GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιό 13-04-2012, 01:23
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ's Avatar
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Ο/Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R 1200 GS ADV - R 1200 RT - X9 500 EVO - VESPA 200E '86
Μηνύματα: 84,759
Thumbs up Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Λόγω των ημερών,

ας δώσουν οι ειδήμονες τα φώτα τους, για ένα επιτυχημένο ψήσιμο ...

Παρακάτω κάποιες γενικές συμβουλές ...





Τι προσέχουμε κατά την αγορά



ΑΡΝΙ ή ΚΑΤΣΙΚΙ;
• Το κατσίκι γάλακτος είναι πιο υγιεινό και πιο εύπεπτο από το αρνί γάλακτος, καθώς το κατσικίσιο γάλα με το οποίο έχει ανατραφεί είναι χαμηλότερο σε λιπαρά. Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιο νόστιμο, ειδικά αν πρόκειται για ένα από αυτά τα «ημιάγρια» που στις διακοπές μας στα νησιά βλέπουμε να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά και να κατεβαίνουν το βράδυ στην παραλία για να πιουν νερό.
• Προσοχή όμως. Οπως μας ενημέρωσαν πολλοί κρεοπώλες, φέτος, που το Πάσχα είναι νωρίς, δεν θα υπάρξουν πολλά κατσίκια και το βαρύτερο δεν θα ξεπερνά τα 8 - 9 κιλά. Για να διακρίνεται από το αρνί, κάποια σφαγεία αφήνουν πάνω στην ουρά του κατσικιού μέρος του τριχώματος, παρότι απαγορεύεται για λόγους υγιεινής, και η ουρά τους είναι στραμμένη προς τα πάνω. Μια άλλη διαφορά είναι στα μπούτια, που είναι πιο ισχνά και «άδεια» από του αρνιού.
• Διαφέρουν επίσης στην κατατομή του κεφαλιού, που στα κατσίκια είναι ευθεία· αντιθέτως, στο κεφάλι των αρνιών υπάρχει ένα καρούμπαλο που ξεκινάει από τα μάτια και φτάνει στην άκρη της μύτης τους. Αν, όμως, δεν είμαστε εξοικειωμένοι, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλάβουμε τις διαφορές αυτές και ένας «πονηρός» κρεοπώλης μπορεί να μας ξεγελάσει.
• Επομένως, σημαντικό είναι ο προμηθευτής μας να είναι άξιος εμπιστοσύνης. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αισθανθούμε άβολα ή νιώσουμε ότι μας εξαπατούν ή μας αδικούν, καλύτερα να απευθυνθούμε αλλού.
• Εξυπακούεται, βέβαια, ότι η φετινή έλλειψη σε κατσικάκια γάλακτος -λόγω του ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς-, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση που έχει το κατσίκι τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να εκτινάξει και τις τιμές.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ;

