GS Forum

Πήγαινε πίσω   GS Forum > -----> Μοτοσυκλέτα > Τεχνικά θέματα διάφορα

Αγαπητά μέλη & φίλοι, το GS Forum, μετά από την πολυετή & καθ’ όλα επιτυχημένη πορεία του, εξακολουθεί να παραμένει online,

ώστε οι αναγνώστες του να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θέματα του ενδιαφέροντός τους, για ενημέρωση και μελλοντική αναδρομή.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε όλο αυτό το διάστημα

και καταστήσατε την διαδικτυακή αυτή συντροφιά σημείο αναφοράς για τα ελληνικά μοτοσυκλετιστικά δρώμενα και όχι μόνον.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, το ταξίδι συνεχίζεται ...
Απάντηση

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιό 12-11-2013, 22:29
ortho Ο/Η ortho βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Sep 2009
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ, ΚΑΡΕΑΣ
Μoto: F 650 GS 2001, tweety!
Προεπιλογή Απάντηση: Resistor tuning

καλό θα είναι όποιος θέλει να βάλει το μαραφετάκι να έχει διαβάσει και λίγη θεωρία για το τι γίνεται. Οπότε διαβάστε αν θέλετε στο λινκ που δίνω παρακάτω. Δε λέω ότι ε΄ναι ευαγγέλιο, προσωπικά έχω τις διαφωνίες μου χωρίς να είμαι τεχνικός.

Γενικά το χειμώνα το έβγαζα από τη μηχανή. Ο τύπος στο λινκ λέει διάφορα σχετικά με τι συμβαίνει στις διάφορες θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

ξαναπαραθέτω κάτι από το ποστ 4 του παρόντος νήματος για να μην ψάχνετε και να μπορέσετε να καταλάβετε ευκολότερα τι λέει ο mr. boosterplug

αυτός είναι ένας πίνακας που έφτιαξε ένας γερμανός χρησιμοποιώντας το GS 911, δείχνει την αντίσταση του σένσορα σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία:

Tabelle Lufttemperaturfühler

-19° 54,7 kOhm
-4° 20,0 kOhm
-2° 18,7 kOhm
1° 14,3 kOhm
7° 11.75 kOhm
12° 8,95 kOhm
16° 7,6 kOhm
20° 6,15 kOhm
26° 5,17 kOhm
30° 4,53 kOhm
35° 4,07 kOhm
43° 3,34°Ohm

Detailed explanation on the BoosterPlug

Λέει για "κάποια άλλα" πράγματα που έχει το boosterplug εκτός της NTC αντίστασης, που δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί την έχει βάλει, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κάτι άλλο από συνηθισμένη αντίσταση.

Καλή ανάγνωση.

Reply With Quote
Παλιό 13-11-2013, 21:35
Al Bandy Ο/Η Al Bandy βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: May 2013
Περιοχή: Κρήτη
Μoto: R 1100 RT

Ο πίνακας αυτός Γιάννη -και καλά κάνεις και τον ξαναβάζεις- είναι πολύ χρήσιμος με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι είναι αξιόπιστος. Προσωπικά τον εμπιστεύομαι για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Επειδή δεν κάνω τίποτα στην τύχη μόνο και μόνο επειδή το είπε κάποιος ή κάποιοι στο διαδίκτυο, έψαξα και διάβασα πολυυυυύ πριν βάλω το μαραφετάκι, με τελευταίο επεισόδιο τις μετρήσεις στον επαγγελματικό καυσαναλυτή BOSCH τού ΚΤΕΟ.

Ένα από τα πειράματα που έκανα ήταν το εξής. Έβγαλα τον αισθητήρα τού φίλτρου αέρος και τον έβαλα στην κατάψυξη!! Σύμφωνα πάντα με τον παραπάνω πίνακα, μού έδειξε γύρω στους +15 βαθμούς Κελσίου!! Αδύνατον!
Σε θερμοκρασία δωματίου μού δείχνει κάπου +70 βαθμούς Κελσίου! Κι αυτό αδύνατον!
Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν. Α) ή ο πίνακας τού γερμαναρά λέει μ*λ*κίες ή η BMW βάζει ελαττωματικούς αισθητήρες.

Τι απ' τα δυο συμβαίνει? Πιθανόν, τίποτα απ' τα δύο. Επειδή και ο προηγούμενος αισθητήρας μου τον οποίο άλλαξα προληπτικά (γνήσιοι μαμά Bosch και οι δύο) τα ίδια δείχνει, τείνω να πιστέψω τον πίνακα τού γερμαναρά. Δεν μπορεί δύο αισθητήρες να είναι και οι δύο χαλασμένοι!
Άρα, η BMW -παίζει το σενάριο να - βάζει επίτηδες αυτού τού εύρους τους αισθητήρες για να πιάνει όσο το δυνατόν περισσότερες καιρικές συνθήκες.

