![]() |
|
|||||||
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
|
Να ανοίξουν… νύχτα το επάγγελμα των γιατρών επιχειρούν από το υπουργείο Υγείας! Ένας ακόμα πρωτοφανής εμπαιγμός της κυβέρνησης προς την ιατρική κοινότητα επιχειρείται με την εν κρυπτώ κατάργηση της παραγράφου, με την οποία έδιναν παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος των γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ψηφιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε, το επάγγελμα όλων των υγειονομικών, ανάμεσά τους και των οδοντιάτρων, απελευθερώνεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου! Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για τους επαγγελματίες του χώρου.
Ο… διάλογος Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Θ. Υφαντής δήλωνε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που επιφέρει η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Προειδοποιούσε μάλιστα με κινητοποιήσεις, οι οποίες προφανώς θα έρθουν νωρίτερα… Οπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», το βράδυ της Τετάρτης προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τροπολογία με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του νόμου 3894/2011. Στην επίμαχη παράγραφο αναφερόταν ότι «οι προβλεπόμενες προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 15/9/2011 για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Κάτι που δεν θα ισχύει αν ψηφιστεί η επισήμανση που προστέθηκε, σύμφωνα με την οποία «η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του νόμου 3984/2011 καταργείται από τότε που ίσχυσε». Το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μονομερώς Ενώ λοιπόν γιατροί, οδοντίατροι, και λοιποί υγειονομικοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας «νομίζουν» ότι βρίσκονται σε διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου χωρίς καμία συνεννόηση αλλάζει μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.», ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έχει πρόθεση -ως ο πλέον ταυτισμένος με τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου υπουργός- να τηρήσει μέσα στο καλοκαίρι όλες του τις υποχρεώσεις προς την Τρόικα… Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει σε θέση μάχης τους υγειονομικούς όλης της χώρας, ανάμεσά τους και τους περίπου 15.000 οδοντίατρους, οι οποίοι βλέπουν πλέον πως δεν έχουν καμία δυνατότητα επέμβασης στις αλλαγές που έρχονται. Και επειδή τα επαγγέλματα αυτά είναι κατά βάση «ανοιχτά», δηλαδή μπορεί όποιος είναι πτυχιούχος και εγγεγραμμένος στον οικείο ιατρικό σύλλογο να ανοίξει ιατρείο, αυτό το οποίο επιθυμούσαν οι γιατροί να διασαφηνιστεί είναι οι πιθανές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τους περιορισμούς για τη σύσταση εταιριών. Μέχρι τώρα, οι μόνοι περιορισμοί στον κλάδο των υγειονομικών ήταν να έχουν ιατρείο στην πόλη όπου είναι εγγεγραμμένοι στον επαγγελματικό σύλλογο και να συμμετέχουν τουλάχιστον κατά 51% σε εταιρίες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες Υγείας. Σχετικά με το πρώτο, την εντοπιότητα, οι γιατροί και οι οδοντίατροι δεν δείχνουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς η άρση της δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο χώρο τους πέραν του ότι θα μπορούν να ανοίγουν και δεύτερο ιατρείο σε άλλη πόλη. Η συμμετοχή Το δεύτερο, όμως, το ποσοστό συμμετοχής τους σε εταιρίες παροχής Υγείας, είναι πολύ σημαντικό καθώς -αν αρθεί ο περιορισμός του ποσοστού 51% γιατρός, 49% επιχειρηματίας- είναι βέβαιο ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αλωθούν από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή, επιχειρηματίες άσχετοι με το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο θα ανοίξουν πολυπληθή διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα με γιατρούς και οδοντιάτρους υπαλλήλους, οι οποίοι αναγκαστικά θα αμείβονται με μισθούς πείνας έχοντας ως μοναδική επόμενη επιλογή την ανεργία! Μαρία Τσιλιμιγκάκη, στον “Ελεύθερο Τύπο” και τα δικά μου σχόλια.... Οπως γράφει το άρθρο, ο μόνος περιορισμός που υπήρχε ήταν ότι είχαμε δικαίωμα να διατηρούμε ιδιωτικό ιατρείο μόνο στα όρια του οικείου συλλόγου. Αυτό σημαίνει ότι εγώ ως μέλος του οδοντιατρικού συλλόγου Αττικής δε μπορούσα να ανοίξω ιατρείο στο Ελληνικό πχ, επείδή ανήκει στο σύλλογο Πειραιά. Αλλά αρκούσε να διαγραφώ από τον ένα και να εγγραφώ στον άλλο. Τώρα όποια στιγμή θέλω θα μπορώ να εργαστώ σε όποιο μέρος θέλω! Εμένα με βολεύει. Μπορώ επίσης να ανοίξω 2ο ιατρείο με συνεργάτη. Κι αυτό θα το κάνω.
