Γιατι το λες αυτο? και στην Γερμανια αγοραζονται πωλουνται σπιτια με το ιδιο σκεπτικο.
Ναι αλλα σε πολυ μικροτερο ποσοστο...και εκει αποσκοπουσε προσφατη "ερευνα" που ελεγε στους Γερμανους "κοιτα οι Ελληνες εχουν σπιτια ενω εσυ τιποτα"...
και εμεις σε οποια λουμπα μας φαινεται ομορφη ¨η σε οποια λουμπα αφηνει κατι στα παιδια μας πρεπει να πεσουμε μεσα? Μυαλο δενε χουμε να σκεφτουμε αν μπορουμε να.........
Το εχω ξαναπει πολλες φορες και κανεις δεν απαντησε Ευγενιε, εχω πει οτι ΔΕΝ μπορουν ολοι να εχουν Mercedes, ΔΕΝ μπορουν ολοι να εχουν ΜπεΜβε (ακομα και μοτο), ΔΕΝ μπορουν ολοι να εχουν iPHONE και ΔΕΝ μπορουν ολοι να αποκτησουν σπιτι δικο τους!
Τι μεσολαβησε απο τις 10ετιες του '70 και '80 και ξαφνικα και η κουτση Μαρια απεκτησε κατι ¨η ολα απο τα απραπανω? Τιποτε απολυτως εκτος των ευκολων δανειων.....της λουμπας.
Αν η λουμπα ειναι καλοφτιαγμενη και αστραφτερη τοτε ναι θα πεσεις μεσα...αλλωστε σου εχω ξαναπει...δεν ειμαστε ολοι το ιδιο και δεν σκεφτομαστε ολοι το ιδιο...
καποιοι ξερουν περισσοτερο απο οικονομικα και αλλοι λιγοτερο...
Ας υποθεσουμε οτι ειναι ετσι, πες μου σε παρακαλω ποιος αλλος υπηρχε για να ψηφισουμε? Υπηρχε καποιος ΑΓΠ οπως το 1981? ΟΧΙ!!!! Οχι διοτι απλα ολοι ειμασταν βολεμενοι και κανεις δεν μπηκε στον κοπο να φτιαξει καποιο κομμα, 10 χρονια πριν, που να στοχευει αλλου και να ειναι ετοιμο κατα την περιοδο των εκλογων ακομα και να κυβερνησει. Αν θυμασαι ο ΑΓΠ και το ΠΑΣΟΚ ετοιμαζοταν απο το 1974 για να κυβερνησει το 1981......
δλδ αν ειχαμε εναν ΑΓΠ θα μας ειχε βγαλει απο το προβλημα...???
αυτος ηταν η επαρχη του προβληματος...αλλωστε...αυτος εκανε και την κουτση Μαρια ΔΥ...αυτος εδωσε και στην Μιχαλου που χρωστουσε επιδοτησεις κτλ κτλ κτλ...
Εκει κολλαει η νιρβανα...ποιους βολευε ομως περισσοτερο αυτη η νιρβανα...ποιος την εφτιαξε αυτη την νιρβανα...ο πολιτης απο την πλευρα του δεν μπορει να την φτιαξει γιατι δεν εχει τους μηχανισμους...μπορει μονο αφελως ή λιγοτερο αφελως να μπει σε αυτη...οπως και εγινε...
Αυτο ειναι λαθος αγαπητε Ευγενιε, ολοι οι ανθρωποι σε ολες τις χωρες της Ευρωπης εχουν καποιο νομικο πλαισιο για την αγορα ¨η μακρας μισθωσης μιας κατοικιας. Στην Αγγλια ειναι το leasehold και freehold στην Γερμανια η αγοραπωλησια ειναι σαν την Ελλαδα κ.λ.π.
Το θεμα ειναι οτι στην Γερμανια, στην Δανια κ.α. τα σπιτια ειναι πανακριβα (ιδιες τιμες με την Ελλαδα προ κρισης ,ανοιξε την Χρυση ευκαιρια να δεις εχει πολλα), οι τραπεζες δεν φτιαχνουν λουμπες διοτι οταν προσπαθησαν κανεις δεν επεσε μεσα και το παρατησαν κι ετσι οι ανθρωποι προσανατολιζονται περισσοτερο στο νοικι. Οτι δλδ καναμε κι εδω μεχρι την λεευση του ευκολου χρηματος.
Αυτο ακριβως το κρατος εσπευσε και νομοθετησε εναντιον των λουμπων...κρατος δικαιου που προφυλασει τον πολιτη του...
