![]() |
|
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
![]()
Τὸ πολυτονικὸ σύστημα τῆς Ἑλληνικῆς ἀπὸ τὴν προοπτικὴ τῶν γλωσσικῶν ἐπιστημῶν
Ὅπως εἶναι εὐρέως γνωστό, τὸν Ἰανουάριο τοῦ 1982 σὲ μία μεταμεσονύκτια συνεδρίασι τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων ψηφίστηκε τροπολογία, μὲ τὴν ὁποία καταργήθηκε τὸ μέχρι τότε χρησιμοποιούμενο πολυτονικὸ σύστημα γιὰ τὴν γραπτὴ ἀναπαράστασι τῆς ἑλληνικῆς φθογγογλώσσας καὶ ἀντικαταστάθηκε μὲ τὸ μονοτονικὸ σύστημα. Ἡ ἀπόφασι ἐκείνη δὲν στηρίχθηκε σὲ κανένα ἀπολύτως ἐπιστημονικὸ πόρισμα, ἀλλὰ ἦταν φανερὰ αὐθαίρετη ἐπιβολὴ μίας συγκεκριμένης ἰδεολογικῆς καὶ πολιτικοοικονομικῆς θέσεως, ἡ ὁποία κατεδείκνυε πλήρη ἄγνοια τῶν γλωσσικῶν ἐν γένει γνωρισμάτων καὶ τῶν γλωσσικῶν λειτουργιῶν ποὺ συνδέονται μὲ τὴν γραπτὴ ἀναπαράστασι μίας φυσικῆς γλώσσας. Ὁ Νῖκος Παναγιωτάκης σὲ μία ἐξαιρετικὰ μεστὴ καὶ ἐμπεριστατωμένη ἀνακοίνωσί του ἀνακεφαλαίωσε τὸ ὅλο θέμα καὶ κατέδειξε ὅτι ὅλα τὰ προβαλλόμενα ἐπιχειρήματα ὑπὲρ τοῦ μονοτονικοῦ δὲν ἦταν τίποτα ἄλλο παρὰ ἰδεολογικὰ πυροτεχνήματα που ἀποσκοποῦσαν στὴν προώθησι κρυφῶν πολιτικῶν καὶ οἰκονομικῶν σκοπιμοτήτων [Παναγιωτάκης 1995]. Ἔκτοτε ἔχει παρατηρηθῆ μία ἀξιόλογη κινητικότητα ὑπὲρ τῆς ἐπαναφορᾶς τοῦ πολυτονικοῦ μέσα ἀπὸ πρωτοβουλίες πολιτῶν εὐαισθητοποιημένων σὲ θὲματα γλωσσικῆς καλλιέργειας. Ἡ ἐπίγνωσι τοῦ ὀλέθριου ἐκείνου ἀτοπήματος ποὺ ἔγινε τὸ 1982 σὲ συνδυασμὸ μὲ τὴν ἐλπίδα νὰ ἀποκατασταθῇ ἡ γνησιότητα τῆς γραπτῆς ἀναπαραστάσεως τῆς ἑλληνικῆς φθογγογλώσσας ἀποτελεῖ τὸν κινητήριο μοχλὸ αὐτῶν τῶν πρωτοβουλιῶν. Ἡ παροῦσα μελέτη ἐμπίπτει στὸ εἶδος τέτοιων πρωτοβουλιῶν καὶ ἀποσκοπεῖ στὴν παρουσίασι τῆς ἀναγκαιότητας τοῦ πολυτονικοῦ συστήματος τῆς ἑλληνικῆς μέσῳ τεκμηριωμένων ἐπιχειρημάτων ἀπὸ τὸ διεπιστημονικὸ πεδίο τῶν γλωσσικῶν ἐπιστημῶν. περισσότερα |
|
|||
|
|||
![]()
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια είναι δύσκολο να ξαναεφαρμοστεί. Είναι κάτι ανάλογο για τη σημερινή γενιά, ότι για τις προηγούμενες η χρήση της καθαρεύουσας ή της αρχαιζουσας ενώ δεν την είχαν διδαχτεί.
