Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP
τα περιοδικα σπονσοναρονται απο διαφορες εταιρείες και μεταξυ αυτων και εταιρείες πετρελαιοειδων!! Το περιοδικό EVO που αναφερεται ως ''αδελφο'' του σαιτ που παραθετεις ειναι της ιδιας εταιρείας που ανηκει και το γνωστό ΜΟΤΟ το οποιο σπονσοναρεται απο την BP, εξ ού και το σλογκαν σε καθε τεστ μοτοσυκλετας ¨η αυτοκινητου ''το ΜΟΤΟ γεμιζει με BP Ultimate 100''!!
οσο για το ''......είτε 95, είτε 100 είναι το ίδιο, ο κινητήρας δουλεύει το ίδιο" που θεωρεις υπεβολικο και σαν καθηγητης Φυσικης (εγω δεν εχω τέτοια ιδιοτητα ενας απλος aircraft engineerειμαι με πτυχιο 28 χρονια πριν) θα ηθελα την γνωμη σου περι ‘’θερμοδυναμικης αποδοσης’’ στο http://www.prcclub.gr/Topics/Technical/Engine%27s%20Efficiency/Engine%27s%20Efficiency%20Factors.pdf (αυτος ειναι καθηγητης μηχανολογος/μηχανικός στο ΕΜΠ) όπου και αποδεικνυεται οτι σε ενα κινητηρα με σταθερη θερμοδυναμικη (σε ολους τους κινητρες η θερμοδυναμικη αποδοση ειναι σταθερη) το καυσιμο δεν παιζει ρολο ειτε στην οικονομια του ειτε στην αποδοση του!!
Εξάλλου η ιπποδυναμη ενος κινητηρα ειναι η ικανοτητα του να μετατρέπει την παραγομενη θερμοκρασια σε εργο σε ορισμενες στροφες! Δεν βλέπω πως μια 100αρα βενζινη θα αυξηση ειτε τις στροφες (για περισσοτερο εργο αρα και ιπποδυναμη), ειτε την ικανοτητα μετατροπης της θερμοτητας ενος συγκεκριμενου κινητηρα σε εργο!!! Εκτος κι αν η 95αρα οταν καει παραγει π.χ 1000 βαθμους C και η 100αρα 2000 βαθμους!! Πραγμα που δεν συμβαινει αφου τα σημεια αναφλεξης/τηξης/βρασμου, flash point κ.λ.π. (μην μπαινω σε περισσοτερες λεπτομερειες τωρα) ειναι τα ιδια και στις δυό βενζινες! Αλλα κι αν συνεβαινε κατι τετοιο εφοσον εξ ορισμου του κατασκευαστη ο κινητρας ειναι σταθερης Χ θερμοδυναμικης αποδοσης τιποτε δεν αλλαζει στην καταναλωση και την ιπποδυναμη!! Σαν τον ενισχυτη που λεγαμε παραπανω, οτι ηχεια και να του βάλεις, και 500Watt που λεει ο λογος, αυτος θα αποδωσει τα 100 του WATTούλια!!
|
Αγαπητέ George, δεν είχα σκοπό να μειώσω αυτά που γράφεις, αντιθέτως χαίρομαι πολύ να διαβάζω τα post σου, επειδή πραγματικά ασχολείσαι και φαίνεται ότι έχεις και άψογη κατάρτιση και τη μοιράζεσαι μαζί μας.
Πράγματι έχω πτυχίο φυσικής αλλά αυτό που πιστεύω ότι μου πρόσφερε παραπάνω από γνώσεις, είναι η ικανότητα να αναγνωρίζω την επιστημονική σκέψη και διαδικασία μέσω πειραμάτων για να αποδειχθεί κάτι. Αυτή είναι και η ομορφιά της επιστήμης και απο εκεί πηγάζει και η αξιοπιστία της. Γι αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι για "ψιλά" γράμματα τέοιου είδους, χωρίς αποδεδειγμένη επιστημονική διαδικασία. Τι θέλω να πω?
Ερώτηση:Επηρεάζει το υγρό καύσιμο τη λειτουργία του κινητήρα?
Απάντηση: Ναι.
Απόδειξη: Βάλε στον ίδιο κινητήρα ένα ένα: βενζίνη, πετρέλαιο, νίτρο, κηροζίνη!
Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε διαφορετική συμπεριφορά

!
Αντίστοιχα για το (δυσκολότερο) θέμα μας, πρέπει να διεξαχθεί ένα αντικειμενικό πείραμα με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες για την 95άρα και 100άρα βενζίνη σε μακροχρόνια χρήση για να αποδειχθεί κάτι (από ανεξάρτητους φορείς). Το link δεν το έβαλα φυσικά για παραπομπή σε επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά για να δείξω τη διαφορετική άποψη.