GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> ΑΝΑΒΑΤΗΣ > Εξοπλισμός αναβάτη > Κράνη

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Παλιό 25-04-2009, 20:52
riko46 Ο/Η riko46 βρίσκεται εκτός σύνδεσης
J. Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Dec 2008
Περιοχή: ANΩ ΓΛΥΦΑΔΑ
Μηνύματα: 5,189
Cool Τι πρέπει να κοιτάξει κανείς όταν αγοράζει ένα ΚΡΑΝΟΣ!!!!!!!!!

Γενικές πληροφορίες για την κατασκευή ενός κράνους:


Τομή κράνους

Βασική δομή ενός κράνους


Τα μέρη που αποτελείτε ένα κράνος είναι τα εξής:
. Το εξωτερικό κέλυφος.
. Το φελιζόλ απορρόφησης κρούσης.
. Η εσωτερική επένδυση.
. Το λουρί στήριξης.





Εξωτερικό Κέλυφος

Θα αναφέρουμε πρώτα στο εξωτερικό μέρος που κατασκευάζεται ένα κράνος και τα υλικά που αποτελείται.


Τα υλικά που κατασκευάζεται το κέλυφος ενός κράνους είναι τα εξής:



Θερμοπλαστικό Fiber class Carbon Fiber Carbon


I.M.A.C.




α)Το Θερμοπλαστικό: χρησιμοποιείτε σε κράνη με χαμηλό κόστος.
Μια μάζα πλαστικού (σε μορφή φύλλου ή σε υγρή μορφή) με εξαιρετική σκληρότητα που διαμορφώνεται (ή χυτεύεται μέσα σε καλούπι) και παίρνει το σχήμα του κράνους . Σε απλές περιπτώσεις ίσως μπορεί να "προστατεύσει" τον αναβάτη, αλλά σε συγκρούσεις με μεγάλες ταχύτητες δεν το νομίζω και μην ξεχνάμε ότι έχει ημερομηνία λήξεως (2 χρόνια).

β)Το Φάιμπρ κλας (Fiber class): Υαλοβάμβακας με ρητίνη. Μια ενδιάμεση ποιότητα πριν την κορυφή. Αν είναι κατασκευασμένο σωστά μπορεί να προστατεύσει τον αναβάτη αλλά χωρίς αυτός να έχει κορυφαίες απαιτήσεις, είναι βέβαια πολύ πιο ανθεκτικό από το πλαστικό και αν δεν πάθει κάποια σοβαρή ζημιά είναι για μιά ζωή.

γ) Το Κάρμπον φάιμπερ (Carbon Fiber): Μια μύξη ανθρακονήματος με απλό υαλοβάμβακα και ρητίνη. Αυτό το μείγμα προσπαθεί να φτιάξει μια κατηγορία ανάμεσα στην κορυφή και στην μετριότητα. Δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μετριότητα μια και τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλους τους τομείς, εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα κατασκευής του κάθε εργοστασίου.

δ) Το καθαρό Κάρμπον (Carbon): Η κορυφαία ποιότητα, καθαρό ανθρακόνημα με ρητίνη. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή και σε τριβή και σε κρούση, με πολύ χαμηλό βάρος και υψηλό κόστος, βέβαια. Και σε αυτό όμως, λόγο του ότι είναι χειροποίητο, παίζει μεγάλο ρόλο το εργοστάσιο κατασκευής.

ε) Και τέλος το ΙΜΑΚ ( I.M.A.C.): που αποτελείται από ένα μείγμα πλαστικού και ίνες υαλοβάμβακα. Χρησιμοποιείται από μερικές μόνο εταιρείες. Το I.M.A.C. προσπαθεί να συνδυάσει τις ιδιότητες του πλαστικού (Ελαστικότητα φινίρισμα και υψηλή παραγωγή) με την αντοχή (σε κρούση και τριβή) του υαλοβάμβακα. Και δεν τα πάει και άσχημα χωρίς να πετυχαίνει βέβαια κορυφαίες επιδόσεις.

Το καθένα από τα πιο πάνω υλικά έχει τις δικές του ιδιότητες, τα δικά του προτερήματα και τις δικές του αδυναμίες όπως και δικό του κόστος. Σκεφτείτε τώρα τι θέλετε να προστατεύει το κεφάλι σας.


Το εξωτερικό σχήμα του κράνους (Αεροδυναμική φόρμα).



Φώτο 1 Φώτο 1Α Φώτο 2 Φώτο 3


Φώτο 4 Φώτο 5 Φώτο 6

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην κατασκευή πιο αεροδυναμικών κατασκευών για μικρότερη αντίσταση στον αέρα και βελτίωση των θορύβων που δημιουργούνται στις μεγάλες ταχύτητες.

