Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από vpentza
χωρίς σαφώς να πριμοδοτώ τη συμπεριφορά του Έλληνα εμπόρου που στο πουλάει 120ευρω, εκτιμώ ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ο ...μικρός πληθυσμός. Τί εννοώ με αυτό ?
κάποιος πωλητής πχ στην Αγγλία, διατηρεί χαμηλότατο ποσοστό κέρδους για να προσελκύσει πελάτες οι οποίοι όμως είναι αρκετοί...βγάζει χρήματα λοιπόν κάνοντας μεγάλο τζίρο (μικρό κέρδος ανά κομμάτι αλλά πολύ μεγάλο αγοραστικό κοινό)....
Εδώ οι ενδιαφερόμενοι είναι λίγοι, και δεν συμφέρει τον Έλληνα έμπορο να στοκάρει ένα κομμάτι των 40ευρώ για να βγάλει 5ευρώ κέρδος....άρα προσπαθεί με το ένα κομμάτι να βγάλει πολύ πολύ περισσότερο (ποσοστιαία) κέρδος...
Επειδή ως αγοραστές έχουμε μάθει να βλέπουμε γεμάτα ράφια, αλλιώς δεν ψωνίζουμε, ΄"αναγκάζουμε" τον έμπορο να έχει λίγα κομμάτια απο πολλούς κωδικούς που όμως δεν συμφέρει να του μείνουν απούλητα.....
είναι μπέρδεμα η υπόθεση......αλλά δεν μπορώ από τη μεριά μου να αγνοήσω ότι βρίσκω το ίδιο μπουφάν, κράνος, ανταλλακτικά σε σημαντικά καλύτερες τιμές, στο εξωτερικό.... 
|
Επειδή όπως είπα έχω γνώσεις από εμπόριο, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. EDIT: Σε διάβασα καλύτερα και ουσιαστικά δεν διαφωνούμε όσο νόμιζα.
Οι επίσημες εισαγωγές προϊόντων γίνονται με δυο τρόπους κοστολόγησης (τουλάχιστον χοντρικά, μπορεί κάποιος να πει και υποκατηγορίες αν θέλει).
Είτε ο κατασκευαστής σου ζητάει ένα αρχικό στοκ με αρκετό ποσό ή αρκετά κομμάτια. Πχ. σου λέει πάρε "100 τέτοια" (ή 10000 τέτοια αν μιλάμε για κάτι φτηνό) σε κάποια τιμή χοντρικής.
Είτε σου λέει ξεκινάμε (πάλι πιθανά με κάποιο αρχικό στοκ) και η έκπτωση σου από το retail price είναι 10% ή 20% ή δεν ξέρω πόσο ανάλογα το προϊόν. ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ (δεν ξέρω όλους τους χώρους αλλά σε ότι έχω συναντήσει) συναντάς ποσοστά μεγαλύτερα από 40% ακόμα και για μεγάλες ποσότητες, όταν μιλάμε για κάτι "υλικό" (όχι πχ. software). Το λογικότερο είναι ένα αρχικό 10-15% discount.
Ο τύπος λοιπόν έξω που πουλάει με το κιλό σίγουρα είναι ευνοημένος με μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά ΟΧΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ που βλέπουμε! ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ. Όταν βλέπεις τέτοιες διαφορές κλίμακας, μιλάμε ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ 100% ΓΙΑ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ. Κάτι που έξω το παίρνεις retail 40 ευρώ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ 120 ΕΥΡΩ με ΚΑΝΕΝΑ τρόπο!
Πιθανά ο έξω να το πήρε 25 ευρώ (ΕΠΙΣΗΣ συν μεταφορικά) και ο εδώ να το πήρε 35 ευρώ ή 38 ευρώ ή και 40 ευρώ (συν μεταφορικά) αν ΔΕΝ αγόρασε από τον κατασκευαστή αλλά... από άλλο έμπορο έξω (ΚΛΑΣΙΚΟΤΑΤΟ στην Ελλάδα - με λίγα λόγια είμαστε βλάκες ως καταναλωτές) και να του έφτασε στη χειρότερη 50 ευρώ. Από τα 50 να φτάσεις στα 120, είναι ποσοστό κέρδους αρκετά πάνω από 100% (πράγμα που είναι ο κανόνας στα ρούχα πχ. αλλά ΟΧΙ στην τεχνολογία).
Ο έμπορος είτε "απλώς" αισχροκερδεί (ότι πιάσω μωρέ), είτε θέλει να βγάλει τα σπασμένα μιας παραγγελίας (όπως είπαμε την 1η περίπτωση). Δηλ. θες εσύ το "τάδε" αλλά αυτός πρέπει να αγοράσει δέκα αναγκαστικά. Οπότε ή θα σου πει "δεν έχω, δεν θα έρθει" ή ε πλήρωσε το διπλό για να αρχίσει να κάνει λίγο balance το έξοδο του γρήγορα... Έμποροι της πλάκας, που όμως πηγάζουν από ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ τις πλάκας.