Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας
Επιδεινώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας
Απαισιόδοξο προμηνύεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 για όσους αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2011 διαμορφώνεται στο -15%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στη χώρα μας, το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η μείωση φτάνει τις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.
Σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες που ερωτήθηκαν, το 8% αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 23% προβλέπει μείωση και το 65% δεν αναμένει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί κατά το επόμενο τρίμηνο. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
"Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, η πτωτική πορεία της απασχόλησης θα συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο, με ακόμη περισσότερες μειώσεις προσωπικού. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ακόμη και στις περιορισμένες εργασιακές ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά, οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό και προτιμούν να καλύψουν τις ανάγκες τους αξιοποιώντας ευέλικτες μορφές απασχόλησης,” λέει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.
"Είναι κατανοητό πως στην αβέβαιη εποχή που ζούμε η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία είναι εντονότερη από ποτέ. Σήμερα, ωστόσο αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση ύψιστης σημασίας: να διαφυλάξουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας από μη νόμιμες εργασιακές πρακτικές. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σ΄ αυτήν την πρόκληση είναι απαραίτητο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η κυβέρνηση, οι εταιρείες στελέχωσης, οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί".
|