Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από GeorgeP
αγαπητε ''Ταξιδευτη''
σου απαντω σε μια επιλογη των γραφομενων σου διοτι τα υπολοιπα περι ''αμετροεπειας'' ναι μεν εχεις δικιο αλλα δεν μπορει κανεις να κανει τιποτε γιαυτο διοτι οπως λες ειναι παγκοσμιο γεγονος.
Παντως, ο σκοπος των ''δυνατων'' του κοσμου κι αυτονων που ελεγχουν το χρημα και των οποιων εργα, αποφασεις και ημερες βιωνουμε σημερα, δεν ειναι η φτωχοποιηση του συμπαντος διοτι ο φτωχος δεν θα μπορεσει ποτε να αγορασει το παραγομενο προιον του πλουσιου και των ''δυνατων'' αυτου του κοσμου.
στο παραδειγμα που δινεις πιο πανω θα ηταν πολυ σωστο και λογικο αν οι επιχειρησεις απασχολουσαν 1000 εργαζομενους η καθε μια. Αλλα επειδη μαξιμουμ εχουν απο 300 η καθεμια αυτο που μπορουν να κανουν ειναι να κοψουν 1 ευρο απο τον καθεναν απο αυτους τους ηδη εργαζομενους και να προσλαβει η καθεμια εναν καινουριον με 300ε και 4 ωρες εργασιας την ημερα.
Επειδη ομως κανεις εργαζομενος δεν θα δεχτει να χασει 1ε τον μηνα η εταιρεια ζητα απο το κρατος το δικαιωμα να μπορει να εχει εργαζομενους 4ωρης εργασιας με 300ε. Ζητουν το ιδιο πραγμα που προτεινεις με αλλον τροπο.
οσο για τον νεο των 28 ετων με ενα τσουβαλι πτυχια θα σου πω την δικη μου εμπειρια στο θεμα.
Οταν προσεληφθην σε αυτην την εταιρεια πριν 2,5 μηνες μου ανατεθηκε η προσληψη προσωπικου. Μπηκαν οι σχετικες αγγελιες στο Καριερα.gr κι εφτασαν τα σχετικα βιογραφικα. διαλεξα μερικα απο αυτα κι εκανα τα σχετικα interviews.
Ερχεται λοιπον ενας νεος 29 ετων ο οποιος ειχε Πανεπιστημιακο τιτλο στο shipping και 3 masters κι αφου συζητησαμε τον ρωτω:- τι προυπηρεσια εχεις?
καμια ειναι η πρωτη μου δουλεια!
- τι θεση εργασιας περιμενεις ¨η θα ησουν ευχαριστημενος?
καποια ''επικεφαλης'' τμηματος(!!) λογω προσοντων(!!) και πτυχιων(!!!!)
- και με τι μισθο θα αξιολογουσες την θεση που θα σου δοθει αυριο απο την εταιρεια βασει των πτυχιων σου?
τουλαχιστον 2000-2500 καθαρα(!!!!!)
- Πως θα αντιμετωπιζες εναν θανατο επιβατη σε ενα Κρουαζιεροπλοιο?
------------------
- Πως θα αντιμετωπιζες ενα περιστατικο θαλασσιας μολυνσης απο το πλοιο που ειναι υπο πρακτορευση σου?
------------------------------------
- ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
δλδ την πηρα την δουλεια?
- Θα σας ειδοποιησουμε........ακομα περιμενει φυσικα!!!!!!
Ο παραπανω αγαπητε Ταξιδευτη και καποιοι αλλοι μαζι με αυτον με πτυχια ΝΑ αλλα εμπειρια ''0'' ηταν οι πλεον αναξιοπρεπεις και με περισση επαρση συνεντευξιαζομενοι. Θα ψαχνουν για πολυ καιρο για δουλεια με αυτα τα μυαλα.
Και αφου μιλας αγαπητε ταξιδευτη για εναν κοσμο ειδεατο και ομορφο απο την πλευρα του εργαζομενου θα ηθελα να ερθεις και στην μερια του προσφεροντα την εργασια, δλδ του μικρου ελ. επαγγελματια ¨η και της μεγαλης εταιρειας.
Γιατι δλδ πρεπει να υποχρεωθει ο Χ επαγγελματιας (μεγαλος ¨η μικρος) για δουλεια 2,3,4,5.... ωρων την ημερα, να πληρωνει ολοκληρο μηνιατικο? Γιατι για αναγκη εργασιας σε μικρο μαγαζι μια φορα την εβδομαδα να πρεπει ο μαγαζατορας να πρεπει να πληρωσει ολοκληρο μηνιατικο?
