GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Γενικά > Yπολογιστές - Διαδίκτυο - Consol - Games

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Previous Post   Next Post Next
  #11  
Παλιό 16-10-2012, 14:47
NLS Ο/Η NLS βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member
 
Ημερομηνία εγγραφής: Feb 2009
Περιοχή: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μoto: BMW R1200GS (από τους βλάκες που την είχαν πάρει καινούρια)
Μηνύματα: 4,915
Προεπιλογή Απάντηση: Θυμάστε το Internet της δεκαετίας του ’90;

Χα το πρώτο σχόλιο στο άρθρο είναι δικό μου.

Φυσικά θυμάμαι εκείνη την εποχή και την παλιότερη ακόμα.
Πρώτο μου modem ήταν 2400MNP5 (2400 baud ταχύτητα και MNP5 error correction), μεγάλη πρόοδος από τα 1200άρια που υπήρχαν. Μιλάμε για αρχές δεκαετίας του 90.
Για να καταλαβαίνουμε λίγο την κλίμακα, 2400 baud, σημαίνει 18 kilobytes (το γράφω επίτηδες ολογράφως) ΤΟ ΛΕΠΤΟ. Μια μέση σημερινή ADSL που έχει πιάσει τα 12 από τα 24Mbits που μπορεί να πιάσει, σηκώνει με περίπου 1 megabyte το δευτερόλεπτο (όσο το 2400 θέλει να κάνει σε μια ώρα). Ξαναλέω: Όσο το ένα το δευτερόλεπτο, το άλλο έκανε την ώρα.

Τότε βέβαια ούτε συζήτηση για Internet. Το Internet ήταν... οι BBS. Έπαιρνες τηλέφωνο και σε text terminal έκανες ότι έκανες. Chat, text games, ενημέρωση κλπ.
Είχε 2-3 μεγάλες στην Ελλάδα - όταν λέμε μεγάλες εννοούμε καμιά 10αριά γραμμές (άρα ταυτόχρονους χρήστες) - και αρκετές μικρές, μια από αυτές για μια περίοδο και... εγώ (*). Όταν λέμε βέβαια text terminal τα κείμενα τα έβλεπες να έρχονται γράμμα γράμμα ειδικά αν είχες πιάσει άσχημη γραμμή και έπαιζες σε τίποτα 1200 και κάτω (είχε πολύ παράσιτο ο ΟΤΕ τότε). Τότε έγιναν και οι πρώτες... virtual φάσεις, συναντήσεις αλλά μέχρι και ο πρώτος γάμος "κομπιουτερικός" που θυμάμαι. Α ναι... και καβγάδες. Χαχαχα.

Φυσικά όλα ήταν τοπικά, αφού τότε υπήρχαν και οι υπεραστικές χρεώσεις. Για να μπει ο Αθηναίος σε BBS της Θεσ/νίκης ξεβρακωνότανε άρα δεν το έκανες. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ εξωτερικού. Κάποτε επειδή είχαμε με τον (αργότερα) κουμπάρο μου μια συνεργασία με εταιρία στην Αμερική, κάναμε dial-up ΑΜΕΡΙΚΗ για να σηκώσουμε software του προϊόντος. Περιττό να πω ότι με κυνήγαγε η μάνα μου με το λογαριασμό.

Αργότερα ΚΑΙ το Internet κάπως έτσι ήρθε. Υπήρχε ήδη στο πανεπιστήμιο αλλά δεν έβγαινε έξω. Προπομπός της ιστορίας η Αριάδνη που αν θυμάμαι ήταν φορέας του Δημόκριτου και είναι πρόγονος της... Forthnet (αφού οι καθηγητές και οι τεχνικοί όταν έμαθαν τη δουλειά μυρίστηκαν χρήμα - οι ίδιοι ήταν και οι πρώτοι "ειδικοί" και στις άλλες εταιρίες). Τότε βέβαια δεν μιλάμε για εταιρία ακριβώς. Ήταν κλειστό σύστημα για το πανεπιστήμιο. Δεν υπήρχε Forthnet να ΠΟΥΛΑΕΙ υπηρεσία.
Πρώτες ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ εταιρίες που ΠΟΥΛΗΣΑΝ υπηρεσία Internet ήταν η Hellas On-Line και μετά η Compulink (πολλοί το θυμούνται ανάποδα αλλά ξέρω καλά τη σειρά).

Τι ήταν όμως τότε το Internet; Ήταν και πάλι πρόσβαση "κονσόλας" (κείμενο, command line interface), που σερνόταν. Ο πρόγονος του web ήταν ο gopher. Δεν υπήρχε google. Να σηκώσεις κάτι (αφού πρώτα λέμε... το έβρισκες, από συγκεκριμένες διευθύνσεις), ήταν μια διαδικασία με ftp get και για τους πιο ψαγμένους... τοποθέτηση του task στο background του server που σου επέτρεπε να βγεις και να μην πληρώνεις όσο αυτός κατεβάζει και μετά από 1-2 ώρες να μπεις να δεις πχ. τις... τρεις χαμηλής ανάλυσης τσοντοφωτογραφίες που σήκωνες. Πράγμα που κυνηγάγαμε δια ροπάλου γιατί έτρωγε το bandwidth από τους άλλους (το background ftp, όχι τις τσοντοφωτογραφίες). Για video ούτε συζήτηση, στο κάτω δεν υπήρχαν και τόσο δυνατά μηχανήματα για να παίξουν το λεγόμενο "full motion video" (ειδικά σε πλήρη οθόνη και όχι σε ένα κουτάκι). Βολευόμασταν με τα πρώτα mp3 (ΟΤΑΝ βγήκαν και αυτά).
Μπορώ να πω ότι είμαι από τους πρώτους 100 (θα έλεγα 10 αλλά ας μην ακουστώ υπερβολικός - το πιο ρεαλιστικό είναι το 30) commercial users του Internet στην Ελλάδα (εκτός πανεπιστημίου δηλαδή), αφού λίγο πριν το ανοίξει η HOL (η οποία πρόλαβε την Compulink για λίγες μέρες) ήμουν από τους ελάχιστους δοκιμαστικούς χρήστες του (μια και ήξερα και 5 πραγματάκια).

Αυτές οι εποχές (καθώς και η "οκτάμπιτη" εποχή πριν από αυτή) είναι μακράν οι καλύτερες στο χώρο της πληροφορικής. Για πολλούς λόγους που δεν είναι επί του θέματος.

(*) Δεκαετίες μετά ήρθαν κάποιοι να μου... μάθουν πως είναι η σωστή διαδικτιακή συμπεριφορά κλπ. Ίσως τώρα να είναι λίγο πιο κατανοητό γιατί μου φέρνει γέλια κάτι τέτοιο.

Last edited by NLS; 16-10-2012 at 14:58.
Reply With Quote
 


Κανόνες καταχώρησης
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;


Όλες οι ώρες είναι σε GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 08:15.


vBulletin Version 3.8.4
Jelsoft Enterprises Ltd.
Όλα τα γραφόμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του GS Forum!