Ακόμη κι αν επιτραπεί σε μη ιατρούς να ανοίξουν ιατρείο, η επιτυχία στο επάγγελμα μας, όπως σε όλα άλλωστε, εξαρτάται από τις γνώσεις, την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά του γιατρού κατά κύριο λόγο, δευτερευώντως από τις τιμές κι όπως έδειξε η εμπειρία κι από τις συγκυρίες. Συνεπώς, για εμένα, ας κάνουν ότι θέλουν. Οποιος αξίζει δε χάνεται, αντιθέτως, σε δύσκολες στιγμές γίνεται η διαλογή..... Κι επειδή γουστάρω το Δαρβίνο και δεν τον αμφισβητώ, μαύρος γαρ και τριχωτός, η φυσική επιλογή είναι πανταχού παρούσα. ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Για κάντο μας αυτό πιο λιανά σε παρακαλώ.
Είναι η όχι καλό το άνοιγμα του επαγγέλματος του γιατρού. Προσωπικά δεν έχω γνώμη αλά αν είχα τη δυνατότητα της ψηφοφορίας θα επέλεγα το ναι.
|
|
|
|||
|
|||
|
Νάπο θα το πω ως εξής,
είμαστε κάμποσες δεκάδες χιλιάδες γιατροί όλων των ειδικοτήτων στην Ελλάδα και μας κάνουν κουμάντο ανάλογα με τα συμφέροντά τους οι καθηγητάδες κι οι διευθυντές κλινικών. Αντε και ανοίγουν εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τους γιατρούς υπάλληλους κακοπληρωμένους. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν εγγυάται και χαμηλές τιμές για τον ασθενή, όταν το μόνο κριτήριο θα είναι το κέρδος. Θέλω να πω ότι ο κόσμος που έρχεται σε μένα έρχεται για μένα. Για κάποια ευρώ λιγότερα δε θα θυσιάσει αυτό που του παρέχω. Αν θα είναι και λιγότερα τελικά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όποιος γιατρός δεν έχει τα κότσια να βγει στην ελεύθερη αγορά θα προτιμήσει ίσως τη σιγουριά μιάς υπαλληλικής σχέσης. Αν θα υπάρξουν εκπτώσεις στη συνείδηση του καθενός.... αυτές γίνονται ούτως ή άλλως και τώρα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να δημιουργηθεί κι ένα είδος πιστοποιητικού ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Κάποια στιγμή είχα αρχίσει ένα νήμα http://www.gsforum.gr/%CE%95%CE%BB%C...E%CE%BD-17556/ Γράφω κάποιες απόψεις μου. Αυτό που με ενοχλεί σε όλα αυτά που γίνονται Νάπο είναι ότι θέλουν σε μας να επιβάλλουν πράγματα που δεν υπάρχουν αλλού, μας έχουν κάνει πειραματόζωα. Στη Γερμανία υπάρχει πληθυσμιακός περιορισμός στο επάγγελμά μου, όπως και για τα ταξί μιά που είναι επίκαιρο. Ουσιαστικά επιχειρείται η καταστροφή της μεσαίας τάξης σε κάθε επάγγελμα. Θα μείνουν οι "κοινωνοί" του συστήματος κι οι πλούσιοι. Τους υπόλοιπους θέλουν να μας κάνουν υπηρέτες τους. Αλλά όπως έχω γράψει κι άλλη φορά, τους έχω σε προσωπικό επίπεδο γραμμένους κι αυτούς τους λεχρίτες και τις μεθοδεύσεις τους. Τα χέρια μου και τα μάτια μου να είναι καλά και δεν πρόκειται να χαθώ. |
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
!!!
|
|
|
|||
|
|||
|
"Der Zahnarzt darf anderen keine Verfügungsgewalt über die Praxis einräumen. Er darf keine Verpflichtungen eingehen, die seine Unabhängigkeit bei der Berufsausübung beeinträchtigen können."
