Ήθελαν να μου προσφέρουν τσάι, όταν είδαν ότι έκανα καφέ με κέρασαν το εμφιαλωμένο παγωμένο νερό. Το ότι είναι φτωχοί τους κρατά και αγνούς. Παντού προσφέρονται στο να σε κεράσουν, να σε εξυπηρετήσουν. Εμείς έλεγα από μέσα μου γιατί; Γιατί γίναμε έτσι; Γιατί χάσαμε αυτό που είχαν οι παππούδες μας; Κάποτε ο Έλληνας έδινε την ψυχή του και έφτασε σε σημείο να μη δίνει νερό. Ίσως τα δύσκολα αυτά χρόνια μας συνετίσουν και μας κάνουν να αναθεωρήσουμε κάποιες απλές ανθρώπινες αξίες.Συνέχισα ανεβαίνοντας τον D885,παιρνόντας την Άρδασα (Torul) έκανα δεξιά για να συνεχίσω την πορεία μου μέσω του περάσματος της Ζύγαινας (Zigana) , σε υψόμετρο 2025 μέτρα. Σημείο κλειδί για το «δρόμο του μεταξιού» και τα καραβάνια της Ανατολής που ξεκινούσαν από την Κίνα και διαμέσου των πόλεων της Σαμαρκανδής, Μπουχάρα, Νισανπούρ, Ταυρίδα, Θεοδοσιούπολη (Ερζερουμ) που διασχίζοντας τα Ποντιακά Όρη κατέβαιναν στην θάλασσα μέσα από δύσβατες ορεινές διαδρομές κατέληγαν στο λιμάνι της Τραπεζούντας.
Αφήνω τις φωτό να μιλήσουν
Ο δρόμος δεν είναι σαν τα πάσα της Αυστρίας και Ελβετίας . Θέλει προσοχή, έχει πολλές καθιζήσεις ,πέτρες και λάσπες που σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται για υψηλές ταχύτητες και ξύσιμο. Διασχίζεις όμως το βουνό περνώντας λίμνη, έλατα και γραφικά χωριά. Με λίγα λόγια θα σας αποζημιώσει.
Μετά από την εκπληκτική παράκαμψη συνέχισα μέσω του D885, είναι ο δρόμος που σε οδηγεί στην Τραπεζούντα. Σ ’αυτό το σημείο της εθνικής οδού υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια αλλά και φαγάδικα τύπου καντίνα που πωλούν παραδοσιακούς κιοφτέδες. Θα το καταλάβετε από την τσίκνα.
Είχε αρχίσει να νυχτώνει, μπροστά μου ομίχλη
και βροχή. Την επόμενη μέρα το πρωί θα πήγαινα στην Παναγιά τη Σουμελά. Αποφάσισα να διανυκτερεύσω στην Ματσούκα (Macka) μία κωμόπολη 17 χλμ πριν το μοναστήρι.
Κάνοντας μία βόλτα βρήκα πολύ γρήγορα ξενοδοχείο με 30 €. Έβρεχε πάρα πολύ και δεν κινούταν τίποτα. Μαζί με τα ρούχα κατέβασα και το ρακόμελο από την μηχανή μου. Άραξα στο ξενοδοχείο και με τη συντροφιά του ρακόμελου έκλεισε και αυτή η μέρα.