Αν όντως έτσι συμβαίνει, μέγα λάθος! Το αποτέλεσμα είναι να δουλεύουν καλά τα μηχανάκια στην Γερμανία αλλά να "σέρνονται" στην Ελλάδα! Ενώ θα μπορούσε πολύ απλά να βάζει άλλο αισθητήρα στην Αγγλία, πχ, και άλλον στην Ελλάδα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Γι' αυτό, ίσως, ο ortho δηλώνει σωστά ότι τον χειμώνα (που πέφτουν οι θερμοκρασίες και άρα δεν το χρειάζεται) βγάζει το μαραφετάκι.
Και γι' αυτό, επίσης, βλέπουμε στο διαδίκτυο αναφορές χρηστών με ίδια μηχανάκια αλλά με την μισή κατανάλωση στην Ευρώπη απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Έρχεται τώρα το μαραφετάκι με την 56άρα αντίσταση και κατεβάζει την ενδεικνυομένη θερμοκρασία κατά καμιά 50αριά βαθμούς Κελσίου οπότε διορθώνει την μαμά αντίσταση που δείχνει άλλα αντί άλλων.
Ίσως αυτός να είναι, τελικά, ο μηχανισμός που δουλεύει. Διορθώνει τις λάθος ενδείξεις τού μαμά αισθητήρα. Τόσο απλά!

Σ' αυτά έχω καταλήξει ψάχνοντας και μετρώντας. Σωστό? Λάθος? Δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι στο τελευταίο γέμισμα μέχρι στιγμής οι μπάρες μού δείχνουν ότι θα διανύσω 543 χλμ με ένα ντεπόζιτο!!!!!!!
Σάς ενθαρρύνω, λοιπόν, να μετρήσετε την ωμική αντίσταση τών αισθητήρων σας ώστε να διασταυρώσουμε τα παραπάνω.
Reply With Quote
Παλιό 13-11-2013, 23:16
Senior Member

Εχεις δίκιο Μιχαήλ, δε μου πέρασε από το μυαλό να μετρήσω τον αισθητήρα, αύριο κιόλας!

Κι αύριο θα πάω από τον Τζαβάρα, πες μου τι χρειάζεσαι να το φροντίζω. Να επισημάνω μόνο ότι έχει την πρίζα με την ασφάλεια σε ένα απαίσιο κίτρινο, αλλά τι να κάνουμε!
Reply With Quote
Παλιό 14-11-2013, 08:47
vpentza Ο/Η vpentza βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: Καλλιθεα/Αθηνα
Μoto: R1200 GS SE

Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.......
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η λύση αφορά χαμηλομεσαίες στροφές και καλοκαιρινές θερμοκρασίες.......τον μισό χρόνο κυκλοφορώ εντός της Αθήνας με αυτές τις συνθήκες. Μου λέτε ότι θα κατεβάσω κατανάλωση με αυτό τον τρόπο ? πρέπει να είμαι στα 5,7-6,5 μεικτής διαδρομής εντός πόλης....πόσο πιό κάτω να πάει ?
Reply With Quote
Παλιό 14-11-2013, 08:56
Senior Member

Καλημέρα Βασίλη. Στοο 650 δεν έχω παρατηρήσει αισθητή διαφορά στην κατανάλωση, ίσως επειδή έγινε πιο ομαλή η λειτουργία του κινητήρα και λόγω της " χαράς " μου να βάρυνε το χέρι μου. Ούτως ή άλλως η γερμανική πατέντα έγινε σε boxer κι ίσως έχει κι αυτό τη σημασία του.. Νομίζω όμως ότι με ελάχιστα χρήματα έχουμε βελτίωση τουλάχιστον στην αίσθηση.

Sent from my LG-E610v using Tapatalk
Reply With Quote
Παλιό 14-11-2013, 09:04
vpentza Ο/Η vpentza βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Senior Member

Ημερομηνία εγγραφής: Jul 2009
Περιοχή: Καλλιθεα/Αθηνα
Μoto: R1200 GS SE

Καλημέρα Γιάννη, η αίσθηση που απολαμβάνω, έτσι κι αλλιώς, είναι ερεθιστική....

Θα με ενδιέφερε όμως εφόσον επηρεάζει την κατανάλωση...
Reply With Quote
Παλιό 15-11-2013, 12:05
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από vpentza Εμφάνιση μηνυμάτων
Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.......
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η λύση αφορά χαμηλομεσαίες στροφές και καλοκαιρινές θερμοκρασίες.......τον μισό χρόνο κυκλοφορώ εντός της Αθήνας με αυτές τις συνθήκες. Μου λέτε ότι θα κατεβάσω κατανάλωση με αυτό τον τρόπο ? πρέπει να είμαι στα 5,7-6,5 μεικτής διαδρομής εντός πόλης....πόσο πιό κάτω να πάει ?
Απολύτως σωστό (το κόκκινο). Χαμηλομεσαίες και υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζει.