• Σε γενικές γραμμές, η ελληνική αιγοπροβατοτροφία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντατική, αφού τα ζώα βόσκουν σε μεγάλα βοσκοτόπια, τα οποία όμως ενδέχεται να καλλιεργούνται και να δέχονται τις επεμβάσεις κάθε καλλιέργειας (λιπάνσεις και φυτοφάρμακα). Ομως η ελεύθερη βόσκηση «γυμνάζει» τα ζώα, τα κάνει πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και άρα δεν χρειάζονται τόσα αντιβιοτικά.
• Από την άλλη, τα αμνοερίφια βιολογικής εκτροφής δεν επιτρέπεται να παίρνουν αντιβιοτικά. Βιολογικό αρνί και κατσίκι θα βρούμε σε εξειδικευμένα και όχι μόνο κρεοπωλεία, αρκεί να προβούμε εγκαίρως σε παραγγελία.
• Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα επιλογής. Νόστιμο και ασφαλές κρέας δεν σημαίνει κατ' ανάγκη βιολογικό. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο προμηθευτής μας να είναι τίμιος.
«ΚΑΠΑΡΩΣΤΕ» ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
• Φέτος που είναι νωρίς το Πάσχα, λέγεται πως δεν θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές αρνιών από τα Βαλκάνια, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί εκεί τα ζώα γεννιούνται πιο μετά και μέρος από αυτά που θα έχουν ήδη γεννηθεί θα ταξιδέψει προς Ιταλία, καθώς το καθολικό Πάσχα συμπίπτει με το Ορθόδοξο. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό φέτος να πληρώσουμε όντως το ελληνικό για ελληνικό, αλλά σε πιο τσιμπημένη τιμή, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως όλο αυτό δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού των ίδιων των κρεοπωλών που θέλουν να δικαιολογήσουν την αύξηση της τιμής.
• Για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε το αρνί ή το κατσίκι που θέλουμε, πρέπει να κάνουμε εγκαίρως την παραγγελία στον προμηθευτή μας.
• Επειδή θα μείνει αναγκαστικά εκτός ψυγείου, καλό είναι να μην το παραλάβουμε νωρίτερα από το Μ. Σάββατο, οπότε θα το ετοιμάσουμε και θα το περάσουμε στη σούβλα.
ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ
• Το αρνί πωλείται με τη συκωταριά του, ενωμένη στην κοιλιά, για να είμαστε σίγουροι ότι είναι του συγκεκριμένου ζώου και όχι κατεψυγμένη.
• Αν φτιάξουμε κοκορέτσι, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε περισσότερες συκωταριές, γι' αυτό τις παραγγέλνουμε από νωρίς από τον προμηθευτή μας.
• Γενικά τα αποθέματα σε νωπές συκωταριές δεν είναι άπειρα και οι κρεοπώλες εκείνες τις ημέρες θα φροντίσουν να «καλύψουν» πρώτα αυτούς που θα παραγγείλουν ολόκληρο αρνί. Για να μη δυσκολευτούμε, μια λύση είναι να αγοράσουμε συκωταριές από νωρίς και να τις καταψύξουμε οι ίδιοι ή να αρχίσουμε να ζητάμε και κατεψυγμένες· τουλάχιστον έτσι θα ξέρουμε ότι δεν μας πούλησαν κατεψυγμένη για φρέσκια.
ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΡΕΟΠΩΛΗ
• Στις υποχρεώσεις του κρεοπώλη, όταν μας παραδίδει το αρνί, είναι να είναι καλά καθαρισμένος ο οισοφάγος από ξεραμένο αίμα και το κάτω μέρος, στο άνοιγμα της ουράς, από περιττώματα. Επίσης, από το κεφάλι θα πρέπει να κόβονται οι τρίχες. Η παρουσία κάποιων τριχών στο σώμα -ιδιαίτερα στα κατσίκια- είναι φυσιολογική. Δεν χρειάζεται να τις καψαλίσουμε, γιατί ούτως ή άλλως αυτό θα συμβεί στο ψήσιμο, αν όμως επιλέξουμε να το κάνουμε, καλό είναι να μην επιμείνουμε πολύ και λιώσει το λίπος..
• Ενα «περιποιημένο» αρνί δίνεται πάντα τυλιγμένο σε μπόλια (σκέπη). Η μπόλια είναι ο υμένας που συγκρατεί τα έντερα στην κοιλιά και ο οποίος στο σφαγείο αφαιρείται και μπαίνει στην πλάτη του αρνιού. Ειδικά αν το ζώο είναι μικρό και δεν έχει πολύ λίπος, η μπόλια θα προσδώσει υγρασία στο ψήσιμο και θα κάνει μια νόστιμη εξωτερική πέτσα.

Αν το ζώο έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, θα βρούμε στη ράχη του τη σφραγίδα της φωτογραφίας. Αν είναι από άλλη χώρα, η σφραγίδα θα φέρει το όνομα της χώρας και το χρώμα που χρησιμοποιούν εκεί τα σφαγεία. Προσοχή, μήπως λείπει κομμάτι από το δέρμα του ζώου· ίσως υπήρχε εκεί ξένη σφραγίδα που έχει αφαιρεθεί.




