The devil ομως λενε οτι ειναι in the details και πανω σε μια τετοια λεπτομερεια ηταν που εδω και καιρο εψαχνα να βρω λυση. Βλεπετε, ο μερικος χιλιομετρητη ειχε χαλασει, η πιο σωστα δουλευε αλλα δεν μηδενιζε (τι πρωτοτυπο!).
Ο λογος ηταν οτι μια μικρη ντιζα πισω απο κουμπι που το συνεδεε με το χιλιομετρητη ειχε κοπει και βεβαια οσο και να γυριζες το κουμπι δεν εκανε τιποτα.
Κοστος αντικαταστασης απο την μερκελοεταιρια; 60+ ευρω. Για ενα ντιζακι 5 εκατοστων και ενα στρογγυλο κουμπι;! Ασε μεγαλε δεν θα παρω.
Ομως επρεπε να βρω μια λυση. Σε μια μηχανη χωρις δεικτη βενζινης αλλα ουτε καν λυχνια ρεζερβας (μα γιατι ρε Μπεμβε;!!) ο μερικος χιλιομετρητης ηταν ζωτικης σημασιας οργανο αν δεν ηθελες να βρεθεις να σπρωχνεις 300 φορτωμενα κιλα μεσα σε μια ερημο με τα κορακια να κρατανε ηδη μαχαιροπηρουνα.
Οπως μια μερα κοιτουσα το ταμπλο και τη τρυπα που θα αφηνε το μισητο κουμπι αν το εβγαζα μου ηρθε μια ιδεα...
Trip computer ποδηλατου!
Aπο την εποχη που ημουν πιτσιρικας μεχρι σημερα τα εν λογω gadgetακια ειχαν εξελιχθει σε κανονικους υπολογιστες ταξιδιου, μετρωντας οτι μπορει να φανταστει κανεις.
Στιγμιαια ταχυτητα, μεση/ανωτατη ταχυτητα, θερμοκρασια περιβαλλοντος, διπλους μερικους χιλιομετρητες (ΧΑ!), συνολικο οδομετρο... Χαμος! Και το καλυτερο; Με τιμη τη ΜΙΣΗ η και λιγοτερο απο αυτο που ηθελε η ρημαδα η αντιπροσωπεια για μια ντιζα 5 ποντων και ενα κουμπι.
Η γνωστη για τα trip computer της εταιρια Sigma - ειχε ακριβως αυτο που εψαχνα. Οχι μονο ειχε ολα τα παραπανω αλλα ηταν και φωτιζομενο για το βραδυ!
Η πλακα ειναι οτι απο την αρχη ειχα σκεφτει οτι θα ηθελα να εχω ενα ψηφιακο display πανω στο παλιομοδιτικο ταμπλο, ετσι για να σπασει λιγο τη μονοτονια των απλων οργανων της μηχανης. Με αυτο το display οχι μονο ειχα ενα αψογο χιλιομετρητη με ενδειξη πραγματικης ταχυτητας κινησης της μοτο (αφου μετρουσε περιστροφες του τροχου) αλλα και ταιριαζε αψογα στο ταμπλο ομορφαινοντας το κατα πολυ.
Για να δουλεψει βεβαια σωστα επρεπε να βρω ενα σημειο οπου ο μαγνητης θα ηταν κοντα στον αισθητηρα. Αυτο ειναι ευκολο σε ενα ποδηλατο αλλα οχι και τοσο σε μια μηχανη, οπου οι διαστασεις ειναι γενικα μεγαλυτερες.
Ομως η λυση βρεθηκε τοποθετωντας τον αισθητηρα με αποστατες στη δεξια μπουκαλα της αναρητης σε σημειο που ηταν προστατευμενος αλλα και κοντα στον αισθητηρα που ειχε βρει τη θεση του πανω σε μια ακτινα του τροχου.
Το μικρο καλωδιο του αισθητηρα τακτοποιηθηκε και δεθηκε πανω στη μεγαλυτερη και πολυ ανθεκτικοτερη ντιζα του οδομετρου που -ω τι συμπτωση - ανεβαινε και αυτος στο ταμπλο των οργανων!
Στο τελος το περιβαλλον ...εργασιας δεν ειχε καμια σχεση με το παρελθον.
Χουφτες carbon, θερμαινομενα grips, fatbar της Protaper, 12βολτη παροχη στο τιμονι, 12βολτη παροχη στο ταμπλο, διακοπτης για τα φωτα στο ταμπλο (δεν φαινεται στη φωτο), νεοι διακοπτες απο Suzuki Bandit, νεες μανετες και στο κεντρο το πολυοργανο BC1609 της Sigma!