Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από fidemporas
...
Στο εξωτερικό ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει διάβαση πεζών τα οχήματα σταματούν αν αντιληφθούν ότι ίσως περάσεις απέναντι.
|
Αυτό εννοώ και γω. Κι εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία γενικότερα, άρα και οι πεζοί δεν έχουν, αν θέλουμε να έχουμε την ησυχία μας και τη συνείδησή μας ήσυχη, θα τους σεβόμαστε οπουδήποτε και αν ευρίσκονται αυτοί.
Γενικότερα σε όλο τον προηγμένο κόσμο, ο πεζός αντιμετωπίζεται με προτεραιότητα όπου κι αν βρίσκεται, ότι κι αν κάνει. Έχει κι αυτός παιδεία και κοινή λογική όμως. Αν πάτε στη Λιβύη ή στην Τυνησία θα φρίξετε με το κυνηγητό των πεζών από τ' αυτοκίνητα. Το ίδιο βλέπουμε και σε πολλές συνοικίες της Αθήνας...
Το 83 θυμάμαι σε highway της Αμερικής ως Ελληνάρας αμόρφωτος, καθόμουν στην άκρη του δρόμου με σκοπό να ελευθερωθεί από την κίνηση ο δρόμος για να περάσω απέναντι. Το πρώτο αυτοκίνητο που πλησιάζει, σταματάει στο highway και βλέπω μία μαυρούλα να μου χαμογελάει από τη θέση του οδηγού και να περιμένει. Κάποια στιγμή ξυπνάω και καταλαβαίνω ότι έχει σταματήσει για να περάσω εγώ και ο φίλος μου απέναντι. Από τότε μέχρι και πρόσφατα, έζησα για πολύ καιρό στην Αμερική και παντού σε όλες τις πολιτείες, στις πόλεις και στα χωριά, η αντιμετώπιση στον πεζό είναι η ίδια, όπου τον βλέπουν, σταματάνε. Ακόμη και όταν έχει ανάψει το κόκκινο για τον πεζό, είναι αδιανόητο να μην του παραχωρήσουν ευγενικά προτεραιότητα τα οχήματα. Και τους βλέπεις τους οδηγούς να το κάνουν με χαμόγελο αυτό. Τι σας λέω τώρα ε;;;