Τα απαραίτητα για το σούβλισμα





• Μια μεγάλη σούβλα για αρνί, κατά προτίμηση μασίφ και όχι σπαστή, γιατί είναι πιο σταθερή. Πολλοί προτιμούν τις τετραγωνισμένες, γιατί είναι πιο εύκολο να «πιάσουν» επάνω οι δαγκάνες και η πιρούνα, αλλά, θα πρέπει οι άκρες της που θα στηρίζονται πάνω στην ψησταριά να είναι στρογγυλεμένες και λείες, ώστε να γυρνάει σωστά η σούβλα, και να έχουν ικανοποιητικό μήκος, γιατί κατά το ψήσιμο η σούβλα μπορεί να μετακινηθεί.
• Μια μεγάλη ψησταριά με τρεις σκάλες για να ανεβοκατεβάζουμε τη σούβλα, κατά προτίμηση με πλάτη γαλβανιζέ.
• Επειδή το ψήσιμο του αρνιού χρειάζεται ρυθμό, πρέπει να προμηθευτούμε μοτέρ για το γύρισμα. Προτιμάμε δύο ταχυτήτων, που να εφαρμόζει στη σούβλα μας και να «αντέχει» το βάρος του αρνιού. Προνοήστε, βέβαια, και για μπαλαντέζα.
• Μια πιρούνα (διχάλα) για τα μπούτια. Αποφεύγουμε αυτές με τις μεγάλες πλευρές, γιατί σκίζουν περισσότερο τη σάρκα και το κρέας χάνει τους χυμούς του.
• Δύο δαγκάνες για το στερέωμα της ράχης και του ισχίου. Αν το ζώο είναι πάνω από 10 κιλά, θα χρειαστούμε και τρίτη, για τη μέση. Ελέγχουμε αν οι πεταλούδες (παξιμάδια) σφίγγουν καλά.
• Λίγα μέτρα σύρμα γαλβανιζέ για το δέσιμο ποδιών και κεφαλιού.
• Πένσα για το σφίξιμο των βιδών και του σύρματος.
• Σακοράφα και χοντρό σπάγκο ή μόνο σύρμα για το ράψιμο της κοιλιάς.
• Για ένα 10κιλο αρνί θα χρειαστούμε γύρω στα 12 - 15 κιλά κάρβουνα, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες· αν έχει πολύ αέρα, η φωτιά εξασθενεί γρήγορα και πρέπει να την τροφοδοτούμε πιο συχνά. Θα χρειαστούμε επίσης εφημερίδες, προσανάμματα ή μικρά κλαδιά και λάδι ή οινόπνευμα, για να ξεκινήσουμε τη φωτιά.
• Επειδή το ψήσιμο του αρνιού απαιτεί σταθερή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να έχουμε δίπλα μας μια βοηθητική μικρότερη ψησταριά ή έναν τενεκέ ή κομμένο βαρέλι όπου θα πυρώνουμε καινούργια κάρβουνα ή θα βγάζουμε κάρβουνα από τη μεγάλη ψησταριά, αν δούμε ότι η φωτιά παραείναι δυνατή. Αν είμαστε σε χωράφι, μπορούμε να φτιάξουμε έναν λάκκο στο χώμα για αυτή τη δουλειά, οπότε θα χρειαστούμε και φτυάρι.
• Από τα πλέον αναγκαία είναι και οι λαδόκολλες, για να ακουμπήσουμε το αρνί.
• Τσιμπίδα και γάντια, για να τακτοποιούμε τα κάρβουνα χωρίς να καούμε.





1. Σετ με 2 θερμομονωτικά γάντια διαστάσεων 40 εκ., για ασφάλεια κατά το ψήσιμο. 9,90 €, Cookshop.
2. Μπαλτάς για τα κόκαλα, της Icel, 24 €, Γεωργιάδης.
3. Πινέλο σιλικόνης, με ξύλινη λαβή, για την επάλειψη του κρέατος που ψήνεται. Trudeau, 4,90 €, Notos Home.
4. Γιαπωνέζικο μαχαίρι ψητού της KAI Shun, με 32 επιστρώσεις ανθεκτικού ατσαλιού, 152 €, Rockwell.
5. Ψησταριά αρνιού 140x60 εκ., μονοκόμματη σκέτη, με σχάρα ψησίματος και καπάκι. Δυνατότητα τοποθέτησης μοτέρ. Ενδεικτική τιμή 46,90 €, Praktiker.
6. Μοτέρ σούβλας, μπαταρίας και ρεύματος, με μεταλλικά γρανάζια, το κόκκινο με ρυθμιστή στροφών (1-20 στροφές /λεπτό), το γκρι με 2 ταχύτητες. 22,90 € το πρώτο, 19,90 € το δεύτερο, Praktiker.
Tον εξοπλισμό θα τον βρούμε σε εξειδικευμένα καταστήματα με εργαλεία και είδη εξοπλισμού σπιτιού και κήπου, όπως το Praktiker.