Αυτο που εγινε σε Ισπανια, Ελλαδα κτλ κτλ εγινε στην Αγγλια μεταξυ 2000 και 2006 (οι τιμες των ακινητων εκτοξευτηκαν στο θεο) ημουν εκει και το θυμαμαι το ειδα...
αλλα επενεβει το κρατος ωστε να μην παρει τεραστιες διαστασεις και κυριως ο κοσμος να μην μεινει στον δρομο...ειπε στις τραπεζες οτι θα παρουν οτι μπορει να τους δωσει ο πολιτης και τιποτα παραπανω...
Προσφατα (πριν κανα 2μηνο) φιλος Ελληνας στην Γερμανια πηρε απο τραπεζα δανειο υψους σχεδον 400.000 ευρω για 35χρονια...
αρα και εκει οι τραπεζες δινουν δάνεια και μεγαλα και για μια ζωη...δεν υπαρχει αλλωστε ενας μισθωτος να καταφερει να αγορασει σπιτι χωρις ενα τετοιο δανειο...
Απλα οι Γερμανοι κτλ κτλ δεν εχουν την ιδια νοοτροπια αγορας σπιτιου οπως εχουμε στην Ελλαδα κτλ κτλ...αλλα οι λογοι δεν εχουν να κανουν μονο με την τιμη...αλλα και με αλλα δεδομενα στην ζωη τους...
Τωρα ξερεις τι μου λες? μου λες να παω να μαμησω ανευ προφυλαξης την ωραιοταιρη γκομενα που βρηκα στον δρομο και μου εκατσε φυσικα!!!!! δεν εχω παπότα αλλα δεν πειραζει σιγα μην μου τυχει........
Το κανεις? εγω οχι!! Σκεφτομαι τις πιθανες συνεπειες Ευγενιε.......
Και για να σοβαρευτουμε, το χρημα που εριξαν τοσο ευκολα οι τραπεζες στην αγορα και το πηρες εσυ κι εγω απο καπου το πηραν κι εκει πρεπει να το επιστρεψουν εντοκως! Αν εσυ κι εγω δεν πληρωσουμε τις δοσεις η τραπεζα δεν εχει να αποπληρωσει τον δανειστη της ουτε αυτη. Και ποιος ειναι ο δανειστης της? ενα μεγαλο μερος το Ελληνικο κρατος το οποιο επτωχευσε και δεν εχει να αποπληρωσει τα ομολογα που αγορασε η τραπεζα απο αυτο με τα χρηματα που τις εδινες μεχρι προσφατα αποπληρωνοντας το δανειο σου....κι ετσι να κουρεμα, να psi να στεγνωμα της αγορας απο ρευστο.......
Κι ολα αυτα γιατι? διοτι καποιοι δεν ξερουν την παποτα........
θα επαναλαβω...
Αν η λουμπα ειναι καλοφτιαγμενη και αστραφτερη τοτε ναι θα πεσεις μεσα...αλλωστε σου εχω ξαναπει...δεν ειμαστε ολοι το ιδιο και δεν σκεφτομαστε ολοι το ιδιο...
καποιοι ξερουν περισσοτερο απο οικονομικα και αλλοι λιγοτερο...
για να επανελθω στο παραδειγμα τις παποτας που εδωσες παραπανω...
αν ο αλλος δεν εχει μαμησει για κανα 3μηνο (το εχει ψιλοαποθημενο δλδ)...θα σκεφτει πολυ λιγοτερο τις συνεπειες του απροφυλακτου σεξ...
Ποσο μαλλον αν η γκομενα ειναι θεα...και με τα ποδια ορθανοικτα...και σου τάξει οτι θα σου κανει και ΟΛΑ τα κολπα...
Ετσι λοιπον και οι τραπεζες επαιξαν πολυ εξυπνα με το αποθημενο του Ελληνα...το σπιτι (για τον νοικοκυραιο)...και την μεγαλωμανια "ξερεις ποιος ειμαι εγω"(των κυριων με τα μπουτια)...
οι πλειοψηφια των Ελληνων για πολλους και διαφορους λογους θεωρουν το σπιτι επενδυση οικονομικη/ψυχολογικη/κληρονομικη πες το οπως θελεις...
Για να κερδισουν τι ρε Ευγενιε? το ιδιο δεν εγινε και σε Ιταλια και Ισπανια? και στην Πορτογαλια και οπου αλλου στον Νοτο? Αυτη την στιγμη ολοι χανουν, ακομα κι εκεινοι που τοτε κερδιζαν.......πλασματικα. Οταν μια οικονομια παει καλα ολοι κερδιζουν, αλλοι λιγοτερο κι αλλοι περισσοτερο, οταν ομως παει οπως σημερα η δικη μας τοτε ολοι χανουν χωρις καμια εξαιρεση. Και μαλιστα αυτοι που εχουν τα πολλα χανουν τα περισσοτερα και μην σου φαινεται καθολου περιεργο αυτο.
