Απάντηση: Resistor tuning
Ο πίνακας αυτός Γιάννη -και καλά κάνεις και τον ξαναβάζεις- είναι πολύ χρήσιμος με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι είναι αξιόπιστος. Προσωπικά τον εμπιστεύομαι για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Επειδή δεν κάνω τίποτα στην τύχη μόνο και μόνο επειδή το είπε κάποιος ή κάποιοι στο διαδίκτυο, έψαξα και διάβασα πολυυυυύ πριν βάλω το μαραφετάκι, με τελευταίο επεισόδιο τις μετρήσεις στον επαγγελματικό καυσαναλυτή BOSCH τού ΚΤΕΟ.
Ένα από τα πειράματα που έκανα ήταν το εξής. Έβγαλα τον αισθητήρα τού φίλτρου αέρος και τον έβαλα στην κατάψυξη!! Σύμφωνα πάντα με τον παραπάνω πίνακα, μού έδειξε γύρω στους +15 βαθμούς Κελσίου!! Αδύνατον!
Σε θερμοκρασία δωματίου μού δείχνει κάπου +70 βαθμούς Κελσίου! Κι αυτό αδύνατον!
Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν. Α) ή ο πίνακας τού γερμαναρά λέει μ*λ*κίες ή η BMW βάζει ελαττωματικούς αισθητήρες.
Τι απ' τα δυο συμβαίνει? Πιθανόν, τίποτα απ' τα δύο. Επειδή και ο προηγούμενος αισθητήρας μου τον οποίο άλλαξα προληπτικά (γνήσιοι μαμά Bosch και οι δύο) τα ίδια δείχνει, τείνω να πιστέψω τον πίνακα τού γερμαναρά. Δεν μπορεί δύο αισθητήρες να είναι και οι δύο χαλασμένοι!
Άρα, η BMW -παίζει το σενάριο να - βάζει επίτηδες αυτού τού εύρους τους αισθητήρες για να πιάνει όσο το δυνατόν περισσότερες καιρικές συνθήκες.
Αν όντως έτσι συμβαίνει, μέγα λάθος! Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν καλά τα μηχανάκια στην Γερμανία αλλά να "σέρνονται" στην Ελλάδα! Ενώ θα μπορούσε πολύ απλά να βάζει άλλο αισθητήρα στην Αγγλία, πχ, και άλλον στην Ελλάδα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Γι' αυτό, ίσως, ο ortho δηλώνει σωστά ότι τον χειμώνα (που πέφτουν οι θερμοκρασίες και άρα δεν το χρειάζεται) βγάζει το μαραφετάκι.
Και γι' αυτό, επίσης, βλέπουμε στο διαδίκτυο αναφορές χρηστών με ίδια μηχανάκια αλλά με την μισή κατανάλωση στην Ευρώπη απ' ό,τι στην Ελλάδα.
Έρχεται τώρα το μαραφετάκι με την 56άρα αντίσταση και κατεβάζει την ενδεικνυομένη θερμοκρασία κατά καμιά 50αριά βαθμούς Κελσίου οπότε διορθώνει την μαμά αντίσταση που δείχνει άλλα αντί άλλων.
Ίσως αυτός να είναι, τελικά, ο μηχανισμός που δουλεύει. Διορθώνει τις λάθος ενδείξεις τού μαμά αισθητήρα. Τόσο απλά!
Σ' αυτά έχω καταλήξει ψάχνοντας και μετρώντας. Σωστό? Λάθος? Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι στο τελευταίο γέμισμα μέχρι στιγμής οι μπάρες μού δείχνουν ότι θα διανύσω 543 χλμ με ένα ντεπόζιτο!!!!!!!
Σάς ενθαρρύνω, λοιπόν, να μετρήσετε την ωμική αντίσταση τών αισθητήρων σας ώστε να διασταυρώσουμε τα παραπάνω.
|