Το σούβλισμα



Ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Πικέρμι και πολύτιμος φίλος και σύμμαχος του «Γαστρονόμου», μας δείχνει βήμα-βήμα πώς σουβλίζουμε σωστά το αρνί, πώς το δένουμε και το στερεώνουμε για να μη γυρνάει στη σούβλα, πώς το καρυκεύουμε και, γενικά, πώς το περιποιούμαστε πριν από το ψήσιμο.
H ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

1 Οι σφραγίδες πάνω στο κρέας είναι από φυτική βαφή, μη βλαβερή, και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ωστόσο, αν θέλουμε, τις αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, πολύ προσεκτικά, για να μην τραυματίσουμε το κρέας. Φυσικά, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε και μετά το ψήσιμο.

2 Με 1 - 2 λεμονόκουπες αλείφουμε καλά το αρνί μέσα και έξω, ώστε να «πιάσει» έπειτα καλύτερα το αλάτι και τα καρυκεύματα. Το λεμόνι χρησιμοποιείται επίσης για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Γι' αυτόν το λόγο, επιμένουμε ιδιαίτερα στην περιοχή του λαιμού, που είναι το σημείο της σφαγής και μπορεί να μυρίσει δυσάρεστα λόγω του νεκρού αίματος.

3 Καρυκεύουμε το αρνί τρίβοντάς το με τα χέρια, με ένα μείγμα από μπόλικο αλάτι, πιπέρι και ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας. Κλασική επιλογή είναι η ρίγανη του βουνού, όμως εξίσου ενδιαφέροντα αποτελέσματα μπορούν να δώσουν το θυμάρι, το θρούμπι, η μαντζουράνα ή ο συνδυασμός αυτών. Περνάμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες μέσα και έξω, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία ανάμεσα στα μπούτια και κάτω από τα μπροστινά πόδια.

4 Για περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να κάνουμε τομές στο εσωτερικό των μηρών και να βάλουμε μέσα καρυκεύματα. Η τομή πρέπει να είναι βαθιά, αλλά το μαχαίρι να μην περάσει από την άλλη μεριά. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι έτσι το κρέας χάνει τους νόστιμους χυμούς του κατά το ψήσιμο.

5 Αν μας αρέσει το σκόρδο, μπορούμε να βάλουμε στην τομή μία ολόκληρη καθαρισμένη σκελίδα.

6 Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο ύψος των μπροστινών ποδιών, πάνω στον κορμό του αρνιού.



ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ


1 Περνάμε την πιρούνα (ή διχάλα) στη σούβλα. Υπολογίζουμε το σημείο στο οποίο θα τη σφίξουμε ως εξής: Σταυρώνουμε τα πόδια του αρνιού και το τοποθετούμε παράλληλα προς τη σούβλα, φροντίζοντας ώστε η άκρη των διπλωμένων ποδιών (1) να βρίσκεται αρκετά πιο μέσα από το σημείο στήριξης (2). Τότε μετακινούμε την πιρούνα, ώστε οι άκρες της (3) να τελειώνουν περίπου στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με τον κορμό του ζώου (4). Βιδώνουμε τη βίδα πολύ σφιχτά.
2 Περνάμε τη σούβλα από το άνοιγμα στην ουρά, συνεχίζουμε μέσα από την κοιλιά, παράλληλα προς τη σπονδυλική στήλη και…

3 …τη βγάζουμε από το άνοιγμα στη βάση του λαιμού.

4 Τοποθετούμε το κεφάλι του αρνιού σε ορθή γωνία προς την αιχμή της σούβλας και τη σπρώχνουμε, ώστε να περάσει μέσα από το κεφάλι και να βγει από την άλλη στο σημείο ανάμεσα στα μάτια. Στο στάδδιο αυτό θα ήταν προτιμότερο να ζητήσουμε βοήθεια: ένας να κρατάει το κεφάλι και ένας να σπρώχνει τη σούβλα.