Δεν ξερω τι ειναι τελικα αυτο που θελουν να κερδισουν...φανταζομαι οτι εχει να κανει με κυριαρχια στην περιοχη κτλ κτλ...παιχνιδια πολιτικα δλδ με οικονομικες προεκτασεις...πετρελαια...φυσικο αεριο...χρυσος...νερο...κτλ κτλ...
Ε, εγω δεν λεω τιποτε αλλο....μονο που η αφελεια δεν ειναι δικαιολογια για να φωναζουμε οτι ''εγω δεν φταιω'', ''που να το ξερω''.........., εξαλλου οι αφελεις συχνα πυκνα δημιουργουν μειζοντα προβληματα στους εαυτους των αλλα και στους περιξ αυτων λογω φυσικα της αφελειας τους.....και κατω απο αυτο το πρισμα οι αφελεις εχουν μερος της ευθυνης της σημερινης καταστασης που πληρωνουμε ΟΛΟΙ μας........
Δεν φωναζει οτι δεν φταιει μονο...αλλα και οτι εξαπατιθηκε...κανεις δεν ειναι αμοιρος ευθυνων...αλλα να πληρωνουν ολοι οσοι εχουν ευθυνη και στο ποσοστο που τους αναλογει...
οχι αυτοι που ηξερας και εφτιαξαν τις λουμπες να μας το παιζουν ηθικοι/ φωστηρες/σωτηρες και να μας κουνανε και το δακτυλο να κατσουμε καλα...
Δυστυχως γιαυτους αλλα ευτυχως για ολους τους αλλους...θα το χασουν!! Δυστυχως διοτι η καθε Διακαστικη διαμαχη τελειωνει στον Αρειο Παγο οδηγημενη σε αυτον απο τον ενδικο με τα περισσοτερα χρηματα. Ο Αρειος Παγος δεν μπορει να αποφασισει με συναισθηματισμους αλλα θα εφαρμοσει το Ελληνικο Δικαιο και οτι αυτο εχει ενσωματωσει απο το Κοινοτικο Δικαιο. Το δικαστηριο εκδιδει μια αποφαση η οποια, κυριως σε αυτες τις περιπτωσεις, εχει συναισθηματικο χαρακτηρα, ο Αρειος Παγος ομως οπου θα καταφυγει η Τραπεζα μετα και την Εφεση που θα κανει η ιδια θα εχει αμειλικτο Νομικο χαρακτηρα. Με αλλα λογια θα εφαρμοσει οτι ακριβως εχει υπογραφεί μεταξυ των Συμβαλλομενων.
Ευτυχως για ολους τους αλλους (αλλα και τους πρωην ιδιοκτητες σπιτιων) διοτι αν το σπιτι κατασχεθει και ξαναπουληθει τοτε η τραπεζα θα αποκτησει ρευστοτητα την οποια θα διοχετευσει στην αγορα, δλδ στους ελ. επαγγελματιες και στην αγορα γενικως, το οποιο σημαινει καλλυτερη ζωη για εμας και ζωη χωρις δικο τους σπιτι αλλα στο νοικι για τους πρωην ιδιοκτητες αλλα και με καλλυτερες προοπτικες για την υπολοιπη ζωη τους.
Και για να ξαναγυρισουμε στο θεμα και τις αποφασεις των δυο δικαστηριων που δημοσιευσε πιο πανω ο ''f1shf1nder33'', τα δικαστηρια εξεδωσαν ΣΗΜΕΡΑ μιαν αποφαση, ευνοικη για τους δανειοληπτες, μεχρι ομως να τελεσιδικησουν υπάρχει πολυς δρομος ακομα. Δεδικασμενο δεν υπαρχει ουτως ωστε να ακολουθησουν και οι υπολοιπες αποφασεις δικαστηριων σε περιπτωση αλλων παρομοιων υποθεσεων οποτε ανεμενε.........
Αυτο μενει να αποδυχτει...φοβαμαι οτι εχεις δικιο και οτι ο κοσμος θα χασει τα σπιτια του...και ακομα ισως χειροτερα θα αναγκαστει να νοικιαζει το ιδιο του το σπιτι, που εως τοτε θα εχει χρυσοπληρωσει βλεπε συμβολαιογραφους κτλ κτλ, απο τις τραπεζες...
οπως και να εχει εγω θα παραμεινω στην πλευρα των νοικοκυραιων...οχι αυτων που τα πηραν για να τα κανουν μπουτια κτλ κτλ...