Μερικα επισης τεχνικα στοιχεια που μπορει να φανουν απο σωτήρια εως απλα εγκυκλοπαιδικα πανω στα βουνα,σε περιπτωση που εχουμε χασει τον προσανατολισμο μας μεσα σε ενα περασμα...
Μια
πυξιδα μπορει να βοηθησει τα μεγιστα,ειδικα σε συνδιασμο με ενα κλασσικο Χαρτη(τα GPS μπορει για καποιο λογο να μας αφησουν ξεκρεμαστους).
Να θυμομαστε επισης οτι σε οποιοδηποτε ξωκλησι συναντησουμε,το Ιερο κοιταζει παντα στην Ανατολη.Αντιστοιχως σε ενα Κοιμητηριο,ο Σταυρος στο κεφαλι του νεκρου κοιταζει στη Δυση .
Σχετικα με το
αναμμα φωτιας και επειδη πολλες εστιες μεγαλων πυρκαγιων αρχισαν απο "λαθος" να εχουμε υποψη βασικα να μην αναβουμε ποτέ φωτια εαν φυσαει ενω πρεπει να ειναι εξαιρετικα ελεγχομενη κατα τη βραδυνη κατακλυση(προσωπικα δεν εχω αφησει ποτέ φωτια αναμμενη νυχτα).Το χωμα βοηθα στο να περιορισουμε μια μικρη εστια-εαν δεν εχουμε νερο-ενω πρεπει να γινει και πολυ καλος καθαρισμος στην γυρω μικρη περιοχη απο την εστια(πευκοβελονες ή ξεροχορτα αναβουν ευκολα).Φευγοντας δεν αφηνουμε ποτέ μια φωτια "στην τυχη της".Καλο σβησιμο με νερο και χωμα και καλυτερα να την απλωνουμε μετα και να τη σκεπαζουμε με χωμα.
Ενα ενδεχομενο
δαγκωμα φιδιου ΔΕΝ πρεπει να σε πανικοβαλλει και να αρχισεις να τρεχεις(για που αληθεια;...)αφου θα αυξησεις ετσι τη ροη τού αιματος και το δηλητηριο θα εξαπλωθει πιο γρηγορα.Βοηθά πολυ εαν στο σημειο δαγκωματος και λιγο πιο πανω(προς το εσωτερικο τού σωματος σου)σφιξεις γερά με ενα σχοινι ή κομματι υφασμα.
Ψυχραιμια αν
μελισσες ή σφηκες πετανε γυρω σου,ακομα και ξαφνικα να τις δεις.Αν παραμεινεις ακινητος θα φυγουν ευκολοτερα(εκτος κι αν ως γλυκο παιδι σε δουν αλλιως...λολ)παρα θα εκνευριστουν αν αρχισεις και κανεις νευρικες κινησεις και θελησουν να αντιδρασουν φυσικα τσιμπωντας σε!
Καλο ελεγχο στο σημειο επιλογης που θα στησεις σκηνη.Ακομα και τα
μυρμηγκια ειναι ικανα να σου χαρισουν ενα απιστευτα "ονειρεμενο" βραδυ...!
Προσωπικα δεν θα επελεγα να στησω σκηνη ή να απλωσω τον υπνοσακο μεσα σε ενα ξωκλησι διοτι η ξυλεια που εχουν μεσα καθως και η δροσια που παρεχουν τα εκκλησακια ειναι πρωτης ταξης καταφυγιο για μικρα ερποντα ζωακια(φιδακια ή σκορπιους).Εχω ζησει προσωπικα σε εξοχικο που πηγα να καθαρισω να πεταγονται οι σκορπιοι απο παντου!!!
Τα
αποφαγια και φαγητα,οπως σωστα διαβασα,καλυτερα οσο πιο μακρυα και ψηλα απο το χωρο παραμονης.Μυριζουν και κεντριζουν το ενδιαφερον ολων των ζωων,ειδικα των πεινασμενων.
Το
γαλα τραβαει ως μυρωδια τα φιδια!Οπου βλεπετε επισης εκεινο το κοκκινο φιδοχορτο (
δρακοντιά την ξερω εγω)ο χωρος πολυ πιθανο να ειναι περασμα φιδιου.
Σε ενα πιθανο
γυρισμα τού ποδιου ειναι καλυτερο να αφησουμε την μποτα πανω,η οποια θα κρατησει σταθερο τον αστραγαλο παρα να τη βγαλουμε και να οδηγησουμε ετσι το σημειο σε πρηξιμο(αλλωστε μετα δεν θα μπαινει η μποτα κιολας)και να μεταβουμε αν ειναι ευκολο στο πλησιεστερο φαρμακειο χωριου ή αγροτικο ιατρειο για περιποιηση!
Ενα
κολλυριο μπορει να αποδειχθει ιδιαιτεερα χρησιμο στη μοτοβολτα στο βουνο,αφου η σκονη που θα μπει στα ματια απο τον μπροστα μας,ισως να μας ταλαιπωρησει αρκετα τα ματια.Μερικες σταγονες αρκουν για να δουμε το φως μας αλλά και για να μη χαλασουμε τη βολτα απο ενα μικρο θεματακι.
Αλοιφη για
εγκαυματα θα ειχα μαζι σιγουρα.Μια για
τσιμπηματα επισης!
Επισης να θυμασαι οτι ειδικα της
περιοδους πυροπροστασιας σε ενδεχομενο ελεγχο απο Πυροσβεστες ή Δασοφυλακες,αν βρεθουν ευφλεκτα υλικα πχ ενα γκαζακι στις αποσκευες σου,ισως αλλαξεις σχεδια για το περασμα στο δασος ή το αφησεις πισω σου...σαφως και εννοειται οτι τα δικα σου ματια και της παρεας σου,μπορουν καλλιστα να αποτελεσουν πολυτιμο αρωγο για μια μικροεστια που θα αντιληφθεις και θα ενημερωσεις αμεσα την Π.Υ.Το νου σου!
Κατι αλλο.Σε αρκετες βολτες στα βουνα της περιοχης μου(παναχααϊκο-Ερυμανθο-Ζηρια-Χελμο)εχω δει και περασει απο
"καρτέρια".Εκει δεν κινδυνευεις αμεσα απο αγρια ζωα,με υπαρκτο και αυτο τον κινδυνο βεβαια αφου ενα κυνηγημενο ζωο γινεται πολλαπλα επικινδυνο,αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ πολλη στους κυνηγους που ειναι στημενοι για το "μπαμ"...Μην τυχον και πεσεις πανω στις φέρμες και εχουμε σοβαρο ατυχημα!!!
Γενικα θυμαμαι και ξερω και εφαρμοζω οτι
ειναι πολυ ευκολοτερο να αποφυγεις εναν κινδυνο στο βουνο παρα να τον αντιμετωπισεις αφου βρεθεις αντιμετωπος.
Για το
"ποτέ μόνος στο βουνο" ειπωθηκε!Και φυσικα συμφωνω και ειναι κατι που και προσωπικα προσπαθω να εφαρμοζω "δια ροπαλου" ειδικα στις μακρυνες βολτες περα απο την τριγυρω περιοχη της Πολης μου!
Αν θυμηθω τιποτ'αλλο θα ποσταρω...οσα ξερω...οσα δεν ξερω θα προσπαθησω να τα μαθω.Διαβαζω με ευχαριστηση ο,τι γραφετε