5 Αν συναντήσουμε δυσκολία, μπορούμε με μια πέτρα ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο να χτυπήσουμε το κεφάλι για να καρφωθεί στη σούβλα. Αλλοι πάλι κάνουν το εξής: φέρνουν τη σούβλα σε όρθια θέση και τη χτυπούν κάτω με φόρα, κρατώντας το αρνί προσεκτικά από το κεφάλι.

6 Κρατώντας με το σώμα μας κόντρα στη σούβλα, ανοίγουμε τα μπούτια του αρνιού και τα τραβάμε προς το μέρος μας, υπολογίζοντας ώστε οι άκρες (αιχμές) της πιρούνας να τρυπήσουν το εσωτερικό των μηρών.


7 Σπρώχνουμε την πιρούνα μέχρι μέσα. Προσοχή: εάν οι άκρες της έχουν διαπεράσει το κρέας και έχουν βγει από την άλλη, την τραβάμε ξανά προς τα έξω και την πιέζουμε να μπει σωστά.

8 Λυγίζουμε με δύναμη την άκρη του ενός ποδιού…

9 …ώστε να περάσει μέσα από τον τένοντα του άλλου. Με αυτό τον τρόπο στερεώνουμε καλύτερα το αρνί πάνω στη σούβλα.



Το μαστόρικο ψήσιμο



Η Ντίνα Νικολάου και ο Ντίνος Κιούσης μάς δείχνουν βήμα-βήμα πώς να ψήσουμε σωστά το αρνί. Για ένα αρνί 8 - 10 κιλών υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε γύρω στα 15 κιλά κάρβουνα. Η προετοιμασία της φωτιάς θα μας πάρει περίπου 30 - 45 λεπτά, ειδικά αν δεν έχουμε εμπειρία.
ΤΟ ΑΝΑΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

1 Μέσα στην ψησταριά μας φτιάχνουμε μια στοίβα από προσανάμματα και λίγα φύλλα εφημερίδας. Αν είμαστε στην εξοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερόκλαδα από διάφορα δέντρα και θάμνους, προτιμότερο σχίνο και πουρνάρι που δίνουν ωραίο άρωμα, ακόμα και ξερές κληματόβεργες.

2 Από πάνω βάζουμε κάμποσα κάρβουνα, ίσα να καλύψουμε τη στοίβα με τα προσανάμματα. Καταβρέχουμε τα ξύλα και τις εφημερίδες με οινόπνευμα ή, πιο σωστά, παραχώνουμε ανάμεσα στα ξύλα 2 - 3 κομμάτια βαμβακιού ή χαρτοπετσέτες βουτηγμένες σε λάδι (π.χ. χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο), αφού το λάδι καίγεται πιο αργά από το οινόπνευμα.

3 Ανάβουμε προσεκτικά τη φωτιά με ένα μακρύ σπίρτο. Μόλις δημιουργηθεί δυνατή φλόγα και πυρώσουν τα πρώτα κάρβουνα, προσθέτουμε και άλλα.

4 Καθώς φουντώνει η φωτιά, συνεχίζουμε να την τροφοδοτούμε σιγά-σιγά με κάρβουνα, μέχρι να έχουμε χρησιμοποιήσει περίπου τα μισά (γύρω στα 7 κιλά).

5 Σταδιακά η φλόγα θα αρχίσει να «πέφτει», σημάδι ότι η φωτιά «χωνεύει». Τα κάρβουνα θα δείχνουν αναμμένα, πυρωμένα.

6 Μόλις πυρώσουν καλά τα κάρβουνα και δεν υπάρχει φλόγα, τα απλώνουμε με ένα φτυαράκι ή με μια τσιμπίδα (μασιά) ή με ένα σιδερένιο φαράσι, φορώντας γάντια για να μην καούμε, κατά μήκος της ψησταριάς στη μία άκρη της, όχι στο κέντρο. Αυτό το κάνουμε για να μην είναι η φωτιά πολύ κοντά στο αρνί κατά την πρώτη φάση του ψησίματος και μας αρπάξει.



Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

Υπολογίστε ότι ένα αρνί γάλακτος 8 - 10 κιλών θα χρειαστεί περίπου 4 - 5 ώρες. Για μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο, ακόμα και το ίδιο βάρος να έχει, χρειάζεται περισσότερος χρόνος (γύρω στις 6 ώρες). Ο χρόνος ψησίματος, βέβαια, εξαρτάται από τη δύναμη της φωτιάς και, φυσικά, την ένταση του αέρα. Αν φυσάει πολύ και η ψησταριά δεν έχει πλάτη ή δεν είναι σε σημείο απάνεμο, τότε εξαντλείται η δύναμη της φωτιάς, τα κάρβουνα καίγονται πιο γρήγορα και το αρνί αργεί να ψηθεί.




1 Βιδώνουμε το μοτέρ πάνω στη σούβλα, σφίγγοντας τις βίδες πολύ καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε συνεχώς μήπως χαλαρώσουν οι βίδες και σταματήσει το γύρισμα.


2 Βάζουμε τη σούβλα στην πιο ψηλή θέση και περνάμε τη διχάλα του μοτέρ ανάμεσα στο σίδερο που είναι στο πλάι της ψησταριάς.

3 Στερεώνουμε τη διχάλα σφιχτά πάνω στην ψησταριά με λίγο σύρμα για να μην κουνιέται το μοτέρ. Βάζουμε το μοτέρ στην μπαλαντέζα και το θέτουμε σε λειτουργία, αρχικά στη γρήγορη ταχύτητα (για να μην προλάβει να αρπάξει το αρνί).
4 Τακτοποιούμε τα κάρβουνα σε δύο στοίβες, τη μία κάτω από τα μπούτια του αρνιού και την άλλη στη σπάλα και στο κεφάλι. Αφήνουμε κενό το σημείο κάτω από τη μέση του αρνιού (νεφραμιά), που ψήνεται γρήγορα και μπορεί να σπάσει. Πολλοί μάλιστα συμβουλεύουν να βάζουμε στο κέντρο μια μεγάλη πλακέ πέτρα ή ένα πλακάκι, για να μην υπάρχει φωτιά. Το ίδιο κόλπο μπορούμε να κάνουμε και αργότερα στο ψήσιμο, βάζοντας την πέτρα κάτω από σημεία που έχουν αρπάξει πολύ.

5 Για να ελέγξουμε αν η δύναμη της φωτιάς είναι σωστή, βάζουμε το χέρι μας σε ύψος 50 εκ. από τα κάρβουνα· θα πρέπει να αντέχουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Αν είναι πολύ δυνατή, βγάζουμε λίγα κάρβουνα σε μια βοηθητική ψησταριά (ή σε ένα βαρέλι ή σε ένα λάκκο στο χώμα) και από πάνω προσθέτουμε καινούργια, ώστε να έχουμε να συμπληρώνουμε κατά το ψήσιμο.

6 Για να ανάβουν πιο γρήγορα τα κάρβουνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιστολάκι για τα μαλλιά ή το ειδικό ηλεκτρικό πιστόλι αέρα. Δεν το χρησιμοποιούμε στην ψησταριά που έχουμε το αρνί, για να μην «ανασηκώσουμε» στάχτη που θα κολλήσει πάνω στο κρέας.
kathimerini.gr
__________________
Ο ανόητος ... ψάχνει τα λάθη των άλλων,
ο έξυπνος ... του εαυτού του,
αλλά ο σοφός ... όλους τους συγχωρεί !!!
Reply With Quote
  #2  
Παλιό 13-04-2012, 01:24
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ's Avatar
ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Ο/Η ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: R 1200 GS ADV - R 1200 RT - X9 500 EVO - VESPA 200E '86
Μηνύματα: 84,759
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

.

Άντε και καλά ψησίματα ...









