όταν τα κολοκύθια στραγγίσουν, τα παίρνουμε λίγα – λίγα τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image016.jpg[/IMG]
6. Ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image018.jpg[/IMG]
7. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε σίτα και κοσκινίζουμε πολύ καλά, μέχρι να φύγει το περιττό αλεύρι.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image020.jpg[/IMG]
8. Λαδώνουμε το ταψί μας.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image022.jpg[/IMG]
9. Στρώνουμε δύο στρώσεις κολοκύθια.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image024.jpg[/IMG]
10. Ακολούθως απλώνουμε τη μυζήθρα, τη τριμμένη γραβιέρα, δυόσμο, πιπέρι και κανέλα.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image026.jpg[/IMG]
11. Συνεχίζουμε με μία στρώση κολοκύθια και ξανά μυζήθρα, τριμμένη γραβιέρα πιπέρι και δυόσμο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν τα υλικά μας. Συνήθως γίνονται από 4 έως 6 στρώσεις, αναλόγως της ποσότητας κολοκυθιών και μεγέθους του ταψιού.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image028.jpg[/IMG]
12. Στην τελευταία στρώση, εκτός των παραπάνω υλικών απλώνουμε και την στάκα.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image030.jpg[/IMG]
13. Σκεπάζουμε με τα τελευταία κολοκύθια. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, στο μέγεθος που προτιμούμε και ρίχνουμε το λάδι και το γάλα.
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image032.jpg[/IMG]
14.
Ψήνουμε στους 250ο C, για ½ ώρα, στο πάτωμα του φούρνου. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220ο C, ανεβάζουμε το ταψί μας στη σχάρα στη θέση 2 και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμη. Αν μας ροδίσει πολύ, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη την θερμοκρασία ή τοποθετούμε αλουμινόχαρτο, για να μην αρπάξει.
Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε με πιρούνι αν έχουν ψηθεί τα κολοκύθια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε, για να δέσει και τα κομμάτια να κόβονται όμορφα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (Νο 42). Κάθε στρώση κολοκυθιών τη βάζουμε σε φορά κάθετη σε σχέση με την προηγούμενη. Βοηθά να κόβετε πιο εύκολα, πριν το ψήσιμο. Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει προθερμανθεί όταν τελειώσουμε το μπουρέκι, γιατί αν μείνει τα κολοκύθια βγάζουν υγρά και λασπώνει. Καλή επιτυχία!!!
Διαβάστε περισότερο: Το μπουρέκι της Βιργινίας http://www.sintagespareas.gr/sintages/to-mpoureki-tis-birginias.html#ixzz1mkh9Wga6
Τσιγαριαστό Κατσίκι
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image034.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 1/2 κιλό κατσίκι μπούτι
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- Λίγο κόκκινο κρασί
- Πιπέρι-Αλάτι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Λίγο Λάδι
Πως το κάνουμε:
- Βάζουμε το κατσίκι στην κατσαρόλα με λίγο νερό.
- Όταν πάρει βράση, πετάμε το νερό και βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό μέχρι να κοκκινίσει εντελώς.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί και νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει καλά.
- Όταν βράσει καλά ρίχνουμε το λάδι και το λεμόνι και το αφήνουμε να πάρει άλλες 2-3 βράσεις.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές και ρύζι.
Καλιτσούνια με μέλι Κρητικά
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image036.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
Για την ζύμη
- 1 σφηνάκι λάδι
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- 2 σφηνάκια γάλα
- 1 ποτήρι νερό (περίπου 300ml)
- μια πρέζα αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 500gr).
Για την γέμιση
- 250gr μυζήθρα
- 250gr ανθότυρο
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- λίγο κορν φλάουρ
Πως το κάνουμε:
- Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το λάδι την τσικουδιά, το γάλα, αλάτι και νερό τα ανακατεύουμε λίγο με το χέρι μας και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
- Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη που θα έχουμε να σταματήσει να κολλάει.
- Κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μίση ωρίτσα.
- Ανοίγουνε την ζύμη μας σε λεπτό φύλο.
- Κάνουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού από τη γέμιση και τα βάζουμε στη σειρά πάνω στο φύλλο με 2 δάχτυλα απόσταση το ένα από το άλλο.
- Ανασηκώνουμε και τυλίγουμε την ζύμη σαν ρόλο 2 φόρες γύρω από την γέμιση και κόβουμε.
- Κόβουμε κατά μήκος του φύλου και ανάμεσα σε 2 μπαλάκια γέμισης. Πατάμε τις άκρες να κλείσουν καλά για να μην χυθεί η γέμιση στο τηγάνι.
- Αφήνουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, τα αφήνουμε σε αποροφητικο χαρτί για λίγο.
- Τα βάζουμε σε πιάτο και τα περιχύνουμε με μέλι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όταν εχω χρόνο φτιάχνω πολλά, τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε έχουμε απρόσμενους επισκέπτες άπλα τα τηγανίζω και έτοιμα....
Είναι παραδοσιακό χανιώτικο κέρασμα, βγαίνει μετά το φαγητό στο τραπέζι.
Σταμναγκάθι σαλάτα
[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image038.jpg[/IMG]
Τι χρειαζόμαστε:
- Σταμναγκάθι
- Μαρούλι
- Καρύδι
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μέλι
- Ξύδι μπαλσάμικο
- Αλάτι
Πως το κάνουμε:
- Πλένουμε με άφθονο νερό το σταμναγκάθι και κόβουμε τα κοτσάνια του, αλλά δεν το ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το μαρούλι.
- Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στη σαλατιέρα, όπου τα ανακατεύουμε.
- Ψιλοτρίβουμε το καρύδι (να βγουν περίπου 3 κ.σ.) και πασπαλίζουμε τη σαλάτα.
- Σε ένα σέικερ χτυπάμε καλά το λάδι με το ξύδι και το μέλι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα λαχανικά μπαίνουν κατά βούληση, γι' αυτό δεν αναφέρω ποσότητες. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ρόδι για μια ευχάριστη αλλαγή.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ Η ΡΑΚΗ.
ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΦΑΓΗΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΖΥΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΑΛΑΝΙΑΡΕΣ ΚΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ #ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ# ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 23/3/2012
ΜΕ ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ 15 ΕΥΡΩ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΡΑ.
Πιλάφι χανιώτικο
Υλικά
1 κιλό κρέας αρνί ή κατσίκι και ένα κοτόπουλο
1 ποτήρι του κρασιού χυµό λεµονιού
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
(στακοβούτυρο)
2 φλιτζάνια ρύζι
6 φλιτζάνια ζωµό
αλάτι
Εκτέλεση:
Αφού βράσουµε το κρέας, το βγάζουµε και σουρώνουµε. Μετράµε τον ζωµό και τονβάζουµε πάλι στην κατσαρόλα να βράσει µε το ρύζι. Όταν είναι µισοψηµένο το ρύζι ρίχνουµε το λεµόνι. Όταν το κατεβάσουµε από τη φωτιά ρίχνουµε το βούτυρο αφού το έχουµε κάψει. Για κάθε 3 ποτήρια ζωµό βάζουµε 1 ποτήρι ρύζι. Αν ο ζωµός είναι λιγότερος προσθέτουµε νερό.
Αν θέλουµε συνοδεύουµε το πιλάφι µε γιαούρτι.[IMG]file:///C:/Users/54B4%7E1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image041.jpg[/IMG]
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ
ΤΟΝ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑ ΝΑ ΒΡΗ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΖΥΓΟΥΡΙ.
Last edited by spitiko; 18-02-2012 at 19:24.
|