Για την κατανάλωση, μην περιμένεις θαύματα. Αν είσαι στα 5,7-6,5 όπως λές είσαι μια χαρά. Παρακάτω δεν πάει. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ, δεν ξέρω κιόλας. Βρε λες?
Εγώ όμως που είχα θέμα και μού την έριξε στα 5,62 με 6,52 είμαι τρισευτυχισμένος.

Είναι όμως και θέμα οδήγησης. Όποιοι έχουν "βαρύ χέρι" δεν πρόκειται να δουν καμία βελτίωση στην κατανάλωση..
Reply With Quote
Παλιό 15-11-2013, 12:11
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από ortho Εμφάνιση μηνυμάτων
Εχεις δίκιο Μιχαήλ, δε μου πέρασε από το μυαλό να μετρήσω τον αισθητήρα, αύριο κιόλας!

Κι αύριο θα πάω από τον Τζαβάρα, πες μου τι χρειάζεσαι να το φροντίζω. Να επισημάνω μόνο ότι έχει την πρίζα με την ασφάλεια σε ένα απαίσιο κίτρινο, αλλά τι να κάνουμε!
Να' σαι καλά Γιάννη αλλά δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις άδικα. Στέλνει πολύ εύκολα και γρήγορα με απλό ταχυδρομείο ή αντικαταβολή.

ΥΓ1: Έχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θερμοκρασίες θα σού δείξει ο αισθητήρας. Μάλλον έχουμε δουλειά για το Σαββατοκύριακο

ΥΓ2: Και ρε παιδιά, ψάχνοντας πίσω στο νήμα το τηλέφωνο τού Τζαβάρα είδα ότι o Vaska είχε ζητήσει βοήθεια με φίσες. Τού απάντησε κανείς?

Last edited by Al Bandy; 15-11-2013 at 12:14.
Reply With Quote
Παλιό 16-11-2013, 16:47
advtolis Ο/Η advtolis βρίσκεται εκτός σύνδεσης
Member

Ημερομηνία εγγραφής: Mar 2013
Περιοχή: marousi
Μoto: gs 1200 adv

ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ , πολυ καλος τυπος ο γιατρος(ortho) αλλα δυστυχως δεν προλαβαμε να τα πουμε καλα λογο ενος γεγονοτος...
παλι καλα και μιλαγαμε διοτι συνηθως καθομαι απο μεσα οποτε σου χρωσταω και ενα ευχαριστω φιλε....
πανω στο θεμα μας το καλωδιακι ετοιμο μου το εφερε ο ortho θα το βαλω το απογευμα,(ευχαριστω και παλι) εκτος απο την αισθηση, πως αλλιως μπορω να διαπιστωσω εαν οντως κανει δουλεια το resistor??
Reply With Quote
Παλιό 16-11-2013, 18:54
Senior Member

Απόσπασμα:
Αρχική Δημοσίευση από advtolis Εμφάνιση μηνυμάτων
ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ , πολυ καλος τυπος ο γιατρος(ortho) αλλα δυστυχως δεν προλαβαμε να τα πουμε καλα λογο ενος γεγονοτος...
παλι καλα και μιλαγαμε διοτι συνηθως καθομαι απο μεσα οποτε σου χρωσταω και ενα ευχαριστω φιλε....
πανω στο θεμα μας το καλωδιακι ετοιμο μου το εφερε ο ortho θα το βαλω το απογευμα,(ευχαριστω και παλι) εκτος απο την αισθηση, πως αλλιως μπορω να διαπιστωσω εαν οντως κανει δουλεια το resistor??
Μια καλή πρακτική είναι η εξής.
Α). Διάλεξε ένα σημείο (κάπως δύσκολο, ανηφόρα, στροφή κλπ) όπου συνήθως χρησιμοποιείς μικρή σχέση και χαμηλές στροφές και οδήγησε με και χωρίς το καλώδιο.
Β). Παρατήρησε σε τι στροφές και τι σχέση στο κιβώτιο είσαι με αυτό και μετά χωρίς αυτό.
Γ). Παρατήρησε την διαδρομή του γκαζιού για τις ίδιες Χ στροφές με αυτό και χωρίς αυτό.
Δ). Πες μας τα συμπεράσματά σου

ΥΓ: Προσοχή. Όταν βγάζεις το καλωδιάκι και βάζεις το εργοστασιακό και αντίστροφα, πάντα με σβηστό κινητήρα και διακόπτη στο off.

Last edited by Al Bandy; 16-11-2013 at 19:01.
Reply With Quote
Απάντηση

Κανόνες καταχώρησης