23 May 2012 Day tour to Alpes-de-Haute-Provence
Η μέρα μας ξεκινάει με τις καλύτερες συνθήκες,ηλιοφάνεια και πολύ όρεξη για οδήγηση και περιπέτεια στους δρόμους του κρασιού και της Λεβάντας.
Εικόνα από το σπίτι δίπλα στο γκαράζ του ξενοδοχείου.
Ο προορισμός μας είναι το Φαράγγι του Βερντόν στην πόλη Castellane .
Κοιτάω με απορία τον φωτογράφο ενώ ετοιμάζομαι.....
Αρχίζουμε την ανάβαση μας από το χωριό Rians-Vinon sur Verdon.
Σταματήσαμε στο βενζινάδικο για ανεφοδιασμό.Δίπλα υπήρχε ένα συνεργείο.Είπα να το ρισκάρω να συνεννοηθώ με Γάλλο.Μπήκα μέσα στο μαγαζί και ήθελα ένα κλειδί για να τεντώσω την αλυσίδα.Άρχισα την πολυεθνική μου διάλεκτο αλλά μάταια.Ήθελα ένα "Γαλλικό κλειδί" ρε γαμώτο μου.Βγήκε έξω και με την νοηματική, του έδωσα να καταλάβει τι θέλω.Με βοήθησε να την φτιάξουμε και δεν με χρέωσε τίποτα.Καλά να είναι το παλικάρι.
Η διαδρομή συνεχίζεται μέσω του Manosque (Μανόσκ), διασχίζοντας την Εθνική και τον ποταμό Durance, όπου ο D6 οδηγεί στο οροπέδιο Valensole (Βαλανσόλ). Η ομώνυμη πόλη γιορτάζει τη δική της σοδειά λεβάντας την τρίτη Κυριακή του Ιουλίου, όταν οι δρόμοι πλημμυρίζουν από λαϊκούς χορευτές, τοπικές μπάντες και ο κόσμος κάνει βόλτα με παλιά κάρα μέσα στους αγρούς. Εδώ το τοπίο αλλάζει. Ατελείωτοι θάμνοι λεβάντας μέχρι τον μακρινό ορίζοντα που το βλέμμα σταματάει στις κορυφογραμμές των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας
Αρχίσαμε να βλέπουμε τις εκτάσεις με τις λεβάντες αλλά όπως είπαμε ανθίζουν αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να περιηγηθεί κάποιος την περιοχή ακολουθώντας τους δρόμους της λεβάντας..
Αυτές είναι οι εικόνες που θα δείτε αν πάτε τις προαναφερόμενες ημερομηνίες στην Προβηγκία.
Εμείς είδαμε τις παρακάτω.
Στην περιοχή της
Valensole.
Levandes Angelvin.