Όλοι έχουμε κάνει κάποιο ταξίδι και έχουμε κουραστεί στο σβέρκο και στους ώμους όταν ο αέρας πιέζει για πολύ ώρα το κράνος μας. Επίσης όλοι έχουμε νοιώσει τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα διαφορετικά στρώματα αέρα και πίεσης που ασκούνται πάνω μας, όπως και τον θόρυβο που κάνει το κράνος μας. Πως όμως δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις και τι φταίει;
Ανάλογα την κάλυψη που μας προσφέρει η μοτοσικλέτα μας, ένα μεγάλο στρώμα αέρα πέφτει πάνω στο κράνος μας, επίσης υπολογίστε και τους στροβιλισμούς που δημιουργούνται πίσω από την ζελατίνα και θα καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχει αποδειχθεί ότι το σχήμα που έχει την μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση είναι ένα σχήμα που σταδιακά μικραίνει προς τα πίσω
(Φώτο 1). Όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, εν μέρει έχει εφαρμοσθεί στους ποδηλάτες (Φώτο 1Α) αλλά εκεί είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τα δικά μας κράνη. Μέσα στην πόλη η χρήση τους δεν μας δημιουργεί πρόβλημα, γιατί οι ταχύτητες είναι σε γενικές γραμμές μικρές. Όταν βγαίνουμε όμως εκτός πόλης τι γίνεται; Αν παρατηρήσουμε το (Φώτο 2) θα καταλάβουμε τα αίτια των ταλαντώσεων που νοιώθουμε. Ο αέρας που συγκρούεται με το κράνος, το αγκαλιάζει και αυξάνεται η πίεση του γύρω από αυτό. Όταν αρχίζει να φεύγει από αυτό, εξαιτίας της απότομης αποκόλλησης χάνει την μορφή και την ταχύτητα του ξαφνικά και δημιουργεί στροβιλισμούς πολύ κοντά στο κράνος, που με την δύναμη που έχουν το τραντάζουν και του δημιουργούν αστάθεια. Φανταστείτε τώρα τι κύμα αέρα δέχεται ο συνοδηγός (Φώτο 3). Έχει ακριβώς μπροστά του όλους τους στροβιλισμούς του οδηγού συν ένα μέρος καθαρής πίεσης, λόγο του ότι σχεδόν πάντα είναι λίγο πιο ψηλά.
Αυτά όλα βέβαια είναι σχετικά γιατί παίζει ρόλο η απόσταση από τον οδηγό αλλά, η διαφορά ύψους και πόσο καλή προστασία παρέχει η μοτοσικλέτα.

Με μία μικρή διαφοροποίηση στην φόρμα του κράνους δέστε πόσο πολύ αλλάζουν όλα τα δεδομένα (Φώτο 4). Οι στροβιλισμοί απομακρύνονται από το κράνος έτσι ώστε να το επηρεάζουν το λιγότερο δυνατόν. Βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση όταν έχουμε μαζί και συνοδηγό (Φώτο 5).
Τα σχήματα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους.

Εδώ δεν κάναμε μια εμπεριστατωμένη αεροδυναμική μελέτη γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα, αλλά μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος για να αποκτήσουμε μία εικόνα. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Αγοράσαμε ένα πρόσθετο αεροδυναμικό κομμάτι και το τοποθετήσαμε πάνω στο κράνος μας για να δούμε του λόγου το αληθές (Φώτο 6).
Αποτέλεσμα: Είδαμε μεγάλη διαφορά στην σταθερότητα του οδηγού, που τώρα δέχεται μια ενιαία και σταθερή πίεση από τον αέρα, αλλά δεν είδαμε μεγάλη βελτίωση στον συνοδηγό, ίσως παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο, που θα ψάξουμε και θα σας ενημερώσουμε γι΄ αυτά............

Last edited by riko46; 25-04-2009 at 21:14. Λόγος: Γενικές πληροφορίες για την κατασκευή ενός κράνους:
Reply With Quote
 


Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Σχετικά Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
Τι πρέπει να γνωρίζω για την σωστή χρήση του κράνους Γιώργος Σαββίδης Κράνη 39 17-07-2012 09:56
Τι πρέπει να ξέρει/κάνει ένας συνεπιβάτης...........! riko46 Ασφάλεια και τεχνικές οδήγησης 24 28-05-2009 20:27
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το λάδι της μοτοσυκλέτας μας.!!! riko46 Τεχνικά θέματα διάφορα 9 24-05-2009 05:45
Ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ενώ περιμένουμε ασθενοφόρο ! ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ Γενικά - Αναβάτης 11 16-04-2009 12:34
Γιατί δεν πρέπει να οδηγούν οι γυναίκες! Arkas Αστεία Video 6 27-01-2009 17:19


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 23:50.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!