Το παραπάνω είναι από τη γερμανική νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των οδοντιατρίων και λέει... " Ο οδοντίατρος δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει τη "διοίκηση" του ιατρείου σε άλλους. Δεν επιτρέπεται να αναλάβει υποχρεώσεις οι οποίες μπορεί να επηρρεάσουν την ανεξαρτησία του στην εξάσκηση του επαγγέλματος" Σας λέει κάτι;! ¨Εστειλα μαίηλ στον ομοσπονδιακό οδοντιατρικό σύλλογο και περιμένω την απάντησή του όσον αφορά τη δυνατότητα μη ιατρών/οδοντιάτρων να ιδρύσουν ετσιρείες. θα ενημερώσω όταν θα έχω την απάντηση. |
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
!!!
|
|
|
|||
|
|||
|
Να κάνω κι εγώ τον συνήγορο του διαβόλου;;;
Τι εστί πληθυσμιακά κριτήρια; Πληθυσμιακά κριτήρια μου φέρνει σε κλειστό επάγγελμα, έλεγχος της αγοράς και ισχυρή συντεχνία! Καλά όλα αυτά αν ζούσαμε σε άλλες εποχές, ας πούμε στο βυζάντιο, όπου οι συντεχνίες ήταν ισχυρότατες! Όμως, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και ακριβοδίκαιοι θα έπρεπε οι θιασιώτες των πληθυσμιακών κριτηρίων να επιζητούν τα ίδια κριτήρια και στα άλλα ελεύθερα επαγγέλματα! Γιατί π.χ. να μην υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια για τα μανάβικα σε μία περιοχή, τα κρεοπωλεία, τα ρουχάδικα, τα μαγαζιά με εξοπλισμό αναβάτη μοτοσυκλέτας...;;; Όλοι μα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επένδυσαν ένα μεγάλο ποσό για να στήσουν τις επιχειρήσεις τους, με τεράστιο ρίσκο, αφού δεν γνώριζαν αν θα τους "σηκώσει" η αγορά. Πόσους δεν γνωρίζουμε ότι κάποτε κάποιο γνωστοί μας επένδυσαν σε ένα μαγαζί ή μία επιχείρηση, αλλά απλά έφαγαν τα χρήματα που είχανε στην άκρη; Τι σύστημα είναι αυτό, που προστατεύει κάποιους και όχι όλους; |
|
|
|||
|
|||
|
Χρήστο συμφωνώ απολύτως!
Εδώ δεν υπήρχε καμιά προστασία στο επάγγελμά μου. Πριν 3 ή 4 χρόνια απαγορεύτηκε κι ο κατάλογος με τις μίνιμουμ τιμές οδοντιατρικών πράξεων και καλά έγινε. Στη Γερμανία παρόλα αυτά ισχύει το πληθυσμιακό κριτήριο, υποθέτω ότι υπάρχει για να προστατεύεται "θεωρητικά" η ποιότητα των υπηρεσιών. Το θέμα εδώ είναι κατά πόσο εξασφαλίζεται αυτή η ποιότητα όταν το μοναδικό κίνητρο θα είναι το κέρδος. Θα μου πεις τώρα δεν είναι;! Και φυσικά! Αλλά όταν μιλάμε για το προσωπικό μου ιατρείο με ενδιαφέρει το όνομά μου. Οταν θα είμαι υπάλληλος, την ευθύνη, την αστική τουλάχιστον δε θα τη φέρω εγώ. Δεν ξέρω πως να το εκφράσω ακριβώς, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω. Και τελικά, όταν μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα οι ξένοι για μεταρρυθμίσεις, ας κοιτάξουν και τα του οίκου τους! ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Να αναφέρω επίσης ότι στη Γερμανία πρέπει να μένεις το περισσότερο 30 χλμ από το ιατρείο σου για να είσαι έγκαιρα σε περίπτωση ανάγκης.
|
|
|
|||
|
|||
|
Ακόμη δεν έχω γνώμη καθαρή. Πάντως αυτό που διάβασα σε οδοντιατρείο στις Σέρρες ( Σκούταρι) δεν μου άρεσε. Παροχή υπηρεσιών με τιμές Βουλγαρίας. Δεν μπορώ να έχω άποψη . Εσείς είστε οι ειδικοί. Καλό βράδυ να έχεις…. |
![]() |
|
|
Σχετικά Θέματα
|
||||
| Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο μήνυμα |
| To iPhone 4, τραβάει κρυφά φωτογραφίες τους χρήστες | dilogs | Yπολογιστές - Διαδίκτυο - Consol - Games | 19 | 18-04-2011 12:08 |
| Οδηγοί ΟΑΣΑ υπέρ... γιατρών | gsmaniac | Ελλάδα | 5 | 02-02-2011 21:47 |
| Ανοίγουν εσπευσμένα και προσωρινά τα Τέμπη για το Πάσχα | ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ | Ελλάδα | 9 | 04-04-2010 07:16 |
| “στην Ελλάδα, το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα είναι ο α*******ς.” | xvitos | Επικαιρότητα | 6 | 03-06-2009 19:32 |
| Πώς λέγεται το στήθος μιας γυναίκας στα 20, στα 40 και στα 60 χρόνια της? | psiloritis | Ανέκδοτα | 12 | 13-02-2009 17:44 |