![]() |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Καμία σημερινή μηχανή ή αυτοκίνητο δεν θέλει ζέσταμα.
Έχω βάλει μπρος και έχω φύγει άνετα και με -10. Τα μοτέρ με ψεκασμό ξέρουν μόνα τους τι να κάνουν. Απλά δεν θέλει ζόρια μέχρι να ζεσταθεί 2-3 γραμμούλες (δηλ. καμιά 500αριά μέτρα άντε ένα χιλιόμετρο). Όσο για το πλάγιο σταντ πρόβλημα δεν είναι αλλά και καλό δεν είναι. Στο πλαϊνό σταντ η μηχανή θα κάψει λάδια την ώρα που βάζεις μπρος. Μετά αφού πάρει το μοτέρ θα πάει το λάδι όπου πρέπει έτσι κι αλλιώς. That's all. Απλά λοιπόν "καλό είναι" να βάζεις μπρος με τη μηχανή στο κεντρικό ή πάνω της. Εγώ σε 4 χρόνια έχω συμπληρώσει 2 φορές λάδι, τη μια μάλιστα ήξερα ακριβώς πότε το έκαψα και πως. |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
όταν ακουσεις μηχανή να πέρνει μπροστά με κρύο λάδι και να χτυπάνε οι βαλβίδες θα καταλάβεις! |
|
|||
|
|||
![]()
το ότι η μηχανή είναι σε πλάγια θέση κατα την εκκίνηση δεν πάιζει ρόλο. βαλτην μπροστά και κασπλα (αν πέρνει)...οι αναρροφήσεις των αντλιών είναι χαμηλά στο κάρτερ οπότε με το που βάλεις μπροστά αναρροφούν και καταθλίβουν κανονικά. βέβαια πάντα όταν σταματάς και σβήνεις την μηχανή καλό είναι πρωτού την βάλεισ στο σαντ να την κρατήσεις κάθετα για 3 λεπτά να κατέβουν τα λαδάκια και αυτό για να μην δείς πολύ μπλέ καπνό κατά την επόμενη εκκίνηση. αυτό γίνετε γιατί όταν την σβήνεις και την βάζεις στο πλάγιο στάντ, μικρή ποσότητα λαδιού που υπάρχει πίσω από το ελατήριο λαδιούμ, περνάει στο χώρο καύσης και στην εκκίνηση καίγετε.
|
|
|||
|
|||
![]()
Το ζητουμενο για την μακροβιοτητα σε εναν κινητηρα εσωτερικης καυσης ειναι το λαδι που αυτος περιεχει να αποκτησει φουλ ροϊκη ικανοτητα οσο πιο συντομα γινεται!!!! Και αυτο διοτι πρέπει να ''τρεξει'' και να λιπανει τα μερη του κινητρα (κεφαλες, κυλινδρους κυριως) οσο πιο συντομα γινεται.
Αυτο επιτυγχανεται μονον με την κινηση της μοτοσυκλετας και οχι με δουλεμα στο ρελαντι ακινητη. Διοτι το λαδι ζεσταινεται και αποκτα φουλ ρευστοτητα απο την τριβη του στα τοιχωματα των κυλινδρων κυριως και δευτερευοντως απο το ''ανακατεμα'' του στον στροφαλοθαλαμο. Αυτος ειναι ο λογος εξάλλου και του αυτοματου τσοκ σε αυτοκινητα και μοτοσυκλετες τωρα πια....το γρηγορο ζεσταμα του λαδιου. Σημ. το Βαραντερο, το Hyundai Accent μου και το Κορολα τις παγωμενες μερες του χειμωνα μολις εκινησω κινητηρα δουλευουν στις 1800-2000στρ. Τα πολυτυπα λαδια εχουν διαφορετικες ιδιοτητες αναλογως του ιξωδες τους. Ενα λαδι 20/50 σε περιβαλλον θερμοκρασιας 4 βαθμων κελσιου ειναι πολυ παχυρευστο εν συγκριση με ενα 10/40 της ιδιας ¨η διαφορετικη μαρκας. αυτο σημαινει οτι το 20/50 θα αργησει να λιπανει σωστα κεφαλες και κυλινδρους οταν δουλευεται στο ρελαντι για προζεσταμα! Η φθορα στα μηχανικα τριβομενα μερη σε αυτην την περιπτωση ειναι αργη αλλα υπαρκτη. Ετσι η αμεση κινηση του οχηματος σε χαμηλες στροφες, ωστε το λαδι να φτασει σε θερμοκρασια ελευθερης φουλ ροης το συντομοτερο δυνατον ειναι επιβεβλημενη! Μεγαλη σημασια πρέπει να δινουμε στους πινακες συνιστωμενων λιπαντικων, ως προς το ιξωδες τους, που δινει ο κατασκευαστης στο βιβλιαρακι που συνοδευει την μοτοσυκλετα διοτι αυτος εχει λαβει τα μετρα του για ολες τις εξωτερικες θερμοκρασιες οπου μπορει να κυκλοφορησει αυτο το οχημα ανα τον κοσμο κι ετσι εχει προβλεψει και συνιστα το καταλληλο ιξωδες που πρεπει να χρησιμοποιουμε στο συγκεκριμενο οχημα. Τα παλια τα χρονια που οι κυλινδροι ηταν απο μαντεμι και οχι απο κραμματα αλουμινιου που ειναι σημερα και τα λαδια ηταν μονοτυπα αντι για πολυτυπα που ειανι σημερα ναι υπηρχε η αναγκη προθερμανσης διοτι α) το μαντεμι αργει πολυ να ζεσταθει και το μονοτυπο λαδι δεν εχει αυτην την ευελιξια στην αποδοση του οταν ειναι κρυο οπως το πολυτυπο! |
![]() |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|