Κι επιπλεον φιλε ταξιδευτη, εχεις ρωτησει ποσοι απο εμας τους ηδη εργαζομενους, τις ανεργες μητερες που δεν εχουν χρονο πολυ, τις νοικοκυρες που εχουν παιδια και λιγο χρονο ελευθερο ημερησιως, τους απολυμενους καθηγητες και δασκαλους για τους καλοκαιρινους μηνες απο ιδ. σχολεια αλλα και τοσες αλλες ομαδες θα μας βολευε να παμε να δουλεψουμε με αυτες τις συνθηκες του μειωμενου ωραριου και μισθου? Ολους αυτους δλδ γιατι τους απορριπτεις?
Δηλαδη, εφοσον ο μικροεργοδοτης ¨η η μεγαλοεταιρεια δεν μπορει να παρει εργαζομενους μειωμενου ωραριου και μισθου δεν θα δουλεψει κανεις απο τις παραπανω ομαδες!!! δλδ ¨η ολα ¨η τιποτα?
ΟΧΙ φιλε μου καλε δεν ειναι λογικη αυτη................
|
Γιωργο, συμφωνω και επαυξανω σε ολα οσα αναφερεις.
Ειχα και εγω στο παρελθον τρανταχτα παραδειγματα επαρσης απο νεοεισερχομενους στην αγορα εργασιας που περιμεναν να προσληφθουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ως διευθυντες και ανω.
Περι το 2003 (την εποχη που οι αγελαδες ηταν θρεφταρια κλπ) ειχαμε βαλει αγγελια για θεση γραμματειακης υποστηριξης γραφειου. Ηρθε κοπελα με μεταπτυχιακο αρτι αφιχθεισα απο την Αγγλια.
Σε αντιθεση με το παραπανω παραδειγμα η συγκεκριμενη πληρουσε τις προυποθεσεις για προσληψη, οταν ομως ...τολμησαμε να της πουμε οτι ο μισθος της θα ηταν "μονο" 1100 ευρω σηκωθηκε με υφος εκατο καρδιναλιων και μας πεταξε ψυχρα "Α συγνωμη αλλα ΕΓΩ για κατω απο 2000 € ΔΕΝ δουλευω".
Προφανως λοιπον και δεν αναφερθηκα σε αυτα τα (νεοελληνικα) δειγματα -ειναι γνωστο οτι καποιοι βγηκαν ψωνια απο κουνια εξαλλου.
Ετσι λοιπον και δεν αναφερθηκα στους μικρους εργοδοτες καλε μου φιλε Γιωργο γιατι νομιζω οτι αναμεσα σε νοημονες ανθρωποι οπως ολοι εδω δεν χρειαζεται να αναφερω τα αυτονοητα.
Προφανως και μια εταιρια με μικρομεσαιο μεγεθος δεν θα μπορουσε να υπαχθει στη λογικη που προανεφερα, αλλα και απο την αλλη η εργασια μειωμενου ωραριου εκει σαφως και θα ειχε νοημα -θα βοηθουσε τον εργοδοτη να εχει καλυτερη παραγωγη αλλα και το ιδιο το προσωπικο με επιπλεον βοηθεια σε κομματια δουλειας που προηγουμενως ειχαν τυχον ελλειψεις.
Δεν ειναι ολα η τιποτα -τα ακρα ποτε δεν προσεφεραν τιποτα σε κανεναν- ομως σιγουρα εκει που μεγαλες εταιριες εχουν ομαδες στελεχων να εισπρατουν παχυλες αμοιβες χωρις να κοιτανε και την Κοινωνικη τους Ευθυνη (και ΞΕΡΩ οτι καταλαβαινεις απολυτα τι εννοω Γιωργο μου) ε τοτε σιγουρα εκει ειναι που το μετρο εχει χαθει και θα επρεπε να κανουμε μια σταση να ξαναδουμε λιγο το ολο συστημα...
Γιατι στην τελικη η μικρομεσαια επιχειρηση υποφερει οσο και ο μισθωτος η καθε ελευθερος επαγγελματιας που του πινουν το αιμα με το μπουρι της σομπας πλεον... Ο δρομος αυτος που πηγαινει η παγκοσμια οικονομια ειναι αδιεξοδος και οταν ακομα και ενα 5χρονο μπορει να καταλαβει τον παραλογισμο, ε τοτε δεν μπορω να δεχτω οτι οι υπολοιποι δεν καταλαβαινουν...