Η οδήγηση με τους πλάγιους άνεμους ήταν ιδιαίτερα κουραστική (που να ήξερα ότι οι υπόλοιπες 20κάτι μέρες θα ήταν έτσι). Οπότε οι στάσεις για φωτό και τέντωμα του αυχένα απαραίτητες.
DSC00454.jpg
Κάποια στιγμή αργά το απόγευμα οι ατελείωτες ευθείες τερμάτισαν σε μια όαση μέσα στην έρημο. Βρισκόμουν πλέον στην Παλμύρα, πόλη που ιδρύθηκε από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απόκτησε μεγάλη φήμη μετέπειτα ως στάση για τα καραβάνια της ερήμου. Το σκηνικό που σε υποδέχεται είναι αρχικά ολίγον τουριστίκ, αλλά πολύ γρήγορα οι αρχαίοι πύργοι (τάφοι για τους νεκρούς) αποζημιώνουν τον ταξιδιώτη.
DSC_0029.jpg
Μπαίνοντας στο χωριό άρχισα να ψάχνω για κατάλυμα. Και ώς προς μεγάλη μου έκπληξη στο πρώτο ξενοδοχείο βλέπω απ' έξω παρκαρισμένο ένα κίτρινο GS με Ιταλικές πινακίδες!!! Εδώ είμαστε σκέφτικα. Στην ρεσεψιόν γνωρίζω και τον αναβάτη. Ο Αντρέ, ένας τρελαμένος Ιταλός που έχει ταξιδέψει αρκετά έκανε ένα ταξιδάκι αστραπή, Ιταλία-Ιορδανία και πίσω. Το φορτίο του θα μπορούσε κάλιστα να χαρακτηριστεί Σπαρτίατικο. Tank bag, ένας μικρός σάκος στην σέλα και ένα 5λιτρο βενζίνη, τελος! Αυτά για όποιον νομίζει (και του εαυτού μου) ότι αυτά τα ταξίδια θέλουν τριβάλιτσα μηχανάκια με έξτρα τσαντάκια τουρατεκ και δεν συμμαζευεται... Πίασαμε την κουβέντα και μου είπε ότι είχε έρθει από μια διαφορετική διαδρομή που καλύπτει το βόρειο κομμάτι της ερήμου προς Παλμύρα. Του έλεγα ότι είχα συναντήσει κάτι 38άρια κελσίου στον δρόμο και εκεί τον βλέπω να χαμογελάει και να βγάζει από μια σακούλα κάτι μπότες χωρίς σόλα! Το κομμάτι που μόλις είχε κάνει το θερμόμετρο του GS κόλλησε στους 50!! Κατέβηκε λοιπόν να βγάλει φωτό και κολλήσαν οι σόλες του στην άσφαλτο. Ουδέν σχόλιο. Το βράδυ πήγα στο χωριό και βρήκα ένα καφέ με κάτι ντόπιους. Παρείγγειλα ναργιλέ και ένα τσάι και ο ιδιοκτήτης με κέρασε κάτι χουρμάδες. Πιάσαμε την κουβέντα και μόλις του είπα την μαγική λέξη Yunani (Έλληνας) το χαμόγελο του άστραψε. Πήγε μέσα και έφερε κάτι γράμματα από έναν φίλο Έλληνα που είχε ο οποίος έμενε κάπου στην Καλλιθέα. Μείναμε όλο το βράδυ και μιλάγαμε. Η ομορφιά του να ταξιδεύεις μόνος!
Την επόμενη σηκώθηκα νωρίς για να τριγυρίσω στην αρχαία πόλη. Τα ερείπια που σώζονται είναι της Ρωμαϊκής περιόδου κυρίως. Σκηνικά αξέχαστα!
DSC_0003_2.jpg
DSC_0063.jpg
DSC_0062.jpg
DSC_0093.jpg
DSC_0091.jpg
DSC_0066.jpg
DSC_0086.jpg
DSC_0010_3.jpg
Χαιρετηθήκα με τον τρελαμένο Ιταλό και δώσαμε ένα ραντεβού στην Πέτρα της Ιορδανίας καθότι οι δρόμοι μας θα συναντιόντουσαν και πάλι εκεί σε λίγες μέρες. Στο ενδιάμεσο είχα έναν ακόμη σταθμό, την πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό. Επέλεξα έναν λιγότερο πολυσύχναστο δρόμο μέσα από την έρημο και ξεκίνησα. Πρώτα όμως ήθελα να κάνω μία στάση σε μία πινακίδα που είχε τραβήξει την προσοχή μου καθώς ερχόμουν προς την Παλμύρα. Ένα αρχαίο φράγμα νερού στην μέση της ερήμου!!