Απάντηση: Απίστευτη "καμπάνια" υπέρ των αστικών συγκοινωνιών
Πολύ καλό θέμα άνοιξες, μπράβο! Δεν άνοιξα τα βιντεάκια γιατί ξέρω περίπου τι θα δω - τα έχω δει ζωντανά σε τρεις χώρες που ζήσει.
Εγώ είμαι υπέρ τών αστικών συγκοινωνιών αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε -και σ' αυτό το θέμα όπως και σε όλα- 75 χρόνια πίσω!!! Όποιοι έχουν ζήσει εξωτερικό καταλαβαίνουν τι εννοώ. Στο εξωτερικό δεν χρειάζεσαι καν αμάξι.
Όποτε πάω έξω κινούμαι με τις συγκοινωνίες ή με ποδήλατο και σε μερικές περιπτώσεις περπατώ κιόλας. Αλλά υπάρχουν υποδομές γι' αυτά (δρόμοι, παράδρομοι, ποδηλατόδρομοι, διαβάσεις που όλοι σέβονται) και οι συγκοινωνίες είναι διαστημικού επιπέδου! Αν δείτε τον χάρτη τού μετρό τού Βερολίνου και τού Λονδίνου θα καταλάβετε! Αυτοκίνητο δεν κινείται από κανέναν παρά μόνο όταν υπάρχει λόγος (όπως να κουβαλήσεις κάτι ή να πας εκτός πόλης).
Ακόμη και για μπαρότσαρκα, επειδή θα πιούμε, αφήνουμε το αμάξι και πάμε με το λεωφορείο ή/και το τραμ. Άλλη κουλτούρα, άλλα κόλπα!
Εδώ πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά με το ποδήλατο γιατί θα σε πατήσουν οι ελληναράδες ΙΧηδες, οι βασιλιάδες τής ασφάλτου! Όσο για μπαρότσαρκα? Δεν το συζητάμε! Δεν υπάρχουν συγκοινωνίες. Ένας που ζει έξω απ' την πόλη όπως εγώ, αναγκαστικά πρέπει να οδηγήσει έχοντας πιει.
Αλλά δεν το αφήνω έτσι, αντιστέκομαι πάντα. Κινούμαι μόνο με μηχανή χειμώνα-καλοκαίρι και όταν κατεβαίνω στην πόλη αφήνω την μηχανή σε ένα ασφαλές σημείο και κινούμαι με τα πόδια. Όταν τελειώσω τις δουλειές μου παίρνω την μηχανή και φεύγω.
Και όταν χρειαστεί να πάω στο Ηράκλειο με το αυτοκίνητο για κάποιο λόγο, το αφήνω στο αεροδρόμιο και πάω στο κέντρο με το αστικό, με τον φίλο μας τον Παύλο. Δεν μπαίνω καν μέσα στην πόλη. Γλιτώνω χρόνο και κυρίως νεύρα με €0,75 και δεν επιβαρύνω και την κυκλοφορία.
Όταν όλοι φτάσουμε σ' αυτό το επίπεδο τότε ίσως κάτι αλλάξει και στο κυκλοφοριακό.
Last edited by Al Bandy; 05-08-2013 at 12:28.
|