Απάντηση: Ναι, θα έφευγα έξω!!
Η Πόλις
Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».
Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1910)
Λοιπόν αγαπητέ, όπως καταλαβαίνεις, η λύση δεν είναι η φυγή!!!
Άλλωστε το πνεύμα που χαρακτηρίζει τον Έλληνα είναι αυτό του Οδυσσέα και όχι του Καζαντζίδη.
Διερευνητικό, πολυμήχανο, προοδευτικό, πρωτοπόρο.
Να φύγεις, ναι... αλλά επειδή ψάχνεις για κάτι καλύτερο, επειδή διψάς για γνώση, δύναμη, προκοπή και όχι γιατί κλαψομoυvιάζεις πως "σου στέρησαν", "σου βούτηξαν", "σε γέλασαν"... Αν σε γέλασαν εδώ που γνωρίζεις την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, τους νόμους και τις συνήθειες, στην κοινωνία που μεγάλωσες τέλος πάντων, τι σε κάνει να πιστεύεις πως σε κάποιον άλλο, περισσότερο άγνωστο τόπο, θα τα καταφέρεις;; Αν νομίζεις πως υπάρχει τόπος στο σύμπαν που δεν εκμεταλλεύονται τα κορόιδα, είσαι οικτρά γελασμένος.
Στο φινάλε, αν νοιώθεις αδύναμος και λίγος, πήγαινε καλόγερος στο άγιο όρος... εκεί έχει "απ' όλα" για τέτοιες περιπτώσεις!!!!
Εντάξει, είναι λίγο σκληρό να ανακαλύπτεις σε μεγάλη ηλικία, πως η πραγματική ζωή δεν είναι οι παπαριές του κατηχητικού και το δούλεμα των διαφόρων "δασκάλων" και "παραδοσιακών γερόντων"... αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ!!! Φαντάσου πως υπάρχουν ακόμη ζωντόβολα που αναμασούν τις ίδιες κορώνες!!! Διάλεξε τον δρόμο σου, αλλά να ξέρεις πως η επιλογή είναι δική σου. Η ευημερία, η πρόοδος και η προκοπή σου είναι ΔΙΚΟ σου μέλημα και υποχρέωση και κανενός άλλου. Η κοινωνία που απορρίπτεις, δεν είναι κάπου αλλού, κάποιου άλλου... είναι η δική σου. Είσαι μέλος της, συναυτουργός, συνδικαιούχος όσο και συνένοχος.
|