![]() |
|
|||||||
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
η φυγη στην υπαιθρο για 2-4 μερες δεν αντιπροσωπευει κ την ζωη της φιλε diomiles.ανακριβιες θα ηταν το γεγονος πχ οτι καθημερινα στην αθηνα γινονται ενοπλες ληστειες αλλα εγω που παω μερικες μερες στο χρονο δεν εγινε καμια μπροστα μου (αρα δεν γινονται)? ![]() το δασος δεν μας ανηκει ,αλλα του ανηκουμε κ το βουνο δεν συνχωραει εαν δεν το σεβαστεις πραμα που θα συμβουλευα τους φιλους που μας διαβαζουν να κανουν,αλλα σε καμια περιπτωση να φοβουνται να πανε .το οτι γυρνας (κ καλα κανεις) οπως κ εγω κ πολλοι αλλοι τα ελληνικα κ οχι μονο βουνα δεν παει να πει οτι ''μοιρεες΄΄ συναντησεις δεν υπαρχουν (παραδειγμα του george p παραπανω) προσωπικα εσυ νιωθεις την ιδια ασφαλεια στα βουνα οταν πας σαν κηνυγος(οπλισμενος) ή σαν μοτοσυκλετιστης αοπλος)? Βεβαια σαν κυνηγος(οχι προσωπικα) δεν επιτρεπεται να πας κ σε δρυμους ή γυρω απο αυτους ,στους οποιους υπαρχουν αυτα τα ζωα,συν το θορυβο απο τα τζιπ κ τα κυνηγοσκυλα.αρα το γεγονος της 30χρονης ενασχολησης με το κυνηγι δεν ειναι κ το πιο αντιπροσωπευτικο της αγριας φυσης.οι ορειβατες που περπαταν με τα ποδια τα βουνα εχουν περισσοτερη επαφη οσο παραξενο κ αν ακουγεται οι αρκουδες πληθηναν τα τελευταια χρονια κ εγιναν κ επιθετικες πολλες φορες γιατι η επαφη της με τον ανθρωπο πλεον γινεται πιο συχνα κ συνηθησε.η πιο συνυθησμενες πλεον απειλες της ειναι τα ατυχυμα στο οδικο δικτυο κ καμια σφαιρα απο αγανακτησμενους κτηνοτροφους κυριως. δειτε κ googlaρετε για την αρκουδα στο τσοτυλι κοζανης παραδειγμα για να δειτε για τι πραμα μιλαω,εχει κ βιντεα στο ytube. Κάποτε η παρουσία μιας αρκούδας πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε πανικό. Πλέον, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την παρουσία του ζώου, μάλιστα στο Τσοτύλι της Κοζάνης η εξοικείωση υπήρξε μάλλον υπερβολική και, σαφώς, παρακινδυνευμένη. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες μια νεαρή θηλυκή αρκούδα με το μικρό της φώλιαζαν σε κατάφυτη θαμνώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 100 μ. από κατοικημένο τμήμα του χωριού.«Το συγκεκριμένο ζώο φώλιαζε και πέρυσι με δυο μικρά στην ίδια περιοχή. Οι κάτοικοι συνήθισαν την παρουσία του, έφθασαν μάλιστα στο σημείο να την ταΐζουν καθημερινά, πολλές φορές αφήνοντας αποφάγια», λέει η κυρία Βάσω Πετρίδου από τον Αρκτούρο. «Την ίδια στιγμή πολλές φορές τα παιδιά αντιμετώπιζαν το αρκουδάκι σαν κατοικίδιο. Οσο θετικό και αν είναι το γεγονός ότι πλέον η παρουσία της αρκούδας δεν προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, άλλο τόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρκούδα παραμένει ένα άγριο ζώο. Δεν είναι συνηθισμένη να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους και μπορεί να αντιδράσει απρόβλεπτα όταν νιώθει ότι απειλείται αυτή ή το μικρό της». Ετσι, η ομάδα δράσης του Αρκτούρου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τσοτυλίου, του Δήμου Βοΐου και τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο προχώρησε σε καθαρισμό της περιοχής, ώστε η αρκούδα να σταματήσει να νιώθει εκεί... σαν στο σπίτι της και να επιστρέψει σε μόνιμη βάση στην καθαρά δασική περιοχή. Ο καθαρισμός είναι το πρώτο από τα στάδια που προτείνει ο Αρκτούρος να ακολουθείται ώστε τέτοια περιστατικά, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση και «εγκατάσταση» αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Πριν από 20 χρόνια ο αριθμός των καταμετρημένων αρκούδων στη χώρα μας - ζούνε κυρίως στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης - δεν ήταν πάνω από 100. Χάρη στις προσπάθειες του Αρκτούρου, αλλά και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας «αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 350, παρ' όλα αυτά υπάρχουν 5 - 10 θάνατοι σε ετήσια βάση από λόγους όπως τροχαία ατυχήματα» λέει η κυρία Πετρίδου. «Ας μην ξεχνάμε πως η αρκούδα είναι ένα ζωο που δεν αναπαράγεται εύκολα, οπότε είναι σημαντικό ο αριθμός τους να παραμείνει σταθερός». Σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα Είναι σημαντικό να μην νιώσει ότι απειλείται Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης Κρατάμε την ψυχραιμία μας Παραμένουμε ακίνητοι Δεν ενοχλούμε την αρκούδα με «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ. Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στον χώρο Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι Δεν τρέχουμε Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει. Η Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία για το κοινό στο: 6944514288 και 6957834668. Ως στόχο έχει την παροχή συμβουλών αλλά και την επιτόπια επίσκεψη περιοχών με προβλήματα συμβίωσης αρκούδας και ανθρώπου. Δείτε το βίντεο με την αρκούδα στο Τσοτύλι Τσοτύλι: Δείτε το video με την αρκούδα και το μικρό της αρκουδάκι ελεύθερα στο χωριό! πηγη(1 απο τις πολλες)Οταν η αρκούδα κατεβαίνει στο χωριό - κοινωνία - Το Βήμα Online οσο για την αυξηση του πληθησμου ενα αποσπασμα Μεταξύ άλλων: • Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας είναι μεγαλύτερος από ότι στις αρχές του 2000 και ότι πλέον ο ελάχιστος πληθυσμός ξεπερνάει τα 300 άτομα • Οι αρκούδες κινούνται περισσότερο το φθινόπωρο και την άνοιξη • Ο ζωτικός χώρος (δηλ. ο χώρος που χρειάζεται μια ενήλικη αρκούδα για να ικανοποιήσει τις βιολογικές της ανάγκες κατά τη διάρκεια ενός έτους) των αρσενικών αρκούδων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των ενήλικων θηλυκών • Οι ζωτικοί χώροι των αρκούδων που μελετήθηκαν εμφάνισαν σημαντική γεωγραφική επικάλυψη • Οι αρσενικές αρκούδες διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις ημερησίως σε σχέση με τις ενήλικες θηλυκές • Σε διαστήματα με αυξημένη θερμοκρασία οι αρκούδες αποφεύγουν τις εκτεταμένες μετακινήσεις • Οι αρσενικές αρκούδες δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στην ανθρώπινη δραστηριότητα (δηλ. πλησιάζουν πιο συχνά και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές) από ότι οι θηλυκές αρκούδες Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε έξι γεωγραφικές περιοχές: Γράμμο, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη. πηγη Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας αυξήθηκε | EcoNews.gr Last edited by intruder; 17-07-2013 at 01:20. |
|
|
|||
|
|||
|
Έπειδη η στατιστική και η προσωπική εμπειρία μπορει να είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα παραθέτω σύνδεσμο σε μια απίθανη στατιστική κινδύνου για κάποιους (πχ diomiles) και ταυτόχρονα τρομακτική προσωπική εμπειρία για κάποιους άλλους (κατασκηνωτές και μάλιστα οργανωμένου camping) Πρώτο ΘΕΜΑ online : Μάχη με αγριογούρουνα μέσα σε… κάμπινγκ!