.
__________________
Ο ανόητος ... ψάχνει τα λάθη των άλλων,
ο έξυπνος ... του εαυτού του,
αλλά ο σοφός ... όλους τους συγχωρεί !!!
Reply With Quote
  #3  
Παλιό 13-04-2012, 01:24
jimmis varda Ο/Η jimmis varda βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jun 2010
Περιοχή: ΒΑΡΔΑ
Μoto: GS 1200 ADVENTURE
Μηνύματα: 636
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Ευχαριστούμε νικο
Reply With Quote
  #4  
Παλιό 13-04-2012, 01:32
Genie Ο/Η Genie βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Oct 2011
Περιοχή: Κάτω Πατήσια
Μoto: Συνεπιβάτης στην Paneuropean του HAWK_46
Μηνύματα: 345
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Εκτενέστατη η παρουσίαση, πολύ ωραία Νίκο, πάντως ως κόρη και αδερφή χασάπη ενημερώνω το αγαπητό κοινό ότι υπάρχουν και 12άρια κατσίκια, τα έχουμε νιώσει στο κουβάλημα αυτές τις μέρες
Ο λόγος που ο πατέρας μου μας έμαθε να επιλέγουμε κατσίκι, είναι ότι τρέφεται πολύ επιλεκτικά, πάντα τρώει από ψηλά, κλαριά κ.λπ., ενώ το αρνί τρώει οτιδήποτε βρει είτε στο έδαφος είτε το ταϊσουν. Τέλος τα κατσίκια δεν πίνουν, αν το νερό τους δεν είναι καθαρό.

Καλό Πάσχα σε όλους και καλό ψήσιμο!
Reply With Quote
  #5  
Παλιό 13-04-2012, 09:44
ltsiorak Ο/Η ltsiorak βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Nov 2010
Περιοχή: veroia
Μoto: VFR 1200 DCT, HONDA VARADERO 1000, XT 660R,
Μηνύματα: 433
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Παρακαλειτε το μελος ΝΙΚΟΣ-Χ με πολυετη πειρα στη γευση αμνοεριφιου ( διδακτορικο θα ελεγα) να μας πει τη γνωμη του για το θεμα....

Reply With Quote
  #6  
Παλιό 13-04-2012, 10:02
vpentza Ο/Η vpentza βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: Καλλιθεα/Αθηνα
Μoto: R1200 GS SE
Μηνύματα: 5,102
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Μου ανοιξε η ορεξη και ειναι μονο.....09.00......
Reply With Quote
  #7  
Παλιό 13-04-2012, 10:22
SenseiG Ο/Η SenseiG βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΘΗΝΑ
Μoto: HONDA VARADERO MK2 1000 ABS
Μηνύματα: 22,711
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Νικολα και Γεωργια!!
Reply With Quote
  #8  
Παλιό 13-04-2012, 10:32
asotosios Ο/Η asotosios βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: May 2011
Περιοχή: Μεταμόρφωση
Μoto: MOTO GUZZI BREVA 1100 ABS 2007
Μηνύματα: 3,009
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Πάρα πολυ καλο σε ευχαριστούμε οι αδαείς στο σουβλισμα...!!!


Καλα Ψησιματα σε όλους...!!!
Reply With Quote
  #9  
Παλιό 13-04-2012, 10:39
KRASOPATERAS Ο/Η KRASOPATERAS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2010
Περιοχή: Σχηματάρι
Μoto: GS 1200 08
Μηνύματα: 694
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???

Ξεχάσατε κάτι…..μαζί με ένα καλό αρνί θέλει και καλό κρασί!!!

Εμείς κλέφτες θα γίνουμε δηλαδή!!!
Reply With Quote
  #10  
Παλιό 13-04-2012, 11:06
Ακιs Ο/Η Ακιs βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Apr 2010
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Μoto: 1200 ADV μαυρη και χοντρη.... HONDA C90 84'
Μηνύματα: 6,038
Προεπιλογή Απάντηση: Το Πασχαλινό έθιμο - Αρνί στη σούβλα - Τί & πώς ???



Nικολα!!!!!
Reply With Quote
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης
Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο

Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Σχετικά Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
Τι κοινό έχουν τα γαϊδούρια και οι άνδρες ; MARK Χιούμορ 12 12-04-2011 20:49
Είναι αληθινό! Hekima Διάφορα 15 05-11-2010 18:01
Ελαφρύ χτύπημα στο μπροστινό σύστημα gandreas Τεχνικά θέματα διάφορα 11 03-07-2010 01:17
Πασχαλινό τραπέζι skippybi Υγεία 4 12-04-2009 23:50
Κοινό wolferin Ανέκδοτα 6 10-04-2009 01:56


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 17:03.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!