Βεβαίως η παραπαιδεία θα έτριβε τα χέρια της, αλλά η βασική εκπαίδευση για να ολοκληρωθεί από παιδιά όλων των οικονομικών τάξεων θα ήταν πιο δύσκολη. Συμφωνώ να μην είχε ποτέ καταργηθεί. Ανησυχία προκαλεί και ο γραπτός λόγος μέσω πληκτρολογίων που καταργούνται φωνήεντα ακόμη και το Θ εχει γίνει 8. |
|
|||
|
|||
![]()
Ποιο πολυτονικό; Αφού έχουμε γυρίσει στα greeklish πλέον. Μην κοιτάς εδώ που είμαστε γραφικοί και γράφουμε Ελληνικά...
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Να γυρίσει το πολυτονικό... Δεν ξέρω αν θα λύσει προβλήματα.
Θα ήθελα όμως στα σχολεία να διδάσκονται μαθήματα που θα μας κάνουν πιο δυνατούς στην δύσκολη αγορά εργασίας. Τι θέλω να πω, βλέποντας εμένα. Ότι τελείωσα το λύκειο. Έμαθα Ιστορία (μην το δείτε ότι δεν θέλω να διδάσκεται ιστορία), θρησκευτικά, έμαθα για τον Μ. Κων/νο κλπ αλλά δεν ήξερα να μιλήσω Ισσπανικά (εστιατόριο με οργανομένο τουρισμό), δεν ήξερα p/c, οικονομικά (για να κάνω μια σωστή εκτίμηση στην αγορά εργασίας), Τουριστική ψυχολογία (για να μπω στο πετσί του τουρίστα και να παρέχω καλύτερες θπηρεσίες), δεν ήξερα καν τι σημαίνει Φ.Π.Α κλπ κλπ. Νομίζω ή μάλλον (για να μην νομίζουμε συνέχεια και νομοθετούμε) θα με βοηθύσε περισσότερο αν έβγαινα πιο δυνατός στην αγορά. Θα έκανα λιγότερα λάθη και θα έβλαιπα καλύτερα την πραγματικότητα. Πάντα βάση τα δικά μου βιώματα. Δεν θα πω σε καμία περίπτωση να μην ξέρει ο λαός την ιστορία του. Είναι σημαντικό να την ξέρει. Αλλά θα ήταν εξίσου σημαντικό να έχει γνώσεις και για το αύριο. Να έχει εφόδια έτσι ώστε να κάνει λιγότερα λάθη. Σόρρυ αν έφυγα λίγο από το θέμα. |
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
|
|
|||
|
|||
![]() Απόσπασμα:
Εγώ έκανα μια Σ.Τ.Ε. που με βοήθησε στα τουριστικά. ΔΕΝ είχα όμως γερά εφόδια για την αγορά εργασίας. Όχι ``ειδικά`` εφόδια, γενικά εφόδια πιστεύω δεν είχα. Και τα θεωρώ εφόδιαόλα αυτά. Νομίζω πρέπει να τα έχει από το λυκειο ένας νέος αυτά. Έναν απλό επαγγελματικό προσανατολισμό π.χ. Δεν υπήρχε. Λέγαμε θυμάμαι, αν έχεις ``θείο`` όλα καλά, αν δεν έχεις, άστα. Στο θέμα το θεωρώ και εγώ δύσκολο να επανέλθει η ~. |
|
|||
|
|||
![]()
Συμφωνώ απόλυτα
|
|
|||
|
|||
![]()
Jintonic βλέπω,caotonic βλέπω,
politonic δεν βλέπω... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο μήνυμα |
"Χρυσές δουλειές" για το RTL, χάρη στην επιστροφή Σουμάχερ στην F1 | MARK | Αγώνες | 1 | 16-03-2010 17:39 |
Στην "αγκαλιά" της Τζούλιας το "αυγό του φιδιού" | MARK | Επικαιρότητα | 0 | 13-03-2010 11:45 |
"Αγίου Βαλεντίνου" - Τί δώρο θα κάνετε στην "καλή" σας ??? | ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ | Διάφορα | 21 | 14-02-2010 22:55 |
Κ. Μπατζελή: "το αγροτικό έχει τεθεί στην κοινωνία" | MARK | Επικαιρότητα | 0 | 26-01-2010 20:42 |
Για να πέρνουν οι άταχτοι ιδέες..!!! Νο2 "το σωστό" | frits | Χιούμορ | 4 | 11-10-2009 19:11 |