Θα υπενθυμίσω λοιπον ότι, όπως λένε και στο χωριό μου, better be safe than sorry καθώς και ότι, όπως έγραψε κάποτε κι ένας παππούς μας "εκει που φυτρωνει η αλαζονεία, ανθίζει η καταστροφή" ... Συνεπώς εγω προσωπικα χαιρετώ το θέμα και τις συναφείς πληροφορίες όλων των φίλων, ακόμη και αυτών που δεν "εξευτελιζουν" απαραίτητα ή απο πρόθεση το θέμα αλλα ενδεχομένως το απαξιώνουν λόγω προσωπικής εμπειρίας και επικαλούμενοι στατιστικές που δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός κατασκηνωτή, άοπλου ή ένοπλου ... ![]() Φιλικά πάντα και ευχόμενος προς όλους καλές και ασφαλείς βόλτες και διαμονες στα υπέροχα Ελληνικά βουνά χωρίς φόβο αλλα με σεβασμό ... και κοντα στο νου κι η γνώση ... |
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
![]() Οταν πριν αρκετά χρόνια οι αρκούδες στην χώρα μας ήταν χιλιάδες, στις μέρες μας έφτασαν τις 300 και σήμερα ανέβηκαν τις 350 αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυξήθηκε ο αριθμός τους. Επίσης ξέρω παρα πολλούς Αθηναίους που γνωρίζουν περισσότερα παράγματα για την διαβίωση στην Ελληνική ύπαιθρο απο πολλούς κατοίκους της επαρχίας..
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
![]() http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%C...-%CE%9B2%CE%A9
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
Μπορείς όμως να κατασκηνώσεις όπου θες σε όποιο βουνο θες σε όποια παραλία θες ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Αλλωστε το έχω ξεκαθαρίσει πιο πάνω ότι τα πάθη μου είναι η μοτοσυκλέτα και το κυνήγι.Οταν δεν κυνηγάω γυρνάω τα βουνά με την μοτοσυκλέτα μου και τις πιο απόμακρες παραλίες της χώρας μου με την οικογενειά μου.Ο γιός κοιμήθηκε σε σκηνάκι γοια πρώτη φορά όταν ήταν 4 μηνών και η κόρη μου όταν ήταν 6 μηνών.. Με την ερώτηση σου πιστεύεις ότι μου την έφερες?????
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
και αφού γνωρίζεις την απάντηση στην ερώτηση που θέτεις, κινδυνεύεις να μπεις στο τσουβάλι με τους είρωνες του παραπάνω κατατρεγμένου... ![]() ![]()
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
![]() για λυκους-αρκουδες προσοχη στο λαιμο της αγελαδας δρομος ανηλιο-χαλικι ![]() ![]() οι αγριοχοιροι καλα οργωνουν τη γη στο χωριο καταφυγι κοζανης
|
|
|
|||
|
|||
|
Ρε παιδιά, οι κυνηγοί-αν και δεν συμφωνώ με το σπόρ που εξασκούν- δεν πρέπει να έχουν την απαραίτητη εμπειρία;
|
|
|
|||
|
|||
|
Απόσπασμα:
|
|
|
|||
|
|||
|
οτι ειπα και ποιο πανω αλλα συμφωνο και με τον διονυση........
δεν υπαρχει περίπτωση να δεις τπτ απο το ζωικο βασιλειο που εχουμε στα βουνα μας......αυτο θα σε παρακολουθει (εαν ειναι πολυ θαραλλεο).......οσον αφορα τα αγριογουρουνα θα πρεπει να εχει πολλες ωρες που θα το βασανιζεις εσυ και τα σκυλια (εαν προκειται για κυνηγους) και ΑΦΟΥ καταφερεις να το εγκλωβισεις και αυτο με την σειρα του καλύψει τα νοτα του τοτε ποιος ειδε τον θεο και δεν τον φοβήθηκε. ....... |
![]() |
|
|